Jeg synes det var så herligt, at I var så mange der var begejstrede over og viste interesse for sidste uges udfordring, så i den anledning har jeg fået lov at dele tre lækre og kødfri opskrifter fra Emma Martinys nye kogebog, Herlig & ærlig mad.
I skrivende stund står kokoslinseretten og simrer på mit komfur og jeg glæder mig til at spise den til aftensmad sammen med naanbrød og sorte ris om lidt :)
Der er bestemt også noget at komme efter for kødspiserne i Herlig & ærlig mad, det er blot de opskrifter vi har valgt hertil, der er uden. Men generelt er grøntsagerne stjernerne i Emmas retter, så her er masser af god og sund inspiration at hente. Velbekomme!
Kokoslinser, forsommer-linsesalat og shakshuka
af Emma Martiny
SOLGULE KOKOSLINSER
Denne solgule linseret er formidabel hverdagsmad. Den er nem, hurtig og billig at bikse sammen, og du vil blive overrasket over, hvor dejligt en portion mætter. Sundhedsværdien er også helt i top, da linserne er kogt med kokosmælk samt skønne krydderier såsom gurkemeje og ingefær og tilføjet spinat. Retten kan
serveres som den er, men jeg holder af at spise den med sorte ris og indiske papadums, der er helt tynde og sprøde brød af linse- eller rismel. De kan købes tørrede i større eller etniske supermarkeder, og de skal blot friteres inden servering.
TIL 4 PERSONER
2 små løg
3 fed hvidløg
1 spsk. fintrevet ingefær
1 spsk. smør eller kokosolie
2 spsk. gurkemeje
1 spsk. spidskommen
1 tsk. salt
½ spsk. stødt koriander
1 dåse mosede tomater
2 dåser kokosmælk
250 g helbladet
frossen spinat
4 dl røde linser
Saften af 1–1½ lime
Salt & friskkværnet peber
ENDVIDERE
200 g sorte ris
Skyr eller græsk yoghurt
Papadums, friturestegt i smagsneutral olie
Limebåde
Ristede kokosflager
Frisk koriander
- Hvis du laver sorte ris til retten, skal du sætte dem over først, da de skal
koge længere tid end almindelige hvide ris. - Hak løgene, og riv hvidløg og ingefær fint på et rivejern.
- Opvarm smør eller kokosolie i en stor gryde, og svits løg, hvidløg og ingefær.
- Tilsæt gurkemeje, spidskommen, koriander og salt til gryden, og lad det
stege med et par minutter. - Hæld nu mosede tomater og kokosmælk over, og tilsæt de røde
linser. - Bring gryden i kog, og rør ofte, da linserne nemt falder til bunden
og brænder på. Lad det koge i cirka 20 minutter, imens du steger papadums
efter anvisningen på pakken og forbereder resten af tilbehøret. - Når linserne er møre, men ikke helt udkogte, tilsættes den frosne spinat.
Varm det hele godt igennem, og smag til med lime, salt og peber. - Server med ris, skyr, papadums og limebåde, og drys med ristede
kokosflager og frisk koriander.
FORSOMMER-LINSESALAT MED HVIDVINSDAMPET TORSK
Når denne salat kommer på bordet, ved jeg, at vi nærmer os sommer. Det betyder nemlig, at grøntsager såsom asparges og rabarber endelig er i sæson – og ja, rabarber er faktisk en grønsag, så der er ingen grund til kun at bruge de syrlige, smukke stængler i det søde køkken. Her vendes stænglerne i honning og bages let i ovnen, så deres smag rigtig fremhæves, og resultatet er med til at gøre denne sommerlige linsesalat til noget helt særligt. Salaten serverer jeg til hvidsvinsdampet torsk, da fiskens delikate smag passer perfekt hertil.
TIL 4 PERSONER
3 dl belugalinser
2 spsk. olivenolie
2 spsk. balsamicoeddike
2 fed hvidløg, presset
Salt & friskkværnet peber
4-5 stængler rabarber
(150 g, renset vægt)
2 spsk. honning
50 g rucola
1 bundt asparges
50 g mandler
125 g feta (eksempelvis
Puck-ost)
HVIDVINSDAMPET TORSK
800 g torsk
1 stort løg
1 spsk. smør
1 håndfuld rosmarinkviste
1 citron
Friskkværnet salt og peber
Cirka 4 dl hvidvin, eller så
det dækker
- Kog belugalinserne i cirka 20 minutter, indtil de kan moses med spidsen
af en gaffel. Pas på, de ikke koger ud, og lad al væsken fordampe fra
gryden ved at fjerne låget de sidste 5 minutter. - Tag linserne af varmen, og tilsæt olivenolie, balsamicoeddike, presset
hvidløg, salt og peber til gryden. Lad nu linserne køle af, og sæt dem i
køleskabet. - Tænd ovnen på 175 grader.
- Skær rabarberne i skrå skiver, og vend dem i honning på en beklædt
bageplade. Bag rabarberne i 10 minutter, indtil de er møre, og lad
dem derefter køle af. - Nu er det tid til at tilberede den hvidvinsdampede torsk. Skær løget i skiver, og svits det i smør sammen med rosmarin i en tykbundet gryde. Gryden skal kunne holde til at komme i ovnen og have et tilhørende låg. Har du ikke en sådan gryde, kan du stege løg og rosmarin på en pande, komme det i et fad, og lægge stanniol over, når det skal i ovnen.
- Tag gryden af blusset, når løgskiverne er gennemsigtige, og læg
torsken ovenpå. Skær citronen i skiver, og anret dem oven på fisken.
Kværn salt og peber over, og hæld hvidvin i gryden, så det netop dækker
torsken. - Kom nu låget på gryden, og sæt den i ovnen i 25 minutter, indtil fisken
falder fra hinanden, når du stikker til den med en gaffel. - Imens kan du tilberede resten af salaten. Knæk de hårde bunde af aspargesene, kassér bundene, og kom aspargesene i en ren køkkenvask.
- Kog en liter vand, og hæld det over aspargesene, så de bliver blancherede. Lad aspargesene dampe af, og skær dem derefter i skrå skiver.
- Rist mandlerne gyldne på en varm, tør pande, og hak dem groft.
- Skyl og slyng rucolasalaten, og anret den på et stort salatfad. Hæld
linserne over, og vend rundt. - Top salaten med asparges, rabarber, smuldret feta og mandler, og servér til den hvidvinsdampede torsk.
SHAKSHUKA
Shakshuka er en nordafrikansk ret, hvor æg pocheres i en krydret tomatsauce. Her er tale om fremragende fastfood, der kræver et minimum af både ingredienser, arbejdskraft og tid – smag er der dog stadig masser af. Retten serveres traditionelt som morgenmad, men jeg holder også af at spise den som en luksusbrunch i weekenden eller som en lynhurtig aftensmad.
TIL 2 PERSONER
1 løg
2 fed hvidløg
1 rød peber
½ spsk. olivenolie
2 tsk. paprika, gerne røget
3 tsk. spidskommen
2 dåser hakkede tomater
Salt & friskkværnet peber
2 håndfulde frisk spinat
4 æg, str. M/L
TIL SERVERING
Frisk basilikum
50 g fetaost (kan undlades)
- Hak løget fint, riv hvidløget, og skær peberfrugten i små tern. Svits løg
og peberfrugttern i olivenolie på en pande med et tilhørende låg. - Drys med paprika, spidskommen, salt og peber, og lad det stege, indtil løgene er gennemsigtige.
- Hæld de hakkede tomater over panden, og lad det stege videre i et
par minutter, inden du smager saucen til. - Tilsæt derefter skyllet spinat, og rør rundt, indtil spinaten falder sammen.
- Skub lidt af tomatsaucen til side med en ske, og slå et æg ud i hullet. Gør det samme med alle fire æg, og læg derefter låg på panden.
- Lad nu din shakshuka simre i cirka 10 minutter, indtil æggehviderne er faste,
og blommerne stadig flydende. - Smuldr feta og hakket basilikum over panden, og servér straks.
Tusinde tak Emma og tillykke med den fine, fine bog! Jeg glæder mig sådan til aftenens kokoslinser :)
Det er så skønt at du er med på den vegetariske bølge Emily! :) Jeg blev dog en smule forvirret over det der med den torsk. Måske salaten også ville gå godt med en stegt skive seitan eller lignende ;)
Hej Liv, det var nu ikke tænkt som at skulle være 100% vegetarisk eller vegansk (i denne omgang i alle tilfælde), men blot uden kød :) Men jo du har helt ret i at salaten bestemt kan være fint tilbehør til andet end kød eller fisk :) Klem Emily
Jeg elsker simpelthen Emmas billeder! Og selvom det normalt ikke er mig, der står i køkkenet herhjemme (vi har fordelt det sådan, at min kæreste laver mad, og jeg rydder op, og det er vi begge mere end tilfredse med, haha), så gad jeg nu godt kaste mig over en af de her opskrifter. Det ser virkelig lækkert ud! Specielt shakshuka’en!
Ja, de er også så smukke, dem kan man kun blive i godt humør (og sulten!) af :) Synes du skal prøve kræfter med dem, hvis du gør, så god fornøjelse! Kram Emily
Muums! Hvor ser det bare vildt lækkert ud – jeg skal helt sikker hjem og lave de solgule kokuslinser og shakshuka!
Dejligt at det kan bruges Christine og glæd dig, så lækkert! :D Klem Emily