6 små, grønne hverdagsudfordringer

Sorterer I affald og genanvender I, hvor det er muligt?

For nogle år siden var det – for nu at være helt ærlig – ikke noget jeg skænkede en tanke. Altså jeg gik ned med min pant, kom glas i glascontaineren og pap, aviser og blade kom som regel også i den rette container. Når ellers jeg lige gad. Til gengæld smed jeg gladeligt alt andet ud. Også både tøj og mad, der umiddelbart ingenting fejlede. Det var slet og ret ikke en del af mit bevidsthedsapparat, at der var noget som helst i vejen med det.

Men så blev jeg ældre og klogere ;) Ja, ja det er nemt at være både bagklog og frelst. Jeg vil prøve at lade være med at være nogle af delene, for jeg er bestemt ingen helgen. Til gengæld, er jeg blevet mere og mere bevidst om at genanvende, hvor det er muligt og finde alternativer, hvor det ikke er.

For det føles helt sindsygt at vi herhjemme i en husholdning på to personer, snildt kan fylde en affaldspose om dagen (med mindre vi altså tænker os om og aktivt vælger nogle andre løsninger), med ting der blot skal brændes af i stedet for at de kan få nyt liv.

I anledning af at Nespresso netop har udvidet deres genanvendelsessystem og har lanceret en ordning, hvor man nu også kan sende sine brugte kapsler retur (gratis) med Post Nord, byder jeg på 6 tips og idéer til, hvordan man kan genanvende hjemme hos sig selv, med udgangspunkt i, hvordan vi gør – eller forsøger at gøre – hos os. Det er hverken raketvidenskab eller noget der redder alle isbjørnene og pingvinerne på én gang, men det er små skridt i en mere bæredygtig retning med mere cirkulær økonomi.

Alle kan nemlig gøre lidt, men ingen kan gøre alt, som mit kloge bæredygtighedsforbillede, Signe Wenneberg siger.

Og så synes jeg også det smitter. Forstået på den måde, at når først man begynder at fokusere på og genanvende i ét hjørne, så bliver man pludselig også opmærksom på mulighederne for samme i et andet.

6 små, grønne hverdagsudfordringer

Ingen to go kaffekopper
Drikker du en to go-kaffe om dagen? To måske endda? Det er hurtigt at regne ud, at det er afsindigt mange papkrus og plasticlåg akkumuleret over et år (og et ret stygt regnskab hvis det er over flere år). Køb en KeepCup (jeg har haft min i 5 år, se bare her) eller en anden kaffekop, som kan bruges igen og igen og hav den med, når du køber to go-kaffe. Og husk også at få kaffen i en almindelig kop, hvis du køber kaffe ude og alligevel sidder på stedet og drikker den.

Eller endnu nemmere og billigere, lav kaffen selv ;)

Er ingen for svært, så er færre også et godt sted at starte :)

Intet flaskevand
Det er samme sang som med to go kopperne, bortset fra at det nærmest bliver endnu mere gakket/sørgeligt her. For vi har det dejligste, reneste vand i hanerne her i Danmark. Det giver absolut ingen mening at betale mellem 10-20 kr. for noget, der koster ganske få ører, når man tapper det fra hanen. Det er både en rigtig dum måde at bruge sine penge på, og dumt at købe vand på en plasticflaske, der er kedelig for miljøet og som tilmed er blevet transporteret langt, hvilket er mindst lige så kedeligt for miljøet. Drik (og servér) vand af kander og glas og tag en flaske med, når du tager til træning/på arbejde/i skole eller generelt skal være ude i længere tid. Og med flaske mener jeg selvfølgelig genanvendelig drikkedunk.

Intet eller mindre engangsmateriale
Engangskarklude fulde af mikroplastik og blegede servietter/køkkenrulle/vatrondeller/emballage/takeawaybakker/engangsbestik/fyld selv på listen. Når man tænker over det, er det helt vildt, hvad man kan akkumulere i løbet af en dag. Og selvom det kan være svært helt at undvære (jeg kigger især på dig vatrondel), så kan man i alle tilfælde minimere. Sig nej tak til engangsbestik, når du køber mad ude. Brug karklude og viskestykker, der kan vaskes. Og brug i øvrigt netop det sæt til at tørre op, fremfor køkkenrulle, når det er muligt. Lad en frottevaskeklud aflaste for nogle af vatrondellerne. Og brug porcelæn og glas og rigtigt bestik, når du holder selskaber eller tager på picnic.

Og prøv endelig også at skære ned på emballagen, hvor det er muligt. Der er eksempelvis ingen grund til at komme bananer/avocadoer/tomater/osv. i en lille pose i grøntafdelingen. De kan godt både vejes og betales uden at komme i plasticfrakke.

Husk indkøbsnettet
En anden ting der virkelig er tumpet, er at bruge 3-5 kroner på en plasticpose eller to, når man handler. Desværre er vi herhjemme usandsynligt ringe til at huske vores indkøbsnet og stofposer, der kan bruges igen og igen, så nu overvejer vi at indføre en bødekasse.

Forstå mig ret, jeg holder af at bruge penge på ordentlige ting, lækker kvalitet eller noget jeg ønsker mig. Men en samling plasticposer under vasken opfylder ingen (absolut ingen!) af de krav. I stedet ligger de og håner mig, og minder mig om hvor dumt det, er at jeg spilder mine penge på noget, der på ingen måde bringer mig glæde og samtidig er dårligt i et bæredygtighedsperspektiv.

Er du faldet i eller har glemt stoffnettet og har du købt en pose, så sørg i det mindste for at bruge den igen. Som skraldepose eller som indkøbspose.

Lad være med at smide mad ud
Har du lugtet til din mælk i dag? Langt de fleste af os, kigger på datoen, når vi skal tage stilling til om vores mad er for gammel. Men hvad gjorde de egentlig i gamle dage? Inden datomærkningen? De kiggede på maden, lugtede til den og smagte måske lidt på den.

Og husk lige det hedder ‘mindst holdbar til’, ikke ‘bør smides ud så snart denne dato er overskredet’.

Rigtig mange ting holder sig fint til langt efter den dato, der står på det. Og en brun plet på et æble (skær det væk og spis resten) eller et enkelt muggent hindbær i bakken (smid det brodne kar ud og nyd resten) er altså ikke noget at være bekymret over. Med kød og fisk skal man være mere påpasselig, så kan du se, at du ikke når, at få det spist, så frys det. Har man en rest tilberedt steg eller kød, så skær det i tern og frys det. Når der er kødrester nok, er der til en rar omgang biksemad. Brune bananer er super søde og gode i smoothies, så har du overmodne bananer, så frys dem (skær dem i skiver først, det bliver din blender glad for).

Det samme gælder med for det meste andet frugt og grønt. Begynder grøntsagerne at synge på sidste vers, så hak dem og kom dem i en sammenkogt ret, eller frys dem. Så har du nemme, hurtige grøntsager til en travl dag. Moden frugt der ikke kan holde længere kan koges til syltetøj, grød eller kompot. Eller bruges i kager. Eller skæres i stykker og fryses, så man har til smoothies eller nogle af førnævnte. Kagerester kan på samme måde gemmes i fryseren og så kan man samle til bunke til at kunne lave romkugler eller træstammer. Osv. osv. osv.

Vær kreativ og find på nye måder at bruge AL din mad på :) Når du smider mad ud, smider du ikke bare dine egne penge ud, du smider også en vare ud, som det har krævet masser at ressourcer at bringe til verden.

Og forsøg selvfølgelig også at planlægge dine indkøb, tømme ud og spise op i skabe og fryser og i det hele taget lade være med at købe mere, end du egentlig får spist.

Genanvend dine kaffekapsler
Aluminium er 100% genanvendeligt. Og kan genanvendes i en uendelighed, uden at miste sin kvalitet. Til gengæld er det en knap ressource. Derfor er det synd og skam at smide aluminium ud. Det gælder i øvrigt også sølvpapir (men lad være med at bruge det om muligt) og bunden fra fyrfadslys (sorter dem som metal og kom dem i containeren hertil – og gerne sammen med låg i metal, kapsler m.m.). Man har længe kunne aflevere sine brugte Nespresso-kapsler til genanvendelse i forretningerne (husk at bede om en returpose, når du handler der) og som noget nyt, kan man nu også sende sine kapsler retur med posten. Gratis. Det er blot at bestille en returpose med, når du alligevel bestiller kaffe. Og så ellers huske at komme de brugte kapsler i den og sende den tilbage, når den er fuld. Nespresso genanvender så aluminiumet og selve kaffegrumset bliver brugt til kompost, så ingenting går til spilde.

Læse mere om genanvendelsesordningen her.

Lidt for lidt eller lidt for meget?
Gør du allerede altsammen? Og lidt til måske? Eller lyder det som en stor mundfuld og dødbesværligt?

Hvis det sidste er tilfældet, så vælg en enkelt af udfordringerne. Det er helt fint. Hellere have succes med en af dem, end at blive overvældet og droppe det helt :)

(Visited 3.831 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

61 Kommentarer

 1. Virkelig et godt indslag!! Bæredygtighed er et kæmpe problem som vi alle står over for, og som vi alle skal og bør hjælpe med at gøre noget ved. Og mange gange ved man ikke lige hvad man skal gøre for at genanvende og genbruge, så godt med en masse tips :-D

  1. Det gør mig glad at høre Pernille, jeg har masser og masser at lære og er bestemt ingen helgen selv, men ja, jo mere man finder ud af og lærer, jo færre ting kan man tage stilling til om man vil ‘drøne i skralderen’ eller i stedet genanvende på en eller anden facon. Eller om man overhovedet vil købe dem til at starte med. Knus Emily

 2. Det er så vigtigt et emne og dejligt at du tager det op.

  Vil selv mene at vi er ret miljøbevidste herhjemme. Nogle ting er så fastgroede, bruger aldrig sølvpapir, har altid net med, slukker for vandet, osv.

  Dog gør vi nogle ting som på ingen måde gavner miljøet, men det er et bevidst valg. Jeg bruger feks tørretumbler til næsten alt, drikker Nespresso, tager indimellem karbad og i den dur. Men det er ting der gør vores hverdag overkommelig med tre børn og lidt ekstra forkælelse (bad og kaffe) skal der indimellem til.

  1. Hej Mette

   Det lyder som et fint og balanceret forhold til tingene og ja, der er nogle ting og noget komfort, der bringer en glæde og er kedeligt at undvære. Og ligesom med så meget andet, tror jeg virkelig på, det er bedre at være god, hvor man kan end bare at lade stå til. Jeg er også vild med kaffen jo og så er jeg en skurk til at købe frugt (fra fjerne egne) der ikke er i sæson… Nå ja, og jeg rejser. Så prøver jeg til gengæld at være artig med en hel masse andet. Kram Emily

 3. Tak for godt indslag! På det seneste tænker jeg mere og mere over at skåne miljøet. Mit næste projekt er hæklede vatrondeller (af øko, genbrugsgarn of course). Selvom de ikke kan tage neglelak, så kan de nemt tage make-up og komme i kogevasken med sengetøj og håndklæder.

  1. Okay, dét er smart! Må vist i gang med at hækle eller se om jeg kan få en der kan, til at lave nogle til mig :) Klem Emily

 4. Skønt indlæg og inspirerende. Mit bedste genbrugs tip er at genanvende glas, altså de glas vi køber rødkål, marmelade mm i. Har nedsat forbruget af indkøbte plastbøtter og lign. Opbevarer ALT i dem og bruger dem også til madkasse til salat og suppe mm.

  1. Det er virkelig et godt tip Theresa og så ser det både pænt ud og er praktisk, fordi man kan se, hvad der er i glassene på køl eller i skabene. Det tip vil jeg fluks adoptere :)
   Knus Emily

 5. Hm.. bare fordi at man kan genanvende kaffe-kapslerne gør det ikke at de er bæredygtige. Der skal stadig bruges en masse energi på at udvinde Al, omdanne det til kapsler, og så genanvende dem. Derudover har kapslerne forskellige farver hvilket tyder på at vi ikke står med et rent produkt – det vi resulterer i at kvaliteten af Al bliver mindre, og det har indflydelse på hvilke produkter den genanvendte Al kan bruges i.

  Rigtig fine argumenter når det kommet til både kaffe ude (tag din egen kop med!) og vand på flaske (tag din egen flaske med!) – kaffekapsler hjemme, hmmmm (hvorfor al den ekstra emballage?!) En god kande stempel kaffe er da også lækkert, og så kan de ‘fancy’ kaffer nydes ude på café – efter min mening :)

  Øv altså. Kapselkaffe kan altså ikke sælges som ‘bæredygtigt’ blot pga. kapslerne kan genanvendes. Jeg er med på at det er annonceanlæg, hvilket ikke gør det bedre. Grøn omstilling, cirkulær økonomi og stigende genanvendelse handler OGSÅ om at nedbringe mængden af affald. Lige dér med kaffekapsler – efter min mening er det frås af en sparsom ressource.

  1. Tak for indspark, Ida. Jeg kunne ikke være mere enig. Det bliver aldrig bæredygtigt at bruge kaffekapsler af aluminium. Derfor kan man jo godt gøre det – vi træffer alle valg i hverdagen, der ikke er bæredygtige – men at prøve at sælge det som bæredygtigt er for mig at se greenwashing.

   1. Hej piger, jeg er ikke uenig med jer og det er ikke min intention at ‘sælge’ det som værende bæredygtigt, men derimod at informere om og give folk et bedre/grønnere alternativ, til blot at smide kapslerne i skraldespanden (en løsning de fleste desværre vælger). Vi er mange – undertegnede inklusiv – der bruger Nespresso (jeg gør det af mange årsager, men også fordi jeg er eneste kaffedrikker på matriklen og derfor nyder at kunne lave blot en enkelt kop, fremfor en kande, jeg ikke får drukket op) og hvis alle vi – eller bare en god slat – af os der bruger kaffekapsler, begynder at genanvende, så er det ingenlunde bedre en blot at kassere dem :) Kram Emily

    Ps. Når man genanvender aluminium bruger man 95% mindre energi end når man producerer det indledningsvis, så det er en ganske pæn forskel.

 6. Ikea har lavet et rigtigt fint affaldssorterings-system med smalle, sorte spande med låg og hank. Perfekt til den lille bolig. Jeg har en til glas, en til pap/papir og en til metal/plastic, som er den måde vores affaldssystem i Aalborg er inddelt. Så er det nemt at tage spandene med ned, når de trænger til at blive tømt.

  1. Det er smart Sisse, tak for tippet! Sådan en må jeg vist have fingrene i. For ja, det bliver ret meget nemmere og mere oplagt at sortere, hvis man har et pænt og praktisk system :) Klem Emily

 7. Vi forsøger også at gøre så mange ting herhjemme som muligt for at skåne miljøet. Faktisk har vi allerede omvendt vores vaner og gør de ting du nævner – ikke for at lyde hellig ;) For jeg har netop i morges pakket min madpakke ind i en plastikpose. Og det må være næste skridt. Vi har en kæmpe samling stofnet, og det er næsten blevet helt hyggeligt at bruge dem, fordi de fleste efterhånden er souvenirs fra vores rejser. Til gengæld er jeg så dum til lige at tage en 4-liters plastikpose til madpakken, vandflasken, to-go-kaffe-koppen osv. og så smide den i skraldespanden bagefter =/

  1. Mega sejt Laura, og ja, så må man jo bare arbejde henimod at blive bedre. Et trick til at undgå fryseposerne i plastik: Lad være med at have dem. Vi løb tør for nylig og har ikke fået købt nye og efter at jeg ikke har muligheden, så finder jeg på alle mulige alternativer. Når mad skal på køl, kommer det i en skål med en tallerken over, skal det fryses kommer jeg det i en tupperware, skal det med, i en madkasse osv. Knus Emily

 8. Så vigtigt! Jeg hader, hader, hader at vi skal bruge papkrus til vores kaffe på jobbet. Jovist, de er bionedbrydelige, og hvis vi ikke sætter plastiklåg på sparer vi selvfølgelig også på ressourcerne (internt på kontoret er låget sgu ikke nødvendigt!), men krusene skal jo stadig både produceres og genanvendes – og når folk ikke sorterer ordentligt sker det jo alligevel ikke. Suk. Der er stadig lang vej i mål, men det gør mig så glad, at folk tænker mere og mere over det, og jeg vil helt sikkert tage flere af dine tips til mig :)

  Knus
  // http://www.moonlitmadness.dk

  1. Dejligt at høre Lisbeth og ja, det bliver først helt sort, når ‘to go-kopperne’ ikke engang kommer ‘ud at gå’ men blot bruges som engangskrus i huset… Kram E

 9. Jeg elsker bæredygtighed og tænker rigtig meget over det co2 aftryk man jo sætter på kloden, så her følger jeg allerede alle dine anbefalinger, så ingen to-go kaffe i plastikkopper, når jeg er ude at spise insisterer jeg på postevand fra hanen (selvom det utroligt nok medfører hævede øjenbryn fra visse tjenere) og jeg har købt genanvendelige stof-Vatrondeller. Desuden har jeg ingen plastik tupperware, men gemmer istedet næsten alle glasbøtter fra salsa, rødbeder mm. Og anvender dem istedet for til rester :) Så slipper man også for dårlig kemi i sin mad, når man bruger glas. :)

  Jeg køber heller ikke “alm” vaskepulver, men har istedet “vaskekugler”/nødde, der er sådan nogle naturkugler, som udløser sæbe, når det kommer i kontakt med vand :) På den måde sparer man en masse plastikbøtter (for ikke at tale om mikroplastikken i vores vaskepulver).

  Det er blot nogle af tingene jeg har implementeret i min hverdag for at blive lidt mere “grøn” ?

 10. Jeg vil helt klart tage nogle af dine råd med! ?Specielt den med vatrondeller, har egentlig aldrig tænkt over, hvilket problem de er, men vil helt klart begynde at bruge en vaskeklud hver aften til at vaske mit ansigt i stedet! Jeg bruger heldigvis allerede stofkarklude og viskestykker, køber varme drikke to go maks en gang om måneden, køber aldrig vand ude (har altid selv med), en del mad ryger i fryseren og jeg smider ALDRIG tøj ud med mindre det er gået i stykker. Tror jeg afleverede 4-5 sorte sække sidste år til diverse organisationer og har altid mit stofnet i tasken, men jeg kan altid blive bedre, så nu er det vatten, der må lade livet derhjemme ?

 11. aflever dine tomme beauty produkter i matas! både glas og plast. plastikken bliver lavet om til tæpperør og trafikkegler.
  det er også muligt at aflevere sine tomme dåser fra f.eks. tørshampoo.

  aflever dit gamle tøj i h&m og få en voucher på 15 %.

 12. Hvilke refleksioner gør du dig oom bæredygtighed ift. at rejse og have et stort forbrug af tøj?

  1. Hej Anna,
   Se svar på samme (til Rosa) i kommentarerne til dette indlæg :http://emilysalomon.dk/2017/05/03/10-ting-jeg-lave-maj/ :)

   Mht tøj, så er det virkelig noget jeg tænker over, når jeg handler (og i langt højere grad nu vs. da jeg var yngre), jeg køber ikke noget med mindre jeg føler mig sikker på at jeg vil bruge det mange gange (og helst mange år frem). Det jeg ikke bruger mere bytter jeg eller sælger på loppemarked. Og de ting jeg har der ikke kan repareres afleverer jeg hos en af kæderne (eks Other stories eller H&M, der recycler) :)

   Jeg er helt med på, at det kan virke som meget forskelligt tøj når man følger med her, men jeg lægger jo kun ca. 1 outfit op pr uge og dér søger jeg, at der er lidt variation/viser en eller flere nye ting. Ellers går vitterligt i det samme igen og igen og igen ;)

   Kh.
   Emily

 13. Dejligt indlæg. Jeg genbruger og genanvender selv det meste herhjemme, og følger også de tips du har foreslået her. Jeg har fx syet stofrundeller, som er meget bedre end vat. Efter brug er det bare i vaskemaskinen, og så er de klar igen. Jeg er kæmpefan af Divacuppen og vil anbefale alle piger og kvinder at bruge den, også selvom den kan virke besværlig i starten. Giv den nogle chancer og slap af “dernede”. Jeg dyrker meget hård sport og den er virkelig perfekt .
  kh Katrine

  1. Det er jeg glad for at høre, overvejer sådan at ‘hoppe på koppen’ men har ikke rigtig turde. Måske jeg bare skal kaste mig ud i det ;) Kram

   1. Gør det !!! jeg gik også længe og overvejede frem og tilbage. Men når du lige får øvet dig nogle gange, så er den virkelig genial. Jeg løber trail, yoga, spinning, mountainbike og havsvømmer, og den er 100 gange bedre end almindelige tamponner. Når man har fået rutinen og den sidder som den skal, så mærker man den slet slet ikke. Da jeg startede med divacuppen, skulle jeg lige have den til at sidde rigtigt osv, så der havde jeg et trusseindlæg/tyndt bind på bare sådan rent psykisk, ha ha. Men der kom max et lillebitte dryp, så det var slet ikke nødvendigt. Men jeg skulle jo lige være tryg. Så bare spring ud i det :-)
    Kh Katrine

 14. SÅ fedt, at du kommer med et indlæg om, hvad man som forbruger/borger kan gøre, af små nemme vaneændringer i et opmuntrende, forklarende og løsningsorienteret sprog. Jeg tror, at du når ud til en masse folk med dine fine beskrivelser, overvejelser og tips. Sejt Emily!
  Jeg har det som hobby, at minimere mit forbrug, affald og generelle ressourcefodspor i verden. Det er mega interessant; det er min uddannelsesbaggrund og mit arbejde :)
  Ét af dine råd er dog en smule spøjst.. Kagerester. Det er så skønt, at du foreslår, at man kan gemme dem til at lave romkugler af! Men altså, kagerester? Jeg kender ikke til begrebet, haha ;)

  En virkelig smart dansk hjemmeside er Suztain. Her kan man købe diverse mere bæredygtige husholdningsartikler med fri fragt. Jeg køber skuresvampe, karklude uden mikroplast og diverse poser derfra.
  Gå efter økologisk bomuld (vatrondeller, trusseindlæg, tøj og andre tekstiler), menstruationskop, Bodyklude fra Sister’s Choice (i stedet for vatrondeller og makeupfjerner), brug et pænt indkøbsnet, sortér affald, aflever slidt tøj til tekstilgenbrug, giv gammelt elektronik til elektronikgenanvendelse, køb økologisk, dansk producerede fødevarer, minimer kødforbrug, spis op, køb genbrugsting istedet for nyt (dba, Trendsales, Tradono) også gaver, giv oplevelsesgaver i stedet for ting, skift bank til Merkur Bank, køb svanemærkede husholdningsprodukter, toiletpapir lavet af returpapirmasse i stedet for ny papirmasse, FSC-mærket træ og møbler, Fairtrade/Rainforest Alliance/UTZ-mærkede tropiske afgrøder (kakao, kaffe, bananer, te), MSC-mærket fisk og skaldyr, brug cykel, kollektiv trafik, køb høj energiklasse elektronik, sluk for vandet mens du sæber dig ind i badet, støt NGO’er som CARE Danmark, WWF, Mellemfolkelig Samvirke og afgiv din stemme til politiske afstemninger. Og vær nysgerrig på verden, snak og diskuter med venner og familie, brug sanserne og nyd livet :)

  1. Haha… ja, altså hvis kagerester nu eksisterede, så kunne man gøre det ;)
   Sej hobby du har og tak for tippet om Suztain m.m. Mange klem fra mig

 15. Hej Emily

  Dejligt at du sætter fokus på bæredygtighed.

  Jeg kan dog ikke lade være med at tænke, at man jo også simpelthen kunne drikke kaffe, der ikke kom i aluminiumskapsler? Det Nespresso gør er selvfølgelig bedre, end hvis de intet gjorde. Men jeg synes, det klinger lidt hult, når deres produkt i sig selv er udviklet med et enormt emballage-forbrug. Og uanset hvor nemt de prøver at gøre det for forbrugeren, vil mange blive ved med at smide aluminium, den knappe ressource, direkte i skralderen.

  Og nu skal jeg nok stoppe den del :) Og i stedet lige komme med endnu et tip: Tag på byttemarked og byt dine gamle aflagte sager til nye. Se fx landets byttemarkeder på Facebook her: https://www.facebook.com/Byttemarked/

  Vh. bæredygtighedsnørden :)

 16. Hvor er det en god ide med Nespresso! Det skal vi vidst til at gøre derhjemme :)
  Selv spiser jeg vegetarisk langt det meste af tiden, og spiser jeg endelig jeg endelig kød, holder jeg mig til fisk og kylling – tror mange glemmer/er uvidne om, hvor meget det faktisk skader miljøet at spise kød så meget, som mange danskere gør….

 17. Super fint indlæg, Emily, med gode tips :-)

  Jeg er selv glad for min Nespressomaskine, og jeg vil nødigt undvære den -men da jeg helst vil drikke økologisk kaffe, er jeg begyndt at købe kapsler fra Peter Larsen -oveni hatten er de bionedbrydelige, hvilket jeg tænker er et hit. De smager godt, men er ikke ligeså pæne som Nespressos :D Bare et tip herfra.

 18. Dejligt indlæg! Jeg husker også på, at sende mine brugte beauty-ting det rigtige sted hen. En brugt mascara er stadig plastik og et serum en glasflaske. Det havde jeg bare ikke rigtig tænkt over før.. :-)

  1. Enig og ja, det er jo også sager der i flere tilfælde kan bruges igen. Men ja, nogle af dem man nemt overser :)

 19. Jeg er med på langt de fleste af dine tips (pudser min glorie) :) Jeg må dog lige høre om den der KeepCop holder kaffen indenbords i koppen? Jeg har nemlig endnu ikke fundet en to-go kop, der gør det godt nok :( Og det kunne den her new mama godt bruge ;)

  1. Ja, det synes jeg den er rigtig flink til. Altså hvis man har meget voldsom kaffeføring eller koppen er meget fuld, kan det selvfølgelig godt komme ud af hullet man drikker af, men den er tæt i kanten langs låget :) Kram til dig new mama, ønsker dig masser af hyggelig barnevognstrilning og kaffedrikning

 20. Tusind tak for en super godt og aktuelt indlæg – fedt at du skaber fokus på det. Har der nok lidt ligesom dig, at jeg tidligere ikke gjorde den helt store indsats i forhold til genbrug / genanvendelighed og nedsættelse af spild, men efter jeg er blevet mor (og samtidig ældre), er jeg blevet mere opmærksom på vigtigheden heraf. Er dog stadig lidt af en novice på området, så tusind tak for de gode tips:) Dem vil jeg prøve at indføre i dagligdagen:) Tak for en god blog og rigtig god inspiration:)

  1. Selv tak Marie Louise, så dejligt at det kan bruges og tak for at du læser med :) Stort klem Emily

 21. mht. plastikposerne i grøntafdelingen, så skrev Samvirke i januar/februar tema om hvorfor emballage faktisk kan være mere godt end skidt for miljøet/klimaet (:

  1. Hej Nanna, dét lyder spændende. Ved du om artiklen findes online? Vil gerne læse :) Klem Emily

 22. Jeg synes, det er et super fint indlæg med en masse gode ideer til, hvordan man kan hjælpe miljøet med enkle tiltag!

  Jeg kan dog ikke lade være med at tænke på, at to af mine veninder, som arbejder i Nespresso, for nogle uger siden fortalte mig, at de bliver bedt af cheferne om at smide alle aluminiumkapslerne ud i almindelige skraldespande. Altså at selvom butikken har en genbrugscontainer til kapslerne, så ryger de ud i den almindelige container, når dagen er omme. Så jeg tror desværre ikke helt på tiltaget fra Nespressos side – det virker mere som en god CSR-historie for dem :(

  1. Kære Sophia

   Jeg tillader mig lige at hoppe ind i dialogen. Blot så du ved, hvem jeg er, så er jeg marketingdirektør for Nespresso.

   Først og fremmest tak for din besked. Jeg er rigtig ked af din kommentar, da vi gør meget ud af, at alle processer bliver overholdt nøje. Og vi bruger samtidig en del tid på at undervise kollegaerne i korrekt håndtering af kapslerne, og hvorfor det er vigtigt. Vi har ingen interesse i ikke at genanvende kapslerne.

   Jeg vil høre dig, om det er ok, at jeg skriver til dig direkte? Hvis det er ok, så kan Emily dele din mailadresse med mig. Derefter vil det være muligt for mig at følge jeg op på sagen og sørge for, at der bliver rettet op med det samme.

   Bedste hilsner
   Gitte Sarlvit, Nespresso

 23. Jeg synes det er super fedt med lidt fokus på bæredygtighed herinde, men jeg bliver altså lidt trist af at læse kommentarfeltet. Sådanne små grønne fif, kan hurtigt få det til at virke som om man gør en reel forskel, på et meget stort og komplekst problem. At man genbruger sine kaffekapsler gør altså intet i det store grønne regnskab.

  Den eneste virkelige forskel man kan gøre er at stoppe sit forbrug, og ikke blot nedsætte eller ændre det. Ift. ALT. H&M vil aldrig nogensinde være bæredygtigt, også selvom der er brugt økologisk bomuld. De er skrækeksemplet på vores køb-billigt-og-smid-væk-når-du-vil-have-noget-nyt kultur, og har udover miljøet også mange menneskeliv på samvittigheden. Vi køber så meget tøj, mad, møbler, dimsedutter og nips, og vi har ikke brug for noget som helst af det, og vi ødelægger og opbruger ikke-erstatlige ressourcer på vores jord. Derfor er det super uheldigt at folk skynder sig ud og køber nyt bæredygtigt tøj, og nye bæredygtige møbler, for det mest bæredygtige er faktisk bare ikke at købe noget som helst overhovedet. Lidt gør ikke en forskel med den stramme deadline vi har for at gøre det godt igen, og det er frustrerende at så få kan se omfanget af problemet.

  150.000 mennesker dør hvert år pga. klimaforandringer. Der er flere flygtninge lige nu pga. klimakrisen end krige. Der er allerede nu steder i verden hvor folk har måtte flygte, fordi der er så oversvømmet, at der nu er ubeboeligt. Det sker ikke lige om lidt, det sker nu.

  Selv hvis vi i dette sekund stopper med alt som skader jorden, er skaden allerede så stor, at det vil blive meget værre før det bliver bedre. Vores generation er den sidste der kan nå at gøre noget ved det. Hvis der er ikke sker en markant forskel inden for de næste 50 år, så overlever vores børn ikke på denne jord. Så et par grønne tip bør ikke være uoverkommelige, det burde være en brøkdel af hvad man gør for at sikre sig at ens børn har en jord at bo på. Det kan være svært at finde ud af hvad der er rigtigt og forkert, men alle har en pligt til at oplyse sig selv, og være en del af løsningen.

  Hvis noget af dette skulle have gjort noget som helst indtryk, og man ikke bare tænker jeg er en selvretfærdig type, så kan jeg varmt anbefale dokumentarerne: The True Cost, Chasing Ice, Mission Blue, Cowspiracy og Before The Flood. Der findes mange andre som er lige så gode, men disse er gode til at forenkle en kompleks situation, hvis man ikke selv vil kaste sig ud i klimarapporter og des lige.

  1. Hey Sarah,

   Tak for forslag til dokumentarer. Dem vil jeg se nogle af :)

   Jeg tror jeg forstår hvad du mener og er under alle omstændigheder enig i, at det er et meget, meget komplekst problem.,

   Dog tror jeg, det er meget lidt realistisk at alle mennesker, stopper deres forbrug i dette sekund. Især fordi de fleste slet ikke oplever/er bevidste om, at der er et problem.

   Men at ændre mindre vaner (og blive opmærksom på større) er mere realistisk. Lidt som at det kan være uoverskueligt for en storryger, at tage en kold tyrker, men at det lade sig gøre at skære lidt ned. For så at skære mere ned og sidenhen stoppe.

   Når først man begynder at genanvende lidt/tænke mere bæredygtigt, begynder man (forhåbentlig) bedre at kunne se det hele i et lidt større perspektiv.

   Og jeg vil stadig mene at det er bedre at rigtig mange gør lidt (1 kødfri/bilfri dag pr. uge osv.) end at meget få gør en masse. Om det lidt så er nok, er selvfølgelig det store spørgsmål og jeg er med på at prognosen ikke ser så munter ud…

   Klem Emily

 24. Virkelig godt indlæg!
  Jeg har i laaang tid ikke ville have en Nespresso på grund af kapselerne, men nu har jeg i midlertid ændret mening (altså ikke på grund af dit indlæg, selvom det bekræftiger mig i det!) Jeg prøver hele tiden at købe mad i så lidt emballage så muligt, grønt sager i løs vægt osv. Man må jo tage de små skridt man kan! Dejligt at du sætter lidt focus på det ;)