Altankonvertit

Min mor har leet indtil flere gange ad mig, når vi har luftet vores ønsker om hus og have for hende. Fordi hun slet ikke ser mig som havemenneske. Og ret skal være ret. Jeg er aldrig den, der har lagt den store indsats i vores sommerhushave (det har min mor til gengæld og haven er meget smuk) og jeg bliver også helt pinlig, når jeg tænker på den gårdhave jeg rådede over, da jeg boede i det lille, gule rækkehus i Brønshøj for nogle år siden. Til mit forsvar skal det siges, at den var et vildnis, da jeg overtog den, men den blev altså heller aldrig særligt flot i min varetægt.

Hvis jeg nu skal være helt ærlig, så gad jeg ikke rigtigt. Eller der var i alle tilfælde mange andre ting, jeg hellere ville, så havearbejde var meget langt nede på prioriteringslisten.

Planter indenfor havde og har min fulde opmærksomhed og jeg tør godt at sige at jeg har temmeligt grønne fingre. Men udenfor fængede det ikke rigtigt.

Men det var bare lige til jeg fik altan. Herude på Bryggen hvor vi er benådede med en ret stor altan, er interessen for det udendørs planteliv langsomt spiret (hehe). Sidste år taler vi ikke om, der var den værste sommer i mands minde og bryllup/honeymoon skyld i manglende altanengagement, men forrige år samt året inden fik jeg lidt gang i potter, krydderurter og et par tomater udenfor.

Og i år er jeg blevet bidt af en gal altankasse og det gudsbenådede vejr har gjort det let at blive fan og ikke mindst få altanprojektet til at lykkes. Selvom det kræver ret meget vand, så glæder jeg mig faktisk også til den del og nyder at nusse om planterne, måske også i mangel af Penny-hund herhjemme. Må bruge den ekstra omsorg på et eller andet.

Synes faktisk det er helt afslappende at nippe, vande og få jord under neglene i det hele taget. Måske der trods alt kan blive et havemenneske ud af mig alligevel?

Drømmer lidt om frugttræer, buske med alskens bær og et lille drivhus skal jeg sige jer. Der er noget meget tillokkende over at kunne dyrke noget af sin mad selv.

Eneste der ikke helt vil makke ret er valmuen, man kan se ude til højre i billedet ovenfor. Er der nogle af jer, der har succes med dem? Men ellers trives petunia (så oldschool, men SÅ fine), løvemund, tvillingeblomst, hornviol, hortensia, dværgsyren og en masse andre, jeg aldrig kan huske navnene på.

I den spiselige genre har jeg tomater, jordbær, rød skovsyre, timian, marrokansk mynte, indianermynte, basilikum, tallerkensmækkere og kørvel. Det er altså ret hyggeligt lige at kunne gå ud at plukke (lidt af) sin mad på altanen.

Jeg har også gang i et par ‘fra frø til blomst’-projekter hvor har spiret duftlathyrus (ærteblomster) og en omgang markblomster. Håber på at kunne tiltrække og hjælpe en masse af bybierne. De er allerede godt i gang i de andre blomster og det er altså lidt hyggeligt, at de summer rundt derude og får noget at spise.

Hvad med jer? Er I havemennesker, altanfans eller bare glade for en plante eller to indendørs? Eller slet ingen af delene?

Foto: Julie Bjarnhoff

(Visited 5.830 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

26 Kommentarer

 1. Når vi når denne tid på året, sejler alt indenfor. For vi vil begge være ude i haven, det er det bedste. Jeg tror på have-terapi :-) Der var nu heller ikke nogen af os der interesserede os for sådan noget, men der skete noget da vi fik vores egen have, det er meget tilfredsstillende.

  1. Jamen helt vildt. Det er alligevel en del tid, man bruger på at vande og passe, men jeg ELSKER det :) Kram E

 2. Åh jeg forstår dig Så godt Emily! For mig er det som om noget helt særligt i mig bliver næret af at være sammen med planter og af at være i naturen i det hele taget. Der kommer sådan en ro, en grundglæde over bare at være, det føles så berigende og noget jeg også har lyst til at dyrke og dyrke!

  Vi er flyttet i et lille hus i en skov på Djursland og vi er gået i gang med den helt store permakulturhave. Det er totalt fantastisk og helt fortryllende at arbejde med naturen på den måde og ikke mod den. Hvis (når) du får hus og have, så søg på permakultur på Youtube, der er en guldgrube af viden omkring hvordan man kan dyrke grøntsager, frugt og bær på en meget ubesværet og elegant måde. Slut med lugning og dårlig samvittighed over ikke at få det gjort (fordi det er så dødkedeligt og ingen mening giver).

  I en permakulturhave støtter man blot lidt op om de processer der allerede er i naturen (meget kort sagt), men det er altså en helt anden måde at dyrke på, som er meget mere i harmoni med det der er og ikke sådan en krig som det ofte kan udvikle sig til. Og så bliver det nemlig trist og som en kedelig pligt at gå i haven… Nå åh hvor kan jeg tale meget om det emne. Nyd din altan! Kan virkelig genkende din glæde ved at se, dufte og lytte på alt det smukke liv!

  1. SÅ hyggeligt at høre fra dig Anja, og hvor lyder det bare spændende og fint med permakulturhaven. Dét må jeg bestemt kigge nærmere på hvis (når) vi får hus og have. Tak for at tippe om det. Og ja, det er som om alting bliver forsimplet og man kan se hvad der virkelig betyder noget (ja, ja nu er jeg på de helt høje nagler), når man fedter rundt med jord under neglene.
   Kram til dig og dine

 3. At have er det bedste jeg ved. Men får dog aldrig en veltrimmet og ukrudsfri have. Jeg er mere til det lidt vilde og selvsående. Med måde. Mit drivhus er det bedste hyggested i regnvejr. Og så er valmuer gerne flere år om finde sig til rette og blomstre. Min kom med den flotteste blomst efter 3 år. Jeg var ved at opgive håbet. Det er desværre bare en kort fornøjelse, de visner hurtigt.
  Tak for skøn blog om både nedture og opture?

  1. Det lyder som en dejlig have Stine og tak for valmuetrøst <3
   Er glad for at du læser med. Stort klem E

 4. Forstår dig så godt, elsker min have! Som er godt tilgroet af fine gamle buske og ikke særlig mange blomster, men dem dyrker jeg til gengæld selv i krukker. Jeg er lige nødt til at spørge, hvor din fine kjole/kjortel eller hvad sådan noget nu hedder er fra?

  1. Den er fra By Malene Birger. Tænker man kan bruge den med et bælte i taljen, hvis den skal være lidt finere, men sådan her er den helt perfekt til netop dage på altanen. Klem Emily

 5. Som ny altanejer kunne jeg mægtig gerne tænke mig en indlæg ala ‘altanhave for begyndere’. Hvad kan man spire, hvad skal man være obs på osv. Det må da være en sag for dig, Emily ☺️

  1. Haha… jamen jeg føler mig jo selv lidt som novice, men tak for tiltroen. Dog er det jo liiiidt sent, hvis du sådan vil i gang med at lave noget helt fra frø af, men altså, så kan man jo (forhåbentlig) bare nyde det senere på sommeren. Men må se om jeg kan nå at skrible noget inden det bliver (alt) for sent <3 Kram E

 6. Jeg har altid tænkt at en have måtte være det kedeligste job i verden – elskede at slænge mig, men arbejde for sagen? Nej tak! Så fik jeg min egen. Og blev et havemenneske. Der er ikke ende på alle de glæder sådan én kommer med!!

  1. Haha… så hyggeligt at høre, og jeg kan så godt forstå tankerne før. Og genkende mig selv i ‘efter’ ;) Knus

 7. Det er bare en rigtig flot altan, du (I) har fået i år! Så lidt flere glimt på instastory og den er jo ret stor og der er plads til en del ude-liv, ser det ud til! Jeg er bestemt have-menneske. Jeg har som studiejob slået græs i flere år og jeg elsker at ordne græsplæne med et par høre-værn på haha.. heldigvis er mine forældre flinke til at lægge græsplæne til nu, selvom det er i kamp med min far, der også elsker det. Men mine forældre har både græsplæne hjemme og i sommerhuset, så jeg skal nu nok få min lyst styret!
  I dag “nøjes” jeg selv med min 5 kvm altan. Jeg endte med at give 2000 kr mere i måneden for en lejlighed med altan og placeret længere uden for byen. Men jeg kunne mærke, at jeg havde et behov for at gå og pusle med nogle planter, så jeg tror det er den ekstra udgift værd. Glæder mig til at jeg en dag får en have og et orangeri – for dét skal jeg have!

  1. Tusind tak Anna og ja, den er nemlig ret stor. SÅ dejligt. Haha elsker at du er vild med at slå græs. Den har jeg godt nok ikke hørt før, men ok, jeg elsker selv at støvsuge og tænker at det på en måde er lidt samme tilfredsstillelse. Nyd din fine, lille altan og pøj pøj med orangeridrømmene, de lyder som nogle der er værd at gå efter <3 Kram E

 8. Altan-nusning er det bedste! Lige at komme hjem fra arbejde og gå en runde og vande – så skønt!
  Hvis jeg var dig, ville jeg droppe valmuerne – arbejdet står ikke mål med gevinsten, synes jeg. Jeg fik birkes af min mormor fra hendes have, som jeg såede sidste år og troligt gik og vandede hele sommeren. I cirka en uge var de vanvittigt flotte. Så visnede de, og så kunne jeg gå og kigge på halvvisne planter, indtil jeg kunne høste birkes (ca nok til to-tre boller). Så hellere nogle blomster, der er smukke i længere tid. Til gengæld sår jeg valmuer igen en dag, når jeg har en have?

  1. Ja ikke?

   Hehe, det er jeg SÅ glad for at høre, følte mig lidt som et fail, fordi de slet ikke ville trives, mens alt andet blomstrer og strutter, men hvis de bare er nogle besværlige nogle, så kan jeg lidt bedre leve med det.
   Knus E

 9. Elsker min have og har en ret stor en af slagsen ❤️ Må man spørge om hvor den sofa i har på altanen er fra ?

  1. Selvfølgelig :) Det er bare to europaller med et par havehynder fra Ikea ovenpå. Klem E

  1. Tak :) Det er nogle jeg fandt på Ellos Home for 4-5 år siden og de holder fortrinligt. De er til udendørs brug og har klaret 4 x dansk vinter udenfor. Knus E

 10. Jeg er måske ikke verdens største havemenneske, forstået på den måde, at min have ikke er så velorganiseret og -trimmet, men jeg elsker at være i haven og har også masser af planter indenfor. I øvrigt har jeg en selvsået valmue, der er kommet op mellem nogle fliser, og den ser ud til at trives fortrinligt :)

  1. Det lyder som om du er den helt rigtige slags havemenneske :)
   Haha typisk med selvsået valmue, der så godt gider. Sådan nogle har min mor også og de står og troner. Men når vi prøver at så dem andre steder, så gider de slet ikke. Små r**huller ;)
   Klem E