Jeg elsker morgenmad. Og nej, det er ikke overdreven brug af at elske. For noget af det sidste jeg gør, inden jeg sover, er at glæde mig til hvad jeg skal spise næste morgen. Og ligeså så snart jeg slår øjnene op næste dag. Måske vores bryllup endda burde være en morgenfest?
Nå, bryllup og kærlighedserklæringer til side. Kornkammeret spurgte om ikke jeg ville lave et par opskrifter med deres gode sager i anledning af, at de har fået ny, smart emballage. Det er der kommet nogle koldhævede boller med rug- og græskarkerner og en lækker, crunchy granola ud af. Lige i øjet til dagens vigtigste måltid.
Eller som mellemmåltid. Eller frokost…
Kornkammeret tilbyder gode, økologiske produkter, alle med kornet i centrum. Og har sat en ære i det siden 1989, hvor de var en af de første økologiske spillere på den spirende, danske øko-scene. Nu har de fået ny, flot emballage. Men indholdet er det samme som før: Rene og naturlige råvarer, der kan danne basis for gode hverdagsmåltider.
NEMME, KOLDHÆVEDE BOLLER MED RUG- & GRÆSKARKERNER
Mine yndlingsboller der kan røres sammen i et snuptag om aftenen, ikke kræver æltning og lynhurtigt kan bages om morgenen, mens man er i brusebad.
– 9 stk.
12 g gær (1/4 pakke ca.)
1/2 l koldt vand
1-2 tsk salt
1 tsk honning
1 spsk olivenolie
2 dl Kornkammeret øko knækkede rugkerner
1 dl Kornkammeret øko græskarkerner
2 dl Kornkammeret øko havregryn, finvalsede
5 dl Kornkammeret øko hvedemel
- Rør gæren ud i lidt af vandet, til den er opløst og tilsæt så resten af vandet, salt, honning og olie og rør rundt.
- Tilsæt de tørre ingredienser lidt efter lidt og rør grundigt rundt til en ensartet (og klistret!) dej.
- Dæk skålen med dejen til og stil den i køleskabet natten over eller min. 6 timer (gerne længere).
- Tænd ovnen på 250 grader og tag dejen ud ad køleskabet.
- Beklæd en plade med bagepapir og brug to skeer til at sætte dejen af i 9 boller på pladen. ‘Glat’/pensl evt. bollerne lidt med fingrene, dyp dem i vand inden.
- Når ovnen er varm sættes bollerne ind og der skrues ned til 200 grader.
- Lad bollerne bage i ca. 12-15 minutter eller til de er let gyldne og lyder hult, når man banker dem i bunden.
- Lad dem køle lidt af på en rist inden de skæres og spises.
Bollerne er også gode til frokost eller som et mellemmåltid (i så fald blot en halv eller en enkelt). Her spiser jeg dem med noget af mit yndlingspålæg: Varmrøget laks med granatæblekerner, peanutbutter med bananskiver, kanel, havsalt og kakaonibs, avocado med chiliflager og mandelsmør med jordbærskiver og hampefrø.
Haps!
SPRØD GRANOLA MED GRÆSKARKERNER OG PEKANNØDDER
Denne granola er en hurtig og nem opgradering af en god müsli og leder tankerne lidt hen på en af mine yndlingstærter, Pecan Pie, den er nemlig fuld af glaserede pekannødder og krydret med ingefær, kanel og muskatnød. Resultatet er en topping til skyr eller yoghurt, der kan få hverdagsmorgen til at føles som en lille fest.
– ca. 1 liter
100 g pekannødder
1,5 dl ahornsirup
200 g Kornkammeret øko müsli el. havregryn
75 g Kornkammeret øko græskarkerner
50 g Kornkammeret øko olsikkekerner
1/2 tsk havsalt
1/2 tsk kanel
1/8 tsk revet muskatnød
1/2 tsk stødt ingefær
3 spsk kokosolie, smeltet
- Forvarm ovnen til 175 grader (varmluft) og beklæd en bageplade med kant med bagepapir.
- Bræk pekannødderne i mindre stykker (halve, kvarte) i en skål og hæld ca. 0,5 dl af ahornsiruppen over dem og rør rundt. Stil til side.
- I en anden skål blandes müsli/havregryn med kerner, kokosolie, krydderier og den resterende ahornsirup.
- Bred blandingen ud på bagepladen (uden pekannødderne) i et jævnt lag og bag det i ovnen i 5 minutter eller til det begynder at blive gyldent i kanten.
- Tag granolaen ud, rør rundt i den og lad den herefter komme i ovnen i endnu ca. 5 minutter.
- Tag den ud igen, rør rundt og fordel nu pekannødderne ovenpå og bag den i yderligere ca. 5 minutter.
- Tag den ud og lad den køle fuldstændig af på en rist. Opbevares i en lufttæt beholder og kan holde i ca. 3 uger.
Tip: Man kan snildt lave dobbelt portion.
Jeg spiser granolaen på skyr sammen med friske bær. Men den går også virkelig godt sammen med æbletern, brombærkompot eller figner for ægte efterårsfornemmelser.
i samarbejde med Kornkammeret
Bonusinfio: mange af Kornkammerets produkter er på SPOT i Netto lige nu ;)
Tak for tippet :) Klem Emily
Hej Emily. Dejlig inspiration. Men Mon ikke bollerne kunne laves med hvid hvede. ? Min mave er ikke så glad for almindelig hvedemel nemlig så vil helt sikkert prøve det af. :) Kh. Tanja
Det kan de sagtens. Faktisk kan du lege lidt med mængden af tørre ingredienser og kombinere (stort set) som du vil. Der skal blot være 1 liter tørre ingredienser i alt. Se mere her: http://emilysalomon.dk/2013/08/27/nemme-koldhaevede-boller/ :) Kram Emily