Pas godt på bisserne og huden

fejrede dagens tandlægebesøg med tunsandwich og kaffe
‘Nul huller’, sagde min tandlæge til mig tidligere i dag. Og det siger hun heldigvis hver gang. Så kan til dels være derfor, at jeg elsker at gå til tandlægen. Hvilket jeg vitterlig gør. Men er nok mest fordi jeg elskede klistermærker som barn og var nem at bestikke. Nu får jeg ikke andet end en regning, men de gode associationer hænger åbenbart ved.
Og de klistermærker og plasticdutter og hvad man ellers fik hos skoletandplejen, havde ellers noget at veje op for. Har nemlig ikke altid haft hulfrie bisser. Mine mælketænder var tilsyneladende foretrukkent forlystelsessted for Karius og Baktus, og når de røg ud – hvilket de færreste af dem gjorde af sig selv – var de ikke i særlig høj kurs hos tandfeen pga. alle amalgamfyldningerne.
Så har haft min share af pinsomme tandlægebesøg. Mine blivende tænder er tilsyneladende af en helt anden og bedre kvalitet, men prøver også at passe godt på dem.
‘Dine tænder er dit smukkeste smykke’ siger min mormor altid. Og det er jeg tilbøjelig til at give hende ret i. Altså ikke at lige præcis mine tænder er specielt flotte – mine fortænder har gang i et ongoing projekt hvor de er ved at krydse hinanden, ender med at ligne at jeg kun har en fortand – men mere generelt. En mund fuld at broer, kroner og fyldninger er i al tilfælde ikke top smukt (medmindre man kan få hele skidtet i porcelæn selvfølgelig, men det er rocker dyrt). Og så er der jo det med pengene. Man kan godt nok købe meget lækkert tøj, for det det koster at reparere tænder. Så der er mange gode grunde til at pleje gebisset. Her kommer lidt tips:
  • Drik vand hver gang du har spist slik, frugt, kage etc. Og når du har drukket sodavand, juice, saft osv. Vandet neutraliserer syren. Det gælder i øvrigt også når man har drukket light sodavand eller danskvand, da det også indeholder kulsyre. Lad være med at børste tænder, efter at du har indtaget ovenstående, du masserer i givet fald bare syren ind i tænderne. Hvis du vil børste tænder efterfølgende, så vent min. en halv time (og det gælder også hvis du er typen, der børster tænder efter morgenmaden).
  • Brug tandtråd! Ja det er besværligt og noget pillearbejde, men det er noget af det smarteste man kan gøre for at passe på tænderne. 
  • Børst med cirklende bevægelser og glem ikke også at børste på tandkødet. Det masserer og forebygger paradontose. Brug en blød tandbørste. Med medium og hårde tandbørster kan man let komme til at lave børstemærker på tænderne + de kan ridse tandkødet. Det er en myte, at en tandbørste skal være hård for at være effektiv.
  • Og så er der hele tandpastaspørgsmålet. Det er jo så paradoksalt, at flour er vældigt godt for tænder, men ikke særlig sundt for mennesker. For nogle år siden brugte jeg kun flourfri tandpasta, men da det jo ikke er så meget flour man får ind via tandbørstning (medmindre man nærmest spiser tandpasta) og da min tandlæge så helt paranoid ud da jeg fortalte hende det, veksler jeg nu mellem Zendium, Neem og Weledas salttandpasta. De sidste to kan købes i helsekostforretninger, Weledas med salt smager helt ækelt, men giver pæne hvide tænder.
  • Gå til tandlægen en gang hver halve år! Mange sparer eller glemmer de årlige tjek og tager først til tandlægen når den er helt gal. Hvis man går regelmæssigt til tandlægen, kan man opdage og forebygge problemerne, inden de er blevet helt uoverskuelige. Det er altså helt misforstået at spare rutinetjekkene, da det ofte ender med at blive dyrere.
Huden er en anden ting, vi alt for ofte glemmer at passe på. En af mine veninder, der er bare et år ældre end jeg, har netop fået konstateret hudkræft. Og ja, hun gik meget i solarie, desværre. Min kæreste i gymnasiet havde også hudkræft, men blev heldigvis behandlet og fik taget det i opløbet. Så det er altså ikke bare skræmmekampagner i aviserne og fra Kræftens Beskyttelse. Hav respekt for solen og pas på huden! At man så kan forbygge rynker samtidig er jo ikke så tosset.
mine favoritselvbrunere fra Lavera og Origins
  • Hvis du er typen, der ser lækker ud i en bleg udgave så pris dig lykkelig. Ellers er det frem med selvbruneren. Jeg bruger Origins Faux Glow i ansigtet (uden parabener og andet skidt og med duft af mint) og økomodellen fra Lavera på kroppen.
  • Lad solariet være! Vil du gerne varmes igennem her i den kolde tid? Så gå i sauna, infrasauna eller dampbad, det er ovenikøbet sundt og udrensende. Har du brug for en flot farve til festen, nytår el. lign? Få en professionel spraytan på en klinik. Det bliver superflot og farven er naturlig. Der findes mange steder rundt omkring og det er også til at komme i nærheden af prismæssigt efterhånden. Mange af stederne i københavnsområdet har et torsdagstilbud (ved ikke hvorfor det lige er torsdag) hvor man bare dropper ind og så kan blive sprøjtet fra top til tå for 150 kr., men man kan altså risikere en del ventetid.
  • Brug solcreme i rå mængder, især i foråret og om sommeren. Og brug også beskyttelse resten af året. Jeg bruger altid en dagcreme fra Origins med faktor 15, også når det er overskyet eller regner.
man kan godt få et helt sunkissed look med selvbruner og blush, hurra for det
Det var vist de løftede pegefingre for nu :)
(Visited 289 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar