DIY: Kalkede vægge

Jeg har fået så mange spørgsmål på vores ‘kalkede’ vægge i huset og det var så skægt at lave dem og jeg er så glad for resultatet, at jeg gladeligt deler en lille how to, samt de erfaringer jeg gjorde mig undervejs.

For selvom jeg syntes, det var hyggeligt at male med den specielle maling, så er det også et stort arbejde og både meget mere besværligt og ikke mindst tidskrævende, end hvis bare man maler med almindelig maling.

Det er også noget dyrere, altså selve malingen, så selvom jeg først havde troet, at jeg skulle gøre det flere steder i huset, så er vi altså endt med at ‘nøjes’ med to rum (køkken/spisestue og soveværelse), da det ellers ville blive for kostbart både i tid og penge.

De forbehold taget i betragtning, så kan jeg varmt anbefale at kaste sig ud i det, hvis man har et godt øje til det kalkede look. Og man kan jo nøjes med en enkelt væg. Så bliver det lidt mindre omfattende.

Vi har brugt Jotun Lady Minerals og i hhv. ‘Soft Touch’ (soveværelset) og ‘Humble Yellow’ (i køkkenet).

Jeg gjorde således (og efter anvisninger fra den farvehandler, hvor vi købte malingen):

  • Først dækkede jeg af og satte tape op. Bed evt. om ‘guldtape’ hos farvehandleren. Dyrere, men også meget bedre + nemmere at få af efterfølgende.
  • Derefter vaskede jeg væggene ned med grundrens.
  • Da væggene var tørre, omrørte jeg malingen så alle pigmenter var ligeligt fordelt og malede med krydsstrøg væggene med en 10 cm bred pensel. Jeg havde en mindre til kanter, hjørner og rundt om stikkonktakter.
  • Kalkmalingen syner MEGET mørk, men tørrer meget lysere op. Faktisk kan man først se den endelig farve og resultat efter 1-2 dage er min erfaring.
  • Mal ‘vådt-i-vådt’. Dvs. start eksempelvis i det øverste venstre hjørne og arbejd dig så ned over væggen, derefter opad igen mod højre og så nedad og så videre. Nærmest som i en stor slange fra den ene ende af væggen til den anden.
  • Der er ikke noget rigtigt og forkert, men mindre krydsstrøg giver et mere flammet look og store, lange strøg giver et mere roligt slutresultat. Jeg kombinerede lidt og lærte, at det vigtigste for et pænt resultat var at male vådt i vådt og være nøje med, at der ikke var nogen helligdage. Overhovedet. Så kig hele tiden ‘bagud’ og tjek at der ikke er et hul. Og hvis der er, så mal det fluks over, mens malingen er våd.
  • Når første lag er tørt, så er det tid til andet lag. Nogle nøjes med ét lag, men jeg var glad for at bruge to for at opnå det udtryk, jeg havde drømt om. Og ligeledes for at kunne rette småfejl og eventuelle skønhedsfejl med lag nummer to.
  • Ved andet lag fortyndede jeg malingen 10-15% med vand, omrørte grundigt og malede så på som ved første lag. Jeg prøvede også med ufortyndet maling og resultatet bliver KLART pænest med den fortyndede. Det lægger sig pænere og er markant nemmere at påføre.
  • Så snart du er færdig med at male, fjern malertapen for det pæneste resultat.
  • Går noget helt galt, eller bliver alt for tykt, så lad det tørre, slib så på det med sandpapir på en slibeklods og mal evt. over igen.

Hvis jeg skulle gøre det igen (og det skal jeg helt sikkert) kunne jeg godt finde på at prøve en anden metode, nemlig at male med ét lag almindelig vægmaling i samme farvekode som kalkmalingen først. Og så derefter nøjes med ét lag kalkmaling. På den måde kan man undgå at væggens oprindelige farve syner igennem ved små helligdage, men også spare på kalkmaling og arbejdstid.

Jeg ved også at nogen har held med blot at bruge et enkelt lag kalkmaling og så bare give den fuld gas fra start. Jeg gjorde forsøget på en af væggene i køkkenet og brugte en teknik hvor man maler masser af større ‘øer’ på hele væggen for siden at forbinde dem, men ærligt, så var jeg ikke så vild med resultatet (det dækkede fint, men var ikke lige det look jeg gik efter), så endte altså med at give det et til lag.

Som I kan forstå, er der flere måder, at gribe det an på. Nu har I i alle tilfælde min metode.

Dog vil jeg mene (og tør godt at sige), at den på Jotuns hjemmeside angivne måde at gøre det på (først grundrens, så ét lag almindelig maling i samme farve som kalkmalingen og derefter to lag kalkmaling) er overkill og spild af tid og penge ;)

Kalkmaling er ret så sart og ikke vaskbar på samme måde som almindelig vægmaling. Derfor kan det være værd at overveje, hvor man bruger det. Man kan få en sealer til Jotun Minerals, som løser problemet med det sarte. Til gengæld gør den at farven syner mørkere og knapt så mat, så vi har undladt den. Så må vi se, om vi fortryder, hehe.

Har I kalkede vægge? Hvilken metode og hvilken maling brugte I?

OBS! Kalkmaling kan man ikke bare sådan lige male over igen med almindelig maling. Det skal slibes eller på anden måde fjernes. Det kan være fint lige at have in mente, inden man maler hele hjemme med det. Det skulle til gengæld være ok at male over med kalkmaling i en anden farve.

(Visited 5.401 times, 13 visits today)

Skriv en kommentar

10 Kommentarer

  1. Det ser super flot ud!
    Jeg har haft det i et soveværelse i nogle år (også Jotuns). Det er mere sart, men jeg havde held til at “reparere” nogle småskrammer med en rest af kalkmalingen fortyndet en lille smule vand og en ret blød pensel uden at det blev så synligt. Men det var på en farve der var noget mørkere end jeres, så det ved jeg ikke om kan have en betydning.

  2. Vi overvejede kalkmaling, men fandt en sandfarvet mat maling istedet netop fordi tiden var essentiel, vi overtog et stort hus sidste år, og har satdig MANGE malerprojekter tilbage, til gengæld giver det rummene så meget karakter, og jeg har det generelt lidt stramt med hvide vægge.

    Et par tips, det er altid nemmere at male indendørs når det ikke er for varmt, hvis først temperaturen kravler op på 25-30 grader udenfor, vil det meste maling tørre for hurtigt og give et stribet resultat, så forår/efterår/vinter er oplagt til projekterne. Derudover kan man istedet for at sætte tape rundt om stikkontakter, lige vrikke rammerne fri og trække dem fri af væggen, så får man en helt skarp kant.

    Synes resultatet er blevet så flot hos jer, så hvem ved, måske jeg tør kaste mig ud i det en dag :)

  3. Ingen kalkede vægge her, men i min gamle lejlighed malede jeg køkkenskabe og -skuffer i hvid kalkmaling samt nogle hylder i en gråblå nuance. Her brugte jeg også hvid voks til skabe og skuffer. Jeg brugte kalkmaling fra J’Darc Living :)

    https://satinawandel.com

  4. Jeg har overvejet kalkmaling, men er lidt bange for om det kan holde. Vi bor på landet og har både hund og rigeligt med fluer, så indimellem er det nødvendigt at fjerne en plet fra væggen. Mon man kan det – jeg forestiller mig at overfladen er mere porøs end ved almindelig maling.

  5. Hej Emily, det ser super flot ud! Vil lige høre om de færdigmalede vægge ligesom smitter af?, hvis man rører det/tørrer noget op ad? Det gør traditionel/gammeldags kalkmaling jo, men ved ikke om det er noget man har optimeret på, nu hvor kalkmaling er blevet så moderne :) Vh Charlotte

    1. Nej, de smitter ikke af. Ikke vores i alle tilfælde, men de er jo også ret lyse. Skal ikke kunne sige om mørkere farver gør, men tror det ikke. Klem E

  6. Jeg har lige fuldspartlet soveværelse i vores nye hus med sådan en hybrid mellem spartelmasse og maling ‐ Detale kabric i en flot, mørk farve. Det tog mig nok seks timer i alt for et lille rum på 10 kvm. Og var hårdt arbejde.
    Så ikke kalk, men også en mulighed, hvis man gerne vil have noget lidt mere spændende end almindelig maling på sine vægge. Det giver sådan et mat, struktureret udseende.

    1. Spændende og godt gået, kan levende forestille mig, at det var lidt af et arbejde! Klem E

  7. Hej Emily ☺️Det ser mega godt ud! Er ikke helt sikker på jeg forstår din metode med, at male i en stor slange 😅Er det vandret fra venstre til højre hjørne du mener? Eller er det skråt fra venstre til højre hjørne? 🫠