Jo koldere det bliver desto mere har jeg lyst til at leve af suppe, gryderetter og andet sammenkogt. Min all time favorit er dog chili con carne. Både fordi jeg er lidt af en hund efter stærk mad og er rigtig vild med bønner, men også fordi det er så sindsygt nemt.
Til en ordentlig skudefuld, til 4 personer, flere dage til én eller fryseren, bruger jeg:
400 g. øko hakket oksekød
1 stort løg
2 fed hvidløg
4 gulerødder, groft revne eller i skiver
evt. 2 peberfrugter, i tern/strimler
2 dåser hakkede tomater, gerne med smag (chili, hvidløg el. lign.)
1 dåse baked beans
1 dåse røde kidneybønner
1 dåse chilibønner (kidneybønner i chilisauce)
1 lille dåse majs
1 tsk chilipulver eller 1 lille frisk chili hakket (fjern kernerne!)
1 tsk kanel
2 spsk kakaopulver (ren mørk kakao, ikke Oboy ;D)
1 tsk spidskommen
Salt og peber
Svits løg og hvidløg til det er let gyldent, tilsæt så kødet og lad det brune. Lad gulerødder og peberfrugt stege med i et par minutter. Og så er det ellers bare at gå i gang med at åbne dåser og hælde på. Lad det hele koge igennem og tilsæt så krydderier. Lidt tomatpure eller et skvæt ketchup er heller ikke ad vejen. Lad det simre på svag varme under låg i min. 20 minutter, gerne lidt længere, og smag så til med salt og peber og evt. mere chili.
Server med en klat creme fraiche eller græsk yoghurt og evt. lidt brød eller brune ris (jeg bagte disse boller til).
VEGETAR: Jeg laver den også ofte i en vegetarudgave med 1 dåse kikærter og 3-4 dl. bulgur i stedet for kød. Tilsæt evt. lidt mere væde pga. bulguren.
Colder weather call for stews, soups and other meals simmering on the stove for a long time. One of my favorites is chili con carne, as it is spicy (I’m a spice-a-holic) and oh so easy.