Kransekage

Det her er godt nok et repost fra forrige år, men kransekage er evig aktuel. Især på denne her tid af året ;) Og når der tilmed er tale om verdens bedste kransekagetårn, så tåler den nok at blive udgivet igen.

Ok, jeg ved selvfølgelig ikke om det her i virkeligheden er verdens bedste kransekage. For jeg har (desværre!) ikke smagt alle slags kransekage i verden. Men den er god. Rigtig god endda. Og hvis ellers man gider at være nogenlunde akkurat med målebåndet, så er den også ganske nem at lave. Det er min venindes mors opskrift og den er blevet en tilbagevendende nytårsklassiker herhjemme.

 

KRANSEKAGE – 1 TÅRN TIL CA. 10-15 PERSONER
500 g marciapan (med så højt mandelindhold som muligt)
3 æggehvider, gerne pasteuriserede
150 g mandler, smuttede og hakket groft
300 g sukker
Flormelis til at rulle dejen ud

GLASUR
150 g flormelis
1 æggehvide
1/2 tsk citronsaft
1/4 tsk vanillesukker

 • Sukker, mandler og æggehvider blendes til sukkeret er opløst.
 • Marcipanen blandes i.
 • Massen stilles på køl i min. 1 time.
 • Rulles til pølser af ca. 2 cm i diameter, drys lidt flormelis på bordet og fingrene, når du ruller, så dejen ikke klæber til underlaget.
 • Ringene udformes: Start med at skære et 8 cm langt stykke, hvert nyt stykke skal være 4 cm længere (dvs. 8 cm, 12 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm, 28 cm osv.). Husk at gemme et lille stykke kransekagemasse til toppen. Saml stykkerne til ensartede ringe.
 • Klem let på ringene, så de bliver let trekantede og får de skrå kransekagesider.
 • Tryk derefter let med et fad eller noget andet helt fladt ovenpå alle ringene, så de har en helt plan flade, når de skal samles.
 • Bages i 10-12 minutter i en forvarmet ovn på 210 grader (185 grader varmluft) gerne på to bageplader ovenpå hinanden, da det let brænder i bunden.
 • Hold godt øje med kransekagestykkerne, mens de bager og tag dem ud, når de er ganske let gyldenbrune.
 • Lad dem afkøle helt, gerne på en rist. Ca. 1 time.
 • Rør glasuren sammen af flormelis, æggehvide, citronsaft og vanillesukker til den har en ensartet konsistens.
 • Put det i en frysepose og klip et MEGET LILLE hul i spidsen.
 • Dekorér kransekageringene og lad glasuren stivne. Herefter kan kransekagetårnet samles, men skal det transporteres er det nemmest at gøre mens det er adskilt.

God fornøjelse!

(Visited 3.909 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

19 Kommentarer

 1. Jeg vil bare lige tippe om, at hvis man pisker glasuren med en el-pisker, så bliver den helt hvid og løber ikke, når man sprøjter den ud. Ikke at der er noget galt med det andet, haha.. Det er blot et tip

 2. Skal sukker, mandler og æggehvider blendes eller blandes? Du skriver at mandlerne skal være gorfthakkede, men hvis det hele skal blendes, så bliver de vel næsten til mandelmel.

  1. Tjek det skal blendes i en foodprocessor. Det hele bliver blandet sammen til en slags mandelmasse :) Mandlerne bliver blendet en del mere, men ikke helt fint :)

  1. God fornøjelse :) De er fra Tiger, men det er nogle år siden jeg købte dem :) Klem

 3. Så dejlig en opskrift, må vi prøve herhjemme, vi laver altid selv kransekage:-)
  Ønsker dig et super godt nytår!

  1. Hej piger, det bedste er faktisk at putte kransekagemassen i en plastpose og opbevare den på køl og så bage kransekagen på dagen, men hvis I allerede har bagt, skal den opbevares tørt og køligt. Køleskab duer altså ikke. Men lufttætte beholdere i det køligste rum man har, skulle kunne gøre tricket.
   Godt nytår :)
   Knus Emily

 4. Hvor ville jeg dog ønske at jeg havde set denne opskrift tidligere! Kransekagen ser perfekt ud! Godt nytår.

  Venlig hilsen

  Gustavo Woltmann

 5. Hej Emily. Kan din opskrift bruges, hvis man ikke har en food processor? Kan det lon blendes på andre måder? :)