Strik for begyndere

strikketøj i sofa

Jeg har strikket – det hedder det altså, strukket er ikke engang korrekt førnutid (endnu) af ‘at strække’, omend det trives i folkemunde – i mange år. Men ikke kontinuerligt og aldrig noget særligt. Altså udover en hue efter et relativt avanceret mønster, der indtil videre er min største strikkepræstation. Ellers har jeg mest strikket halstørklæder og pandebånd og sådan.

Men i år, joggingtøjets, surdejens og håndgerningens år, så skulle det altså være. Også fordi det at strikke er overordentlig god terapi. Sådan en god stress- og angstventil og en ret så god mindfulness-øvelse.

Så jeg ville gerne strikke noget større end jeg tidligere have prøvet. Et projekt med lidt tid i. Men ikke for avanceret. Valget faldt derfor på Petite Knits begyndervenlige Novice-sweater. Den vil jeg næsten mene at alle kan strikke. Den er meget meget nem.

Det sværeste ved den er umiddelbart starten (halsens ribkant og udtagninger) og at tage fra til ærmerne og afslutningen. Resten er – mere eller mindre – bare glatstrik på rundpind. Det vil sige udelukkende retmasker. Meget nemt og godt til at slå hovedet fra til.

Har man ikke en strikkekyndig at alliere sig med til førnævnte vanskelige punkter (som altså trods alt ikke er så vanskelige endda), så kan jeg VARMT anbefale Kimmie Munkholms gode, pædagogiske strikkevideoer. Hun har i tillæg en rar og behagelig stemme. Selvom jeg har adgang til strikkevejledning hos både min mor og storstrikkende veninder, så bruger jeg også Kimmies videoer flittigt, fordi hun er så god til at vise og forklare.

Jeg strikker Novice Sweateren med en enkelt tråd og bruger garnet CaMaRose Snefnug (i Askegrå).

Opskriften her er som sagt fra Petite Knit, men jeg synes også at Deima Patterns har smarte ting (vil gerne lave deres Sporty Shorts til sommer). Og overvejer Lærke Baggers #alonetogethersweater (opskriften ligger i højdepunkterne ATS på hendes profil her). Tip mig endelig, hvis I kender til gode opskrifter jeg og andre skal kende til eller har et forslag til, hvad jeg skal strikke når sweateren her er færdig.

Ps. Som en mere end kærkommen bivirkning af mit strikkeri er min skærmtid på telefonen (tjek ‘skærmtid’ under indstillinger hvis du har iPhone) faldet drastisk, efter jeg har fundet pindene og garnet frem igen. Altså en direkte effekt af, at jeg nu strikker, når jeg sidder og ser fjernsyn eller deslige i stedet for at dobbelt-screene og sidde og scrolle hovedløst.

 

(Visited 15.801 times, 11 visits today)

Skriv en kommentar

17 Kommentarer

 1. Strik en lille Ankers trøje fra petiteknit til Kurt. Så sød, blød, nem og hurtig. Og sandnes merinoull er så lækkert ❤️

  1. Jeg har lige taget hul på det 4. og mangler kun ærmerne. Så måske jeg kan holde det på 4, men tænker at et 5. kommer i brug. Klem E

 2. Jeg har strikket småting som du beskriver on and of i en del år, men aldrig det helt store. For 1 1/2 siden startede to dejlige damer ‘strik og drik’ op i Sorø hvor jeg bor og indtid corona kom og stoppede det hele var vi en ret stor gruppe der turnerede rundt på de forskellige cafeer i Sorø. Simpelthen så hyggeligt og dejligt et initerstiv! For det meste hæklede jeg lidt, men en dag kom Rikke fra Refined knitwear og fortalte om hendes strikkeliv og om hvordan hun udviklede opskrifter. Jeg købte en opskrift og strikkede en cardigan til mig selv! Opskriften er smuk og feminin (med små pufærmer) og skrevet meget pædagogisk med masser af henvisninger til videoer hvor man kan se teknikker. Så jeg vil anbefale casia cardigan ❤️ adu kan finde den her: https://www.refinedknitwear.com/product-page/casia-cardigan-mohair-only

 3. Hvor er du sej! ?✨Jeg tager stadig tilløb til at lære det, men gad det godt en skønne dag.
  Min søster farver nemlig det smukkeste garn (www.snirkelvaerket.dk), og pt. lever jeg højt på, at jeg kan lokke min dygtige mor til at lave mig ting af det og andre lækre garner, indtil jeg selv får sat mig ned og knækket koden.
  Måske de videoer kunne være et godt sted at starte, og så søge opbakning i baglandet? Kan hvertfald nemt låne strikkegrej at øve på?

  Selv er jeg særligt vild med min sorbetcardigan, som er en rigtig ny-klassiker ( jeg plagede rigtig længe om, men da hun endelig overgav sig, synes hun faktisk at den var både sjov og hyggelig at lave) – opskriften er fra millefrydknitwear.dk (du kan se min her https://www.instagram.com/p/BxAF1DrgWsL/?igshid=hugd5ov9b97d hvis du har lyst, eller søge på #sorbetcardigan på insta, for inspiration – der er 22.2 k opslag, og man kan både lave den pastel som min, såvel som i jordfarver?)
  Ellers har mange af mine veninders søde unger fået en Amelia-cardigan (opskrift fra gratissiden filcolana.dk), som simpelthen er så sød, unisex og tidsløs i designet.

  – A

 4. Det er SÅ hyggeligt at strikke, og nu hvor du skriver det, overvejer jeg at kaste mig ud i en trøje :)

  For nogle år siden strikkede jeg en poncho på rundpind, det er også et godt begynder-projekt, dels fordi det ikke er svært, og dels fordi det ikke gør så meget, hvis størrelsen ikke bliver helt præcis. Og så er en poncho et fint alternativ til en trøje, og god over skindjakken på kolde efterårsdage.

 5. Det er så dejligt med strik! Også selv om det har taget lidt overhånd for mig personligt, jeg har strikket over 50 projekter i år (strikker på @smayling.knit). Jeg er også vild med PetiteKnits modeller, men jeg vil også gerne lige slå et slag for My Favourite Things – Knitwear, som formår at lave tidsløse men alligevel på ingen måder kedelige designs. Jeg er også selv meget glad for Knitting For Olive, både deres garn og opskrifter. Der er så mange, der efterhånden laver gode og tilgængelige opskrifter. Popknit laver også flotte ting. Sanastrik. Aftenstrikk. Og alle de andre, der er blevet nævnt her :) God strikkelyst!!

 6. Jeg kan anbefale Terrazzo slipover fra PetiteKnit også :) Den bruger lidt anden teknik, men Kimmie Munkholm guider det hele! Og den er lækker under jakken til at holde lun <3

 7. Strik kan virkelig noget. Både i forhold til at give noget ro, men bestemt også fordi det er lækkert at hoppe i. Jeg stemmer i med Ankers trøje. Min datter kører på sin tredje udgave nu, og får nok også en fjerde. Hun har i øvrigt hjemmestrik på næsten dagligt i vinterperioden. Mine favoritdesignere til hende er Knit by Trine P, som har skrevet “Lille du – Ministrik” og Anne-Sophie Vellings “Omhu”. Sidstnævnte udgiver nu opskrifter under navnet Augustins og laver nogle vildt fine voksendesigns også, som skiller sig lidt ud ved at være noget med feminint end meget af det jeg ellers synes er fremme.

 8. Jeg elsker at strikke – det er ren meditation for mig. Anne Ventzel laver også de flotteste designs. Måske ikke til helt nybegyndere, men lidt øvelse, og så er de det perfekte “next step” :) Hendes opskrifter er så fine og fuld af flotte detaljer. En ren fornøjelse at strikke – særligt hendes bog Nordisk Strejf med strik til børn er skøn! Jeg er også meget glad for MyFavouriteThings.Knitwear til mig selv :)

  https://www.anneventzel.com/

  https://myfavouritethings-knitwear.com/

 9. Selv som garvet strikker bruger jeg også tit Kimmies videoer til at genopfriske, hvordan det nu lige var med den der italienske aflukning eller de der vendepinde :D Jeg er så glad for, at de findes! Men jeg er ind i mellem lidt udfordret, da jeg strikker på ‘færøsk’ med garnet i højre hånd, så skal jeg lige vende det hele om i hovedet før jeg er helt sikker på, at jeg gør som Kimmie siger :) Jeg elsker at det er blevet in at strikke, så jeg har været så heldig at finde et par af mine bedste veninder gennem den hobby i vores fælles strikkeklub. Der har vi også tit grint af, at jeg strikker på færøsk – masker hedder nemlig øjne på færøsk og strikkepinde hedder stokke. Og ind i mellem har jeg vist været lidt sprogforvirret :D

  Ud over dem du selv nævner kan jeg også varmt anbefale dig at kigge på opskrifter fra My Favourite Things Knitwear, Augustins, Mille Fryd, Knitting for Olive, Camarose, A Nordic Knitting Tale og så er der Popknit, når du når next level :D

 10. Jeg er også ny i strik-verdenen. Det er virkelig en dejlig hobby her i denne svære og sære tid.
  Norske Ida, som strikker under navnet “Witre”, laver mange smukke opskrifter – fx kan et oplagt gaveønske til jul være hendes bog “en stikkers år”. Knitting for Olive har også fine opskrifter imellem til både små og store – og så har de garn i lækker kvalitet, som er produceret under gode forhold for både dyr og mennesker.

 11. Tillykke med strikkeglæden. Den er skøn at være i :)

  Du kommer garanteret til at strikke løs til søde Kurt (både fordi det er skægt at strikke til andre, og fordi det er mindre størrelser og dermed hurtigere produktion, hvis man da er lidt konkurrenceagtig og resultatorienteret :D Det bliver jeg i hvert fald lidt af det strikkelse).
  Men hvis du atter vender dig mod ego-strik, som det kaldes, melder jeg mig i koret og anbefaler My Favourite Things Knitwear – herunder hendes parisienne-tema med sweater nr. 12 og beret nr. 1.

  Og tillykke med bedring og heling for to af dine yndlingsmennesker. Jeg har fulgt med på sidelinjen og sendt dig mange tanker. Jeg er så glad for at høre, at vinden er vendt til en blidere medvind. Håber på et skønt og roligt 2021 for jer <3

 12. Søde jer altså <3 Tusind tak for masser af gode forslag! Har allerede udvalgt næste strikkeprojekt takket være jer. God strikkelyst allesammen. Kram E