Serieanbefalinger: Gode tv-serier at se sammen

Fra Succession (HBO).

Hermed den lovede liste. De serier Nikolaj og jeg har været (og er) glade for at se sammen. Dem vi har grint og grædt til, dem vi har binget i sofaen, når Kurt var puttet, dem vi er blevet nød til at tage en pause fra, fordi det blev for voldsomt (som når man eksempelvis ser Handmaids Tale lige efter, man har fået et barn), men alligevel er vendt tilbage til, fordi de er så gode. Dem der har underholdt os, gjort os klogere, gladere eller mere bange, haha.

Jeg har helt sikkert glemt nogen. Også selvom jeg virkelig har forsøgt at grave godt og grundigt rundt i hukommelsen. Omvendt har jeg også forsøgt primært at have serier med, der på en eller anden måde er aktuelle. Enten fordi de er relativt nye, eller fordi der lige er kommet en ny sæson, eller er en på vej. Så jeg har helt sikkert glemt og/eller udeladt nogen, ligesom der garantrisset er nogle, jeg mangler at se, måske fordi jeg slet ikke ved de findes. Og derfor ser jeg frem til jeres altid gode tilføjelser :)

Jeg må dog lige komme med en lille note: For nok kan jeg anbefale alle disse serier på hver deres ellers vidt forskellige grundlag. Men jeg må også være ærlig at indrømme, at vi i nogle tilfælde er stoppet efter et par sæsoner eller tre. Simpelthen fordi serien ikke selv stoppede, mens legen var god. Nogle serieformater kan bære 11 sæsoner+, mens andre har svært ved at mestre 3. Og for mig er det altså ok, at springe fra halvvejs. Eller før.

Dette indlæg er en opfølger på indlægget om de serier man gerne vil se alene og have for sig selv. Dameserierne som jeg kaldte dem i mangel af bedre navn. Og jeg MÅ altså lige nævne Bridgerton i den sammenhæng. Den er kommet til siden, jeg lavede førnævnte liste. Og den skal du helt bestemt se solo (eller det er i alle tilfælde min anbefaling), men kæmpe anbefaling herfra. Det er helt vidunderligt. Som om Jane Austen  ånd og Sofia Coppolas Marie Antoinette-film har fået et voldsomt, sexet kærlighedsbarn post-BLM.

Og NU, nu skal vi til de serier du skal se med kæresten eller vennerne. Serier der skal deles, som giver masser at tale om eller kræver en at holde i hånden undervejs.

16 gode tv-serier at se sammen

(ikke prioriteret rækkefølge, omend mine to yndlinge altså står allerførst)

 • SuccessionI (HBO) – Om en ustyrligt rig og magtfuld familie i den amerikanske medieverden. Forretninger og rænkespil og det ene twist på det andet. Så ufatteligt spændende og brutal og sammen med Handmaids Tale på min top 2 over tv-serier. GLÆDER mig til næste sæson.
 • Handmaids Tale (HBO) -Nuvel, det er ikke en hyggeserie, men se den alligevel. Den er ikke bare gruopvækkende god og spændende, den er også helt utroligt flot filmet og fuld af de smukkeste skud, som jeg stadig kan se for mit indre øje. Og så giver den i dén grad stof til eftertanke.
 • Stranger Things (Netflix) – 80’er feels og æstetik (mmmmm…..) og noget så spooky. Helt eminente børneskuespillere og en evigt opskræmt Winona Ryder, der alligevel er overraskende modig og ualmindeligt sej.
 • Santa Clarita Diet (Netflix) – Det her er så mærkeligt, men fungerer alligevel. Drew Barrymore som zombie-mor og ejendomsmægler. Morsom og vaks og ret så hyggelig på sin egen morbide måde.
 • Modern Family (Netflix) – Når man trænger til et seriemæssigt kram og et godt grin. Og afsnit der ikke er timelange. Jeg er kommet sent med på vognen, men forstår virkelig godt, at serien er så populær. De allersidste afsnit af aller-allersidste sæson har netop ramt Netflix.
 • Papirhuset – Jeg tænker, at mange af jer nok allerede har set den, men en anbefaling skal alligevel lyde. Så afsindigt spændende og noget af det, jeg har været allermest opslugt af hvis ikke nogensinde, så om ikke andet det sidste år. Var helt ked, da vi havde set sidste afsnit. Husk endelig at se den på originalsproget, spansk. Vi kom indledningsvis ind på en underlig dubbet version og det var ikke et hit. Håber dog ikke, man rent faktisk taler så grimt til hinanden i det spanske politi…
 • The Undoing (HBO) – En perle af en mini-serie instrueret af Susanne Bier og med Nicole Kidman, Hugh Grant og Sofie Gråbøl blandt andre. Vildeste psykoloigiske thriller.
 • Beartown (HBO) – Denne var jeg så spændt på, da jeg har læst og var begejstret for bogen. Og den slags er ikke altid det bedste udgangspunkt. Serien rammer dog spot on og er lige så barsk, som bogen. Og får faktisk næsten endnu bedre skildret den triste historie. Om et lillebitte samfund i Nordsverige hvor ishochey fylder alt. Og om voldtægt.
 • Fargo (HBO) – En bearbejdelse af filmen af samme navn. I serien følger man en ny sag og nye karakterer hver sæson, men fællesnævneren er en helt særlig blanding af (sort) humor, vold og æstetik som også gjorde filmen til et hit. Sæson 1 var jeg især vild med og den 4. sæson, der næsten lige er blevet tilgængelig skulle også være ualmindeligt god.
 • Mindhunter (Netflix) – Hvad gør et menneske til seriemorder? I 1970’ernes USA forsøger et lille hold FBI-agenter og en psykolog, at få hold på, hvorfor nogle af samtidens mest notoriske massemordere gør, som de gør. Og hvad der ligger forud for det.
 • True Detective (Netflix) – Vanvittigt uhyggelig og creepy på den gode måde og min og Nikolajs første ‘fællesserie’ som vi så sammen dengang vi datede. Mindes at det er en af dem, hvor det primært er første sæson, der hitter.
 • Black Mirror (Netflix) – Selvstændige afsnit der hver især problematiserer og reflekterer over forskellige teknologiske fænomener i et fiktivt univers. Tankevækkende.
 • The Crown (Netflix) – Brillant drama om det engelske kongehus, med Dronning Elizabeth II som omdrejningspunkt. Fra hun krones og op gennem tiden krydret med personlige intriger og historiske begivenheder. I seneste sæson er vi nået til Charles og Diana.
 • Vikings (HBO)  – Når det skal være vildt, blodigt og underholdende. Personligt kan jeg allerbedst lide de tidlige sæsoner. Åh Ragnar ♥
 • Chernobyl (HBO) – Umanerligt spændende miniserie om Tjernobyl-katastrofen i 1986. Vi åd den nærmest i ét rap.
 • Game of Thrones (HBO) – De fleste af os har nok været der, men hvis ikke, har man den vildeste seriegodbid i vente. Bare se at komme i gang. Virker det lige vel blodigt og løssluppent de første par afsnit, så hæng i alligevel og tag en pude op foran ansigtet imens. Den del bliver mindre voldsom og der bliver også skruet lidt ned for de bare bryster.

Ps. Har I set at SATC vender tilbage?

 

 

(Visited 16.599 times, 18 visits today)

Skriv en kommentar

20 Kommentarer

 1. Tak for anbefalinger. Har selv lige slugt fineste Familien Löwander (Vär tid är nu) på Viaplay (og DR) og er forelsket i Calle og Nina på 4. sæson ?

 2. Ej, hvor er der mange gode anbefalinger – jeg er SÅ enig i så mange af dem og har virkelig også ædt dem. Hvis jeg må tilføje en – for mig – klassiker, vil jeg gerne slå et KÆMPE slag for The Wire. Den er ikke ny, men for mig nok den bedste serie nogensinde (jeg debatterer ofte, om det er den eller Sopranos; det bliver nok uafgjort). Det er én af dem, hvor alle sæsoner holder, selv om de er vidt forskellige – og så er det klart en “se sammen med kæresten”-serie. Jeg elsker den så meget, at jeg ville ønske jeg aldrig havde set den, så jeg havde den til gode.
  En anden, som ikke er ny, men som vi først lige har set, er “The Night Of”. Øj, det er en af den slags, der sidder i kroppen og eftertankerne lang tid efter. Så tankevækkende, så trist, så provokerende – og, føler jeg, så virkelighedstro (selv om den altså er fiktiv).
  Fleabag er også genial. Men i en noget anden genre end de ovenstående. ?

 3. Dejligt med et par nye anbefalinger! Jeg må også anbefale When they see Us (Netflix). Vanvittig god og barsk miniserie, som er meget samfundsaktuel. Både min kæreste og jeg sad med tunge hjerter efter at have set den. Manhunt – Unabomber er også vildt spændende.

 4. Åh! Jeg tabte altså lidt gejsten på Succession efter en håndfuld afsnit, men du er langt fra den eneste der skamroser den. Jeg må prøve igen! Lidt i samme verden som Succession kan jeg anbefale Billions. Ellers kan jeg virkelig anbefale Broadchurch (David Tennant og Olivia Coleman + Rejseholdet vibes), The Americans (så kriminelt underrated) og Away med Hillary Swank og Josh Charles (som jeg i hvert fald personligt havde savnet siden The Good Wife) var en kæmpe positiv overraskelse! Desuden var første sæson af A Discovery of Witches (hekse og vampyrer i mere ‘voksen’ stil + Oxford + kærlighed) virkelig god og sæson to er lige landet.
  I dameserie kategorien kan jeg anbefale Dead to Me og Virgin River.

 5. Gode anbefalinger!
  Kan virkelig anbefale en ny serie på HBO, som hedder Your Honor – den fangede os med det samme!

 6. Supernatural er virkelig undervurderet herhjemme, hvilket er super ærgerligt. Det er nemlig en virkelig god serie. Jeg har samtlige sæsoner på dvd (med undtagelse af den nyeste, som ikke er udkommet endnu), men den er næsten lige kommet på Viaplay og kan altså virkelig anbefales! En serie, som faktisk bliver bedre med tiden.

 7. Vi er igang med Ulven kommer på DR. Virkelig gribende, barsk og smuk. Soundtrack der sidder i kroppen. Stor anbefaling.

 8. Jeg forsøgte at se Bridgerton med min kæreste – altså vi vidste egentlig ikke, hvad vi gik ind til. Det fortrød jeg, for der kom godt nok mange hånlige kommentarer undervejs, haha. Jeg synes ellers, at den var skøn og er nu i mangel af bedre gået i gang med lydbogen.
  Ellers er det skønt med serieanbefalinger, for vi mangler helt sikkert en serie at se sammen. Desværre er kæresten bare ikke til noget der tilnærmelsesvist kunne være lidt deprimerende, så det indskrænker feltet en del. Jeg gad ellers godt at prøve både True Detective og Mindhunter, men det er ikke lige den slags, jeg får kastet mig over alene.

 9. Veldig enig med denne lista! Men hadde trodd at du som liker de store familiedramaene ville være glad i Sopranos?

  1. Dét er jeg bestemt også. BEDSTE serie jo. Men jvf ‘kriterierne’ jeg har listet først, så har jeg prøvet at tage noget med, der på en eller anden måde var aktuelt og Sopranos må vel siges at være ‘old news’ omend det bedste af det bedste ;) Kram E

 10. Ej, men du/I SKAL se Babylon Berlin! Ud fra dine anbefalingen er jeg overbevist om, at du vil elske den. 20’er vibe, krimi, mellemkrigstid, vanvittig, vanvittig flot. SE DEN! Alle tre sæsoner. Den er på DR.

  1. Av, den har jeg hørt flere tale pænt om og du har fået mig overbevist nu. Den må vi fluks i gang med. Kram E

 11. Modsat alle andre (!) kunne jeg ikke fatte interesse for Bridgerton. Jeg er ellers altid til fals for en god dameserie, men må erklære mig enig med Weekendavisens (virkelig sjove) anmelder, som synes de har fået utroligt lidt ud af utroligt meget (scenografi osv) og slet ikke kunne forstå det mærkelige skift til en slags soft core-pornofilm midt i serien ?

  1. Haha… ej den anmeldelse har jeg ikke fået læst. Den må jeg lige ind at finde på deres online. Ah altså jeg syntes den var helt perfekt. Både skør og romantiske og moderne og god at slå hjernen fra til ;) Haha… ja, hvad skete der lige for afsnit 6 og 7??? (eller var det 5 og 6), men syntes egentlig det var passende. I alle den slags periodedramaer er den seksuelle længsel altid så tyk at man kan skære den i skiver og endelig fik den stakkels helt og heltinde lov at få afløb for det hele ;)

 12. Uh – mange gode anbefalinger, jeg endnu ikke har set. Kan man lide ballet og filmen “Black Swan”, så vil jeg også lige anbefale “Tiny Pretty Things” (Netflix) – Intriger, forbrydelser, mareridt og flotte danseoptagelser, hvor man rent faktisk kan se trin og danserne ?‍♀️

 13. Dr. ( Normale mennesker ,Engelsk,) så velspillet og romantisk .❤️ Har også fået super omtale ☺️

 14. Kan VARMT anbefale His Dark Materials på HBO. Fanatastisk serieadaption af Pullmanns fantasy trilogi “Northern Lights”/“The Golden Compass”. Blev mislykket filmatiseres for efterhånden mange år siden, men serien er genial og skuespillerne så spot on! Og selvom det er et kompliceret univers virker det helt naturligt på skærmen. Der er pt. 2 sæsoner, men der må komme en 3. til at dække 3. bog. (Jeg læste bøgerne fra ca. 5. klasse i folkeskolen som de første ‘rigtige’ romaner, og jeg blev helt og aldeles opslugt).

  De første sæsoner af “Flash” på Netflix har vi også hygget os med. Men de skulle værre stopper for to sæsoner siden :) Den seneste sæson har vi droppet og sæsonen før den kæmpede vi os igennem – vi burde bare have sagt stop. Men de første er gode! :)

 15. Tak for gode anbefalinger! Jeg bliver nødt til at slå et slag for gode gamle Matador – den er værd at se alene pga outfit og sproget. Og så har den en fantastisk smuk fortælling og en karakterudvikling, de færreste amerikanske serier kan være med på. Ser den med min kæreste, og han er også fan ?

 16. Kan varmt anbefale “Queens Gambit” på Netflix – som min ellers meget serie-kræsne kæreste også var helt opslugt af. Personligt har jeg også selv slugt “DARK” ligeledes på Netflix de sidste par uger – ret speciel, tysk sci-fi, men meget fascinere og opslugende!