etiktak

Hejsan folkens. Er næsten lige kommet hjem fra Malmø, så hyggeligt var det, men mere om det i løbet af de næste par dage. Har nemlig tænkt lidt på noget på det seneste, bl.a. efter jeg læste et indlæg og dertilhørende kommentarer hos Acie om affiliate-links. Eller har faktisk tænkt på det i rigtig lang tid, men fik lyst til at sætte ord på det, efter at have læst førnævnte indlæg.

Alt det her med at blive inviteret til ting, modtage gaver, pressemeddelelser og tilbud om konkurrencer er ret nyt for mig. Jeg har blogget i lige knapt halvandet år og det er først rigtigt indenfor det seneste halve år, at jeg har fået alle de her tilbud. Og jeg synes mange af dem er nogle gode muligheder og jeg er taknemmelig over at få dem. I skal også vide at for hver gang jeg siger ja til at deltage i et arrangement, afholde en konkurrence eller tage imod et produkt, så har jeg sagt nej til 7, fordi de ikke var mig/noget jeg kunne stå inde for. Men af og til har jeg måske glemt at lytte til min egen mavefornemmelse og afholdt en konkurrence eller omtalt et arrangement, der ikke rigtig var mig. Det er sket et par enkelte gange, men skal ikke ske igen. Altså, det har jo slet ikke været alvorlige misfits og jeg kan stadig sove om natten og fortryder ikke noget, men kan nu godt lide at have det rart med min mavefornemmelse. Og med jer! Derfor, og for at I kan være helt sikre på hvor I har mig, ville jeg lige dele mine tanker omkring dette. Vi kan kalde det mine regler eller min etik i forhold til at manøvrere rundt i menageriet :)

 • Jeg omtaler kun produkter, jeg selv har prøvet og kan stå inde for. Det gælder også i forhold til konkurrencer, dog med det forbehold at får jeg mulighed for at udlodde en lækker taske/kjole/whatever, der ellers er ‘min stil’ og fra et mærke jeg bryder mig om, så gør jeg selvfølgelig det, også selvom jeg ikke har en selv.
 • Hvis noget er en gave skriver jeg det. Hvis det er noget jeg har på i en outfit-post, så står det som ‘gave/gifted’ i en parantes bagved den pågældende beklædningsdel. Hvis det eksempelvis er i et skønhedsindlæg, så fremgår det tydeligt af teksten etc. Hvis jeg omtaler/går med en gave er det fordi jeg oprigtigt kan lide den og fordi det er en ting jeg selv kunne finde på at købe.  Hvorfor ellers gøre det? Min troværdighed i forhold til læserne er måske det allerdyrebareste jeg har som blogger!
 • Jeg har (endnu) ikke brugt affiliate-links, jeg kunne dog sagtens finde på det (hvis det foregår på en fornuftig måde). Hvis jeg begynder at bruge affiliate-links, vil jeg selvfølgelig gøre opmærksom på det. Er der i øvrigt nogen, der kan forklare mig hvordan/om man kan kende forskel på et affiliate-link og et almindeligt link? Egentlig har jeg bare set det som en ekstra service hvis en blogger linker til et item de har på/med i en collage, men skal man nu til at ‘mistænke’ dem alle for at være affiliates? Mistænke er et forkert ord, for det rører mig egentlig ikke. Men kan man overhovedet se forskel? I er så kloge, så er sikker på der er en af jer der kan fortælle mig det :)
 • Når jeg får/vælger et par sko, som det lige har været tilfældet med Bianco, eller noget tøj, som det har været tilfældet med Bon’A Parte, så vælger jeg noget JEG synes er pænt og som JEG synes er MIN stil. I ved det sikkert, men jeg går en lillebitte smule op i hvad jeg har på, så hvorfor i al verden få noget tøj/vælge at gå i noget jeg ikke synes om ;) De ting jeg ikke bryder mig om siger jeg bare pænt nej tak til, længere er den ikke.
 • Jeg har skrevet en lille snas til min Om/about oppe i menubaren om det her. Det er også her I kan holde jer opdateret om eventuelle ændringer/tilføjelser til min ‘etik’ hvis det har interesse :)

Når et eller andet mærke eksponeres gennem blogs, så har det tendens til at skabe lidt røre i andedammen. Og jeg synes egentlig det lidt er noget pjat. Lad os tage gode gamle Friis og co. som eksempel, for de var lidt pionerer på området i Danmark. Hvorfor er det så skidt at et mindre dansk brand som Friis (eller Bianco, Bon’A Parte, Støj, By Biehl osv.) får lidt af ‘modeblog-sendetiden’, der ellers er så rigeligt udfyldt af Topshop, Asos, H&M, Zara og andre udenlandske giganter? Er det mere troværdigt at lave en collage med Asos-ting, skrællet fra nettet (eller en anden blog) end det er at skrive om en kjole man har haft i hænderne til et arrangement og oprigtigt synes er pæn? Det der bl.a. sker, når Friis eller Bon’ A Parte eller en helt tredje henvender sig til mig, er at jeg får øjnene op for at de også har nogle pæne ting og at jeg ikke altid bevidstløst behøver lægge mine penge hos H&M eller Topshop, som jeg ellers gør, fordi jeg er sådan et vandedyr. Og det formidler jeg så videre til jer. Det synes jeg egentlig er ok. Ret ok faktisk :)

Jeg blogger ikke kun for min egen skyld (selvom jeg ikke kan benægte at jeg hygger mig mægtigt med det), men heller ikke for jeres. Måske for vores? Jeg synes vi har gang i noget rigtig fint her og er så glad for jeres aktivitet i kommentarfelterne og glædes kun endnu mere, når I hjælper hinanden indbyrdes og der opstår samtaler på tværs af samtalerne. Det er i al tilfælde gensidigt afhængigt og jeg ville nok ikke have lyst til at blogge hvis ikke det var for jer (og sådan har det været både da I var to og nu når I er mange flere, mængden afgør det ikke), men heller ikke hvis det kun var for jer eller kun for mig. Giver det mening? Det gør det i al tilfælde for mig og det jeg egentlig bare prøver at sige er tak. Tak for at I er der og tak for at I lader mig være mig og gøre tingene på min måde :)

Det var bare lige det, nu ved I hvad jeg synes om dette og hint og ikke mindst hvad jeg gør/ikke gør og hvor I har mig. Tror egentlig også at I vidste det førhen, det håber jeg da, men nu har I det sort på hvidt. Og det har jeg også og det er nok meget godt. Så kan jeg altid kigge på det, hvis mavefornemmelsen svigter en dag.

God fredag fineste mennesker!

NB! Lad mig lige understrege at langt de fleste danske bloggere om ikke alle, er mere end artige hvad alt det her angår (især hvis man sammeligner med magasiner, kendisser, udenlandske bloggere etc., men det er en anden snak), så det er på ingen måde for at positionere mig selv i forhold til andre. Det er blot for at dele MINE tanker omkring det. Mange af de piger, der har været i gamet i lang tid, har for længst haft ligende overvejelser, det hele sker formentlig som en naturlig følge af at man pludselig får mange tilbud. Der skal på ingen måde gå storpolitik i blogging, det var kun for at fortælle jer at jeg er lidt overvældet over noget, der er ret nyt i mit liv og for at dele mine overvejelser og tanker omkring dette.

(Visited 143 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

22 Kommentarer

 1. Jeg har også tænkt over, hvad forskellen på affiliate-links og normale links er?
  Jeg synes, at det er helt i orden, at have alle mulige forskellige former for reaklamer på blogs, så længe der bliver gjort opmærksom på, at der er tale om en reaklame. Jeg ville måske nok føle mig lidt ‘snydt’, hvis bloggeren havde en skjult dagsorden, og fik penge for at skrive og vise noget bestemt, uden at fortælle det til læserne. Men det er aldrig noget, jeg har oplevet(-:

  http://impossibleisnothing-dea.blogspot.com/

 2. Hvor er det et godt indlæg :-)
  Madbloggerne er jo på vej, med babysteps, ind hvor modebloggerne har været i et stykke tid. Så det er rart at se nogle af de tanker, som jeg også går og tumler med, på skrift….
  Godt gået!!

  Mange hilsner
  Birthe

  1. Mange tak :) Som skrevet er det noget der har optaget mig på det seneste og som jeg havde brug for at sætte ord på, og bliver rigtig glad hvis andre kan bruge det.

 3. Jeg er ikke helt sikker, men jeg mener at affiliate-links’ne kan ses hvis du tager cursoren over linket. Dermed kan der nederst i browseren ses en masse forskellige tegn, tal og bogstaver der begynder med http://click.linksynergy… bla bla bla… hvor der normalt “bare” ville stå http://asos.com/…. bla bla eller hvad/hvem der nu reklameres for :)

  Synes også det er fedt at du forholder dig kritisk til det og tydeliggør dine “regler” over for reklame og gaver. Det er troværdighed :)

 4. Jeg ved ikke med de der affiliate-links dér. Jeg er ikke sikker på at jeg har forstået det helt rigtig. Men er det ikke sådan at bloggeren får et specielt link til at sætte på bloggen, hvor hjemmesiden så kan se hvor mange der bruger bloggerens link og give penge/andet derefter? Fordi så burde man (i Google Chrome) kunne se linket i bunden af browseren når man bare scroller over et sted hvor der f.eks. står “link hér”? Så kan du jo se hvis der står en masse tal bagpå linket, at det nok er specielt til bloggeren og derfor et affiliate-link. Ellers står der bare www.*****.com uden noget bagpå :-) Ret mig hvis jeg er helt forkert på den! ;-)

  Emma fra http://www.emmasilke.blogspot.com

  1. Jo, tror du har ret. Har godt nok aldrig lagt mærke til det, men egentlig heller ikke kigget efter.

 5. Det hele er jo markedsføring! Om I bloggere så får tilsendt noget som I viser på bloggen, linker til det eller får invitationer til arrangementer, så er det jo kun for at det gældende firma kan få solgt nogle flere produkter. Tror der er mange som gør som dig og kun viser det som I finder interessant, men firmaet får jo stadig den samme reklame ud af det. Bloggeren skal bare “overbevises” om at produktet er godt, måske med gaver og invitationer til arrangementer, og så bliver reklamen betalt den vej igennem. At andre så gør det for at tjene cool cash, ser jeg ikke de store problemer eller forskelle i (Selvfølgelig er det noget andet hvis bloggeren direkte bliver spurgt om man kan anbefale et eller andet produkt og så henviser til noget man ikke man stå inde for, men det tror jeg nu heller ikke nogen kan finde på). Dem som benytter sig af affiliate-links skal så også bare være klar over at deres troværdighed falder. Faktum er at bloggere får mere og mere magt, og det ved virksomhederne. Jeg er kun misundelig over jeg ikke er på gave listen. Af en eller anden grund er gratis ting bare fantastiske. Så er det næsten ligemeget hvad det er. Men det er bare en nystartet-bloggers mening:-)

  http://antiblog-supercarla.blogspot.com/

  1. Klart det er markedsføring. Og så meget desto mere grund til at have en holdning til hvordan man manøvrerer rundt i junglen ;) Det er svært at skille den slags ad og se det hele sort på hvidt – og når alt kommer til alt er det jo det, der får hjulene til at dreje rundt i den verden vi lever i.
   Når det er sagt, synes jeg ikke der skal gå storpolitik i blogging, vi er jo ‘bare’ nogle helt almindelige piger, der godt kan lide tøj (eller kage, film etc.) og der behøver eller skal ikke ligge etiske overvejelser til grund for alting og hvad vi iklæder os, men måske bare et simpelt sæt af spilleregler. Det kan jeg i al tilfælde godt lide :)
   Samtidig giver de ‘gratis ting’ også mig mulighed for at prøve + skrive om nogle ting jeg ellers ikke ville have haft råd til/mulighed for/ikke ville have anet eksisterede, så jeg ser det som noget positivt og muligheder. Det er måske naivt, men jeg vælger jo selv hvad jeg vil skrive om, så det jeg synes er noget crap udelader jeg bare (medmindre at det er så meget noget crap at jeg bliver nød til at nævne det som med SATC2, men det sker ret sjældent).
   Og giver dig helt ret i at gratis ting umiddelbart er ret tillokkende og det er også derfor man skal huske 1) at der er en grund til man får dem og 2) om man rent faktisk også ville have kunnet lide dem hvis ikke de var gratis. Hvis man svarer nej til nr. 2 så skal man nok ikke skrive om den i rosende vendinger på sin blog ;)

 6. Spøjst! Jeg er lige blevet tilbudt at blive sponsoreret, og jeg har haft virkelig mange tanker omkring det. Så det er skønt at høre dine tanker omkring samarbejder osv. For jeg har både været virkelig lokket og nervøs for at miste min integritet, eller træde mine læsere over tæerne.

  Glæder mig til at høre om Malmø :)

  1. Som jeg skrev til Birthe: Dejligt hvis andre kan bruge mine overvejelser omkring det til noget :)

 7. jeg kunne egentlig ikke være mere ligeglad om du tager imod gaver eller for penge for at skrive et eller andet… Synes egentlig at i bloggere sætter jer selv lidt for højt, og er sgu lidt ved at brække mig over at i hele tiden skal forklare jer selv, eller pudse glorien i forhold til ‘etik’.
  Det er jo heller ikke fordi os bag skærmen er hjernedøde og køber noget bare fordi i lov priser det eller what ever.. Så måske i skulle begynde at se jer selv mere som inspiration, eller mild underholdning når man ikke har bedre at lave, end noget andet…

  1. Ej, nej nej frøken Jantelov, så alvorligt skal du da slet ikke tage det. Ingen grund til vredesudbrud eller brækfornemmelser. Se det som en servicemeddelelse til dem, der har behov for det. Jvf. det sidste du skriver, så er jeg da rigtig glad for at du bruger tid på at læse og kommentere på min blog fredag aften ;)

   Tror det er ligeså vigtigt ikke at skære alle bloggere over en kam, som det er at huske på at ikke alle læsere er ens :)

 8. Super fint og redegørende indlæg…

  Jeg er enig i dine argumenter og synes du har gang i noget super fint her med din blog.
  Desuden nyder jeg at læse dine forskellige indlæg og synes du er en af Danmarks mest inspirerende bloggere!

  Keep up the good work!

  Respekt og god-weekend-hilsen herfra :)

  1. Mange tusinde tak, det er jeg bare rigtig glad for at høre! Og rigtig god weekend til dig også :)

 9. Jeg er fuldstændig enig i alt i dit indlæg, og selvom jeg vidste det i forvejen, er det en fin måde at slå fast overfor nye læsere, at du ikke er en reklamesøjle. Jeg bryder mig ikke om annoncerne på din blog, men jeg kan sagtens se, at det er rart at få lidt ud af alt den tid, man bruger på at blogge. Gid vi alle var så heldige/dygtige :)

  1. Haha… Tak for et fedt indlæg!! Ja, det er ikke forbudssverige længere, men forbudsdanmark her i det nye årtusinde. Og jantedamer… pyha, man kan kun træde forkert uanset hvad man gør :)