At glæde sig selv

Jeg kunne ikke finde ud af om jeg skulle kalde indlægget her, “Fordi jeg fortjener det” eller – som det endte med – “At glæde sig selv”.

Det første er ikke blot et statement, men mindst lige så meget en reminder. For selvom jeg gladeligt taler om mig-tid, meditation og det at leve langsommere i det hele taget, så er det stadig noget, jeg tilegner mig og prøver at blive dygtigere til.

Eller sagt på godt gammeldags dansk; det er noget jeg har svært ved, noget jeg langt fra mestrer til fulde og der er bestemt plads til forbedringer.

For selvom der på ideelle dage er indlagt både en meditationssession, rolig morgenstund, læsetid og et træningspas af den ene eller anden art, inden jeg til slut går tidligt i seng, så er der også vildt mange dage, hvor jeg står op og spiser morgenmad, ikke holder en eneste pause mellem kl. 08.00 og 21.00, har sparket flere aftaler, jobs eller møder ind end dagen kan rumme, hvor jeg generelt føler mig jaget, hvor jeg slet ikke får bevæget mig (nok) og i det hele taget glemmer at trække vejret ordentligt hele dagen.

Sidstnævnte er selvfølgelig skrækscenariet og selvom juni har været travl og har budt på lidt for mange af den slags dage, så er der også masser af dage, der er en god blanding af de to yderpunkter. Heldigvis.

Noget jeg i særdeleshed bruger, på min rejse mod at leve langsommere, er at prøve at identificere, hvad der virkelig gør mig glad og skaber værdi og nydelse for mig. Når man først har dét på sigtekornet, så er det meget nemmere at sortere (noget af) det overflødige væk.

Derudover kreerer jeg og værner om små ritualer i hverdagen, der gør mig glad. Vores ugentlige date night er sådan et (omend måske i den større ende af skalaen) og i samme tråd forærer jeg mig selv blomster næsten hver torsdag. Både for at anerkende, glæde og være sød ved mig selv, men også fordi et par stængler med farverige kronblade bringer mig så meget glæde (og så er vi tilbage ved første punkt), både når jeg kommer hjem med dem og arrangerer dem og ikke mindst når jeg kigger på dem og nyder dem i de kommende dage. En lille ting der gør en stor forskel for mig.

Har I mon lignende hverdagsritualer?

Nogle gange køber jeg bare en enkelt blomst eller to (synes det ser så fint og enkelt ud), andre gange et bundt eller en lille buket. Og her i løbet af forsommeren har jeg også plukket en del selv i stedet for at købe. Bare det at ‘forære’ mig selv blomsterne og siden pynte med dem herhjemme, ‘gør det for mig’. En slags genvej til hverdagsglæde og samtidig en fin påmindelse om at fokusere på det, der egentlig gør mig glad og betyder noget.

Blomster kræver selvklart vaser og jeg er så glad for den smukke flok af Aalto-vaser fra Iittala, der residerer herhjemme. Synes vasernes smukke, organiske former komplementerer den natur, jeg bringer indenfor perfekt og er vild med hvordan de er smukke og dekorative også uden noget i eller bare med en enkelt blomst i. Når vaserne er små kunstværker i sig selv.

Iittalas vaser fås bl.a. hos Magasin og på magasin.dk samt i Illums Bolighus og på illumsbolighus.dk og så selvfølgelig hos Iittala selv.

I tråd med indledningen, syntes jeg, det var skægt at liste op, hvad der har værdi for mig. Og hvad jeg har på sigtekornet i det større perspektiv. Måske I har nogle af de samme punkter? Måske jeres er helt anderledes?

Jeg kan i alle tilfælde bekende at mine to lister så helt anderledes ud for bare 5 år siden og meget anderledes ud for 10 år siden. Så spændende hvordan ens prioriteter ændrer sig og man bliver bedre til at stille skarpt på, hvad der virkelig betyder noget for én.

De ‘små ting’ og ritualer der gør mig glad i hverdagen 

 • En kop kaffe eller te i ro og mag og uden forstyrrelser. 5-10 minutters pause, noget jeg bør kunne finde plads til hver dag.
 • Torsdagsblomster. En blomst eller to, selvpluk eller (forhåbentlig snart!) hjemmedyrkede, afskårne fra altanen.
 • Ture med Penny i naturen. Så ofte og så mange som muligt.
 • Bevægelse i en eller anden form dagligt. Og meget gerne i selskab med veninder.
 • Onsdagsdate. Dedikeret tid til og med ham jeg bedst kan lide.
 • God og ordentlig mad. Allerhelst noget jeg selv har lavet.

De ‘store ting’ jeg gerne vil prioritere og skabe mere rum til

 • Tid og plads til at være der for og pleje venner og familie.
 • Fordybelse. Både professionelt og privat. Gennemarbejdede ting og tid til at løse opgaverne fremfor brandslukning og to skridt bagefter.
 • Passe godt på mig selv og hjælpe min krop (og hovede) med at blive sundere.
 • At skrive.
 • Have tid der ikke er øremærket den ene eller anden aktivitet.
 • Nydelse og nærvær. De er uløseligt forbundet for mig.

(Visited 2.909 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

3 Kommentarer

 1. Sikke et dejligt indlæg, Emily. Det er så vigtigt at huske at gøre de ting, der gør en glad og leve lidt langsommere. Jeg er helt vild med ideen om at, du giver dig selv blomster hver torsdag. Det vil jeg også begynde at gøre :)

 2. Jeg kan godt lide ideer med at give sig selv blomster. Hvor plukker/køber du dine blomster?

 3. Dejligt tema! Jeg sætter uret tidligt for at have tid til to ting: morgenflettenfingre med min kæreste inden jeg står op og lang, god morgenmad. Med masser af frugt, god kaffe og blødkogt æg.

  Aftener bruger jeg helst på dels at ordne praktiske ting i ro og mag, med radio i baggrunden. Dels at lave ordentlig mad og hænge ud med kæreste, familie og venner. Bruger til gengæld næsten ikke tid på at se serier eller tv mere. Det er prioriteret fra. Vi snakker en halv time mens jeg spiser 1-3 gange om ugen (jeg er skamløst glad for tv dinner når jeg er alene).

  Og så holder jeg stort set altid frokostpause med mine søde kolleger. Så hellere blive senere færdig end at springe pause over.