Karamelliseret hvidløgstærte

Denne her tærte er vidunderligt rig, dekadent og tung og helt bestemt egnet til de koldere tider, vi går i møde. Den er lækker til aftensmad (man kan kun spise et stykke eller to) sammen med en sprød, grøn salat. Og så vil den også gøre sig godt som et lunt indslag på et oste- eller tapasbord.

Opskrift nedenfor.

ENGLISH RECAP: This rich and heavy, caramelized garlic tart is absolutely divine and perfect for fall. Have it with a fresh green salad. Recipe here.

Opskriften er frit efter den fabelagtige kogebog Plenty af Yotam Ottolenghi.

KARAMELLISERET HVIDLØGSTÆRTE – 4-8 PERSONER
375 g færdig butterdej (uden andet fedtstof end smør)
3 mellemstore hele hvidløg, delt i fed og pillede
1 spsk olivenolie
1 tsk balsamicoeddike
2 1/2 dl vand
3/4 spsk sukker
1 tsk hakket rosmarin
1 tsk hakket timian (plus evt. nogle hele kviste at pynte med til sidst)
120 g blød, cremet gedeost
120 g fast, lagret gedeost f.eks. gedegouda
2 økologiske æg
1 dl piskefløde
100 g cremefraiche 38%
salt og sort peber

 • Stil en tærteform (gerne med løs bund) parat. Rul butterdejen ud i en cirkel, der er stor nok til at beklæde tærteformen, med lidt ekstra tilovers hele vejen rundt. Læg den i tærteformen.
 • Læg en stor cirkel bagepapir i fordybningen og fyld den med bagebønner (af keramik eller almindelige tørrede bønner eller kikærter). Lad bunden trække koldt i ca. 20 min.
 • Forvarm ovnen til 180 grader. Stil tærtebunden i ovnen, og forbag den i 20 min. Fjern bønnerne og papiret og bag bunden yderligere 5-10 min. Stil den til side. Lad ovnen være tændt.
 • Mens tærtebunden er i ovnen, kan man starte på hvidløgene. Læg alle feddene i en kaserolle, og hæld rigeligt med vand over. Bring vandet lige netop i kog og blancher feddene i 3 minutter. Dryp dem derefter grundigt af.
 • Tør kaserollen af, og læg hvidløgsfeddene tilbage i den og tilsæt olivenolien. Steg feddene ved høj varme i ca. 2 minutter. Tilsæt balsamico og vand, bring væsken i kog, og lad feddene simre stille i 10 minutter. Tilsæt sukker, rosmarin, timian og 1/2 tsk salt. Lad det hele simre videre ved middel varme i yderligere 10 minutter, eller til det meste af væsken er fordampet, og feddene er dækket af en mørk, karamelagtig sirup. Stil dem til side.
 • Bræk begge slags gedeost i små stykker, når tærten skal samles og drys dem ud over tærtebunden. Fordel hvidløgsfeddene og siruppen jævnt over osten.
 • Pisk æg, fløde, cremefraiche, salt og lidt sort peber sammen i en kande eller en skål med hældetud. Hæld æggeblandingen over tærtebunden, så hullerne fyldes op, men sørg for at osten og hvidløgsfeddene stadig stikker op hist og her.
 • Skru ovnen ned til 160 grader, og stil tærten ind. Bag den i 35-45 minutter, eller til æggemassen er stivnet, og overfladen er gyldenbrun. Tag tærten ud af ovnen, og lad den køle lidt af. Løft den dernæst ud af formen, pynt med timiankviste og server den lun med en sprød salat til.
 • Kan genopvarmes.

OBS! Jeg synes at bagetiderne (både forbagning og selve bagningen) er lige i overkanten og resulterer i lidt for sprød og mørk butterdej, så skær evt. lidt ned på forbagning og hold øje med tærten, når den er i ovnen.

(Visited 7.731 times, 16 visits today)

Skriv en kommentar

13 Kommentarer

 1. Jeg blev lige forvirret over, om ikke de tre hvidløg skulle skæres ud, men jeg ser nu, at det er tre HELE løg hvidløg, man skal bruge – jøsses, så forstår jeg bedre, at det er en hvidløgstærte! Men det lyder da sindssygt lækkert – det skal prøves!

  1. Ja, det er en ordentlig portion hvidløg ;) God fornøjelse, den er SÅ lækker, men også en heftig sag.

 2. Kære Emily

  Hvor får du fat i butterdej kun på smør henne? :) Jeg har endnu ikke været så heldig at finde det i nogen butikker (selv ikke Irma!).

  1. Det har jeg desværre heller ikke fundet, men det var den Ottolenghi anbefalede i opskriften. Den bliver dog også fin uden. Måske Mad & VIn eller Løgismose har den… Sig endelig til hvis du finder en :)

 3. Jeg er normalt stor fan af dine opskrifter, Emily (og lavede så sent som for en uge siden din rodfrugt-/spinat-“tærte” – mums!), men denne her vil jeg nok være lidt bange for at kaste mig ud i. Ikke fordi det ikke lyder lækkert og ser dejligt ud, men fordi jeg tænker “hvidløgsånde”!! :D Er det noget, jeg skal være bange for?

  1. Haha… Nej, det behøver du ikke at bekymre dig over. Når hvidløgene både er blancherede, kogte og bagte, så får de en meget mild, rund og nærmest sød smag og er slet ikke skarpe og kradse længere. Selvom der er mange hvidløg i denne, så er der mindre chance for hvidløgsånde end hvis du laver en dressing med et fed hvidløg.
   I øvrigt så er tandtråd virkelig løsningen ift. hvidløgsånde har jeg erfaret :)

 4. Jeg vil gerne prøve at bage den lækre hvidløgstærte, men hvor stor er tærteformen? Hilsen Kirsten :-)

  1. Hej Kirsten, av kan simpelthen ikke huske, denne opskrift har en del år på bagen. Mindes det er en helt standard tærteform på ca. 25 cm :) Kh Emily