Altanguide: At så og plante ud

I er så mange, der har spurgt til, hvordan jeg gør med planterne på vores altan. Både dem vi køber ‘færdige’ og dem jeg selv sår. Og det kan jeg godt forstå. For bare et par år siden var jeg komplet novice (ok, har hjulpet min mor en anelse i sommerhushaven), når det kom til have- og altanliv. Men med nogle ret frodige altanår på bagen og et par nye kuld blomsterfrø i år, der indtil videre spirer lystigt, så tør jeg godt komme med lidt tips og tricks til jer.

For det er vitterligt slet ikke særligt svært. Til gengæld kræver det, at man er lidt dedikeret, forstået på den måde, at man altså skal vande og hvis man er artig også nippe sine blomster lidt (så kommer der flere og flere). Det med vandingen gælder især, hvis man har en (overdækket) altan eller hvis det er varmt, tørt og solrigt. Ved man allerede på forhånd, at man ikke kan/vil/gider vande hver eller hver anden dag (alt afhængig af vejret selvfølgelig), så er det måske ikke den bedste idé at anskaffe og så en masse tørstige blomster. Så er kaktus eller sukkulenter måske bedre. Der findes (næsten) blomster og planter til alle behov.

Jeg må dog blankt erkende, at jeg er blevet bidt af det. Og slet ikke ser det som en sur pligt at vande, nusse og gøre ved. Tvært imod. Det er virkelig blevet mit lille helle og jeg elsker min daglige altanterapi og drømmer endda af og til søde havedagdrømme.

Ps. Altanlykke.

Tallerkensmækkere også kaldet blomsterkarse er både fine at se på (altså lige om lidt) og herlige at høste til salater og madder. Både blomster og blade kan spises og smager som navnet antyder lidt af karse.

Kornblomstspirer i (lidt for tæt) flok. Nogle af dem skal tages op og evt. plantes om.

Det skal dine planter bruge for at trives

 1. God jord. Brug ny, kvalitetsjord, når du sår eller planter ud. Og gerne økologisk jord/spisejord, hvis du dyrker spiselige blomster, bær eller grøntsager. Da jeg i år ikke orkede at slæbe kilovis af jord op på fjerde, så har jeg lavet en half and half løsning (syntes også lidt det var spild at kassere al gammel jord), jeg har fjernet gamle og visne planter fra alle krukker og kasser har så fyldt på med ny, god jord. Og alle planter trives indtil videre. Derudover gøder jeg lejlighedsvis med en økologisk gødning (bruger denne her, også indendørs), så jorden får tilført ny næring.
 2. Vand. Her bliver man nødt til at lære at mærke efter, hvornår ens planter er tørstige. Og ikke først se det, når de hænger slattent med bladene. Løft krukken. Føles den tung eller let? Mærk på jorden. Er den tør eller fugtig? I starten skal man lige lære det, men når man har mærket og løftet en rum tid, så begynder man at få en ret god fornemmelse af, hvornår dén og dén plante trænger til vand. Og hvor meget. Ift. vanding  så spiller vejr og vind også ind. Her i løbet af årets noget kølige maj, har jeg vandet hver anden til tredje dag, mens jeg under sidste års hedebølge vandede 1-2 gange dagligt. Er man ikke hjemme i en periode, kan man med fordel stikke en flaske eller to i potten. Alt afhængig af vejret kan det dog også være nødvendigt at alliere sig med en plantepasser, hvis man er væk over længere tid.
 3. Luft. Forstået på den måde, at ingen planter (ok bortset fra ris og sikkert et par andre undtagelser) kan lide at stå og soppe med rødderne i vand. Du skal altså plante i krukker eller kasser med huller i bunden. Og skab gerne ekstra dræn ved at fylde lecakugler eller gamle potteskår i bunden af dine plantekasser og -krukker. Så sker der heller ikke den store skade, hvis du kommer til at overvande. Jeg har en del gamle zinkbaljer, jeg har brugt til at så frø i, men først efter de har fået boret en god håndfuld afløbshuller i bunden.
 4. Sollys. Denne her er du ikke så meget herre over, men det er altså ikke fordi det kræver bragende, direkte sol at lykkes med et planteprojekt. Dog kan det være fint lige at sætte sig ind i hvad den pågældende plantes drømmescenarie er. Har du som jeg en altan, hvor der er meget direkte sollys, så vælg planter efter det. Osv. hvis du mere har indirekte sollys eller mestendels skygge. Det står som regel bagpå frøposen eller på det lille skilt, der sidder i færdige planter, hvad de godt kan lide.

 

 

Sådan planter du ud

Du skal ikke lade dine planter stå i en lille, snærende plastikpotte (står de sådan skal du også vande i det uendelige). Hvis du vil se dem gro og vokse og få en masse ud af dem, skal du plante dem ud og give dem god plads.

 1. Vælg en krukke eller potte der er stor nok. Og så lidt til. Her fejlede jeg notorisk i starten og plantede ud i noget, der var stort set samme størrelse som den nye plante. Det ideelle scenarie er jo, at købe en lille plante og få en stor ud af det. Og det kræver altså plads, så planten kan gro og sprede sig. Nu er jeg begyndt at plante ud i noget, der har ca. dobbelt så stor diameter som den oprindelige plante (altså inkl. den jord der allerede er på). Det er min egen lille tommelfingerregel, så lad være med at skyde mig, hvis det er helt off.
 2. Brug god jord, jvf. tippet overfor og kom gerne potteskår eller lecakugler i bunden af det, du vil plante ud i.
 3. Fyld jord i potten, så det passer med at den nye plantes egen jord når op til ca. 3-5 cm fra pottens kant.
 4. Vrist/vrik den nye plante ud af plastikpotten (og smid sidstnævnte i plastikcontaineren) og sæt den i potten, fyld op med jord langs kanten. Du kan klappe jorden forsigtigt, men der er ingen grund til at stampe den eller presse den sammen om planten (igen det med luft). Synker jorden meget efter et par dages vanding, kan du altid fylde lidt mere jord på.
 5. Vand hele herligheden.

 

Sådan sår du frø

Man kan med fordel forspire frø indendørs fra det tidlige forår. Det er selvklart for sent nu, men så kan man skrive sig det bag øret til næste år. Sidste år forspirede jeg og syntes det var lidt bikset. I år besluttede jeg således at være doven og så direkte ud (slut april/start maj, da nattefrosten – endelig – var ovre) og det er altså gået strålende indtil videre. Vil man selv så frø, kan man stadig lige nå det her i slut maj/start juni. Dog skal så være opmærksom på, at det formentlig først bliver midt på sommeren, at man for alvor kommer til at nyde blomsterne (eller hvad man nu sår). Men det er vel heller ikke så skidt endda.

Selv har jeg sået tallerkensmækkere (der både er kønne og smager herligt på maden og ser vidunderlige ud i salater), duftlatyrus (gode at plukke buketter af og dufter dejligt) og kornblomster (spiselige ligesom tallerkensmækkere og tilmed fine at plukke af) i slutningen af april og i dag sår jeg sidste hold bestående af sommerblomster, morgenfrue og solsikker + et ekstra hold tallerkensmækkere, der skal være bunddække i baljen med duftlatyrus.

 1. Forbered en krukke, potte eller plantekasse à la ovenfor, altså med afløb, dræn og god jord. Vand jorden og læg et lag ny, løs jord på toppen.
 2. Læs bagpå førposen. Nogle frø kan godt lide at komme en tur i blød natten over. Særligt dem med en hård, tyk skal. Der er dog lidt delte meninger om den sag. Selv har jeg sat både latyrus- og tallerkensmækkerfrø i blød og det har fungeret fint.
 3. Igen: Læs bagpå frøposen, her står der hvor dybt du skal stikke frøet i jorden og hvor langt der skal være mellem frøene. Det er nemt at fordele rigtigt med store frø, men sværere at dosere med de små, lette frø som eksempelvis kornblomst. Med sidstnævnte dryssede jeg dem bare ud på jorden og dækkede let med et lag jord. Det betyder (kan jeg se, nu hvor de er skudt godt op), at de er blevet sået for tæt Så må jeg efterfølgende tage nogle af planterne/spirerne op (og evt. plante dem i en anden krukke), så hver enkelt plante har nok lys og plads. For selvom tæt ser flot ud i starten, så giver det næppe de bedste resultater på sigt.
 4. Vand og glæd dig til at se det spire. Det kan tage alt fra nogle dage til uger alt afhængig af sol, temperatur og frøtype.
 5. Husk at vande! Også selvom du endnu ikke kan se spirer. Mærk på jorden og løft krukken/kassen. Hvis jorden føles tør og krukken let, så er det på høje tide at vande. De fleste små frø kan godt lide let, fugtig jord hele tiden.

 

Duftlatyrus på vej op. Om lidt skal de have nogle små bambuspinde eller et espalier, at klatre opad.

Ekstra tip: Nip eller klip visnende blomsterknopper af, så får du flere nye, fine blomster og kan holde gang i blomstringen længe.

(Visited 4.182 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

3 Kommentarer

 1. Sådan en fin altan altså!

  Hvis man ikke kan/vil vande hver dag, kan permanente selvvandingsløsninger også være en god idé – det bruger også samlet mindre vand og er dermed bedre for miljøet :) TagTomat har pæne færdige løsninger i alle størrelser og ellers er der masser af inspiration på feks pinterest. Selv har jeg tænke mig at forsøge mig med Ollas :)