Mini fotoskole på PatéPaté

Jeg tror ikke udelukkende gode fotografier er lig med et svinedyrt spejlreflekskamera eller gode Photoshop-evner. Langt fra faktisk. Et af de spørgsmål jeg til stadighed får oftest er ‘hvilket kamera bruger du og hvordan redigerer du dine billeder?’. Det tager jeg altså som en stor kompliment og er meget glad for, da jeg går ud fra I spørger fordi I synes jeg viser nogle flotte billeder. Lige præcis det med kamera og redigering kan man læse mere om under fanen ‘Photos’ oppe i menubaren. Men her skriver jeg også at man sagtens kan blive en bedre fotograf med det kamera man har og at der ikke nødvendigvis er nogen grund til at investere i et stort og dyrt kamera, man måske slet ikke kan bruge/udnytte fuldt ud. Lad mig lige understrege at dette er mine betragtninger og erfaringer som ivrig amatørfotograf, jeg er ikke ekspert.

Alle disse billeder er taget med mit ‘lille’ kompaktkamera (det mange lidt fejlagtigt kalder et digitalkamera, et spejlrefleks kan skam også være digitalt og er det oftest nu til dags) Lumix DMC TZ7 og altså ikke med et spejlrefleks. De er ikke redigerede.

Hvor et godt kompaktkamera er ret allround, så er spejrefleks lidt mere besværligt og kostbart i og med man groft sagt skal have et objektiv til hver type af fotografier man tager. Hvis man kun tager portrætter eller kun fotograferer landskaber, er det selvfølgelig ikke noget problem, men vil man have en fuld fotoudrustning til lidt af hvert, skal man forberede sig på at det er en dyr hobby :)

Nå, nok om det. Lad os se på billederne. Det første er taget med en semi-manuel indstilling mit kamera (og mange andre kompaktkameraer) har, som er en ‘madindstilling’ der kort sagt fungerer sådan at det kameraet fokuserer på, bliver meget skarpt og nærmest ‘træder ud af billedet’ og adskiller sig fra baggrunden. Denne effekt forstærkes yderligere af, at jeg har zoomet en smule og at baggrunden er langt væk. Sådan en effekt er lækker til mad og drikke, men ikke så hensigtsmæssig hvis man skulle fotografere et landskab eller et helt rum, så man må lige beslutte sig for hvad man vil og hvordan inden man trykker på afløseren.

Lys er det der ubetinget har størst indflydelse på fotografi og én ting er at kunne betjene sit kamera, en anden er at øve sig i at arbejde med lyset. Medmindre man har et studie med kunstigt lys, så må man indordne sig efter det lys (eller manglen på samme) man nu har. På ovenviste billede af Fredes pæne hænder og smarte telefon, er der en del modlys, der giver den der lidt dreamy og analoge effekt med lyspletter, som mange (mig selv inkl.) efterligner ved at lægge et filter på et billede uden modlys. Modlys er rigtig skægt at arbejde med og det kan blive super lækkert (indrømmet, dette er ikke verdens allerbedste eksempel). Men direkte modlys kan også gøre, at det man forsøger at fotografere bliver helt mørkt, så det er lidt en balancegang. Igen: Øvelse gør mester. Fotografi er en hel del fysik (lys, brydning af stråler etc.), rigtig meget praktik (man kan ikke læse sig til det hele og selvom det er godt at have teorien på plads, så skal man have det i hænderne), og så er det også lidt af en kunst tror jeg.

Til langt de fleste ting er en ikke-direkte sidebelysning rigtig fornuftigt, synes jeg. For meget lys lige på det man vil fotografere er nemlig heller ikke nødvendigvis godt. Mit kamera har (er lidt imponeret over det) gudhjælpemig en ‘levende-lys’ semi-manuel funktion, så den fik jeg også lige mulighed for at prøve. Igen har jeg zoomet lidt og valgt et motiv, der er langt væk fra baggrunden for at få den der blurry baggrund (der på fint fotosprog hedder ‘bokeh’, der vist nok betyder noget à la blurry på japansk).

Husk at lære dit kamera ordentligt at kende. Hvis man altid bare tager billeder med autofunktionen, så får man det samme man altid har fået. Selvom nutidens kameraer er imponerende intelligente, så tror jeg på at mennesket trods alt stadig er vaksere og at det ofte kan svare sig at benytte manuelle eller semi-manuelle indstillinger, hvadend man fotograferer med spejlrefleks eller kompaktkamera. Man kan læse en masse om hvad ens kamera kan i manualen og ellers kan jeg varmt anbefale at læse en fotogrundbog à la Politikens Store bog om foto.

Af og til er det jo rart ikke kun at se alting i makrobidder med udvisket baggrund, og derfor lige tage et skridt tilbage og se hvordan, der rent faktisk ser ud i rummet. Det er egentlig langt sværere at fotografere den slags, både fordi man ikke har fokus på én ting og da man ikke lige kan flytte rundt på sagerne (som man eksempelvis kan med et krus te). Her må man altså flytte på sig selv for at få et nogenlunde resultat. Jeg ville gerne have så mange af rummets fine detaljer med som muligt, så jeg har forsøgt at beskære sådan at jeg både kunne få lampen, reolerne, glasskillevæggen og de umage stole rundt om bordet med.

Endnu et ‘zoom ud’-billede, her kombineret med modlys. Selve solen skjules af et af spærrene og ødelægger derfor ikke motivet. Hvis billedet havde været taget direkte op i solen (hvis jeg havde rykket mig lidt til venstre) kunne det helt sikkert også være blevet interessant, men man havde ikke kunnet se så meget af rummet.

Så tænk først og fremmest over lys og komposition når I tager billeder. Hvor er lyset, kan du flytte motivet i forhold til lyset eller kan du flytte dig selv? Hvad skal med i dit billede, hvad skal udelades og fra hvilken vinkel skal det tages? OG lær dit kamera at kende. Leg med det og prøv forskellige funktioner og indstillinger af. De af mine veninder, der er bedst til at tage billeder (det er jer Nina og Line :D) har ikke store eller dyre kameraer, faktisk har de begge temmelig små og gamle kompaktkamera, men de er seje til at komponere et billede, de har øje for lys og så er de flittige til at fotografere.

Så det er bare med at komme ud og øve sig, lege, have det sjovt og skyde en masse billeder. Rigtig god fornøjelse!

Billederne er taget på PatéPaté i Kødbyen i torsdags hvor jeg drak en kop cool mint te (fra Tante T, den BEDSTE) sammen med de andre bloggerpiger, der havde været til Sunsilk-brunch. Det er så hyggeligt at have lært en masse rare mennesker at kende igennem bloggen.
Har nogen af jer spist på PatéPaté? De frokosttallerkner jeg så, så rigtig lækre ud, men de har fået en sur smiley (fantastisk oxymoron), så vi turde ikke rigtig spise der. Forhåbentlig har de jo rettet op på fejlen de fik surlingen for, men man kan alligevel ikke lade være med at tænke sit… Der var i al tilfælde noget så pænt indrettet og rigtig hyggeligt, så måske jeg vover pelsen, hvis I kan sige god for det :)

Pictures from cosy café PatéPaté in the meat-packing district of Copenhagen. All of the danish bla bla is some of my thoughts on photography and how to improve your pictures, not by buying an expensive SLR but by improving your skills as a photographer and practise a lot, learning how to use light and compose a picture :)

(Visited 740 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

36 Kommentarer

 1. Jeg tjekkede lige hvad den sure smiley skyldes, for det er oftest papirarbejdets mangler der giver knald-sure smileyer og ganske rigtigt: Det er bare fordi de køber kød i Sverige og ikke er registreret som importør at de har fået bøde og sur smiley. Der er ikke noget i vejen med rengøring, opbevaring osv.

  Man kan i øvrigt altid tjekke smileyer på http://www.findsmiley.dk/da-DK/index.htm hvis man på forhånd ved hvor man skal hen og ikke gider at stå på stedet og læse rapporten (som jo skal være ophængt ved indgangen).

 2. Super fotoguide, Emily, du har godt fat i de allervigtigste ting.
  Og du har så ret, det har ikke noget som helst med kameraet at gøre, men med de øjne der komponerer :)

  God weekend!
  Marie

 3. Jeg er altid rigtig glad for dine indlæg og elsker jo dine billeder – de er nemlig supergode og har lige det tvist, der gør, at din blog er noget særligt.
  Derfor er jeg vildt begejstret for det her indlæg og de mange gode tips…. jeg tror jeg skal igang med at øve mig med det gamle kompaktcamera. Tusind tak.
  Ha en dejlig lørdag.
  PS. har ikke prøvet cafeen og ville nok også selv være lidt kylling hvis der var en sur smiley…

 4. Jeg har været der og spise en aften. Jeg kunne faktisk rigtig godt lide maden på trods af, at den var mere lun end varm, da den blev serveret. Jeg var inde på AOK og læse anmeldelser inden, og der var både gode og dårlige. De fleste var egentlig tilfredse med maden, nogen synes det var lidt dyrt, men der blev godt nok klaget en del over servicen. De har en ellers anden regel med, at man skal spise for et bestemt beløb, hvis man vil side ved et bord, ellers kan man spise ved baren. Jeg synes faktisk, det var rigtig godt, men jeg havde virkelig heller ikke høje forventninger efter at have læst anmeldelserne. Det er nogle rigtig hyggelige lokaler især om aftenen med alle de levende lys.

  http://sketch-sunday.blogspot.com/

 5. Ih, jeg kunne så godt tænke mig det kamera du har fra Lumix. Jeg har et super godt spejlrefleks fra Nikon, men det er så stort, så kunne være virkelig rart med et kompakt kamera sommetider…
  Og hyggeligt med denne lille guide, den er der sikkert mange, som kan bruge! :)

 6. Hej Emily, super fin guide! Mange tak!
  Et lidt skørt spørgsmål måske, men hvilken lukketid bruger du, hvis du vil have dampen fra theen med? Er den bare taget med almindelig kort lukketid?
  Jeg har tidligere prøvet at indfange damp på suppe/kaffe/the, men det er aldrig helt lykkes ;)
  Hilsen Anne, der helt sikkert også ville have godt af at øve lidt oftere!

  1. Lukkertiden var 1/160. Tror også lyset hjælper mig lidt ift at damen er meget synlig ;)

  1. Tak for tippet. Det er dog lidt svært at vide/have tjekket inden når man bare går forbi… Der hænger jo bare en kontrolrapport med en sur smiley og som årsag, står der ‘Forkert/utilstrækkelig omgang med fødevarer’. Det kan jo være mange ting.
   Men er helt enig i at man ikke umiddelbart skal forkaste et sted pga. en sur smiley, det var også derfor jeg spurgte jer :)

 7. Super guide :)
  Rart med lidt gode råd.. Jeg har selv anskaffet mig et slr, på tilbud. Og jeg syntes det er så sjovt at lege med. Men jeg er jo nybegynder, og så er gode råd bare fantastiske :)

 8. Hep!

  Enig med dig i at et lommekamera ikke er så tosset igen, jeg har været utroligt glad for mit nye lommekamera, som netop har manualindstillinger og kan de der små ekstra ting, som gør det lidt sjovere at tage billeder.
  Og ja, der er meget fysik i det at tage billeder, hvor en lille forskel i vinklen i forhold til lysindfaldet kan betyde en hel del for produktet.

  Så hep igen for dette indlæg, for man behøver ikke et spejlreflekskamera for at tage gode billeder.

 9. Tak tak tak Emily!
  Jeg har altid været overbevist om, at et spejlrefleks var det første kamera jeg skulle købe, men nu har jeg ombestemt mig: Jeg køber et mindre digital-kamera, uden spejlrefleks. Så tak fordi du sagde det, inden jeg gik ud og fyrede en masse penge af. Jeg vil øve mig, og så kan vi jo altid se, om jeg en dag synes, jeg vil købe et spejlrefleks. Gode billeder, og flere penge, det er jo totalt win! ;o)

 10. Fedt med en god guide, og dejligt at du tager dig tid til at lave sådan noget til os. Det kommer lige i rette tid, da jeg selv går og bakser med ideen om hvilket kamera, jeg skal ønske mig.
  frkforsom.blogspot.com

  1. Det er Fredes fingre :) Følg linket i teksten (der hvor der står Frede med gråt), så kan du spørge hende selv på hendes blog ;)

 11. Super fed guide, det er bare SÅ rigtigt. Du tager utroligt flotte billeder, elsker de vinkler du bruger. & Tænk, jeg troede også, at du brugte et spejlreflekskamera!

  Thumbs up!

 12. Jubii!!! Tusind tak for gode fif, kæresten får også lov at lige læse med nu, haha..vi øver godt nok begge med hans nye spejlrefleks :) og elsker som nævnt mange gange før dine skønne billeder..

 13. Du tager super billeder

  Har været på patépaté og spise om aftenen – maden er fin og lokalerne/hyggen helt i top – god vin og stemning :)

 14. Jeg kommer ofte på PatéPaté og elsker stemningen – men har desværre haft lidt svingende oplevelser med maden. Kan bedst lide at spise tapas og drikke vin i baren. Men det er helt klart et godt sted at starte en aften, man føler sig tit hensat til Det Store Æble. PatéPatés bagmænd har flere steder, blandt andet Falernum på Værnedamsvej, hvor maden er virkelig lækker og stemningen ligeså fantastisk – jeg har skrevet lidt om det hér: http://onethousandandsixty.wordpress.com/?s=falernum

  Tak for en skøn blog og den fine foto-guide, jeg skal i gang med at lege med mit nu!

 15. Mange tak for tips og links mht. kontrolrapporter, det vil jeg være mere opmærksom på fremover :)

  Og lige så mange tak for jeres oplevelser med PatéPaté, vil rigtig gerne prøve det nu og der er simpelthen så hyggeligt at det ville være synd og skam hvis det var noget møg.

  Mht. fotografi, så er jeg rigtig glad for at I kunne bruge tips’ne. Nu må I endelig ikke forstå det som om jeg ikke er begejstret for eller bruger mit spejlrefleks. Jeg elsker det (så højt som man nu kan elske et kamera). Og dette skulle ikke som sådan forstås som kompakt- vs. spejlreflekskamera. Spejlrefleks kan helt klart noget kompaktkameraer ikke kan, men er også dyrere (især med ekstra objektiver) og mere besværlige. Og derfor er det måske ikke det nemmeste/bedste sted at starte. Eller nødvendigt for at blive bedre til at tage billeder for den sags skyld.
  Synes bare der er så meget fokus på udstyret (à la ‘jeg vil tage bedre billeder, så jeg køber et bedre kamera’) for tiden at folk ofte glemmer/ikke lærer basisteknikker i forhold til det at fotografere. Disse få tips/tanker om fotografi gør sig gældende uanset om man fotograferer med et engangskamera eller et spejlrefleks.
  Synes bare det er synd hvis kameraet får hele æren eller omvendt. Der findes folk med gode kameraer der tager crappy billeder og der findes folk med crappy kameraer der tager virkelig gode billeder :)

  Har også svaret lidt nede i kommentarerne ;)

  God søndag,
  Klem

 16. Hej!
  Jeg er til daglig følger af Frede’s blog der henviste til din fotoskole post og jeg må sige dig tak fordi du har givet mig lysten tilbage til at fotografere. Super god og NYTTIG fotoguide. Jeg føler mig ikke længere lost med mit alm. digi kamera :)
  Tak for det!

 17. Virkelig fedt indlæg (det krævede en kommentar!).

  Spiste på PatePate på min fødselsdag, og det var super lækkert, spændende og venlig betjening.

 18. Skønt indlæg – jeg nørkler selv med kameraer, og jeg fotograferer flittigt, men med blandede resultater. Nu er jeg røget på et nyt Canon (S95), og det tyder so far rigtig godt. Benyttede inden da Olympus PEN, som gjorde det ganske godt – det var lidt stort at have med på farten og ved dårligt lys, kunne billederne blive meget gullige.

  Min værste “fjende” er flashen. Altså blizt. Det bliver sjældent godt, men jeg overvejer et kursus i “how to digicam” – kender nogen “noget”, hører jeg meget gerne om det.

 19. Rigtig fin lille fotoskole. Tak for dine tips. Jeg/vi har selv et Sony Alpha et-eller-andet, men jeg er stadig på udkig efter et kompaktkamera, fordi jeg ikke gider slæbe det store kamera med over alt. Har et godt øje til f.eks. Canon Ixus 95 IS (som jeg blev hooked på, da en ven brugte det på vores sommerferie), men der er sikkert nogle der er bedre.Og du har helt ret – det er lidt en skam, at der er så stor fokus på udstyret. Altså, jeg tænker selv, at man som ny blogger kan føle sig lidt “presset” til at skulle købe et stort spejlrefleks for at blive “godkendt” i Blogland, og det er da ærligt talt lidt dumt. Det handler jo mest om teknik og kendskab til kameraets finesser og muligheder. Oh, well. Du er i hvert fald skidegod til at fotografere (og stor cadeaux til dine fotografer også ;o)).

 20. Fin guide, og … elsker din blog;) Du tager så fine billeder.

  Til andre der skal have kompakt kameraer, kan jeg anbefale Canons s90/s95 (fremfor ixus’erne) – det har den fordel, at den kan tage superlav blænde (f2,0), hvilket netop er det man skal bruge, for at lave en sløret baggrund (bokeh, som Emily skriver) – til gengæld har det ikke så lang en zoom (du kan ikke zooome så tæt ind på det du vil fotografere, så skal du gå tættere på). Jeg har selv et Canon Eos spejlrefleks, som jeg ææælsker, men savner det lille handy kamera til at have i lommen – som kan klare lav belysning og tager gode portrætter. Og her er det enten Canon s90 eller en i Lumix serien som Emily har jeg ville vælge ….

  Jeg har et tussegammel sony kompakt som har manuel indstilling, og man kan tvinge ret gode billeder ud af sådan en lille bisse, hvis man sætter sig lidt ind i iso og lukker og andet fotoslang…

 21. Jeg synes, det er vanvittigt svært at tage madbilleder, som (udover alm. familiebilleder) er hvad jeg gør mest i sammen med billeder af mine smykker. Jeg vil lige undersøge, om mit kamera har den der mad-funktion eller hvad det var. Jeg er generelt ikke nogen stor fan af det kamera (Acer CU 6530), så jeg lurer på, om ikke det skal skiftes ud. Næsten ligegyldigt hvad jeg gør og hvordan jeg indstiller det, er der blitz på og når det lykkes mig at få den koblet fra, bliver samtlige billeder rystede, fordi kameraet fanger de mindste bevægelser :(