Curly Girl anno 2022

Det her er måske årets bedste nyhed (siden Skipper), hvis I spørger mig. Matas Striber har lanceret en hårplejeserie som er lige efter min næse og som mit hår knuselsker. Uden kedelige sulfater og silikone, fuld af god pleje OG til at betale – så alle kan være med.

For 11 år siden (!) skrev jeg et indlæg på nærværende blog om ‘Curly Girl’-metoden og hvordan den havde reddet mit forhold til mit store, tykke og ganske grove/krusede hår. Jeg har ikke decideret krøl (eller ret skal være ret, det varierer lidt med hormoner/graviditeter), men masser af fald, bølger og bevægelse og mit hår har således trivedes med en modificeret udgave af Curly Girl-pleje siden 2010. Med ganske, ganske få undtagelser har mit hår ikke mærket sulfater (SLS og SLES) eller silikone på sig siden da. Og det har til tider været både bøvlet og bekosteligt. Så at der nu er Striber, det lever helt og aldeles op til min skrappe hårdiæt er mageløst. Merci Matas!

Jeg ved godt, at jeg helt bestemt har trukket et af de længere strå, hvad hår angår, men det har krævet lidt at forstå, hvordan det skulle behandles.

Jeg tror ikke, der er én metode, der dur til alle, når det kommer til hårpleje (eller alt muligt andet for den sags skyld). Men denne fungerer godt til mig. Og mange andre med krøl, fald, krus og/eller groft eller porøst hår.

Og i modsætning til konventionelle ‘du-får-1000%-stærkere-smukkere-blankere-tykkere-hår-på-2-dage-hårprodukter’, så kan det altså godt tage lidt tid og tålmodighed at ‘lære ens hår at kende’ og få det tilbage til normaltilstanden og for alvor blive sundt igen. Men jeg kunne allerede se mærkbare forbedringer efter 14 dage, så det er altså ikke fordi man skal have 2 års tålmodighed. Snarere 3 måneder for fuld effekt, men ja, formentlig man allerede efter et par uger kan fornemme, om man er på rette vej.

Det kan være en god idé at starte med at ‘strippe’ håret for silikonerester, stylingprodukter m.m. med en dybderensende shampoo, inden man starter på Curly Girl-metoden.

Min hårplejerutine

 • Jeg vasker hår 2 gange om ugen med en sulfatfri shampoo som Stribernes Curly Low-Poo. Jeg bruger ikke mere end en 2-5 krone og jeg vasker kun i hovedbunden, aldrig på længderne.
 • Efter at have vasket håret, bruger jeg en plejende, silikonefri balsam som Curly Conditioner der bl.a. indeholder abrikoskerneolie og hvedeprotein som mit hår elsker! En klat på størrelse med en golfbold (i diameter, ikke i rumfylde), rækker til mit hår. Jeg masserer den først forsigtigt ind på længderne og lader den sidde et par minutter. Derefter skyller jeg ganske let og ‘vipper’ længderne op på hovedet og masserer let, sådan at hårbund/hårrødder også får lidt ‘balsam-juice’.
 • Jeg skyller balsammen ud med køligt eller koldt vand (afhænger af årstid, magter ikke isvand om vinteren) og klemmer (ikke vrider!) forsigtigt vand ud af håret.
 • Et par gange om måneden bruger jeg en hårkur i badet. Ok, måske snarere én gang om måneden, oftest bliver det nedenstående leave-in. Men NÅR det lykkes er jeg blandt andet glad for Curly Protein Hair Mask.
 • Når jeg kommer ud af badet, klemmer jeg igen forsigtigt vand ud af håret med et håndklæde (helst et glat i bomuld eller mikrofiber, ikke frotté) i en nedadgående bevægelse. Ikke noget med at frottere og ruske rundt i det, så er krus garanteret! Og heller ikke noget med at gå rundt med håndklæde om hovedet i lang tid (selvom jeg nu ofte kommer til det), det giver også krus.
 • Hvis jeg reder mit hår ud (det gør jeg kun 1-2 gange om ugen) er det på dette tidspunkt. Evt. kommer jeg  en klat Curly Leave in Hair Mask i inden jeg friserer det forsigtigt ud med en stor børste (med plastikpigge, ikke metal!) eller endnu bedre en bredtandet kam. Er man ægte Curly Girl-discipel så reder man håret ud i badet med fingrene eller en bredtandet kam, mens der er balsam eller kur i.
 • Herefter vender jeg bunden i vejret – eller stikker i alle tilfælde hovedet nedad -, fordeler en klat Curly Styling Gel mellem hænderne og så krammer jeg håret op mod hovedbunden for at forstærke krøllerne/bølgerne/faldet. Jo vådere håret er til dette trin, jo bedre.
 • Og så lader jeg det simpelthen bare luftørre. That’s it. Om vinteren eller hvis det skal være tørt pronto, tørrer jeg det med en diffuser, men kun til det er 50-70% tørt.

 

Derudover…
Ovenstående er meget i detaljer (og igen: Det der virker for MIG og MIT hår), essensen af det er kort sagt at gøre så lidt som muligt (lidt som da man var barn) og at undgå sulfater og som udgangspunkt silikone.

I modsætning til da jeg var meget fanatisk ‘Curly Girl’ bruger jeg næsten altid en shampoo (sulfatfri), når jeg vasker hår og bruger ikke ‘balsam-vask’ længere (er man til vaskebalsam er Curly Co-Wash dog lækker). Hvis jeg har trænet (hvilket er ret så sjældent for tiden, ahem) og ikke vil vaske håret, nøjes jeg med at skylle det + komme lidt balsam i længderne.

Hvis håret klasker lidt (det sker dog sjældent) eller trænger til et løft imellem hårvask pifter jeg det op med lidt hårpudder/tørshampoo ved hårrødderne. Elsker denne usynlige, svanemærkede tørshampoo.

OG så bruger jeg altså glattejern og krøllejern af og til! Men jeg bruger ikke varmestyling dagligt, snarere et par gange om måneden.

(Visited 2.077 times, 14 visits today)

Skriv en kommentar

6 Kommentarer

  1. Lad os satse på, at den kommer <3 Er det fordi du ikke kan tåle parfume eller bryder du dig ikke om duften?
   Kan sagtens forstå ønsket om parfumefri, men måske følgende kan trøste/hjælpe. Da serien er Svanemærket, er den uden de 26 kendte, potentielt allergifremkaldende parfumestoffer, så den duft der er i, er altså i den ok ende af skalaen (selvfølgelig ikke hvis man allerede har allergi). Faktisk er alle Matas Stribers produkter - svanemærkede eller ej - uden de problematiske parfumestoffer. Måske det er underordnet for dit valg, men måske det gør en forskel og er rart at vide. Kram E

 1. Hvordan har du dit hår om natten?
  Flettet? Og hvordan påvirker det krøllerne/faldet?

  Mange tak for en god guide :)

  Mette

  1. Hej Mette

   Jeg har de i en løs knold helt ovenpå hovedet (sat med en lille klemme eller en silke/satinhårelastik) og sover oftest på silkebetræk eller en Save my Face pude :)
   Knus
   E

 2. Når det er svanemærket og det ikke er de problematiske parfumer, er det så sikkert at bruge serien under graviditet og amning? Ville du selv gøre det? 😊

  1. Jeg ville selv gøre det (og har gjort det). Men hvis man er sensitiv overfor parfumer i forvejen, ville jeg nok undlade. Klem E