Forårsoprydning i garderoben

Efter min seneste garderobeforårsoprydning (og min hyggebrok og ditto beklagelser i den sammenhæng) var I flere der spurgte til, hvordan jeg strukturerer sådan en omgang. Og da jeg begyndte at skrive indlægget om det, fik jeg deja vu. Bogstaveligt talt. For der er et lille afsnit i min bog, Hverdagsglamour, om netop det. Så I stedet får I da bare den bogbid.

Siden jeg skrev bogen for to år siden er jeg selv blevet indehaver af en gammeldags skabsgarderobe, men jeg savner virkelig den åbne model. Sådan en skal jeg have igen på et tidspunkt. Mht. at rydde op og organisere er det samme sag, uanset om man har åben eller lukket garderobe.

God oprydningslyst :)

Når ens garderobe er funktionel og overskuelig er det en hel del nemmere- ja måske endda en fornøjelse – at klæde sig på om morgenen. Uanset om du opbevarer dine ting i et skab eller en åben garderobe (få idéer til sådan en nedenfor), så sørg for, at den er ryddelig, kun indeholder ting du kan eller vil bruge og at du har et godt overblik, over hvad du har. På den måde er der en større chance for, at man får brugt flere forskellige ting og ikke bare lige det, der ligger øverst i bunken/forrest i skabet.

Sortér
Din garderobe skal udgøres af ting, du er glad for, kan passe og som ikke er uddaterede. Der er – med ganske få undtagelser – ingen grund til at beholde noget du går med mindre end et par gange om året. De skaber bare rod og optager plads.

Tag alting ud af skabet og del det op i følgende bunker:

 • Ting du går med ofte.
 • Ting du går med sjældent (mindre end en gang hver anden måned).
 • Ting du aldrig går med, ikke har lyst til at bruge længere eller ikke kan passe.
 • Ting der er gået i stykker.

Tingene du går med ofte folder eller hænger du pænt på plads. Tingene du aldrig går med, kan du sælge på loppemarked, Trendsales, DBA eller lignende eller du kan donere dem til en genbrugsbutik. Eller holde en hyggelig bytteaften med dine veninder.

Dem der er gået i stykker, deler du op efter hvorvidt de kan repareres (og om det er det værd) eller om de skal smides ud. I så fald lad være med at smide dem i skraldespanden, men aflever dem hos H&M, & Other Stories eller lignende, der kan genbruge gamle tekstiler.

Og så er der de sværeste tilbage: Dem du kun bruger sjældent. Hvis du bruger dem et par gange om året kontinuerligt og kan se dig selv gøre det i fremtiden, så behold dem. Har du derimod aldrig haft dem på, men bliver ved med at forestille dig en lejlighed hvor det lykkes, er det nok på tide at give slip. Sandheden er oftest, at hvis du ikke har haft noget på i over et år, så kommer du heller aldrig til det. Dit tøj skal være noget, du er vild efter at hoppe i. Ikke noget der giver dig dårlig samvittighed. Det er også derfor at tøj, der ikke passer, skal UD!

Hvis der er noget du virkelig er i tvivl om, så læg det i en pose, som du sætter til side (i stedet for at hænge det ind i skabet igen, så er du lige vidt) og som du noterer i din kalender, at du skal beslutte, hvad der skal gøres med efter en måned eller to. Hvis ikke du har tænkt på tingen, når måneden er gået, så er det nok på tide at lade den gå.

Vælg ud
Et andet sted hvor det kan give mening at rydde ud er hvis du har mange af samme slags. Hvis du eksempelvis har 7 sorte jakker eller en hel hær af grå kjoler, så er det måske værd at vælge dem ud, som du virkelig elsker, der er i god stand, passer perfekt og som stadig er moderne.

Udnyt pladsen
Uanset hvor stor en garderobe du har adgang til, så tænk over at udnytte pladsen bedst muligt. Brug helt smalle bøjler (jeg er glad for billige og ultratynde renseribøjler), sørg for at at dele skuffer og hylder op med rumdelere og brug æsker og kasser til at opbevare accessories, tørklæder, bælter osv.

Gør det rart
Din garderobe må gerne have samme appel, som en lækker butik. Overskuelig, men også pæn og et sted man har lyst til at være. Tænk over de små detaljer: Ens bøjler, kønne æsker til opbevaring, en pæn stol at lægge fra på og et vintagespejl, der både er dekorativt og tjener en funktion. En indrammet plakat med et fint citat, et duftlys, lidt blomster og måske en væg med tapet kan også friske op, hvad end man har et helt rum som garderobe eller blot et skab i et hjørne.

Find ud af hvad du mangler
Når alt er velorganiseret og ryddeligt, får du formentlig også et bedre overblik over, hvad du rent faktisk mangler og skal kigge efter, næste gang du er på shopping. Sidste gang jeg ryddede op i min garderobe blev det eksempelvis (pinligt) tydeligt for mig, at jeg har rigeligt med læderjakker (7 sorte og 1 lyserød), men slet ikke ejede en almindelig blazer, noget jeg ofte manglede, når en cardigan eller førnævnte læderjakker føltes for casual til den givne lejlighed. I stedet for at kigge langt efter læderjakker som sædvanligt, rettede jeg i stedet min opmærksomhed mod den perfekte, sorte blazer.

Det kan være en god idé at lave en liste med de ting, man rent faktisk har brug for, så man er mere fokuseret, når man shopper, i stedet for kun at bedrive mere eller mindre impulsive køb, der måske bliver til nyt garderoberod. Så kan man også spare op til det helt rigtige.

’Walk-in garderobe’
I stedet for et skab, kan man lave en åben garderobe, der er skræddersyet til ens behov. Hvad end man har et helt rum til formålet eller blot et hjørne. Fordelen ved en åben garderobe er, at man får langt større overblik over hvad man har og derfor er tilbøjelig til at bruge mere end bare lige det, der ligger forrest/øverst i skabet.

Der er mange måder at gøre det på alt efter plads og behov. Ikea har bl.a. mange fine løsninger til garderober, man stort set selv kan sammensætte.

Min garderobe, der har været ret billig at lave, består af en kommode fra Ikea, et speciallavet tøjstativ af vandrør fra Ziito og hylder henover hele herligheden.

Alt tøj der kan hænges op hænger på ens bøjler og i farveorden og efter kategori. Bluser, nederdele & bukser, jakker og kjoler for sig.

Alle almindelige t-shirst, jeans, striktrøjer, undertøj, sportstøj og strømper bor i hver deres skuffe (med rumdelere) i kommoden. Tøj og tasker får lov at pynte på hylderne.

(Visited 8.709 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

15 Kommentarer

 1. Hvor er det en god guide. Jeg har aldrig fået læst din bog, så det gør helt klart ikke noget med et lille bog kig. Min mission for 2017 er at skabe en garderobe kun med favoritter. Det er svært, især det med at sige farvel til ting som før var en favorit.

 2. Kære Emily.
  Sikke en skøn garderobe.
  Så inspirerende!
  Jeg er meget nysgerrig i de pink rumdelere i skuffen. Hvor er de fra ? ???
  God søndag ?

 3. Hej Emily. Den ualmindeligt lækre, røde taske (den firkantede på nederst hylde) som jeg kan spotte på flere billeder – hvor er den mon fra? ?

 4. Kære Emily,

  Dejlig dejlig blog og skønt indlæg!
  Jeg går og overvejer en åben garderobe, men der melder sig et rigtig husmoder-problematik hos mig hver gang.
  Støver det ikke frygteligt? Jeg tænker bøjler, sarte skjoter og ja – skal man tørre det af hele tiden? hihi.
  God søndag til dig!

  1. Hej Amanda
   Tak :) Hmm… næ det var ikke noget jeg oplevede. Bor jo et andet sted nu og har et lukket skab, men dengang jeg havde det på billederne her (i to år i min gamle lejlighed), så syntes jeg det fungerede fint. Det er jo ikke så meget anderledes end at have en rigtig walk-in-garderobe, der jo mere eller mindre ‘bare’ er et stort, åbent skab. Men selvfølgelig bliver man nød til at gøre ting på hylderne rene, støvsuge osv. Hvis man går meget med tøjet og har det i rotation (og generelt gør godt rent ellers), så tror jeg ikke det bliver mere støvet end ellers. Det er i alle tilfælde ikke noget jeg lagde mærke til :)
   Kh. Emily

 5. Jeg tænker præcis det samme som Amanda, støver det ikke og hvad med solblegning? Laver renseribøjlerne ikke små dutter i tøjet ved skulderen? Det har jeg oplevet før, men ser ofte de samme bøjler bliver brugt hos flere bloggere og undrer mig hver gang:-) Det ser bare så lækkert og sirligt ud med de ens bøjler, og jeg bliver topinspireret til at gøre dig kunsten efter:-)

  1. Se svar til Amanda :) Næ, oplevede nu heller ikke solblegning, men der var heller ikke direkte sol på. Bøjlerne fungerer så fint hos mig, men man kan lade være med at hænge tung strik (eller våde ting!) op på renseribøjlerne for at undgå dutter. Har ikke dutter i noget at mit tøj ;) Så giv det et skud. Kram E

 6. Det her indlæg kunne ikke have kommet mere belejligt :-) jeg havde netop i dag besluttet at rydde ud og op i mit tøj efter at have læst om det i din bog for nylig, så det her var en perfekt reminder til rent faktisk at få det gjort :-) og med den her metode tog det ikke engang så lang tid som jeg havde frygtet men var overstået på et par timer.

 7. Tusind tak for en god guide, den skal jeg lige have nærlæst noget mere :-) Og sikke et lækkert “klædeskab” du har, bliver ret misundelig :-) :-) K/Maiken

 8. Hej :-) Det ser så godt ud – sådan en garderobe vil jeg også have! Jeg ville have spurgt om støvet og mærker fra bøjlerne, men andre er kommet mig i forekøbet :-) Så jeg vil bare nøjes med at spørge om, om du kan huske, hvor den lyserøde stol med guldbenene er fra? Den er virkeligt fin!

  1. Det kan du tro at jeg kan. Det er en 7’er stol fra Arne Jacobsen/Fritz Hansen :) Klem Emily

  1. Hej Louise,
   Av dér må jeg være dig svar skyldig. Indlægget her er er næsten 5 år gammelt og jeg er flyttet to gange siden da og har ikke stativet længere…
   God jul,
   Kh
   Emily