3 boganbefalinger til juleferien

Jeg har jo både begrædt og beklaget den noget magre blogaktivitet i år. Og mens jeg i dén grad planlægger at tage revanche næste år, så kom jeg frem til følgende i forhold til nærværende indlæg: Hellere korte boganbefalinger til juleferien end ingen boganbefalinger. Er I ikke enige?

Det er i øvrigt også alletiders julegaveidéer, nu jeg tænker over det og bøgerne her er så forskellige, at jeg næsten vil vove at påstå, at der er noget til enhver smag.

Hvorom alting er, her er noget af det bedste, mest tankevækkende, spændende eller hyggelige (og sørgelige!) jeg har læst i løbet af efteråret. For lige om lidt er det juleferie og det er min læsehøjtid (om Kurt vil det) og så er jeg formentlig klar med en ny håndfuld anbefalinger i starten af det nye år. Så vil så gerne have skudt de her af nu, mens de er nogenlunde aktuelle.

Og fortæl mig endelig hvad I læser nu, hvad I har læst for nylig, og som I kan anbefale eller hvad I skal læse i juleferie.

Bliver så glad, når I deler retur ♥

 • Isola af Katrine Engberg. Jeg kan ikke anbefale Engbergs krimier nok – og Isola, der er nyeste skud på stammen, er ingen undtagelse. De er lige så dygtigt skrevet, som de er afsindigt spændende. Sproget er elegant og historien altid fængende og relevant. De er anderledes (i forhold til mange andre krimier) på en god måde. Og så er jeg som altid så imponeret over, hvordan man bikser sådan en mordgåde sammen. Altså både hvordan man kommer på uhyrlighederne, men i særdeleshed også hvordan man får plottet til at hænge formfuldendt sammen. Det er i øvrigt sidste omgang af Engbergs serie om efterforskermakkerparret Kørner og Werner og jeg er SÅ spændt på, hvad det næste, der kommer fra hendes hånd bliver.
 • Mit arbejde af Olga Ravn. Årets vigtigste, danske bog, tror jeg. Selvom der er blevet begået en håndfuld gode om moderskabet på det seneste herhjemme. Men denne er ikke bare en vidunderlig og mærkværdig læseoplevelse i sig selv, men har også vakt genklang og produceret efterveer (nu vi er i den terminologi) langt ud over sine egne sider. Ja helt over i aviser og på snesevis af stories på Instagram m.m. Om at blive mor. Og om at blive svigtet som mor. Om at blive vanvittig af at blive mor. Den er skrevet i en forunderlig form, hvor teksten vender vrangen ud på sig selv og ind igen i digte, essays og dagbogsnotater. Blandt andet.
 • Brombærvinter af Sarah Jio. Og så til noget helt andet. Men jeg har altså forelsket mig lidt i Sarah Jios forfatterskab de sidste par år. Det er charmerende, romantiske historier, oftest med to parallelle historier i hver sin tid og mens det måske kan lyde lige letbenet nok, så er de som regel noget så hjerteskærende (også) og det historiske aspekt giver dem lidt ekstra pondus og denne er ingen undtagelse. Især mht. det hjerteskærende. Faktisk græd jeg ikke så lidt, da jeg læste den. Måske fordi den blandt andet handler om en lille dreng, der forsvinder.

Derudover har jeg (blandt andet) de her banditter liggende klar til julelæsning. Elizabeth Strouts Olive, igen, som jeg har hørt og læst meget godt om og så skal jeg (gen)læse et par (ungdoms)klassikere som Gyldendal for nylig har været så gode at udgive i opdaterede udgaver. Glæder mig især til Goethes Den unge Werthers lidelser, som jeg læste og dissekere og diskuterede på studiet (jeg har læst litteraturvidenskab for de uindviede), men også til Syv år for Lea, som jeg ikke har læst tidligere.

Men jeg glæder mig nok allermest til En skøn alder af Kiley Reed (den kalder sig selv “En pageturner om racisme, klasse og privilegier” på bagsiden), som jeg ikke lige nåede at få med på billederne her.

Hvad skal I læse?

(Visited 3.045 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

13 Kommentarer

 1. Hel klart hellere korte boganbefalinger end ingen boganbefalinger! Jeg prøver at tage mig sammen til at gå i gang med Jane Eyre. Hvis det mislykkes, må jeg ‘nøjes’ med mit og min kærestes højtlæsnings af Ringenes Herre. Højtlæsning holder max, hvis nogen skulle spørge!

 2. Jeg er ved at kæmpe mig igennem Næste af Nina Lykke. Havde en forventning om at den ville være sjov, synes nu mest af alt den bare er langtrukken. Skal i gang med Hvor Lyset er af Malene Ravn, glæder mig vildt meget til forhåbentlig at komme i gang med den i næste uge.
  Tak for dine altid gode anbefalinger☺️
  Rigtig god læselyst og jul!

 3. Åhh – Brombærvinter. Varmeste anbefaling herfra – perfekte bog til juleferien!
  Isola er er næste i TBR bunken – glæder mig.

 4. Jeg har læst En skøn alder af Kiley Reed og den er virkelig virkelig god og tankevækkende – på virkelig mange niveauer.

  Jeg er lige startet på Americanah af Chimamanda Ngozi Adicie, som jeg har hørt virkelig godt om.

 5. Både En skøn alder og Olive, igen er fantastiske! Jeg er igang med On earth we’re briefly gorgeous og den er ufatteligt smuk og fin.

 6. Jeg kan anbefale podcasten/radioprogrammet Mellem linjerne, hvor værten interviewer forfattere om researcharbejdet til deres bøger – også Katrine Engberg om Isola. Vildt godt program!

 7. Jeg har købt “Løbeklubben i Saudi” som feel good-julelæsning, og så har jeg både “Små, påsatte brande”, Elena Ferrante og Malene Ravn liggende. Men din anbefaling giver mig også lyst til at kaste mig over Katrine Engbergs krimier, som jeg aldrig har læst. Og Olga Ravn! Der har ikke været så meget tid til at læse i mit 2020, men jeg håber at tage revanche nu. ???? Glæder mig til flere boganbefalinger og forhåbentlig mere læsetid i 2021!

 8. Dejligt med boganbefalinger – ja, hellere korte end ingen!
  Jeg skal læse “Invisible women” af Caroline Perez og “For han ved ikke, hvad han gør” af Michael Jeppesen og Rasmus Ugilt, som er en drøftelse af Biblen. Og så har jeg ønsket mig en masse bøger i julegave, så der er forhåbentligt også noget der at gå i gang med :)

 9. Jeg har netop læst Olga Ravns “mit arbejde” og den ramte mig så hårdt at jeg faktisk har brugt 10 dage på at komme ovenpå igen.
  Tænker jeg hellere må følge din anbefaling og (endelig) starte på Engbergs krimier? Tror jeg har godt af noget helt, helt andet pt. Selvom Ravns bog var fuldstændig fantastisk, så blæste den mig bagover. Både på godt og ondt. Min bedste læseoplevelse længe.
  Derudover er jeg i gang med Hørbys “drop opdragelsen” – rigtig interessant og flere metoder er afprøvet herhjemme med stor succes på vores 20 måneder gamle søn ?

 10. Jaaa for boganbefalinger. De modtages med entusiasme og taknemlighed uanset antallet!
  Glæd dig til en skøn alder, den er tankevækkende. Jeg har senest læst jordens salt, som jeg tror du har anbefalet engang, og uden fornuft som er en hyggelig YA fortælling, hvilket jeg følte, jeg trængte til ovenpå den anden. Nu er jeg i gang med A tree grows in Brooklyn, som jeg ikke helt ved hvad jeg synes om endnu, og derefter tror jeg det bliver Min mørke Vanessa.

  God læselyst og weekend
  Mathilde

 11. Elsker disse indlæg. Er straks gået i gang med Brombær Vinter. Egner Mit Arbejde sig som lydbog mon? God jul ?

 12. Har planer om at læse/lytte til Jennifer Weiners Søster, Søster skulle være hendes bedste skrevne bog og Curtis Sittenfield Rodham om Hillary Clinton med gode oplæsere på Mofibo Abrahamsen og Hillingsø. Har for nylig set surfer indiefilmen Breath baseret på bestsellerbog af samme navn i genre med Normal People med både minusser og plusser i fortællingen med et fint budskab ingen spoilers… ??‍♂️?(gratis på Filmstriben)

 13. Taaaak for jeres anbefalinger, elsker når I også deler ‘den anden vej’ <3 Kram og god juleferielæselyst E