DIY: Fotobog


Da min mormor havde fødselsdag i weekenden, forærede jeg hende en fotobog fuld af hverdagsglimt og alle dem hun holder af, fordelt på mere end 400 billeder. Det er måske den bedste gave, jeg nogensinde har givet nogen. I alle tilfælde hendes udelte begejstring taget i betragtning :)

Dog lærte jeg lidt i processen, som jeg vil dele med jer. For det er alletiders gaveidé og også noget af det fineste, man kan gøre for sig selv, så alle ens billeder ikke bare ender deres dage på computeren og aldrig bliver vist frem og set.

 • Der findes mange steder på nettet, hvor du kan sammensætte din egen fotobog, ligesom en del fotoforretninger og supermarkeder tilbyder lignende services. Jeg brugte fotosjov.dk (udelukkende fordi jeg havde købt et Downtown-bevis dertil) og var rigtigt godt tilfreds. Men hvis I kender til sites med lidt mere spændende layout-muligheder, så tip løs! Update: Pixum.dk bliver anbefalet i kommentarerne.
 • Hold øje med Downtown, Sweet Deal og lignende. De har ofte gode tilbud på fotobøger.
 • 100 sider er et godt udgangspunkt, hvis du vil have en bog, der ser ud af noget og hvor der er plads til masser af billeder. Men det betyder så også, at du skal have mange billeder for at fylde bogen ud.
 • Derfor: Vil du lave en fotobog til julegave, skal du så småt i gang nu. Især hvis der også skal tages lidt billeder til den inden. Jeg endte med at lave min på 3 dage (havde dog alle billeder på forhånd) og det kan ikke anbefales. Hvad der kunne have været en hyggelig proces, endte som en lidt stresset seance.
 • Først og fremmest skal du udvælge de billeder, du vil bruge og samle dem i en mappe. I min bog på 100 sider er der mere end 400 billeder. Og det tager lidt tid at vælge så mange billeder ud. Fotografierne skal være af en hvis størrelse (jeg brugte bare originalstørrelsen) og opløsning (300 dpi om muligt).
 • Jeg valgte en blanding af iPhone-billeder/Instagram-billeder og billeder taget med et rigtigt kamera for at give en følelse af scrapbook.
 • Herefter uploades billederne til den side og det program, man har valgt at bruge (de fleste er meget nemme og har trin-for-trin-vejledninger). De tillader som regel, at man gemmer sin bog, sådan at man løbende kan færdiggøre og rette i den, indtil man er færdig.
 • Man kan tilføje små billedtekster, når man sætter bogen op. Det valgte jeg at udelade og har efterfølgende gjort det med en spritpen i stedet.
 • Aflsutningsvis bestiller man bogen og herefter går der ca. en uge, før man har en trykt og indbundet bog i hænderne. Lige til at pynte på ens ‘coffee table’ eller til at forære væk.

ENGLISH RECAP: I recently collected a lot of my photos and had them printed in a book as a birthday present for my grandmother. I can highly recommend it whether you’re doing it as an album for yourself or as a present for others. It’s such a nice way to use your photos and ensure that they don’t just end up in your computer, where you’ll never show them to anybody nor look at them yourself.

(Visited 5.227 times, 10 visits today)

Skriv en kommentar

43 Kommentarer

 1. Det var dog en fuldstændig fremragende idé! Og hvor er din bare blevet flot, du tager de smukkeste billeder Emily! :)

 2. Sikke en fantastisk sød idé! Nu tror jeg da, jeg ved, hvad min mormor skal have i julegave. Tak for det, smukke Emily!

 3. Hej Emily, ser super flot ud. Har også brugt fotosjov via et sweatdeal tilbud og måtte også side 2 dage inden deadline og kæmpe (ikke så sjovt). Da jeg er grafiker og vant til at bruge fleksibiliteten i designprogrammer var deres program dog lettere frustrerende for mig. Så i stedet lavede jeg hele bogen i indesign og lavede jpg’s af alle sider og uploadede. Det var nemmere for mig. Ved ikke om det gjorde noget ved kvaliteten i det endelige produkt.

  Men tror at jeg skal i gang igen – der er vidst en 2,5 årigs liv, der skal foreviges her til jul.

 4. Det er simpelthen en virkelig god ide og din dog ser SÅ fin ud…
  Må jeg spørge hvilken bog type du valgte?? Kan godt lide de mange forskellige billedformater…

  1. Jeg valgte ‘Klassisk’ og der kan man så vælge og sammensætte forskellige sider :)

 5. Sikke en fin ide! Både som gave, men egentlig også til en selv, for at få ekstra glæde af ens store bagkatalog af billeder.

 6. Mine søskende og jeg har faktisk også givet sådanne bøger i gave flere gange. Da min mormor og morfar havde guldbryllup sidste år fik de først en bog med billeder fra vores barndom med billede af dem og os, og efter festen lavede vi en bog med billeder fra hele dagen og festen om aftenen. Og de var så glade for begge! De kigger tit i den og viser den frem. Mine forældre sendte også laaange misundelige blikke, så da de havde sølvbryllup i sidste uge, havde vi selvfølgelig også lavet en til dem ;) Men hold op, det er svært at holde styr på, som du også skriver. Billederne skal redigeres, være i god kvalitet, og så synes jeg også at der skulle være lidt kronologi over bogen. Det er svært med 400 billeder! Men det lykkedes, og mine forældre er så glade for den :-D

  1. Vi har forresten lavet vores ved pixum.dk, som flere gange er blevet kåret som den bedste side, og deres bøger er i virkelig god kvalitet. Man kan hente et program fra nettet, som gør at man kan lave bogen uden at være på nettet, og man kan gemme den på computeren, så man skal ikke skynde sig at blive færdig. Kan helt sikkert anbefale det i hvert fald!

 7. Sikke dog en fantastisk ide!
  Hvis bare jeg dog var bedre til at tage billeder af andet en mad så ville min farmor og mormor elske at få sådan en bog med deres barnebar og oldebarn :-)

 8. Sikke en fed gave. Forstår godt hun blev glad.
  Jeg kunne godt tænke mig at høre dig, hvor meget du gav for en 100-siders bog?

  1. Mener det var lige omkring 200 kr. men det var gennem et rabattilbud hos Downtown, de er en del dyrere til fuld pris…

 9. Jeg har gjort præcis det samme til min faster, og som del af mine forældres sølvbryllupsgave. Begge gange har det virkelig sået stor, stor glæde!

  Jeg har begge gange brugt http://www.pixum.dk/, og det har fungeret ubeklageligt. Man skal dog lige greje hvordan teknikken fungerer, men hvis man er bare lidt IT-minded og vant til at bruge en computer, så går det nok. De har mange forskellige layouts og formater at vælge mellem (rent bogmæssigt), og deres priser er yderst rimelige. Ofte får man rabat hvis det er første gang man bruger sitet.

  Synes det er en rigtig god gaveidé :)

  1. uPÅklageligt skulle der selvfølgelig stå. Vi gav omkring 200 kr., sådan rundt regnet. Virkelig billigt og så smart :)

 10. Åh Emily, det er noget af det fineste jeg længe har set! Det ser virkelig godt ud. Jeg er allerede gået i gang med at lave en til min mormor til jul, haha! Lige et spørgsmål: Du har mange store billeder, som fylder en halv side, er det fordi at de er taget på højkant, at du kan det? :-)

  1. Ja :) Har også nogle horisontale, der fylder to hele sider, men primært vertikale (der så fylder én side) og så en masse sider med flere små billeder :)

 11. En virkelig smuk gave at give, det er en gave der altid spreder glæde. Og virklig gode billeder du har sat ind. Super godt resultat :)

  Den neglelak du har på i indlægget fra den 14.10.13, hvilken farve og hvilken mærke er det?

  Rigtig god uge til dig :)

  Knus Helene

 12. Hvor er din bog fin :) Du har også mange gode fotos at vælge ud af – så et er en super god gave :)

  Hver jul giver min søster og jeg de gamle i familien en kalender til det kommende år med fotos fra det foregående. Det er også en ret hyggelig lille tradition. Måske den skal udvides til en bog en dag? :)

 13. Åh, hvor må din mormor være blevet glad <3
  Din bog er godt nok blevet flot, du tager virkelig de smukkeste billeder – og du og Penny og jo altså også temmelig smækre på billeder ;)

  Jeg ved nu hvad jeg skal give i gave, t a k! :*

 14. Fantastisk med sådan en bog. Vil lave en til mig selv med billeder fra 2013, fra hverdag og rejser og meget mere. Sidste år lavede jeg en fotobog med billeder fra en lang rejse til Australien og jeg er SÅ glad for den! Jeg lavede den også gennem fotosjov – netop fordi jeg havde købt et bevis gennem Downtown. Med mindre de har ændret deres redigeringsprogram siden, vil jeg aldrig anbefale nogen at få lavet deres fotobøger der. Siden gik ned flere gange og kunne overhovedet ikke håndtere mine billeder (som ikke var særlig stor størrelse – en fotobog taget i betragtning). Måtte starte forfra 3 gange – vildt surt! Kan være jeg skal prøve Pixum denne gang :)

 15. Min søster og jeg gav vores forældre hhv en tur til Madrid og til Rom på hver deres runde fødselsdage og en fotobog fra turene i mors dag- og fars daggave året efter. Også en stor succes.

 16. Tror lige jeg skal ha fat i mine svigerfamilie om det ikke var en julegaveidé til deres mormor, som desværre lider af begyndende demens…

 17. Jeg har efterhånden også lavet en del fotobøger, og har senest været rigtig glad for at bruge Cewe som udbyder. Man kan, så vidt jeg ved, lave dem rigtig mange steder, men jeg brugte deres egen side cewefotobog.dk

 18. Hej Emily,

  Sikke en fin bog og ikke mindst nogle rigtig flotte billeder! Jeg er selv i gang med at lave en bog til min veninde, men jeg ville bare lige høre dig, hvilken skrifttype du har brug? Og derudover vil jeg høre dig om du på forsiden har fjernet den stiplede linje som var omkring tekstboksen eller forsvinder den når bogen bliver fremkaldt? :)

  Tak for altid dejlig inspiration!

  1. Den forsvinder af sig selv :) Skriften er courier. Hvor hyggeligt at du laver en til din veninde :)

 19. Hej Emily! Håber du nyder sneen (kan godt se, at I mangler lidt mere af den…)

  Jeg er vendt tilbage til dette indlæg flere gange – og nu er jeg her igen;-) Jeg har selv lavet nogle fotobøger tidligere, men er kommet lidt væk fra det og vil nu have gang i det igen. Sådan en fin måde at gemme minderne;-)

  Jeg var ret inspireret af, at du ikke har taget den traditionelle tur og skrevet tektser med i bogen fra printningen af, men i stedet tilføjet dem med tucsh efterfølgende. Jeg har kigget billederne af din bog ovenfor igennem, men mener ikke, der er nole af dem, der viser eksempler på, hvor du selv har skrevet. Det kunne ellers være fedt at blive lidt inspireret. Kan du komme med et par kommentarer/eksempler på, hvad/hvor lange osv., dine kommentarer er? Det kunne være dejligt at høre lidt mere om.

  Bedste hilsner

  Susanne

   1. Hej Emily!

    Hvor er den bare fin! Jeg kan godt huske nu, at jeg har set den før. Dejligt at have så fin en veninde – det ville jeg ønske for alle;-)

    God nytår til dig!

    KH/ Susanne G