Fotoskole: Generelle tips & tricks til bedre billeder

Indlægget er udgivet i samarbejde med Nikonnikon3

To gode venner. Nikon D5500 og Nikon 1 J5.

Jeg købte mit første spejlreflekskamera (et Nikon D40) for snart 5 år siden og kan levende huske hvor frustreret jeg blev over, at det ikke automatisk var lig med fantastiske billeder. Jeg vidste ingenting om fotografi og troede, at det rigtige udstyr var lig med et smukt resultat. Og det er jeg tilsyneladende ikke den eneste, der tror.

Efter at de smukke resultater begyndte at komme, hører jeg nemlig oftere end noget andet: “Du må have et virkeligt godt kamera”. Og ja, det har jeg også. Men bare fordi man har et godt komfur, så bliver man jo ikke automatisk en god kok vel? Kan I se hvor jeg vil hen?

DSC_0017

En kærlighedsaffære der har varet ved. Med mit første spejlreflekskamera (og trutmund og pandehår) i 2010, hvor det var et hit at tage sine outfit-billeder i et spejl :)

Jeg har teamet op med Nikon i en lille serie af ‘fotoskole-indlæg’, hvor vi gennemgår nogle generelle tips til bedre billeder, samt forskellige indstillinger (næste indlæg) OG så er I også mere end velkomne til at byde ind med spørgsmål samt emner I ønsker belyst indenfor foto :)

For sandheden er, at alt for mange har et kamera liggende (spejlrefleks eller kompakt), hvis potentiale de aldrig får udnyttet fuldt ud og det er synd og skam. Det er nemlig slet ikke så svært endda, men det er rart lige at få lidt redskaber til at komme ordentligt i gang.

morgenmam

Morgenmad på bloggen anno 2009. Med blitz og hele pivtøjet…

purplesmoothie

Smoothies anno 2011. Nu med lysstærkt objektiv på plussiden. OG en tændt elpære ovenover, ups…

cosmopolitan4_zpsgbg1i5yp

Cosmopolitans anno 2015.

I løbet af de sidste 5-6 år har jeg rykket mig meget hvad fotofærdigheder angår. Jeg har fundet min egen stil og mit eget udtryk og jeg har lært at mestre kameraets indstillinger. Nogenlunde i alle tilfælde. Der er stadig noget at lære, men det er også det, der gør det sjovt. Man kan blive ved med at udvikle sig.

Jeg har stort set lært mig selv, det jeg ved og kan. Men det gør mig bestemt ikke til ekspert, så derfor har jeg fået hjælp af fotograf Vagn-Ebbe Kier, der blandt andet underviser i Nikon School, til at sammenfatte en masse gode fototips, samt belyse faldgruber og hvordan man undgår dem.

Og langt de fleste er tricks I kan bruge uanset om I fotograferer med spejlrefleks, kompaktkamera eller sågar telefonen. Kig med nedenfor.

nikon2

Nikon 1 J5 er et kompaktkamera men med udskiftelige objektiver. Det er med mig på farten og på ferier.

GENERELLE TIPS OG TRICKS TIL BEDRE BILLEDER

Hold øje med baggrunden. Hvad sker der bag ved selve motivet? Er baggrunden rodet og forstyrrende? Kan du dreje dig (og det du vil tage billedet af evt.) en anelse og derved få en mere rolig og måske ligefrem komplementerende baggrund? Alternativt kan man ofte flytte noget i baggrunden, især hvis man er indenfor. Jeg rydder selv op og arrangerer om, når jeg tager billeder. Og flytter ledninger eller andet, der generer i billedet.

Gå tættere på. Det er en tommelfingerregel og den gælder ikke altid, men ofte får man langt mere interessante billeder ved at skære dem lidt tættere. Mange vil gerne have ‘det store billede med’, men ofte bliver det mere stemningsfuldt, interessant og detaljeret hvis man går tættere på.

Føl billedet. Kameraet i sig selv laver ikke gode billeder. Det er et redskab dertil, men det er dit talent og udtryk (og tekniske færdigheder og lys), der skaber det gode fotografi. Prøv dig frem og lad det være baseret på følelser og smag. Hvis ikke billedet er godt, er det blot at slette det og prøve noget andet.

Husk at det er gratis at fotografere. I dag skal vi ikke tænke på film og fremkaldelse. Husk at udnytte det og tag flere billeder HVER gang du fotograferer noget. Måske motivet flyttede sig lidt (eller lukkede øjnene), måske du rystede lidt på hånden. Man kan altid slette de mindre gode billeder bagefter. Tag et par billeder af det samme og flyt så dig selv og/eller motivet lidt. Det er dejligt at sidde med en masse (gode) billeder af vælge mellem.

Hvis du fotograferer mennesker. Kommuniker med den du fotograferer og fortæl dem hvad du ønsker de skal gøre. Eller tal blot med dem så de føler sig afslappede og tilpas. Hav øjenkontakt med dem og lad være med at lukke dig helt inde/væk bag kameraet. Vis dem billederne undervejs (især dem der fungerer).

Pyt med hus og kit. Køber man spejlreflekskamera, så er er det ikke selve kamerahuset, der er det væsentligste. Ej heller det objektiv, der følger med i kittet (desværre). Sørg i stedet for, at der derudover er penge nok til, at du kan købe et objektiv, der passer til det du gerne vil. Det er dér magien begynder for alvor. Et super godt allround objektiv er en lysstærk fætter som 50mm eller 35mm 1.8. Førstenævnte var mit første og er stadig et af dem jeg bruger mest.

Lad blitzen være. Med mindre man har en avanceret ekstern flash eller synes det giver en skæg artsy effekt, så slå blitzen fra. Det gør utroligt sjældent noget godt for billedet. Tag om muligt billeder i blødt (indirekte) dagslys.

Undgå at fotografere i direkte sollys. Ligesom med blitzen giver det hårde, flade og evt. overoplyste billeder. Skal man tage billeder udenfor (især mellem 11 og 15), så gå ind i skyggen. Vil man tage de helt magiske portrætter, skal man ramme lyset efter solopgang (ca. halvanden time efter) eller inden solnedgang.

Sluk elektrisk lys. Hvis du fotograferer indenfor og der også kommer dagslys ind, så sluk for det elektriske lys (eller skærm det af), når du fotograferer. Kameraet bliver forvirret over de to forskellige typer af lys og det resulterer som oftest i meget gullige billeder. Dette er især vigtigt, når man fotograferer mad (jvf. mit smoothie-billede længere oppe) eller tager portrætter. Lysstofrør er portrættets allerværste fjende!

Hellere for mørk end lys. Digitale billeder må hellere være lidt for mørke end for lyse (og udvaskede), da det er nemmere at gøre dem lysere efterfølgende i eventuel billedbehandling.

LEG! Prøv dig frem, leg med det og husk at have det skægt :)

Jeg håber at I kunne bruge guiden. Fyr endelig løs, hvis I har spørgsmål eller idéer til næste omgang af fotoskolen.

(Visited 6.706 times, 8 visits today)

Skriv en kommentar

22 Kommentarer

 1. hej Emily.
  Har du også et af de lysstærke objektiver til dit kompaktkamera, eller kan du nøjes med 10-30 mm objektivet? Jeg overvejer nemlig at udskifte mit spejlrefleks, da jeg sjældent får det med pga størrelsen.. Og jeg vil meget gerne have et, som tager ok billeder uden at skulle fumle alt for meget med indstillingerne ;)

  1. Nej faktisk ikke endnu, men det gad jeg altså godt. Synes det går ok med det andet dog, men det må blive næste tilføjelse. Det er SÅ rart ikke at slæbe rundt på kæmpekamera af og til :) Klem Emily

 2. tak for gode fototips. Jeg har lige pt. kun min mobil, så alle fotos tages med dette, men sjovt er det at lege og prøve sig frem. Min lejlighed har et ufattelig dårligt aftenlys så jeg undgår næsten at tage fotos om aftenen til bloggen nu, da det netop bliver gulligt og svært at ændre.

  smil Lene .0)

  1. Men mobiler er (efterhånden) slet heller ikke så ringe endda :) godt at du leger og øver. Klem Emily

 3. Hej Emily

  Tak for den fine guide.

  Har du mon et tip til, hvordan man tager gode billeder under koncerter?
  Jeg tænker på der er ikke altid så meget lys. Er det så bedst med blitz eller uden blitz? Ofte er det jo også personer i bevægelse.

  Forsat god søndag.

  Knus Gitte

  1. Nej det er jeg ikke så stærk i, men kan prøve at høre min ‘lærer’ ad og tage det med i næste guide :) klem Emily

 4. Emily, nogle gange elsker jeg dig virkelig! Tak for et fantastisk indlæg. Det tror jeg vi er mange derude, som kommer til at nyde godt af (:

  Et lille spørgsmål: du skriver, at man skal slukke for det elektriske lys, hvis der er dagslys, men hvad er det bedste trick, hvis man står en dag som i dag, hvor det hele bare er gråt, og lyset ikke rigtigt er der, men man bare må og skal have det billede? Er der overhovedet et godt trick? Det kunne være ret fedt at kende de næste par måneder, hehe.

  // http://www.moonlitmadness.dk

  1. Gråt er klart at foretrække fremfor skarp sol synes jeg :) Men prøv mens der stadig er dagslys og så bare høj ISO og lav lukkertid :)

 5. Dejlig guide! Jeg vil helt sikkert prøve nogle af dine tips af, for jeg er selv sjældent helt tilfreds med mine billeder. Typisk pga. lyset eller manglen på samme :-)

 6. FEDT indlæg! Glæder mig allerede til næste :-) Jeg leger også amatørfotograf hjemme, især billeder af venner og mine børn. Jeg har købt en portrætlinse, men har rigtig svært ved at få hele ansigtet skarpt. Hvis jeg justerer på dybdeskarpheden bliver det ofte for mørkt/grynet selvom jeg skruer op for ISO’en eller blænden. Det sidste er svært, når børn ofte ikke sidder stille;) Har du nogen idéer? Måske er portrætfoto kun egnet til udendørsbrug?

  1. Dejligt at høre :) Hvad mener du helt præcist mht at justere på dybdeskarpheden? Hvis du fotograferer med meget høj ISO kan det også gøre det lidt grynet. Hvilket objektiv har du? :)

 7. Ih, hvor fedt! Jeg har lige købt et Nikon 5500, og glæder mig så meget til at eksperimentere med det, så jeg vil helt klart følge med i den her lille fotoskole :) Du tager jo nogle vanvittig smukke billeder, så har jo fanget en god lærer :).

 8. Super fed ide!!! Jeg har flere gange gerne villet eksperimentere med indstillinger – både i forhold til at tage billedet og i forhold til formatet de bliver gemt i – det skulle være lettere at lave efterbehandling i raw format? Men jeg har ikke lige kunnet gennemskue nogle af delene… Så lidt tips til efterbehandling og indstillinger af kameraet ville være super godt!!!

  Og tak for den altid fine blot :-)

 9. Fantastisk ide!
  Har haft et spejlrefleks i årevis, men er stadigvæk ikke blevet fortrolig med ISO, lukkertid osv. Ville rigtig gerne kunne tage gode, skarpe billeder uden blitz – især også i mørke lokaler, fx stemningsbilleder med mennesker på. Men synes altid de bliver grynet eller rystede. :) Nogle gode råd?

 10. Tak for en rigtig fin guide :)
  Og skønt at se din egen udvikling i billeder. Jeg har altid beundret dine billeder, så det er dejligt at se der også er håb for os andre ;o)

 11. Hej Emily,
  Har forkælet mig selv i år og givet mig selv et spejlreflekskamera i julegave, mit første spejlreflekskamera , glæder mig i den grad til at lærer det at kende, så læser din fotoskole med stor glæde. heldigvis har Nikon også et 2 1/2 times foto skole, som jeg glæder mig til at få, som var med i prisen

  1. SÅ dejligt at høre Lotte :) God fornøjelse med at tage billeder, håber du bliver lige så glad for det som jeg er. Kram Emily