Min hårplejerutine

I er meget venlige og spørger til min hårplejerutine og dét tager jeg i den grad som en kompliment. Og I kan tro, at jeg gerne vil dele den med jer, men sandt at sige har den ikke ændret sig synderligt de seneste mange, mange år og den er også til den ret så enkle side, så har måske bare ikke følt, at jeg havde så meget (nyt) at byde ind med og derfor tøvet lidt.

Men omvendt føler jeg virkelig også, at jeg har knækket koden til (mit) hår og fundet noget, der virkelig fungerer. For mig i alle tilfælde. Der er ikke som sådan vidunderprodukter eller short-cuts, jeg kan anbefale. Desværre, men måske også heldigvis. For det handler egentlig snarere om vedholdenhed og afholdenhed (altså når det kommer til ingredienser i hårpleje). Og det er måske ikke så sexet, men omvendt heller ikke noget, der koster eller kræver noget ganske særligt. Alle kan med andre ord være med.

I bloggens barndom var jeg meget dedikeret til curly girl-metoden, som trofaste læsere måske kan huske og mens jeg langt fra lever efter den – noget strikse – metode længere, så lærte den mig uendeligt meget om, hvordan kruset/krøllet hår eller hår med fald fungerer. Og siden har jeg forfinet derfra og fundet min egen hårvej.

Mit hår er kraftigt, med tendens til krus og fald. Ja, endda en del krøl, hvis ellers jeg fremelsker det. Jeg har tykke hårstrå og mange af dem. Det siger jeg bestemt ikke for at blære mig (tro mig, det har sine ulemper), men så I ved, hvad mit udgangspunkt er. For det her er, hvad der fungerer for mig. Men min mor eksempelvis, der har fint hår af en helt anden tekstur og type, plejer sit hår på en væsentlig anderledes måde end jeg gør og den fungerer super for hende. Mit allerbedste råd er således, at man ikke er bange for at prøve noget af (og give det en fair chance), men heller ikke være bange for at finde nye veje, hvis det man gør, ikke fungerer.

Mine hårplejetips

 • Med et langt, delvist farvet hår, der som udgangspunkt er til den tørre/krusede side, så består min hårplejerutine, hvis man skal skære den helt ind til benet, egentlig primært i at undgå alt der slider unødigt på håret.
 • Jeg vasker håret ca. 2 gange om ugen og stort set altid med shampoo UDEN SLS og SLES (Sodium Lauryl Sulphate og Sodium Laureth Sulphate). At shampooen er uden sulfater fungerer slet og ret bedst for både mit hår og hovedbund.
 • Jeg bruger ofte, men ikke altid, balsam eller et leave-in balsamprodukt. Stort set altid uden silikone. Silikone er for mit hår lidt som at tisse i bukserne for at holde sig varm. Det ser fantastisk ud umiddelbart efter, men over tid gør det mit hår porøst, skørt og noget så tørt. Silikone i hårplejeprodukter er alle dem, der ender på -one. Ofte findes den som dimethicone i hår- og hudpleje.
 • Efter hårvask trykker jeg vandet ud af håret efter bedste evne, mens jeg står i badet og derefter tager jeg et håndklæde på hovedet, helst et der ikke er af frotté, ligesom jeg undgår at gnubbe og frottere håret med håndklædet. Jeg trykker forsigtigt vandet ud af spidserne, men ellers roder jeg ikke så meget med det.
 • For at fremhæve fald krammer jeg enten håret op, når jeg har friseret det med en bredtandet kam efter bad, eller sætter det i en knold i nakken som her i 10 min. Og lader det så lufttørre for resten.
 • Jeg lader oftest håret lufttørre. Men især om vinteren tørrer jeg det ved hovedbunden med en hårtørrer, da det ellers er fugtigt for evigt. Jeg bruger af og til varmestyling à la krøllejern (elsker Gisous krøllejern og Dysons Air Wrap) og i den sammenhæng husker jeg varmebeskyttende spray.
 • Jeg børster mit hår 1 gang om dagen med en naturhårsbørste (jeg bruger en fra Mason Pearson), for at fordele hovedbundens egne olier ud på håret. Hvert tag fra hovedbunden og ned til hårspidserne. På den måde kan jeg både trække den mellem hårvaske og pleje håret à la ananas i egen juice ;)
 • En gang om ugen bruger jeg kokosolie som hårkur. Jeg gør det aftenen inden en hårvask. Masserer ca. 1 tsk (det er rigeligt til mit hår) ind i tørt hår og hovedbund efter at have varmet det op i hånden. Sætter håret i en knold og sover på et håndklæde eller gammelt pudebetræk. Orker man ikke at sove med det, så kan man også nøjes med at trisse rundt med det i en times tid eller hvad man nu har. Effekten er stadig god. Når man skal vaske det ud, så skum lidt shampoo op i hånden med en anelse vand og gnub det derefter i håret, på den måde er det nemmere at vaske olien ud, end hvis man først gør håret vådt. Når shampooen er fordelt på h¨året tilsættes vand og det vaskes som vanligt. Man kan evt vaske en ekstra gang, men det synes jeg personligt ikke er nødvendigt. Prøv dig frem :)

Af hårpleje er jeg glad for Rudolph Care, Purely Professional, Matas Striber (især deres baby-shampoo, der er uden sulfater og deres krøllebalsam), Maria Nila (indeholder dog noget silikone), Pudderdåserne og Wellas nye, grønnere linje der netop er uden SLS og SLES og silikone.

Af tørshampoo sværger jeg til Matas Stribers usynlige og svanemærkede version. Tidligere var jeg også glad for Kloranes, men den er med aluminiumstivelse. Noget jeg ikke gider have i min deodorant og så gider jeg egentlig heller ikke have det i hovedbunden…

Har I hårtips eller -produkter I ikke kan leve uden?

Og er der ingredienser i hårpleje, som I bevidst undgår eller gerne vil have?

(Visited 4.487 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

14 Kommentarer

 1. Tak for dine altid gode indlæg Emily 🥰
  Jeg nyder at følge med og har gjort det i mange år efterhånden. Tror du din søde mor kunne lokkes til at dele hendes hårpleje rutiner?
  Spørg hende med det fine hår 🙈
  Sommerhilsner fra Fie

  1. Haha, jeg tænkte det samme 😅 Jeg kan kun drømme om den store, flotte manke, så finthårstricks er altid kærkomne.
   Men nøij, du har mit drømmehår, Emily (bevares, ved godt, det helt sikkert også er tungt og varmt til tider 😛)

   1. Hehe… jeg hører Mutti ad ;) Måske der kan blive et lille indlæg ud af det efter sommeren :)

 2. Jeg er også rigtig glad for Rudolph Care shampoo og balsam og Matas’ tørshampoo! Den t-shirt du har på er virkelig smuk – hvor mon den er fra? Kh Maja

 3. Du har virkelig været en inspiration til for et par år siden at undgå sulfaterne, og det ELSKER mit hår. Så meget, at det ikke behøver balsam for at være lækkert og sundt. Jeg holder meget af shampoobarerne fra Lundegaardens Hudpleje, den eneste bar på markedet, jeg synes dur og som ikke kræver hårtonic el lign.

 4. Synes også at din mors hårplejerutine lyder spændende (her er det fint, krøllet og kruset).

  Jeg kører noget a’la’ curly girl, men ikke helt så striks. Mit hår elsker protein og jeg sværger til Purelys’ shampoobar og fantastiske hårkur. Hårkuren giver jeg ofte til veninderne i gave og flere er meget afhængige af den.
  Matas tørshampoo og curl cream. Og så tørrer jeg mit hår i et turban af en ganmmel tshirt.

  1. Ja, det lyder bestemt som om vi er ‘hårplejeveninder’. God idé med t-shirt’en. Klem E

 5. Hej smukke Emily <3
  Jeg har samme problem som dig: Kraftigt, krøller hår med tendens til at blive tørt.
  Jeg prøver dog både at undgå SLF, SLES og silikone OG parfume. Det synes jeg er svært…
  Er der ikke sulfat i matas-striberme/matas-natur? ö

  Varme hilsner
  Marie

  1. Ja, kan godt forstå det kan være en udfordring. Men lyder som om Purely Professional er lige dig så.
   Jo der er SLES i Matas Striber (men ikke i Baby Shampooen, elsker den!), ved ikke med Matas Natur, dem kender jeg ikke så godt.
   Klem
   E

 6. Får du stadig Keratinbehandlinger en gang imellem? Har samme hårtype som dig og overvejer at prøve det :-)

  1. Nej, det er faktisk meget længe siden. Men kunne sagtens finde på det igen. Ellers er Olaplex også et hit! Knus

 7. Hej Emily. Ved du, om Matas’ striber (shampoo og balsam) er uden alt det, du nævner?
  mvh Caroline