Altanplan

Det kribler i fingrene for at komme i gang ude på min elskede altan. Endnu mere elsket i disse tider. Sikke et privilegium at have sit eget lille uderum. I skrivende stund ligger Kurt og sover lur i altanbarnevognen. Han tager de længste skrabere derude. Tror, han er lige så glad for altanen (omend af andre årsager), som jeg er det.

Men jeg har ventet. Altså med at gå i gang på altanen. Med at ordne og plante og gøre fint. Både fordi livet og baby og arbejde og alle mulige andre dårlige undskyldninger, men nok mest – og den undskyldning er jo reel nok – pga. nattefrost. Men næste uge skal det være.

Julelyskæderne skal ned (er jeg ene om stadig at have dem hængende?), der skal skures og gamle, visne planter skal op af altankasser og potter og nye skal plantes.

De sidste år har jeg selv spiret og sået en masse fra frø. Og selvom det er noget af det hyggeligste at sysle med og en langt billigere måde at få en frodig altan på, så tror jeg ikke det bliver løsningen i år. Grundet krisen står de danske gartnerier overfor at brænde inde med alle de planter, der skulle have været solgt til resten af Europa, så tænker jeg primært vil købe færdige danske planter til kasser og krukker. Måske så en lille omgang tallerkensmækkere bare for hyggens skyld. Dem plejer jeg at have stor succes med og de er både kønne at se på og herlige i salater m.m. Både blade og blomster.

 

Her til en start vil jeg købe hyacinther, påskeliljer, stedmoderblomster og andet forårsfint. Og nok også en hortensia eller to. Måske et lille frugttræ.

Jeg er vist nok også kommet til at love Nikolaj, at jeg ikke går for meget amok derude i år. Fordi mit blomstercirkus tog liiiidt overhånd sidste og forrige år med meget lidt plads til overs til mennesker ;)

Hvad har I i jeres haver og på altanerne?

I er flere, der har spurgt til altanindlæg, men indtil jeg selv har været i gang i år, vil jeg tillade mig at henvise til dem fra de forgangne år. Håber de kan inspirere og måske endda gøre jer klogere på udplantning m.m. ♥

Læs med her

 

Rigtig god weekend søde mennesker ♥

 

(Visited 6.442 times, 10 visits today)

Skriv en kommentar

22 Kommentarer

 1. Jeg købte hus i aug. 2018 – og med til huset hører 1500 m2 grund. Der er kort sagt room for a pony – og dens nærmeste slægtninge. Det er lidt mere naturgrund end velfriseret have, og da jeg overtog huset, var den groet ret meget til. Den ældre dame der havde huset, havde ikke orker til sidst så på trods af havemand, var den blevet lidt vild. Jeg er vokset op i kvarteret og ved, at haven tidligere stod snorlige og at de begge – mens manden levede – virkelig puslede i haven. Så jeg kunne godt tænke mig at rette den lidt op – dog uden helt at klippe alle buskene i facon (jeg har prøvet… det blev ikke kønt. Og det endte med, at jeg klippede de udsatte buske i bund i stedet… lidt ligesom en rigtig dårlig hjemmeklipning ??) Nu er mit håb, at jeg kan etablere noget køkkenhave i højbede. Flytte nogle rododendron (jeg havde 15 i en klynge så stor, at jeg ikke kunne se det bagerst af haven fra køkkenvinduet) – og i den omgang forsøge mig med at anlægge et surbundsbed (wish me luck). Og så ellers forsøge at få gjort terrassen hyggelig med nogle planter og blomster. Og meget gerne et figentræ. Så jeg tænker, at jeg nok skal få tiden til at gå. Eller brække nakken i forsøget ?

 2. Hej Emily – hvor er den fine sofa fra? Det er præcis sådan en jeg manglerne til min egen altan!?

 3. Jeg vil rigtig gerne have en sofa af en art på vores terrasse. Den kommer ikke til at stå overdækket. Har du erfaring med en der kan klare det? Tak på forhånd

 4. Jeg sidder tidlig morgen og drikker kaffe, mens jeg læser dette indlæg. Det er noget af det hyggeligste <3
  ..Og så kigger jeg ud på vores have og terrasse. Vi er ved at modne jorden til græs, og har bygget en kæmpe træterrasse som skal fyldes med hyggelige havemøbler og planter. Det er min første have, så det er et meget nyt projekt for mig, men det er så hyggeligt og jeg suger til mig af dine og andres råd. Det kan være lidt af en jungle her i starten, synes jeg. Men har plantet stedmoderblomster, perlehyacinter og påskeliljer indtil videre (har ikke flere krukker, og NØJ de er pricy sådan nogle, hvis man skal have et par stykker, og nogle i en ok stor størrelse!) Og så har vi købt lærketræ til 3 kæmpe højbede som skal bygges og fyldes med alt alá jordbær, kartofler, løg, salat og urter :-)
  Kh fra vestjylland

 5. Efter udskiftning af vinduer og oppudsning af facaden henover vinteren trænger min altan mildest talt til lidt kærlighed. Kors, hvor ser der ud!

  Lige pt. overvejer jeg, hvordan jeg får fjernet det sidste lag af helt fint støv, uden at slå min støvsuger ihjel. Måske med lidt vand? Tips modtages germe.

  Når det er fikset, skal den have nye gulvfliser, og så skal der nogle planter derud. Da døren blev skiftet til en indadgående model, er der også blevet plads til en god læsestol, som jeg glæder mig til at bruge henover sommeren.

  God weekend!

  1. Av ved det ikke helt, men 15 m2 vil jeg skyde på :) Ja, den gør. Er så glad for den! Klem E

 6. …..mine lyskæder hænger oppe hele året, det er nemlig også mega hyggeligt at have dem tændt om sommeren i de sene timer. Jeg har to “ret store” altaner og de skal både skures, vaskes og så skal der plantes i altankasser, ved ikke hvor meget jeg får plantet i ekstra krukker da det så tager plads fra gulvpladsen, det er om at finde balancen for selvom jeg bare er mig, så skal der jo være plads til gæster også. Jeg satser på at gå i sving i påsken, så er det forhåbentlig også pudsevindue-vejr og slut med nattefrost. Tak for evig inspiration ❤️

  1. Åh hvor er du sød. Selv tak <3
   Jeg har både nogle af de helt små 'julede' (det er dem jeg vil tage ned) og så nogle større, som får lov at blive, er nemlig helt enig med dig i at det er hyggeligt i sommernætterne. Klem E

 7. OFF topic – men vil simpelthen så gerne have sådan en smart skridsikker babytallerken som Kurt har – til min baby. Hvilket mærke er det fra? :)

  1. Den er fra EzPz super god! Dog skal man IKKE komme den i opvaskemaskinen, da den tager så tager smag af opvaskemidlet/afspændingen… Lidt dumt. Klem E

   1. Den må prøves :)
    Ærgerligt med opvaskemaskinen dog, men er totalt villig til at vaske den op i hånden hvis jeg kan slippe for flyvende tallerkner :)

    1. Ja, det er også det vi er endt på. Hvis man bruger opvasketabs (og afspænding! det var dér, det kiksede for os) uden parfume, så burde de dog ikke tage smag af det i opvaskemaskinen.

 8. Hvor har du bare en helt fantastisk altan ? Jeg glæder mig også til at komme i gang med at plante på min.
  Hvor har du købt lyskæden henne i sin tid? Jeg vil gerne købe en tilsvarende lyskæde med store pærer, men jeg har svært ved at finde ud af, hvilken slags, der er bedst ?

 9. Jeg glæder mig til st se, hvordan din altan bliver i år, og om du kommer til st kunne begrænse dig. Det plejer jeg selv st have lidt problemer med ? Jeg har en lukket altan med vinduer i, og her har mit blommetræ i potte allerede fået blade og blomster ? Derudover har jeg købt nye jordbær til mine altankasser samt to krukkesorter af hindbær og brombær, som skal stå på gulvet i (forhåbentligt) flere sæsoner, og så er jeg i gang med at forspire spinatfrø til de resterende altankasser samt en sort af mini aubergine, jeg aldrig har haft før ?Jeg har tydeligvis mere en køkkenhavealtan end blomstersltan ?

 10. Kære Emily! Jeg skriver lige her, men det handler egentlig om dine opskrifter – dine link kan nemlig ikke tilgås. Har brugt din opskrift på chili sin carne i årevis, og det er en favorit herhjemme – men kan ikke komme ind og se opskriften. Alle link til forskellige opskrifter jeg trykker på leder mig tilbage til forsiden :( Hej fra Pi-Danielle

  1. Hej Christina,
   Den er fra Ilva. Den er dog ‘bare’ lysegrå, men stadig vældigt pæn :) Knus Emily

 11. Man kan jo godt blive lidt misundelig på din lille altan. Jeg kan ihvertfald mærke, at jeg mangler et uderum om sommeren, da vi har lejlighed oppe under taget i en større ejendom. Der bliver så afsindig varmt. :D

  Når det så er sagt, så synes jeg du har fået udnyttet din altan godt og det ser virkelig hyggeligt og indbydende ud. :)