Overskriften rimer måske ikke ligefrem på jul, men måske du har lyst til noget andet end julemad fra på mandag eller måske dit nytårsforsæt står på en ugentlig kødfri dag eller to. Hvis det ene eller det andet er tilfældet, så er her et par dejlige opskrifter at bogmærke.
De er begge fra Nadia Mathiasen aka. Foodfanatic‘s nyeste kogebog, Kødfri Mandag, der på fineste vis hylder og inspirerer til den snart så navnkundige Meatfree Monday. Og som især er til dig, der synes et måltid uden kød er lidt mangelfuldt, men gerne vil prøve at indføre en vegetarisk dag hist og her.
Nadia beskriver selv bogen som “en kødelskers guide til grøn mandag” for hun er nemlig selv ret glad for kød og mad med saft, kraft og masser af (umami)smag. Men derfor kan man godt leve grønt af og til og det endda helt uden at lide afsavn.
Lasagne med svampe og spinat & grøn karry med broccoli, gulerod og sød kartoffel af Nadia Mathiasen
LASAGNE MED SVAMPE OG SPINAT
– 4 personer
Selv den allermest stædige kødentusiast vil næppe savne noget,
når den her lasagne lander foran ham eller hende. Du kan sagtens
nøjes med at bruge helt almindelige champignoner eller en
blanding af flere forskellige svampe som eksempelvis portobello,
bøgehatte og shitakesvampe.
1 løg
2 fed hvidløg
800 g svampe
400 g babyspinat
Olivenolie
2 tsk. balsamicoeddike
1 portion behamelsauce
6 friske lasagneplader
2 dl panko (kan erstattes med rasp – brug da lidt mindre)
1 håndfuld friske urter, fx bredbladet persille, oregano og basilikum
Salt, peber
- Pil og hak løget og hvidløgene.
- Hak svampene og babyspinaten groft.
- Varm lidt olie på en pande, og sautér løget og hvidløgene, til løgene er klare.
- Kom babyspinaten på panden med det vand, der hænger ved efter skylning, og sautér videre, til spinaten falder sammen, og væden fordamper. Sæt til side.
- Varm lidt ekstra olie på samme pande, og steg nu svampene, til de har afgivet deres væde og tager farve. Tilsæt balsamicoeddike, og lad det koge ind. Krydr svampene med salt og peber, og vend dem sammen med løgene og spinaten.
- Kom ⅓ af svampefyldet i et ovnfast fad og oven på det en smule bechamelsauce. Læg ⅓ af lasagnepladerne oven på, og gentag processen. Slut af med et generøst lag bechamelsauce.
- Hak urterne, og bland dem med panko, 2 spiseskefulde olivenolie, salt og peber. Drys blandingen på lasagnen, og bag den i en 200 grader varm ovn i 20-30 minutter, til brødkrummerne er sprøde, og det begynder at boble i siderne.
- Servér med en god salat
BROCCOLI, GULEROD OG SØD KARTOFFEL I GRØN KARRY
– 4 personer
Ligesom panangkarry finder du også den grønne karrypasta i
asiatiske supermarkeder, hos etniske grønthandlere og i supermarkeder.
Husk, at karrypastaer varierer i styrke. Generelt er supermarkedernes karrypasta mildere end dem, du køber i de asiatiske supermarkeder – så husk at prøve dig frem.
1 lille broccoli
200 g grønne bønner
3-4 søde kartofler
2 gulerødder
1 løg
8 kaffir-limeblade
2 spsk. grøn karrypasta
Olie til stegning
6 dl kokosmælk
2 spsk. fiskesauce
1 tsk. sukker
Sød basilikum til pynt
- Start med at skære broccolien ud i små buketter.
- Skær degrønne bønner i mindre stykker.
- Skræl de søde kartofler og gulerødderne, og skær dem i grove tern.
- Pil løget, og skær det i både.
- Kassér stilken på limebladene, og riv dem over en
gang eller to. - Steg karrypastaen i olie, og tilsæt løget, de søde kartofler og gulerødderne. Sautér et par minutter, tilsæt nu limebladene, kokosmælken, fiskesaucen og sukkeret.
- Bring gryden i kog, og lad karryen simre, til rodfrugterne næsten er møre.
- Tilsæt broccolibuketterne og de grønne bønner, og lad dem simre med, til de også næsten er møre, men stadig har bid.
- Smag til med lidt mere fiskesauce eller sukker, hvis det er nødvendigt.
- Pynt med sød basilikum, og servér med ris.
Tusinde tak Nadia! Jeg glæder mig meget til at prøve kræfter med opskrifterne, når jeg er retur fra juleferie :)