Serieanbefalinger: Dameserier

Lily Collins og Ashley Park i ‘Emily in Paris’.

Det er efterår og for alvor tv-tid. I alle tilfælde hos mig. Og udover at jeg godter mig med Den store bagedyst og Vild med dans, så hygger jeg mig også gevaldigt med at se serier. Mere end nogensinde. For der er unægteligt flere hjemmeaftener nu, med et lille barn, end inden jeg blev nogens mor. Og selvom det ikke er solo-serietid, der er mest af, så kan jeg vildt godt lide at have en serie for mig selv.

Så I må ikke tage overskriften alt for bogstaveligt. Min smag er bred (og Nikolajs ligeså) og mine såkaldte dameserier er altså ikke udelukkende SATC og deslige. Men jeg har nogle, jeg nyder at se alene (og i nogle tilfælde som han ikke gider/orker). En del af det er blevet konsumeret som ‘amme-tv’ eller ‘mens-Kurt-sov-lur-på-mig-tv’, dengang Pølsen var en lille fis.

Nu er tiden til dameserier mere begrænset, men jeg nyder det altså stadig af og til. Når jeg er alene hjemme om aftenen, eller hvis jeg skulle have en halv time for mig selv. Det kan eksempelvis være som i dag, ovenpå en hård nat, hvor drengene er smuttet på legepladsen og jeg får en lille hvilepause. Jeg er umådeligt dårlig til at tage en lur om dagen, men lidt serietid på sofaen kan altså også noget.

Mine (løse) kriterier til mine ‘dameserier’ er, at de ikke må være uhyggelige (jvf. at se dem om aftenen, når jeg er alene), at de helst ikke må vare alt for lang tid (elsker serier til dette formål, hvor episoderne er ca. 30 min. lange) og at de meget gerne må indeholde både lidt vid og bid og seje damer. Eller humor og ironi og seje damer. Og fordi man selvklart sjældent kan få det hele på en gang, så falder nogle af mine favoritter herunder altså også igennem på et eller flere punkter.

Uanset hvad er de anbefalelsesværdige på hver deres måde.

Håber, I får et dejligt tv-efterår ♥

Laura Dern, Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Zoë Kravitz og Shailene Woodley i ‘Big Little Lies’.

Mine 11 favoritter i kategorien ‘Dameserier’

 • Big Little Lies (HBO) – Det er ikke bare en vanvittigt spændende historie, sublimt skuespil og smukke bilelder, men også en virkelig sej produktion med kvinder i hovedrollen og kvinder ‘bag rattet’. Her var jeg især betaget af anden sæson. Og ønsker mig en tredje!
 • Better Things (HBO). Elsker, elsker, elsker Pamela Adlon og måske endda endnu mere i rollen som den californiske skuepiller og alenemor Sam. Tænker den lidt som en kvindeudgave af Californications.
 • The Let Down (Netflix). Virkelig godt amme-tv.
 • Workin’ Moms (Netflix). Måske titlen er lidt lam, men det er resten til gengæld ikke. Det er både sjovt og skarpt og er virkeligt godt barsels-tv. Så godt at både mine ikke-barslende veninder og Nikolaj gerne ville se med.
 • Downton Abbey (Amazon Prime). Historisk drama, der måske ikke er heeelt historisk korrekt, men pyt skidt, det er lækkert er det og der er masser af afsnit (det kan være et plus i sig selv, haha) og hvis man bare er en lillebitte smule til Stolthed og Fordom og deslige, så er det her altså mægtigt behageligt tv, hvor man kan kigge med, med et halvt øje og stadig være opdateret.
 • Fleabag (Amazon Prime) – Måske nemmest at beskrive som en sej, engelsk, moderne version af Nynnes Dagbog. Morsomt, råt og lige til grænsen. Og lidt over.
 • Dead to me (Netflix) – Vidunderligt ærlig, ganske morbid og med to seje, upolerede, fejlbarlige damer i hovedrollerne. Selvom de egentlig (på sin vis) er nogle skurke, så håber man hele tiden, at de klarer skærrene.
 • Girls (HBO) –  Kræver vist ingen nærmere intro. Elsker den og overvejer om ikke snart det er på tide med et gensyn.
 • Normal People (DR) – Som at være meget ung (og meget besværlig) igen, men helt vidunderligt fin. Baseret på Sally Rooneys glimrende roman af samme navn.
 • Sharp Objects (HBO) – Falder måske en my udenfor kategori og er ret så uhyggelig, hvis I spørger mig. Men så, så god! Og smuk og creepy. Allier dig evt. med en makker at se den med, hvis uhygge ikke er din ting.
 • Emily in Paris (Netflix) –  Seneste jeg har set og hvis man kigger med på diverse (sociale) medier, så deler den virkelig vandene. Det er Darren Star (skaberen af bl.a. Sex & the City), der står bag og Patricia Field, der var stylist på SATC, er også med på holdet. Det er måske en kende karrikeret og over the top det hele, men ærligt så er jeg godt underholdt og bingede hele første sæson på et par dage. Uanset om man findet det hele ringarde, så er det som at komme på en farverig mini-ferie til Paris og sådan en siger jeg aldrig nej tak til.

Og så glæder jeg mig meget til den nye svenske sæbeopera/krimiserie Lykkebugten skrevet af Camilla Läckberg, der har premiere på Viaplay på tirsdag og The Undoing der har premiere d. 26/10 på HBO. Sidstnævnte er Susanne Bier, Nicole Kidman, Hugh Grant og Sofie Gråbøl. Miam!

 

Kerry Washington i ‘Little Fires Everywhere’.

Jeres 21 serieanbefalinger

Jeg spurgte i øvrigt for nylig på Instagram om jeres anbefalinger til lignende dameserier og I havde mange, gode bud. Nedenfor har jeg listet dem, der gik hyppigst igen. Så er der lidt at gå i krig med på de mørke efterårsaftener ;)

Jeg har taget dem med, der blev foreslået 3 gange eller mere. De er listet (nogenlunde) i rækkefølge efter hvor mange anbefalinger de fik. Det er selvklart ikke en gennemført metode til, men tænkte det var en meget god indikator. Og ellers var listen måske også blevet liiidt for lang. Synes I der mangler en eller flere, må I endelig tilføje i kommentarfeltet.

 • Good Girls (Netflix)
 • Little Fires Everywhere (Amazon Prime)
 • Sex Education (Netflix)
 • You (Netflix)
 • Euphoria (HBO)
 • Insecure (HBO)
 • Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime)
 • Grace & Frankie (Netflix)
 • The secrets she keeps (C More)
 • The Morning Show (Apple TV)
 • Pigerne fra Berlin (DR)
 • I May Destroy You (HBO)
 • Anne with an E (Netflix)
 • Catastrophe (Viaplay)
 • The Sinner (Netflix)
 • Sanditon (DR)
 • Omstillingsdamerne (Las chicas del cables – Netflix)
 • Mrs. America (HBO)
 • Hvad hjertet vil (Netflix)
 • Queen of the South (Netflix)
 • The Bold Type (Amazon Prime)

Cate Blanchett i ‘Mrs. America’.

Næste gang kan jeg opsummere nogle af dem vi ser og har set sammen og kan anbefale. For der er mange, mange gode. Kan hinte med Succession, Papirhuset (men lov mig at se den på spansk!), Handmaids Tale (er jeg den eneste der længes efter næste sæson?) og Lovecraft Country.

(Visited 9.623 times, 6 visits today)

Skriv en kommentar

21 Kommentarer

 1. Af to tøseserier mere, er der den svenske ‘elsk mig’ på Viaplay. Har lige råslugt begge sæsoner. Lovesick på Netflix, synes jeg også var god, og gav et godt grin i ny og næ:-)

 2. Tak Emily ! Jeg skal også navnet Divorce med Sarah Jessica Parker ! Mega sjovt og kun 30 minute / episode . Det er på HBO.

 3. Kan virkelig anbefale «the third day» med Jude Law. Sååå spennende! Noe å se med kjæresten/samboeren ??

  Og hvis du ble ferdig med guilty pleasure Emily in Paris kan du se «ring min agent/10 por cent» uten guilt ;) det er den ekte Paris serien på fransk og med flere sesonger! ELSKER!!!

  Ellers er jeg enig i at «insecure» og «i may destroy you» er MEGA-serier! Hands down dritbra og med en feminist touch ??

  1. Hvor ser du den Birgitte?

   Og tusind tak for anbefalingen af både den og guilt free Paris-serie <3
   Stort kram fra mig

 4. Vil nævne Elsk Mig på Viaplay – simpelthen så fin og rigtig god… Jeg var helt væk i den, så kæmpe anbefaling herfra ???

 5. Jeg vil anbefale den svenske “Familien Löwander” (eller original “Vår tid är nu”). Tredje sæson er lige blevet vist på DR og ligger der muligvis endnu, men det hele er vist stadig på Viaplay. Så, så god familiekrønikedrama, der også skildrer udviklingen i svensk/skandinavisk samfund og kultur fra det traditionsbundne klassesamfund i efterkrigstiden til ungdomsoprør og fødslen af velfærdsstaten. Jeg ved ikke, om jeg vil kalde det en “dameserie”, men den er det bedste, jeg længe har set, og ikke uhyggelig :)

 6. “Elsk mig” på viaplay.
  “Ratched” på Netflix, selvom den godt nok er noget morbid/uhyggelig

 7. Better Things er så fantastisk. Og når man selv har teenagedøtre, så rammer den ofte bare spot on ift. det drama de kan præstere ? er også vild med musikken, der er en hel playliste på Spotify med det.

 8. Kan varmt anbefale disse som dameserier:
  Elsk mig (viaplay)
  Modern love (amazon prime)
  Fælles serier:
  Succession
  Elementary
  Sherlock
  The crown
  Billions

 9. Hvis man, som jeg, er en sucker for det svenske sprog (mm.) vil jeg varmt anbefale:

  Elsk mig (ViaPlay)
  Gösta (HBO)
  Bonusfamiljen (Netflix)