Moderne harmoni

Mit barndomshjem var indrettet med følgende elementer: Piet Heins Superellipse bord, Arne Jacobsens 7’er-stole, Poul Henningsens lamper og Alvar Aaltos vaser og matchende glasfade. Jeg er ikke helt sikker på, om vi havde det hele med, da vi boede på Cypern, men det var i alle tilfælde med på Bornholm og siden da vi returnerede til Frederiksberg. Jo, jo der var også mange andre ting, men de ovennævnte, stolte repræsentanter for smukt, funktionelt og organisk, nordisk design, de var ligesom rygmarven i indretningen.

Og derfor er der også noget uendeligt trygt, rart og nostalgisk for mig over netop de designikoner. Således har jeg samme lamper hængende over spisebordet i mit hjem, sidder på samme stole (i lidt kækkere farver) og nu har jeg netop også føjet Aalto vasen til samlingen. Godt nok i en ny og opdateret, slankere version, der passer bedre til min stil og den type af blomster og buketter, jeg foretrækker, men stadig i samme formsprog, smukke design og glashåndværk.

Vasen har fået følgeskab af to, små skåle, der er gode til snacks, knas og godter. Og som er endnu et par nytilkommere i den ikoniske familie af brugskunst.

Vasen og skålen her er nye varianter af Alvar Aaltos oprindelige kollektion af glasdesign fra 1936. I dag, mere end 80 år senere, er det stadig en yndling i indretningen i skandinaviske hjem. Så kan man tale om langtidsholdbart design. Det er ret sejt, synes jeg.

Hvad der også er sejt, er at når vaserne produceret hos Iiitala i Finland, så kræver det 7 kunsthåndværkere, 12 arbejdsgange, 1100 grader og 30 timer at fremstille én enkelt Aaltovase. Derfor er hver eneste vase også unik. Ikke så lidt bemærkelsesværdigt.

(Visited 4.210 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

16 Kommentarer

  1. Tak :D
   Buketten er fra Poppykalas (ville ønske jeg kunne sige jeg selv havde lavet den…) og plakaten er en jeg købte i Wien for en håndfuld år siden i anledning af en designfestival :) Knus Emily

  1. Haha… ja tror jeg har skrevet om min barndom rundt på ø’erne en gang, men det er vist længe siden. Måske jeg skal skrive lidt om det igen snart :) Jeg var dog ret lille, da vi boede på Cypern, så det er ikke meget jeg kan huske, men måske jeg skal grave i min mors billedalbum. Klem Emily

 1. Jeg synes da bestemt også det kunne være spændende med en uddbybning af Cypern og Bornholm ??

 2. Åh, jeg husker den gang min (da kommende) mand og jeg skulle til at flytte sammen. Jeg hjalp med at pakke hans daværende hjem ned, hvor han finder en “grim” vase som han nærmest smider ned i en flyttekasse (som skulle til storskrald) hvorpå jeg råber “hvad laver du??? Det er en Iittala!!!!” ? Vasen holdt heldigvis og vi har den stadig, ni år senere (og nu endda nogle flere). Måske skal jeg også ønske mig det nye design til jul ?

  PS. Jeg mødte din mand på mit arbejde en dag, og sagde til ham at han skulle hilse til dig, at jeg elsker din blog og synes du er såååå sød ☺️

  1. Tak :) Og ja, den er helt vidunderlig, hun er så dygtig hende der har lavet den :) KRam E