Verdens bedste kransekagetårn

Jeg ved selvfølgelig ikke om det her i virkeligheden er verdens bedste kransekage. For jeg har (desværre!) ikke smagt alle slags kransekage i verden. Men den er god. Rigtig god endda. Og hvis ellers man gider at være nogenlunde akkurat med målebåndet, så er den også ganske nem at lave. Det er min venindes mors opskrift og den er blevet en tilbagevendende nytårsklassiker herhjemme. Hvis man skynder sig at handle til den nu, kan man godt nå at bage den i aften eller i morgen, så den er klar til nytårsaften.

KRANSEKAGE – 1 TÅRN TIL CA. 10-15 PERSONER
500 g marciapan (med så højt mandelindhold som muligt)
3 æggehvider, gerne pasteuriserede
150 g mandler, smuttede og hakket groft
300 g sukker
Flormelis til at rulle dejen ud

GLASUR
150 g flormelis
1 æggehvide
1/2 tsk citronsaft
1/4 tsk vanillesukker

  • Sukker, mandler og æggehvider blendes til sukkeret er opløst.
  • Marcipanen blandes i.
  • Massen stilles på køl i min. 1 time.
  • Rulles til pølser af ca. 2 cm i diameter, drys lidt flormelis på bordet og fingrene, når du ruller, så dejen ikke klæber til underlaget.
  • Ringene udformes: Start med at skære et 8 cm langt stykke, hvert nyt stykke skal være 4 cm længere (dvs. 8 cm, 12 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm, 28 cm osv.). Husk at gemme et lille stykke kransekagemasse til toppen. Saml stykkerne til ensartede ringe.
  • Klem let på ringene, så de bliver let trekantede og får de skrå kransekagesider.
  • Tryk derefter let med et fad eller noget andet helt fladt ovenpå alle ringene, så de har en helt plan flade, når de skal samles.
  • Bages i 10-12 minutter i en forvarmet ovn på 210 grader (185 grader varmluft) gerne på to bageplader ovenpå hinanden, da det let brænder i bunden.
  • Hold godt øje med kransekagestykkerne, mens de bager og tag dem ud, når de er ganske let gyldenbrune.
  • Lad dem afkøle helt, gerne på en rist. Ca. 1 time.
  • Rør glasuren sammen af flormelis, æggehvide, citronsaft og vanillesukker til den har en ensartet konsistens.
  • Put det i en frysepose og klip et MEGET LILLE hul i spidsen.
  • Dekorér kransekageringene og lad glasuren stivne. Herefter kan kransekagetårnet samles, men skal det transporteres er det nemmest at gøre mens det er adskilt.

God fornøjelse og godt nytår!

ENGLISH RECAP: Traditional and festive Danish marzipan ring cake for New Years Eve. You can find a similar recipe here.

(Visited 3.635 times, 7 visits today)

Skriv en kommentar

11 Kommentarer

  1. Kransekage er min yndlingskage, og den helt rigtige måde at slutte det gamle år, og starte det nye på! ♥
    Traditionen tro har min far og jeg også lige bagt en god portion. Vi bruger Blomsterberg’s opskrift – den er bare så god: Lidt sej i det som en brownie eller cookie, men med den lækre, aromatiske smag fra marcipanen.
    i år har vi forsøgt os med nougat i midten, og jeg kan slet ikke vente til i morgen, når klokken slår 12.

    Jeg håber, at du får et godt nytår, og at kransekagen bringer glæde. Tak for en god blog! :))

  2. Hvor ser den bare lækker ud! Desværre er det ikke mig der står for kransekagen i år, men mon ikke den skal prøves til næste år :-)
    Og så er det jo en glutenfri kage så den skal jo prøves!!
    Rigtig godt nytår :-)

  3. Kransekage er også en af mine favoritter. En af fordelene ved at være kæreste med en bager;-)

    De fine små disco kugler… Hvor kan de købes?

    Tak for en fin og smuk blog. Det er en fornøjelse at læse med! Godt nytår!

  4. Den lyder umiddelbart som om den er lige til at gå til. Den skal nok prøves næste år :) Rigtig godt nytår søde Emily, må du have dig en vidunderlig aften :)

  5. Det er virkelig verdens bedste kransekage opskrift.

    Jeg brugte kun 400 g. marcipan og resultatet var forrygende. Den blev mindre sød end når man bager den efter blomsterbergs opskrift.

    Mums.