Vi skal have gæster i aften og hvis ikke det var fordi, det var onsdag og midt i en noget travl uge, så ville jeg uden tvivl servere en 3-retters nostalgimenu for dem, à la den I får opskrifterne til her.
Dog tror jeg det bliver en noget lettere udvej med mexikansk tema med chili sin carne (ugens udfordring taget i betragtning), tacos, guacemole m.m. (og en margerita måske) og så må mormormenuen vente til på fredag hvor min kæreste har fødselsdag.
Opskrifterne her er fra en helt igennem herlig, hyggelig og historisk kogebog, Moderne Mormormad, som den gode Ditte fra The Food Club har begået sammen med Hélène Wagn, hvor Ditte har stået for at rekreere nogle af vores yndlingsretter fra 50’erne, 60’erne, 70’er og 80’erne, mens Hélène byder på historier, om hvad vi spiste i de forskellige årtier og hvorfor.
Rejecocktail, lørdagskylling og frugtsalat med råcreme
af Ditte Ingemann
Rejecocktail
Forret til 4 personer
400 g rejer
1⁄2 salathoved, fx iceberg, krølsalat, hjertesalat
2 avocadoer, i tern
1⁄2 mango, i små tern
DRESSING:
2 dl cremefraiche
1 spsk mayonnaise
4 spsk ketchup
1 spsk HP sauce
1 bundt dild, finthakket
salt og peber
limesaft
tabasco
PYNT:
4 tomater, i små tern, friske ærteskud
- Skær/riv salaten i fine strimler, og fordel dem i fire glas. Kom rejer, avocado og mango ovenpå salaten.
- Rør ingredienserne til dressingen sammen, og smag til med limesaft og tabasco.
- Fordel dressingen over salat og rejer, og pynt med ærteskud og tomattern.
Lørdagskyllingen
Hovedret til 4 personer
1 stor øko kylling
2 spsk neutral olie
reven skal fra 1 øko citron
salt og peber
500 g små tomater,
halverede
1 aubergine, i tern
1⁄2 fennikel, i skiver
2 peberfrugter, i tern
2 rødløg, finthakkede
3 fed hvidløg, finthakkede
150 g oliven, uden sten
4 spsk olivenolie
frisk timian og rosmarin
- Partér kyllingen, og gnid alle stykkerne med olie, citronskal, salt og peber. Tænd ovnen på 200 grader.
- Kom grøntsager, løg, hvidløg og oliven i et ildfast fad, hæld olivenolie over, og krydr med salt, peber, frisk timian og rosmarin. Fordel kyllingestykkerne ovenpå.
- Sæt fadet i ovnen med folie henover, og bag kyllingen i ca. 40 minutter. Tag derefter folien af fadet, og giv kyllingen en smule grill, så den får en sprød og gylden overflade.
- Server kyllingen med groft brød.
Frugtsalat med vanilje-råcreme
Dessert til 4 personer
1 banan, i skiver
2 æbler, i tern
1 pære, i tern
125 g blåbær
125 g hindbær
kernerne fra 1 granatæble
saft og reven skal fra 1⁄2 øko lime
CREME:
2 æggeblommer
11⁄2 spsk sukker
korn fra 1 vaniljestang 2 dl piskefløde
TOPPING:
75 g mørk chokolade 4 spsk kokosflager
- Rengør alle frugterne, og skær banan, æble og pære ud i passende stykker.
- Kom det hele i en skål, og vend det sammen med limesaft og -skal.
- Pisk æggeblommerne, sukker og vaniljekorn til en luftig æggesnaps.
- Pisk fløden stiv, og vend den i æggesnapsen.
- Hak chokoladen groft, og rist kokosflagerne på en tør, varm pande, indtil de bliver gyldne.
- Anret frugtsalaten i portionsskåle med råcreme på toppen.
- Pynt med chokolade og kokosflager inden servering.
Tusinde tak Ditte og Hélène! Jeg glæder mig til at lave ovenstående retter, men også fiskegratin og -frikadeller, stegt flæsk med persillesovs, medaljer, rødgrød med fløde og meget andet efter jeres dejlige bog :)
Det ser nu ret rart ud, næsten helt retro :p
Nemlig :)
Åh, det ser godt ud, og ikke mindst lyder godt ;)
Dejligt at der er nogle der gør noget ud af, at vi ikke glemmer alle “madskattene” fra de ældre årtier, når alt er ved at blive så moderne. Det er da klart en kogebog man kunne overveje, skulle stå på ens egen hylde :)
Ja, det er virkelig både en fin hyldest til alle de gamle favoritter og et skægt lille historisk værk. Så godt tænkt :)
Hvor ser det bare vildt lækkert ud! :D
Jeg kunne så godt ;)
Åh, sikke en menu! Jeg tror jeg er født i det forkerte årti – er i hvert fald noget mere til sådan en omgang, end jeg er til rucola, 25-kernebrød og hvad de nu ellers finder på ;)
// http://www.moonlitmadness.dk
Haha ;) Jeg er vist til det hele, men forstår sagtens hvad du mener :)
Yum, hvor ser det lækkert ud!
:D
Næh hvor fint :) ved du eventuelt hvor de fine ananas isasietter er fra..? Dem kunne mit bord godt bruge :)
Samme her ;) Du kan prøve at spørge hos Ditte/The Food Club (link i første afsnit af teksten), det er nemlig hende der har stylet/fotograferet dem :)
Klem Emily
Ejj, hvor jeg husker de der skåle formet som en frugt eller andet :-D vi havde nogle gennemsigtige tallerkener formet som muslingeskaller – super fancy, ha ha… (Det var i 90’erne)
Tusind tak for inspiration og for at vække søde 80’er minder