en kongelig affære

Foto: Nordisk Film/ Jiri Hanzn Jeg var inde at se En Kongelig Affære i går – ærgerligt navn egentlig, kunne bedre lide den ikke helt så ordspilsramte arbejdstitel Dronningen og Livlægen. Men bortset fra titlen og en ganske pæn mængde små skønhedsfejl, så var jeg stort set ret bjergtaget og om ikke andet rigtig godt underholdt. Men når der er mænd med halsbind og skødefrakke, er jeg også ret nem at begejstre. Mr. Darcy*, host host. Hvis det er gået nogens næse forbi, kan jeg kort opsummere, at filmen handler om den sindssyge Kong Christian d. 7., hans dronning Caroline Mathilde og hvordan de begge forføres af den (i filmen ganske glorificerede) tyske oplysningsmand og læge Johann Struensee. På plussiden skal hovedrolletrekløverets aldeles glimrende skuespilpræstationer nævnes. Især gør Mikkel Boe Følsgaard det mesterligt og pinagtigt som den vanvittige konge og svenske Alicia Vikander (en ny Noomi Rapace?) stråler som den stakkels unge dronning. Mads Mikkelsen er dygtig som vanligt, omend ikke helt så appetitlig at se på som nogen kunne have ønsket. Men folk så nok bare lidt fedtede og snavsede ud i 1700-tallet og det skaber også den helt rigtige og formodentlig intenderede effekt, hvadend det så huer undertegnede eller ej. Og så er filmen virkelig, virkelig flot. Synes det er vældig imponerende, at man fra dansk side kan stable et historisk drama på benene af den kaliber. Tør slet ikke tænke på hvor kostbart det er og hvad det kræver af kostumer, statister og efterbehandling. Det er desværre ikke kun kongen der er pinlig. Det er en hel del af smårollernes og statisternes levering af replikker også. Der er virkelig nogle skolekomedieagtige øjeblikke og der er desværre en del af dem. Så mange at jeg undres over om det er med vilje. I så fald forstår jeg ikke intentionen. Filmen er en anelse langtrukken med sine lige knap 2 1/2 time og virker af og til forceret, udpenslet og ugennemtænkt i sit forløb. Der kunne snildt være skåret 20-30 minutter væk og det havde formentlig kun gjort filmen bedre og mere flydende. Men på trods af at jeg ikke kun er tilfreds og måske mest af alt synes at historiens iboende nerve og magi slet ikke udnyttes til fulde, så er det en god film, der stadig ‘sidder i mig’ i dag. Og er man til historiske dramaer og pompøs ulykkelig kærlighed, så er den altså absolut pengene værd. Også selvom det efterhånden er uhyggeligt dyrt at gå i biografen… *Angående Mr. Darcy så SKAL man læse Stolthed og Fordom hvis man ikke har gjort det. Og man SKAL se BBC’s miniserie med Colin Firth som Darcy. Man skal til gengæld gå en stor bue uden om den nyeste Stolthed og Fordom-film med Keira Knightley. Den er noget hø.]]>

(Visited 404 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

28 Kommentarer

 1. < ![CDATA[Jeg er SÅ enig med dig i det med Stolthed og fordom. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har set den serie (altså BBC's). Men jeg er også en sucker for den slags ;) elsker scenen hvor Darcy har hoppet i søen og han møder Elizabeth. hehe... Og jeg synes også den nyeste var virkelig dårlig, ærgeligt hvis der er mange som kun har set den... Jeg har endnu ikke set En Kongelig Affære, men tænkte faktisk om det skulle være i aften. Min kæreste vil sørme også gerne med ind og se den! :)]]>

 2. < ![CDATA[Nej nej nej, filmen fra 2005 er da helt vidunderlig :-) Mesterlig lyssætning, fantastiske locations, brilliante skuespilpræstationer og smuk musik... En kongelig affære har jeg endnu ikke set, men det ser ud som om der er bred enighed om, at der burde være skåret minimum 15 minutter fra før lanceringen...]]>

 3. < ![CDATA[Jeg var også inde at se filmen i går og var lidt mere udelt begejstret :) Visuelt er den så smuk, at jeg ikke havde noget imod den lidt lange spilletid. Også enig mht nogle af birollernes skuespillerevner, men syntes faktisk at det blev mindre og mindre udtalt efterhånden som filmen skred frem. Til gengæld er jeg efterhånden virkelig træt af at se David Dencik spille mærkelige, usympatiske roller... Hvad angår Stolthed & fordom, så er jeg (desværre?) enig. BBC-serien er uendeligt meget bedre end filmen. Men jeg har alligevel en lille svaghed for filmen, eftersom min faster og onkel er statister i den.]]>

 4. ‘Stolthed og fordom’ er en fantastisk historie, og jeg synes at versionen fra 1995 er meget, meget god – det er jeg enig med dig i, men jeg har nu også et specielt forhold til den nyeste fra 2005, da jeg elsker skuespillerne meget. Det hele er jo smag og behag, og vi har jo ikke allesammen samme smag ;)

 5. < ![CDATA[Jeg er vokset op med Stolthed & Fordom-serien, og har nærmest været besat af Colin Firth lige siden jeg var lille. Har serien på DVD og kan alle replikkerne. Er SÅ enig med dig i at filmen er en kæmpe skuffelse i forhold til! Ift. en Kongelig Affære, så er det nok den bedste fil jeg har set i år indtil videre, og jeg synes at både skuespillet og kostumerne/omgivelserne er helt i top :-)]]>

 6. Jeg er helt uenig med dig i, at den er langtrukken og nogle af birollerne er dårlige. Jeg synes det er en virkelig god filmatisering af den ulykkelige kærlighedshistorie. Kan kun anbefale alle at se den! For én gangs skyld sad jeg nemlig ikke og tjekkede hvad klokken var, som jeg ofte gør i biografen – fordi film i dag er ret lange. Men denne her var super! :)

  1. Vi er i al tilfælde helt enige i at det var en god og seværdig film :) Jeg kedede mig nu bestemt ikke, tror bare jeg syntes at noget godt kunne være udeladt. Men synes kun det er dejligt at høre om andre (og bedre) indtryk af den :)

 7. < ![CDATA[Der er kun én Mr. Darcy, og det er Colin Firth! Jeg er med Bridget Jones på det punkt. Mmm, Mr. Darcy... Og Mark Darcy for den sags skyld! Generelt bør alle piger læse en helvedes masse Jane Austen. Det er chick lit med kæmpe kjoler og onde familiemedlemmer. Det er klasse.]]>

 8. < ![CDATA[Jeg var også inde at se En Kongelig Affære.. Dog så jeg lige Hvidstengruppen først så med 2 + 2,5 timer i sædet så har jeg fået film nok for et stykke tid. Jeg synes Caroline Mathilde var så smuk så smuk og gjorde det godt.. Christian den 7. var virkelig sjov og jeg synes faktisk han gjorde det mega godt.. Dog er jeg fuldstændig enig i at der sagtens kunne være skåret 20-30 minutter af filmen uden det gjorde noget.. Men bestemt et kig værd! :)]]>

 9. Jeg synes ikke jeg lagde mærke til de dårlige biroller, men du har ret i der godt kunne været skåret en halv time af uden det gjorde noget. Men god synes jeg den var og helt vildt godt lavet i forhold til den var dansk.

 10. < ![CDATA[Den skal jeg ind og se med min klasse! Jeg ved ikke helt om jeg skal tolke denne anmeldelse negativt eller positivt, men jeg vil da alligevel glæde mig til at komme ind og se den. (især fordi jeg nok ikke selv skal betale - at gå i bio er viirkelig blevet dyrt haha!) http://agoodiebag.blogspot.com/]]>

 11. < ![CDATA[Emily du er min yndlingsblogger. Men men ved nu ikke længere.. Jeg ELSKEDE den nyeste Pride and prejudice film af Joe Wright. Jeg har læst bogen OG jeg har set miniserien, ja miniserien er fantastisk og bogen endnu mere, men den nyeste film er filmet så meget smukkere end serien. Serien er god, da den får meget mere med, men skuespilleren, som spiller Elisabeth irritere mig. Årh Emily, jeg forstår ikke du synes filmen er noget hø :'( Men jeg skal ind og se den kongelig affære i weekenden, det glæder jeg mig dog til!]]>

 12. < ![CDATA[Hej piger, Kan forstå på jeres kommentarer at I misforstår mig lidt (og det må så være min fejl, har vist ikke udtrykt mig tydeligt ;)), men jeg synes helt bestemt at En Kongelig Affære er en RIGTIG god film og jeg anbefaler den på det højeste :) Men derfor synes jeg stadig at den er lidt for lang (eller snarere at noget med held kunne være udeladt) og at der er nogle uheldige replikleveringer fra nogle af smårollerne/statisterne (ej at forveksle med birollerne). Dette ser jeg dog som et par meget små skønhedsfejl :) Pride and Prejudice med Keira Knightley får I mig dog ikke til at sige noget pænt om ;) Håber at de af jer, der elsker den kan tilgive mig :)]]>

 13. Ih hvor dejligt! Jeg kunne simpelthen ikke være mere enig med dig pride and prejudice wise! Knuselsker serien og bogen, og bliver lige forelsket over overrasket hver gang de bliver genoplevet!

 14. < ![CDATA[Tak for din ærlige anmeldelse. En kongelig affære er simpelthen blevet hypet for vildt, og så bliver man nemt skuffet. Det gjorde jeg også, men jeg er alligevel glad for at jeg har set den. Det er en god film, men ikke en fantastisk film. Hvad angår spil og replikbehandling synes jeg ikke birollerne var de værste. Alicia Vikander er køn men kedelig, og, øh, en engelsk dronning der taler dansk med svensk accent? Det holder bare ikke. Hvad angår Mads Mikkelsen synes jeg altid han spiller.... Mads Mikkelsen.... og selvfølgelig hvis man er til det. :) Filmen er bestemt værd at se, den er fantastisk smuk og giver en interessant tolkning af et væsentligt kapital i vores historie. Den bør absolut ses i biografen, da billedsiden i sig selv er alle pengene værd.]]>

 15. < ![CDATA[Den film er bare klasse! Efter at have læst din anmeldelse kom jeg i tanke om, at jeg også undrede mig over nogle af replikkerne under filmen, men det var som om, det hele var glemt, da filmen sluttede på smuk, men sørgelig, vis. Men du har egentlig ret, nu hvor jeg tænker over det... Men! Som du selv siger, så er det bare nogle skønhedsfejl, og filmen er virkelig god, jeg kan ikke huske, jeg nogensinde har set en dansk film i samme klasse (undgår dog normalt danske film, så hvis andre er i samme klasse som denne, modtager jeg gerne tips til film, der skal ses! :) ) Jeg gik ud af biografen med tårer i øjnene og en fantastisk følelse. Sikken utrolig historie! Og så i Danmark! I øvrigt, Emily, har du set, at Rigsarkivet kører med en udstilling lige nu, der fortæller den "sande" historie om Dronning Caroline Mathilde og Struensee? De har samlet dokumentation fra dengang sammen derinde til en lille udstilling, læs om det her: http://www.rigsarkivet.dk/content/dk/om_statens_arkiver/nyhedsoversigt/struensee_-_karlighed_vanvid_og_idealisme_i_1700-tallet Jeg regner med at se udstillingen her en af dagene :)]]>

  1. Tak for oplysningen om udstillingen, den skal jeg da helt sikkert ind og se! Kan også anbefale at læse romanerne Caroline Mathilde af Helle Stangerup og Livlægens besøg af Per Olov Enquist, hvis man tørster for mere, det er begge rigtig gode bøger :-)

 16. Ååh elsker Mr. Darcy (og især når han spilles af Colin Firth). Jeg fik Pride and Prejudice i julegave og er lige begyndt på den. Jane Austens sprog er bare fantastisk smukt i den originale version.

 17. < ![CDATA[Jeg kunne ikke være mere enig i alt hvad du skriver i dette indlæg! Skarp anmeldelse af en fantastisk flot film om en epokegørende periode i vores historie. Og Stolthed og fordom SKAL bare ses i BBC's udgave! Har set den så mange gange, den er bare fantastisk. Kan heller ikke holde filmen ud, den har slet ikke samme magi.]]>

 18. < ![CDATA[Bonus info: Filmen har kostet 47 millioner! Hvilket er RET meget for en dansk film. Jeg har endnu ikke set den, men vil mægtig gerne! Og endnu en gang er jeg enig med dig... Stolthed & Fordom er kun lavet en gang og det er som serie (men generelt synes jeg bare at livet er for kort til film med Keira Knightley i. Og især den!). Så smarties og filmen Stolthed må andre gerne få for sig selv ;)]]>

 19. < ![CDATA[Jeg så En kongelig Affære til gallapremieren i Århus, og jeg er meget enig med dig i din anmeldelse af filmen! Både mht. skuespilpræstationer, længde, glorificering af Struensee - og i, at det i øvrigt er en sindssygt flot film, og et smukt, romantisk drama, og at Mikkel Boe Følsgaard spiller forrygende! Udover det er jeg lidt splittet omkring den historiske del af filmen. På den ene side er det et lidt for idealiserende billede af Struensee, synes jeg, og nogle begivenheder rykkes rundt i forhold til virkeligheden, på den anden side er det virkelig god formidling, og man kan godt ane, at de har læst nogle af forskernes bøger om emnet .. Og derfor er jeg også meget enig i din anmeldelse - god og i hvert fald rigtig flot, men på nogle punkter kunne den have været bedre. God blog i øvrigt - du har en personlig, vedkommende måde at skrive på, og tager gode billeder. Bliv ved med det (så håber jeg med tiden at kunne gøre dig kunsten efter)!]]>

 20. < ![CDATA[Jeg syntes faktisk ikke at den var langtrukket! Titlen "Dronningen og Livlaegen" er ogsaa den tyske titel, men her savner jeg trekants-forholdet med kongen og den politiske affaere - "En kongelige affaere" reducerer ikke kun paa de to karakterer! Det var den eneste film jeg fik at se under Berlinalen, og jeg var virkelig glad at jeg var der! Dejlig dansk film ;) Jeg skrev ogsaa lidt om den ;) (http://circumculturality.blogspot.com/2012/03/film-en-kongelig-affre.html)]]>

 21. Den nye P&P film er ret pinlig for bog JA-fans ;) Det eneste den gjorde bedre end BBC er Jane Bennett fordi Rosamund Pike er simpelthen så perfekt som Jane. Alt andet P&P 95 >>>>>>>>>>>>>> P&P 05.