Det spirer – sådan laver man selv bønnespirer

I morgen starter jeg på mit nye job. Og jeg har gode sommerfugle i maven.

Det er ikke fordi jeg ikke vil fortælle jer mere om det, men jeg tænkte, at jeg lige ville nå at starte først og komme ordentligt ind i det og så dele mere derefter. Men det er hos Rudolph Care, som nogle af jer gættede, da jeg lagde det her op.

De seneste par dage har gået med at prøve at samle op på alle hængepartier, inden jeg skal til at holde tungen lidt mere lige i munden og både jonglere et ‘rigtigt’ job (som lønmodtager), en blog (så jeg er også fortsat selvstændig), en bryllupsbog (der næsten er klar til trykken) og så alt det løse, der udgør resten af den herlighed, der er livet. Og som vitterligt er herligt lige nu. Er sådan ægte glad, helt ind i marven. Og nyder det og forsøger at sylte, salte, fermentere og gemme lidt af den følelse til dårlige dage. Håber, jeg lykkes med den øvelse.

Noget andet der lykkes overordentligt godt for tiden, er noget så simpelt som at lave bønnespirer. Eller alskens spirer er det faktisk. Lucerne, solsikke, mungbønner, kikærter og meget andet. For mens jeg binge-watcher Bonderøven (det er virkelig min ‘ting’ for tiden) og drømmer urealistiske drømme om at blive selvforsynende, så går det altså meget godt med at holde husstanden med spirer. Ja, ja man skal jo starte et sted ;)

Og I er mange, der spørger nysgerrigt til spirerne, når jeg viser dagens høst frem på insta-stories. Og spørger om, hvordan man egentlig gør.

Spirer smager vidunderligt, er propfulde af sunde sager og så er de den perfekte topping på både madder og salater. Og det er uhyggeligt let at dyrke spirer. Det kræver blot en spirebakke eller et spireglas. Begge dele kan fås i de fleste helskostforretninger og online. Eller også kan man nemt ‘lave’ et spireglas af et gammelt rødbedeglas eller lignende, se bare her.

Jeg har en gammel og faktisk ret grim spirebakke (magen til denne her) og det kan anbefales at vælge en pæn en eller et glas, da man skal have herligheden stående fremme. Jeg lever dog med øjebæen, for den giver dejlige spirer og er nem at bruge, samt kan bygges større/højere efter behov. Og nu har jeg den jo.

 • Jeg bruger frø og bønner, der er lavet særligt til spiring. Dem køber jeg også i helsekostforretningen.
 • Frøene eller bønnerne lægges i blød natten over (ca. 10 timer) og fordeles så jævnt i spirebakken. Jeg bruger 1-2 spsk frø pr. spiring. Det passer med, hvad der kan være og hvad vi to kan nå at spise.
 • Vand frøene i spirebakken med køligt vand 2-3 gange pr. dag. Det er vigtigt at vandet kan løbe fra. Sørg for at vande forsigtigt, så de små spirer ikke går til (så ikke ind under hanen på fuldt tryk).
 • Spirerne skal have lys, men ikke direkte sol. Køkkenbordet er som regel glimrende. Men faktisk vil de hellere stå for mørkt end for lyst. Find et skyggefuldt hjørne af køkkenet.
 • Når spirerne er ca. 2 cm lange er de klar. Det tager som regel 2-3 dage. Nogle spirer skal dog dyrkes til de har blade og så er spiretiden længere. Se mere her. Linser, ærter, mungbønner og kikærter er et godt sted at starte.
 • Når spirerne er klar, opbevarer jeg dem i en let fugtig stofpose (i stedet for at bruge plasticposer) i køleskabet. Så holder de sig friske og sprøde længe. Jeg bruger bare en gammel dustbag fra en taske, men man kan også få poser særligt til formålet. De er også gode til salater og andre grøntsager.

Voilà!

(Visited 8.132 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

13 Kommentarer

 1. Tillykke med jobbet! Er spændt på at høre mere :)
  Lækkert med spire- De skulle også være så sunde, det må jeg prøve af.

 2. Stort tillykke med det nye job!
  Skal det mon være fuldtid? Følger spændt med på sidelinjen :-)

  1. Tusind tak. Nej det er deltid til en start (det er en projektansættelse) og så må vi se :) Klem Emily

 3. Tillykke meddelt nye arbejde – hvor er det spændende ☺️
  Da du første gang delte nyheden om, at du havde fået et arbejde ud over bloggen, var jeg nu sikker på at du skulle begynde som hundetræner ?

  1. Haha… åh det er nu heller ikke helt skævt. Er begyndt at arbejde som hundtræner igen, men kun med et enkelt hold om ugen :) Kram E

 4. Tillykke med jobbet ☺️ Hvorfor nu det – og hvad skal du lave ? Du er da nødt til at fortælle lidt ….. ?

  1. Det skal jeg nok også :) Vil bare gerne lige nå at være der lidt først <3 Kram E