Altanlykke

Der er ved at blive et rigtigt havemenneske ud af mig. Eller et altanmenneske om ikke andet. Nu er det pragtfulde vejr jo også ret befordrende for netop det, men hold nu op, hvor jeg nyder at nusse rundt derude. I går så jeg (endelig!) de to første bier, der tog for sig af blomsterne på min altan og jeg var lige ved at knibe en tåre, så rørt blev jeg.

Dét havde jeg altså ikke troet på, hvis du havde fortalt mig det for et år siden. Men så var det, jeg først blev altankonvertit og siden blev lidt interesseret i det med bierne. Og lavede, hvad der med rette kan kaldes en all you can eat-buffet for bier ude på altanen. Til stor glæde for brumbasser (eller humlebier om man vil, der i øvrigt også er en flink blomsterbestøver), blomsterfluer og deslige og de er også søde og meget velkomne, men der kom ingen bier. Indtil i går. Endelig – efter at buffetten har været åben i to måneder – kom de. Det gav håb og føjede en et ekstra lag til altanlykken. Og nej, det er ikke min skallede altan, der redder verdens vilde bier, men derfor føltes det alligevel meget fint og jeg håber sådan, det kan anspore flere til at dyrke lidt mad til bierne.

Jeg har en masse på min altan efterhånden og høster dagligt mynte, tallerkensmækkere, basilikum, rød skovsyre og timian og bruger det i madlavningen. Lidt jordbær og tomater bliver det også til. Og så har jeg et figentræ, lavendel, dværgsyren, petunia, løvemund, ildkrone, kløver, solhat, hortensia, tvillingeblomst, marguerit, perlargonie og et par, jeg ikke kan navnene på, men hvoraf den ene er begyndt at klatre fint opad en stige. Det gælder om at dyrke i højden fremfor i bredden på en altan, hvor pladsen er begrænset. Måske jeg også skal have en klematis eller en blåregn næste år…

Og så må der altankasser til. Udover at de er praktiske, så er de den dejligste måde at sørge for at både du selv og dem, der bor omkring dig kan nyde blomsterne. Så (også) altankasser der hænger på ydersiden. Dét er overskud.

Af selvsået har jeg nogle krukker med markblomster og en zinkbalje med duftlathyrus, sidstnævnte fik jeg sået lidt sent, men håber at kunne nyde godt af dem senere på sommeren. Synes det er ret hyggeligt også at have noget, man helt selv har ‘lavet’ og kan følge fra første lille spire. Næste år vil jeg gerne så mere selv.

De fleste af mine planter og blomster har jeg købt på planteskole (jeg kører til Plantorama ude på Amager, da den er tættest på) eller hos min næsten-nabo Greenify, hvor jeg også har potter (alle de sorte og grå), samt de indvendige altankasser fra. De åbner i øvrigt snart en fysisk butik på Islands Brygge, hurra!

Ikke en bi (fik ikke kameraet frem, da de var her i går), men humlebierne er heldigvis flittige og velkomne gæster.

For at tiltrække bier har jeg krydderurter (der er gået i blomst) og så har jeg plantet markblomster/vilde sommerblomster. Derudover er jeg gået bevidst efter nogle af de blomster, der sad masser af bier på, ude på planteskolen. Bl.a. solhat og ildkrone. Er man interesseret i det med bierne og hvorfor de er så vigtige, så start med artiklen her.

Og er man helt med på at bier er et hit og livsvigtige og har man en altan eller en lille have, så er det bare med at plante vilde blomster eller anskaffe en ‘bibuffet’ ♥

(Visited 8.150 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

24 Kommentarer

 1. SÅ fint! Venter selv i spænding på at vi en dag snart får altan… Den skulle være kommet i foråret, men lige nu har det desværre lange udsigter. Men ingen tvivl om at den skal fyldes med dejlige blomster, omend den ikke bliver ligeså stor som jeres :-)

 2. … hvis du kommer lidt tidligere på lørdag, kan du måske lige gå en tur i haven og ordne lidt for mig? Det ville være dejligt. Tak.

 3. Sikke en fin, hyggelig og farverig altan!
  Det er så hyggeligt med blomster og planter i alle mulige afskygninger :-)
  Det giver en masse liv og skaber også liv med bier, sommerfugle og hvad der ellers er af smådyr :-)

  Min kæreste og jeg er selv lige flyttet i en ny lejlighed med altan/terrasse. Det er bare dejligt med et udeområde og særligt når det er fyldt med blomster.

  Må jeg spørge hvor bordet er fra på et af de sidste billeder? Det med de to planker :-) Det er bare så fint!

  1. Tak ♡

   Bordet er et min mands ven har lavet til os af en kløvet træstamme, der er sat sammen og lagt på to bukke fra Ikea :)

 4. Sikke en fin altan?
  Hvor er bordet fra?
  Og fantastisk med en bi-buffet, vi nyder dagligt synet af både bier og sommerfugle på vores egen altan

  1. Se svar til Camilla ovenfor :)
   Åh hvor lækkert med sommerfugle også. Har kun haft et par enkelte, men håber at se flere. Hav en dejlig sommer <3 Knus

 5. Hvor SER det hyggeligt ud og dejligt for både jer og for insekterne. Næste år kan du starte med krokus og andre løgplanter, de tiltrækker også bier fra helt tidligt og giver dem en god start på sæsonen. De fåes jo ofte også i supermarkedet. Hvis ikke du har det, så overvej lidt vand i en underkop el.lign, hvor de kan bunde, det er de også glade for.
  Vær glad for at du er primært altanhavemenneske i år, som fulblown havemenneske (det kom kø også overraskende for mig selv :), der har nedlagt græsplænen og kun har planter, så er det et svært år, hvor man (jeg) må acceptere at ikke alt klarer denne sommers varme og minus vand. Det er umuligt at vande nok, hvilket jo bestemt heller ikke er bæredygtigt, mange planter er dog kloge og stærke, så de er gået i hi og kommer igen næste år. Det er bare så trist at se på. Heldigvis har jeg også en del krukker og store regnvandstønder, der stadig kan klemmes lidt ud af, så der er nok mad til insekter og skønhed til mig, udover diverse grønt der klarer sig fint i varmen :)

  1. Ih nu glæder jeg mig allerede til næste år. Det vil jeg gøre :)

   Puha, ja kan også se hos mine forældre hvor hård tørken er ved deres have. Dejligt at nogle af dem er vakse nok til at gå i hi. Mange kram til dig og haven, vi krydser fingre for lidt jævnlig natteregn

 6. Kære Emily, hvis du ikke allerede har læst den, så kan jeg anbefale bogen Biernes historie af Maja Lunde. En flot skrevet roman, der fik mine øjne op for, hvor vigtigt det er, at vi passer på bierne. God dag?

 7. Det er simpelthen så vigtigt. Vi har plantet en lang række af vilde blomster, som vi fik i forbindelse med kampagnen “Mad til bierne” fra økologisk landsforening, på vores landejendom og det er simpelthen så fantastisk. En kæmpe oplevelse for os som første års “landmænd”. Bierne, humlebier sommerfugle basker rundt dagen lang i vores store bed <3

  1. Åh det lyder helt vidunderligt Mette. Både for jer og for bierne. Ønsker jer den bedste sommer ♡

 8. Så fin en altan du har! Elsker at den er fyldt med diverse planter og blomster, samtidig med der er spiseplads og ‘slænge’plads. Når man ikke har en have, så er en altan bestemt et fint alternativ :)

 9. Emily Det ser så hyggeligt og fint ud. Elsker også mine blomster /planter både ude og inde ????☀️Kan godt forstå at du elsker at være ude på altanen. ?

 10. Sikke en smuk buffet og tusind tak fordi du deler budskabet på din fine fine platform her.
  Jeg er selv gået all in på bi-buffet på min minimale terasse der er gået fra helt trist og grå til tæt på en blomster regnskov. Det første jeg gør hver morgen er at gå en lille runde og sige goddag og godmorgen til alle bierne, humlerne og sommerfuglene, anede ikke at jeg kunne smile SÅ bredt og voldsomt over noget så småt, at se dem sværme er blevet mim daglige option morgenlykke ❤
  Hvis du gerne vil have endnu flere kan du købe et fint lille bihotel (eller lave det selv), jeg har hængt et op og det er så hyggeligt at se hvordan de bruger af mine planter til at bygge rede til næste års generation :D
  Og desuden; kornblomster! Ved godt det ikke er den pæneste og mest prangende blomst, men den er sindssygt nem at dyrke og de ELSKER den.

  Sommerkram fra en læser gennem mange år der virkelig nyder din blog, mere og mere endda, som den udvikler sig.

  1. ^^ Der skulle selvfølgelig have stået portion og ikke option.
   (og skulle du falde over denne kommentar, Emily, må du meget gerne slette mit efternavn i ovenstående, Google forms driller mig)

  2. Dét lyder fuldstændig som mig, haha så herligt og så skægt at man kan få det sådan.
   Kornblomsterne er lige begyndt at titte frem her og ja, dem elsker de ♡ Smart med bihotel, det må jeg se nærmere på.
   Kram og god sommer på din fine altan
   Ps. Efternavn er slettet

 11. Hej Emily

  Synes simpelthen det er sådan nogle fine grå altankasser, som du har hængende på ydersiden af altanen. Kan du monstro huske, hvor du har købt dem i sin tid? :)

  /Tine