DIY duftlys og lys i glas

Som den vakse læser nok har spottet, har jeg lidt af en faible for duftlys. Diptiques Figuier i særdeleshed. Jeg gemmer altid glasset fra lysene og har hidtil brugt dem til fyrfadslys, men da jeg skulle købe vokstråd til de her stearinlys med gulddetaljer, blev jeg opmærksom på, at man kan købe stearin eller voks til at støbe lys selv.

Således gjort og det var så nemt (og ret hyggeligt!), at jeg blev lidt ærgerlig over, at jeg ikke havde vidst det tidligere.

Når først man har smeltet stearinen er det nemt at tilsætte æterisk olie, hvis man ønsker lys med duft. Jeg lavede både en portion med og en uden duft. Nok elsker jeg duftlys, men har man flere tændt på en gang, kan det godt blive lige voldsomt nok.

Se de nemme trin nedenfor.

I øvrigt den sødeste, hjemmelavede gave. Man kan liiiiige nå det til på onsdag :)

ENGLISH RECAP: It’s oh so easy (and fun!) to make your own scented candles. Old jars, teacups or recycled glasses from scented candles make excellent containers. You can buy wax and   wicks in a craft store. Add scent if you want to by mixing essential oils into the wax when it’s melted (in a double boiler!). I used rose, but another fave of mine is a combination of blood orange and vanilla.

^^^ Rengør omhyggeligt de glas du vil bruge til at støbe lys i. Hvis der er gammel stearin i fjernes det ved at hælde dem over med meget varmt (gerne kogende, hvis glasset tåler det) vand gentagne gange og derefter skrubbe efter med opvaskemiddel. Tør glassene grundigt af.

Stort set alle glas og kopper kan bruges. Gamle tekopper, syltetøjsglas, vaser osv. osv. Konservesdåser ville også være fint. ^^^

^^^ Du skal bruge: Ren stearin eller stearin-/paraffinblanding og væger med fod (nemmest synes jeg), begge dele kan købes i bl.a. Panduro Hobby.

Evt. æterisk olie. Jeg brugte rosenduft. Min favoritkombi er blodappelsin og vanille, men det skal man i en velassorteret helsekostforretning for at skaffe.

TIP: Du kan også smelte rester og stumper af ufarvede lys i ren stearin med. Jeg er begyndt at gemme alle gamle lysestumper i en pose til næste gang jeg skal støbe lys. Smelt stumperne sammen med resten af voksen. Evt. vægerester falder til bunds og kan tages fra med en ske. Genbrugs-goodness.^^^

^^^ Smelt stearinen over vandbad. Den skal blot lige akkurat smelte, men ikke begynde at boble (så får man dumme luftlommer i lysene). Tilsæt evt. æterisk olie, hvis du ønsker lys med duft. Ca. 5-10 ml pr. portion (4-5 lys).

Hæld stearinen i glassene og vent 5 minutter og sæt så en væge ned i midten af glasset. Har glasset en meget stor diameter kan det være nødvendigt med flere væger, så lyset ender med at brænde jævnt.^^^

^^^ Brug kødnåle, træspyd eller strikkepinde til at holde vægerne oppe, så de ikke dratter til siden.^^^

^^^ Hæld forsigtigt stearinen op i glassene. Vi havde sat vægerne i først ved at sætte dem fast med lidt af den smeltede stearin, men det fungerer bedre hvis man hælder stearingen op først, venter 5 min. og så sætter vægen ned i midten af glasset.^^^

^^^ Lysene hærde fuldstændig. Det tager ca. 2 timer.^^^

^^^ Klip vægerne til og voilà! Hjemmestøbte lys.^^^ 

(Visited 24.653 times, 7 visits today)

Skriv en kommentar

34 Kommentarer

 1. Du har jo lige formået at gøre hjemmelavede gaver til et hit igen. Det her skal jeg SÅ meget prøve. Endelig kan jeg få brugt nogle af mine æteriske olier, fra dengang i 00’erne, hvor de var hypermoderne på teenageværelset – kombineret med lyskæder og boybandplakater forstås.

  Rigtig glædelig jul :)

 2. Wauw, hvor er de blevet fine! Det vil jeg også prøve en dag, bliver altid så ærgerlig, når mine fine duftlys er brændt ned :-)

  1. Ja, sådan havde jeg det også. Der var noget meget hyggeligt fritidsklubagtigt over det :)

 3. Hvor er de bare fine – en rigtig god ide både til gave og som hygge sysler i julen :-) jeg må prøve med nogle at alle de rester af lysstumper jeg har. Syntes det er spild af lys at smide de 5 cm ud, og vis jeg så kan lave dem om til duftlys, så er der virkelig sparreret ;-)
  God jul

 4. Det må jeg prøve en dag! :-)
  Hvor kan man købe Diptiques Figuier lys henne? Dem kender jeg slet ikke..?

 5. Åh, det vækker minder. Vi støbte altid lys sammen med min farmor til helligtrekonger da vi var børn. Ved faktisk ikke rigtigt, hvorfor vi stoppede? Det kunne da være, at hobbyen skulle genoptages (:

 6. Nej, hvor smart! Tænk, det havde jeg slet ikke overvejet at man kunne – har nemlig også sådan et lys fra H&M, som jeg ikke har nænnet og brænde, fordi det ville være kedeligt at skulle bruge fyrfadslys bagefter. Men nu vil jeg da få det brugt, så jeg har en undskyldning for at lege med hjemmestøberiet :D Indtil videre har jeg kun gjort mig i at rulle lys af bivoks, da jeg for mange år siden gik i fritidsklub – det var til gengæld aldrig det store hit at give i gave, mindes i hvert fald aldrig at have set nogen af dem blive tændt :D Så er det her lidt mere fancy :)

  1. Haha… de var ellers hyggelige de der bivoks-lys. Og duftede lækkert. Men ja, måske ikke så kønne? ;)

 7. Ej hvor er det en god ide! Jeg har rigtig mange tomme glas fra lys stående derhjemme, og det er da oplagt at rense dem og bruge dem som værtindegave. Gid jeg havde tænkt på det her op til jul ;) Det må blive et projekt i foråret, så har jeg også stående til kommende fester :)

 8. Neeeiiii, det tror jeg da vidst lige jeg skal lave!

  Jeg vandt to kæmpe bloglys på mit arbejde i pakkekalender i hvid og aner ikke, hvad jeg skal bruge dem til. Nu ved jeg det :)

  Tak, smukke Emily!

  Godt nytår!
  -/Anette

 9. Fedt! Men for dælen da hvorfor har jeg overset dette indlæg?! Det er jo du DUFTLYS det drejer sig om! Mit livs kærlighed!!

  Det ER nemlig nemt at lave det selv, og jeg opfordrer også gerne mine kunder til at gemme den duft-løse sojavoks, når duften er fordampet – så kan den bruges til et diy projekt :)

  Nu du nævner Dyptiques figuier minder du mig lige om, at jeg skal igang med en figen-duft. Tænker figen og pære. Den har faktisk længe stået på produktions-planen. Så tak for reminderen Emily!! :)

 10. Super idé!
  Lige et detalje-spørgsmål; smelter du stearinresterne i en alm. madlavningsgryde? Afsætter det ikk’ smag i gryden – eller har du dedikeret een gryde til dette projekt? :) Hilsen Sarah :)

  1. Det skal smeltes over vandbad, så du skal bruge en skål (eller en anden gryde), som du sætter ned i en gryde med vand. Jeg brugte en metalskål over vandbadet og det gik fint at få den helt ren for stearin efterfølgende :)

 11. Hej

  Det vil jeg også prøve. Man kan også bruge soja voks og bi voks.Det sidste skal dog blandes med kokus olie har jeg læst mig til. Man kan også få farve man kan putte i.
  Rose duft er min ynglings duft.

  Glædelig jul og godt nyt år.

 12. Øv!! Mine får sådan en stor fordybning i midten… har du prøvet det og hvordan løser man det?

 13. DYV er jo rigtig hyggeligt, men angående at lave sin egne starinlys, så er Starin og parafin lys det rene gift for indemilijøet. der er så mange usunde finpartikler i at det svare til en luftforurening I kina. Så jeg vil selv for fremtiden lave min Bivokslys selv og ikke købe almindelige lys lavet a Starin og Parafin.

  http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sygdom/art5480441/Her-er-de-levende-lys-med-f%C3%A6rrest-ultrafine-partikler

  Dejlig weekend

 14. Hvorfor synker sterin i midten af mit glas og trækker vægen med ned i glasset med diamanter på 9 cm