en kongelig affære

Foto: Nordisk Film/ Jiri Hanzn Jeg var inde at se En Kongelig Affære i går – ærgerligt navn egentlig, kunne bedre lide den ikke helt så ordspilsramte arbejdstitel Dronningen og Livlægen. Men bortset fra titlen og en ganske pæn mængde små skønhedsfejl, så var jeg stort set ret bjergtaget og om ikke andet rigtig godt underholdt. Men når der er mænd med halsbind og skødefrakke, er jeg også ret nem at begejstre. Mr. Darcy*, host host. Hvis det er gået nogens næse forbi, kan jeg kort opsummere, at filmen handler om den sindssyge Kong Christian d. 7., hans dronning Caroline Mathilde og hvordan de begge forføres af den (i filmen ganske glorificerede) tyske oplysningsmand og læge Johann Struensee. På plussiden skal hovedrolletrekløverets aldeles glimrende skuespilpræstationer nævnes. Især gør Mikkel Boe Følsgaard det mesterligt og pinagtigt som den vanvittige konge og svenske Alicia Vikander (en ny Noomi Rapace?) stråler som den stakkels unge dronning. Mads Mikkelsen er dygtig som vanligt, omend ikke helt så appetitlig at se på som nogen kunne have ønsket. Men folk så nok bare lidt fedtede og snavsede ud i 1700-tallet og det skaber også den helt rigtige og formodentlig intenderede effekt, hvadend det så huer undertegnede eller ej. Og så er filmen virkelig, virkelig flot. Synes det er vældig imponerende, at man fra dansk side kan stable et historisk drama på benene af den kaliber. Tør slet ikke tænke på hvor kostbart det er og hvad det kræver af kostumer, statister og efterbehandling. Det er desværre ikke kun kongen der er pinlig. Det er en hel del af smårollernes og statisternes levering af replikker også. Der er virkelig nogle skolekomedieagtige øjeblikke og der er desværre en del af dem. Så mange at jeg undres over om det er med vilje. I så fald forstår jeg ikke intentionen. Filmen er en anelse langtrukken med sine lige knap 2 1/2 time og virker af og til forceret, udpenslet og ugennemtænkt i sit forløb. Der kunne snildt være skåret 20-30 minutter væk og det havde formentlig kun gjort filmen bedre og mere flydende. Men på trods af at jeg ikke kun er tilfreds og måske mest af alt synes at historiens iboende nerve og magi slet ikke udnyttes til fulde, så er det en god film, der stadig ‘sidder i mig’ i dag. Og er man til historiske dramaer og pompøs ulykkelig kærlighed, så er den altså absolut pengene værd. Også selvom det efterhånden er uhyggeligt dyrt at gå i biografen… *Angående Mr. Darcy så SKAL man læse Stolthed og Fordom hvis man ikke har gjort det. Og man SKAL se BBC’s miniserie med Colin Firth som Darcy. Man skal til gengæld gå en stor bue uden om den nyeste Stolthed og Fordom-film med Keira Knightley. Den er noget hø.]]>

(Visited 940 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

28 Kommentarer

  1. ‘Stolthed og fordom’ er en fantastisk historie, og jeg synes at versionen fra 1995 er meget, meget god – det er jeg enig med dig i, men jeg har nu også et specielt forhold til den nyeste fra 2005, da jeg elsker skuespillerne meget. Det hele er jo smag og behag, og vi har jo ikke allesammen samme smag ;)

  2. Jeg er helt uenig med dig i, at den er langtrukken og nogle af birollerne er dårlige. Jeg synes det er en virkelig god filmatisering af den ulykkelige kærlighedshistorie. Kan kun anbefale alle at se den! For én gangs skyld sad jeg nemlig ikke og tjekkede hvad klokken var, som jeg ofte gør i biografen – fordi film i dag er ret lange. Men denne her var super! :)

    1. Vi er i al tilfælde helt enige i at det var en god og seværdig film :) Jeg kedede mig nu bestemt ikke, tror bare jeg syntes at noget godt kunne være udeladt. Men synes kun det er dejligt at høre om andre (og bedre) indtryk af den :)

  3. Jeg synes ikke jeg lagde mærke til de dårlige biroller, men du har ret i der godt kunne været skåret en halv time af uden det gjorde noget. Men god synes jeg den var og helt vildt godt lavet i forhold til den var dansk.

  4. Ih hvor dejligt! Jeg kunne simpelthen ikke være mere enig med dig pride and prejudice wise! Knuselsker serien og bogen, og bliver lige forelsket over overrasket hver gang de bliver genoplevet!

    1. Tak for oplysningen om udstillingen, den skal jeg da helt sikkert ind og se! Kan også anbefale at læse romanerne Caroline Mathilde af Helle Stangerup og Livlægens besøg af Per Olov Enquist, hvis man tørster for mere, det er begge rigtig gode bøger :-)

  5. Ååh elsker Mr. Darcy (og især når han spilles af Colin Firth). Jeg fik Pride and Prejudice i julegave og er lige begyndt på den. Jane Austens sprog er bare fantastisk smukt i den originale version.

  6. Den nye P&P film er ret pinlig for bog JA-fans ;) Det eneste den gjorde bedre end BBC er Jane Bennett fordi Rosamund Pike er simpelthen så perfekt som Jane. Alt andet P&P 95 >>>>>>>>>>>>>> P&P 05.