Boganbefalinger: Julegave-edition

Hermed 6 gode bud på hvad du skal give i julegave – eller ønske dig selv. Hvis du altså ønsker at forære nogen en stor læseoplevelse – eller selv modtage en.

Sammen med Gyldendal har jeg, ovre på Instagram, hele året anbefalet storslåede læseoplevelser fra udlandet. Et sandt drømmesamarbejde for denne her lille læsehest.

Ud af dem, jeg har læst, kan jeg varmt anbefale disse 6 – i øvrigt vidt forskellige bøger:

 • Mødrenes gade af Kristin Marja Baldursdóttir. På én gang en feministisk roman om hverdag og kvindeliv i Reykjavík i 1960’erne og samtidig så sanselig, delikat og pragtfuld på sin egen stille, underfundige og nærværende måde, at jeg hapsede den i mig, som den litterære godbid den er, de barske skæbner den beretter om, til trods. Det er selvklart ikke et plus i sig selv, at den er hurtigt læst, men fordi min egen læsetid fortsat er lidt begrænset, og fordi I måske er flere andre i samme båd, så kan jeg altså lokke med, at det – udover at være en god roman – også er en overkommelig roman. Jeg læste den på knap 5 timer.
 • Kære Edward af Ann Napolitano, handler om 12-årige Edward, der som den eneste blandt 191 passagerer overlever et flystyrt. Den er en mægtigt klog og en både hjerteskærende og livsbekræftende fortælling om at miste alt og finde tilbage til livet igen. Mindede mig lidt om ‘Ekstremt højt og utroligt tæt på’, en af mine aller-alleryndlingsbøger.
 • Highfire af Eoin Colfer er en ret god påmindelse (for mig i alle tilfælde), om at man ikke skal dømme en bog på dens omslag (der er prydet med en flot drage og ser lidt fantasy-agtig ud). Altså det er bestemt smukt, men jeg var overbevist om at det slet, slet ikke var noget for mig, blot ved et kig på coveret. Men der tog jeg grueligt fejl. Heldigvis. For nok handler ‘Highfire’ om en drage, den sidste af sin slags, men det er en vodkadrikkende drage, der elsker Flashdance. Og som er noget så ensom. Og det er jo altsammen noget, man kan relatere til – drage eller ej. Bogen byder på en vidunderlig blanding af genrer. For Vern, som dragen (der ellers i fordums tid gik under navnet Lord Highfire), kaldes, bor i Louisianas sump omgivet af menneskeligt armod og bliver venner med en 15-årig ballademager, Squib, der er rodet ind i en farlig suppedas og på flugt fra en korrupt landbetjent. Morsom, spændingsfyldt og rørende!
 • Det der skiller os af Brit Bennett er en utrolig og overraskende fortælling om to tvillingesøstre, hvis veje skilles i deres spæde ungdom. En page-turner om race, men også om hvor mange nuancer af brun og sort, der findes, om (selvvalgt) identitet og familierelationer. Og om kærlighed. Og meget andet. Jeg fandt den både bevægende, spændende og lærerig. I øvrigt Obamas yndlingsbog.
 • Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens rummer på en fortælling, der er lige så vild, smuk og dramatisk som bogens hovedperson, ‘marskpigen’ Kya. Det er historien om en hjerteskærende, ensom barndom. Og om kærlighed. Både til andre mennesker, men i særdeleshed til naturen. Og så gemmer der sig også en kringlet kriminalgåde i værket, som på fineste vis minder mig om alt fra Dræb ikke en sangfugl til Oplyst. Den er så utroligt smukt og smerteligt på én og samme tid og jeg nød hvert eneste ord, efterhånden som jeg vendte siderne. Jeg læste den hurtigt, og ønskede samtidig ikke at den skulle slutte. På alle måder bittersød, når det bittersøde er bedst.
 • De tabte minders ø af Yoko Ogawa, en af Japans mest elskede og berømmede forfattere, er den mest poetiske og samtidig vældigt melankolske fortælling om et samfund hvor minder og ting forsvinder. Den er så utroligt smuk og finurlig på en måde der minder mig lidt om Murakamis forfatterskab i almindelighed, men også om ‘Vegetaren’ af Han Kang og om ‘Kattegæsten’ af Takashi Hiraide og så alligevel overhovedet ikke. Min sammenligning stammer nok allermest fra mit begrænsede kendskab til den kulturkreds, men ‘De tabte minders ø har den der særlige nerve, finurlighed, magi og filosofiske undertone som jeg forbinder med japansk og koreansk litteratur. Så hermed en ikke-vestlig-læsegodbid, til de, der kunne tænke sig en smuk, delikat, trist (på den måde hvor det gør godt) og bevægende bog om noget almenmenneskeligt; at miste og at mindes.

Julerabat
Hos Gyldendal.dk får du 25% rabat på ovennævnte titler til og med 16. december med koden EMILYSJUL25

Hvad læser I for tiden? Eller hvad drømmer I om at finde under juletræet og læse i løbet af juleferien?

 

(Visited 2.756 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

5 Kommentarer

 1. Jeg læser Brudeskibet af Jojo Moyes (som jeg desværre kæmper lidt med at blive fanget af), Becoming af Michelle Obama og Mit arbejde af Olga Ravn. Jeg elsker at have bøger jeg kan veksle mellem!

  Tak for input til bøger der kan komme på ønskelisten <3

  1. Det var bestemt så lidt og jeg er så enig ift at have gang i flere bøger på én gang <3

 2. Bøger er de bedste julegaver! Mødrenes gade (elsker Kristin Marjas forfatterskab) og Hvor flodkrebsene synger har jeg læst tidligere på året, og jeg er enig i din beskrivelse af, hvad de hver især kan. Det der skiller os er også god, men jeg synes dog den er lettere overfladisk.
  De tabte minders ø er jeg ikke stødt på tidligere – tak for anbefaling. Den skal vist læses mellem jul og nytår.
  Jeg har købt to eksemplarer af Dyreliv af Auður Ava Ólafsdóttir til at give i julegave. Lille poetisk fortælling omen islandsk jordemoder, der filosoferer over liv, lys og mørke. Så smuk.
  God jul, og tak for en god blog.

 3. Jeg læser Maren Uthaug “Hvor der er fugle” som en både smuk, sørgeligt og tragisk på samme tid.

 4. Glædelig juletid til jer :-)
  Dejlige bøger og sikke et fantastisk flot stuebord :-)
  Knuser til sønniker!