Curly Girl

På det seneste har jeg fået en del spørgsmål angående mit hår. Specielt i forbindelse med dette indlæg (og det her), hvor ovenstående billede også er fra.
Det er jo snart en krig siden og jeg lovede at vende tilbage, både angående hvordan og hvorledes jeg plejer mit hår og hvilke produkter jeg bruger.
Tænkte at vi lige kan starte med metoden og så laver jeg endnu et indlæg med produkter.

Jeg følger, mere eller mindre, den metode der beskrives i bogen Curly Girl af Lorraine Massey. Du kan læse mere om det hele i denne lille Wikihow, der dog ikke stemmer helt overens med bogen. I det store og hele går det ud på at lade være med at bruge shampoo (især dem med sulfater), at give ens hår fred for hårtørrer, glattejern og stride børster og ellers at give det masser af fugt og pleje. Altsammen fordi krøllet/bølget/kruset hår er mere skrøbeligt og tørt end glat hår. Og derfor skal behandles (og i øvrigt klippes) anderledes end glat hår.

Lad mig lige understrege, at det her ikke er sådan en ‘selvrensende hår’-kur. Man vasker sit hår, gerne dagligt. Man bruger bare ikke shampoo, men i stedet en let balsam og/eller lunket vand og lidt massage med fingrene. Det kan nok bedst sammenlignes med at rense sit ansigt med rensemælk i stedet for vand og sæbe – man kan jo sagtens rense make-up og snavs af alligevel.
Mange med naturkrøl/bølger/krus oplever at deres hår er helt uregerligt lige efter vask (og oftest er pænest på 2. eller 3. dagen) og det er simpelthen fordi sulfaten (der stort set findes i al shampoo) er alt for skrappe for det porøse hår.

Jeg ved godt at det lyder helt gak, ikke at skulle vaske sit hår med shampoo, men jeg har ikke gjort det i snart 3 måneder (bortset fra et par gange af gammel vane og det var med en uden sulfat) og jeg har aldrig været bedre venner med mit hår. Og nej, det lugter ikke og det bliver ikke fedtet :)

Jeg undgår i øvrigt for det meste produkter med silikone (alt det der ender på -one bag på balsamen/’hårolien’/plejeproduktet/hårkuren), da det danner et lag uden på hårstrået, der umiddelbart får det til at se smukt og glansfuldt ud, men som også er en barriere for at håret kan modtage næring. For at få silikonen af, så håret kan modtage pleje, skal der skrap shampoo til og sådan kører det så. Det er altså lidt som at tisse i bukserne for at holde sig varm. Det skal dog nævnes at nogle silikoner er vandopløselige og derfor ikke helt så stygge.

Til allersidst vil jeg lige understrege at jeg tager afstand fra alle former for fanatisme og hey, det er jo bare hår. Så selvom Mrs. Massey, prædiker et nærmest religiøst forhold til krøllerne og gerne vil have en til at aflægge et løfte (mest for sjov i bogen… håber jeg) om aldrig mere at ‘mishandle’ ens hår, så har jeg altså gang i glattejernet og børsten af og til. Og jeg tørrer hår dagligt… dog med en diffuser/soft-styler…

Hvis I i denne forbindelse sidder og tænker: “Har hun ikke lovet os en guide til ‘bølger med glattejern’ og ‘krøller/bølger’ med clips”, så husker I helt korrekt og de kommer, men hver ting til sin tid.
Og så kan jeg vist heller ikke sludre mere om hår i denne omgang :)

Tilføjelse: Jeg friserer selvfølgelig mit hår. Bare kun når jeg er i bad og har puttet balsam i og kun med fingrene og/eller en bredtandet kam.

Lækker opskrift på hjemmelavet hårkur her.

I – more or less – follow the Curly Girl method as described by Lorraine Massey in the book by the same name.

(Visited 16.344 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

25 Kommentarer

 1. Fedt med en "guide"! Jeg tænker, hvis du ikke børster dit hår, hvordan undgår du så at det bliver en stor filterkage?Kh Karoline

 2. Hvor lyder det bare som en god kur for håret!!!Jeg har selv glattet/plejet mine naturbølger ud af håret de sidste par år :( Tror jeg har glattet det så ofte, og tørret det så meget, at det er gået helt væk… kan næsten ikke kæmpe det frem længere, end ikke med den der specielle hårtørre med den store dims i enden – der ellers kunne gøre mine små bølger til en stor løvemanke :(Kan du ikke fortælle, hvilke produkter du bruger? Navnene, og hvor du finder dem. Kan man bare få sådan noget i Matas?Vil så gerne have mine bølger tilbage :)Hilsen Anne.

 3. er også meget interesseret i hvor du køber din shampoo uden sulfat, det kan jeg nærmest ikke opdrive :-) og hvilken balsam/ hårkur bruger du?Min frisør anbefaler alm mandelolie i håret da det bedst trænger ind, jeg har nemlig meget tørt hår, det er vel ok, altså uden silikone? :-)mvh Louise

 4. Lyder super spændende. Men jeg har svært ved tanken om ikke at bruge shampoo. Men ville da give det et forsøg.. Jeg kunne også godt tænke mig nogle navne på de produkter du bruger. :)Så bliver det hele lidt lettere for os som ikke er inde i denne verden, endnu. :)- Naja

 5. Jeg ved ikke om du nogensinde har fået det af vide, men du ligner helt vildt meget Lauren Conrad på de her billeder, synes jeg. :-)

 6. Hehe, skal skam nok lave et indlæg med produkter, det har jeg nu også skrevet ;)Men det er egentlig ikke specielle produkter, bare nogle uden sulfat (og silikone). Bruger fra Schwarzkopf, Bed Head, Jason Naturals, John Masters, Conceived by nature m.fl. Og så rene olier (mandel, kokos, oliven).Den lille Wikihow jeg linker til i teksten beskriver det ret godt i øvrigt ;)Karoline – Godt spørgsmål! Det glemte jeg da helt at skrive ;) Jeg friserer det med fingrene og/el en bredtandet kam, når jeg er i bad og har balsam i. For ja, ellers ville det blive til en stor tot…Louise – Mandelolie er super, det bruger jeg også :)Debbie – Hihi tak! Jo det er der efterhånden en del der har skrevet… kan jo ikke se det selv, men det er ret skægt :D

 7. Ja, men det er helt vildt. Det skal du være glad for, da vi er mange, som gerne ville ligne hende… eller jeg ville i hvert fald gerne :-DAnonym.. kan godt forstå du gerne vil være anonym, med så nederen en kommentar. Da min mor er frisør, og jeg derfor har kendskab til hår, bliver jeg nødt til at sige til dig, at du vidst skal en tur forbi Louis Nielsen, for det hår er altså slet ikke fedtet! :-)

 8. Jeg vil også med spænding holde udkig efter et indlæg om produkter! Jeg har ganske vist ikke krøller – men jeg kan faktisk godt få fald, har jeg erkendt, efter jeg åbenbart har fulgt de fleste af de her Curly Girl-råd helt uden at kende til dem. Og jeg kan altså også bedst lide mit hår på 2-3. dagen….. Så produkter – please! :-)Dit hår er megalækkert og jeg er MEGET misundelig!mvhMette

 9. Anonym – hehe… det kan jeg love dig at det ikke er/var ej heller på billedet. At jeg har en stor flot udgroning kan jeg dog ikke løbe fra ;)Nora – Mange tak :DDebbie – Ja, men det tager jeg absolut også som en stor kompliment :)Mette – Den kommer, promise :) Og mange tak!

 10. Første vistit på din blog, og hvor er jeg glad for, at jeg tilfældigvis kom forbi=) Super godt indlæg, samt det du har lavet om produkter, TAK!Jeg har selv et KÆMPE, tørt, vildt og krøllet hår, som jeg i mange år har kæmpet med.Jeg vil gerne høre dig, hvor du bliver klippet? Jeg har endnu aldrig fundet en frisør, der forstår at klippe i et hår som mit. Så vil være meget glad for et tip=)

 11. Camilla – Jamen velkommen til og fedt at du kunne bruge indlægget. Håber det kan hjælpe på manken :)Jeg bliver klippet hos Pernille på Gråbrødre Torv 7 (det hedder forretningen også). Men ellers kan du søge på mit gamle indlæg frisørskræk hvor en masse af læserne kommer på gode bud på frisører, der forstår sig på krøller ;)

 12. Hej Emily.
  Jeg har nu taget beslutningen om at forsøge mig med lidt Curly girls foreskrifter :) Tænkte på hvad du bruger/gør for at få totterne samlet i krøller? Jeg kæmper med at det mere er hvert enkelt hår der krøller så det ser kruset ud :(
  Og btw, du har før skrevet at du bliver klippet hos Beauty Avenue – er det også der du har fået lavet ombre hår? Og hvor meget gav du?

  1. Det samler sig efterhånden af sig selv, når man stopper med at frisere det/tørre det osv. Så prøv at følge ‘reglerne’ og se hvad der sker. Men ellers er gele, hårolie eller voks godt at samle med :)
   Beauty Avenue har desværre ikke frisør længere…

 13. Hej, jeg er begyndt at benytte girl metoden. Jeg har naturkrøller, til skulderne. Tænkte på, om du reder håret, mens det er kun er vådt, når du ikke bruger balsam de dage du ikke vasker med balsam? Eller benytter du balsam hver dag? Og et andet spørgsmål, bruger du stylingsprodukter uden silikone kun, når håret er håndklædetørt eller putter du også noget i, når det er blevet tørt?

  1. Hej Majbritt,
   Det indlæg du har kommenteret på her er ved at være nogle år gammelt, så jeg vil foreslå at du læser det nyeste hårindlæg her: http://emilysalomon.dk/2014/07/min-harplejerutine/ (+ det der bliver linket til hos Beauty Space, i netop det indlæg), der vist nok svarer på de ting du spørger om :) Og så er du selvfølgelig mere end velkomment til at lægge en kommentar til det, hvis du har spørgsmål :)
   Kh.
   Emily

 14. Hvilken en frisør bruger du?
  Jeg kan ikke finde nogen som bruger curly girl metoden, og så skal man jo starte helt forfra :((

  1. Det ville jeg ikke stresse over. Hvis du finder en, der giver et godt resultat og hvor du er glad for at gå, er det så fint. Jeg bruger Ofia, hos salonen af samme navn på Frederiksberg Allé :)