Risotto

Risotto er en af mine favoritretter, måske fordi den kan varieres i det uendelige, men nok mest af alt på grund af navnet.

Ja ja, barnlig igen, men det er da et skægt navn. På dansk vel at mærke. Tror ikke italienere synes det er videre morsomt.

Nå, sjovt navn, mange variationsmuligheder, smager godt: What’s not to like.

Her er min mors opskrift på risotto, skift rejer ud med kylling, ærter med grønne asparges eller nøjes med en hulens masse svampe, mulighederne er mange.

Risotto til 4 personer:
2-3 skalotteløg (bedst smag) eller i mangel 1 stort almindeligt løg
250 g risottoris
1dl Noilly Prat (eller anden lys vermouth)
5-8 dl grøntsagsbouillion
Et pænt stykke revent parmesan (som du river selv!) eller parmiggiano
Olie og smør
2 poser tigerrejer (pil halerne af, de er triste at sidde og fedte med, med ris på)
Friske bælgede ærter, et par gode håndfulde og/el. brune champignon, 1 bakke

Et par skefulde god olie og en klat smør varmes, ikke brunes!
Ned med løgene og lad dem klare i et par minutter.
Samme vej med risen, også et par minutter.
Når risen bliver lidt ” gennemsigtig” hældes vermouth ved, 2 min til…
Herefter grøntsagsboullion, lidt ad gangen, småkoger alt ialt ca. 18 min til risen er mør…
Hvis man bruger svampe skal de være med i gryden de sidste 3-4 min.
Rejerne kommes i de sidste par minutter, så de varmes godt igennem.
Så er det i med den revne parmesan og til sidst de friske ærter, som skal blive ved med at være friske!!!
Server straks, gerne i en varm tallerken med friske ærter på toppen.
Lidt gremolata (hakket persille med reven økologisk citronskal) er også godt på toppen!!

PS: hvis du bruger rå tigerrejer (de grå) må du lige stege dem lidt på en pande først.
Velbekomme.

Tak til mutti for opskrift (med mange udråbstegn, I må vist hellere gøre som hun siger hehe…).
Mht. hvor meget ost, der skal i så jo mere jo bedre hvis I spørger mig. Men man kan sagtens prøve sig lidt frem, så det ikke bliver for ostet til ens smag. Det alternativ eksisterer dog ikke i min verden. Kan I huske ostesangen fra Skatteøen? ‘Ost, ost, ost, ost, ost jeg må ha’ ost’-sangen? Sådan har jeg det næsten altid. Ost i alle afskygninger er min ven. Hvis ikke I kender sangen, så hør den lige her, den er go’ :)

(Visited 4.154 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

20 Kommentarer

 1. Yeay! Den opskrift har jeg glædet mig til, siden du viste billederne :) Tak til din mutti for opskrift (og nu du siger det: Risotto er jo sjovt, ha – I’m amused)

 2. Risotto er yndlingsmad :) Man kan altid lige bikse en risotto sammen, hvis man ikke rigtigt har noget i køleskabet. Har dog kun prøvet klassisk med hvidvin (rødvin, hvis andet ikke haves), ikke vermouth.

 3. Risotto er en af mine favoritter, det er desværre bare mange år siden jeg sidst fik lavet det, men vi har et supermarked i nærheden med italienske specialiteter, jeg tror snart at manden og jeg skal forbi og handle ind :)

 4. Ser rigtig lækkert ud!
  Har faktisk aldrig lavet risotto før – men det skal helt sikkert afprøves engang :)
  Det ser jo slet ikke så svært ud.. :)

  God helligdag

 5. Uhmm, hvor ser det lækkert ud! Dejligt med en opskrift på god risotto. Jeg har faktisk risotto ris i skabet, så tak for inspirationen! Du laver virkelig noget lækkert mad, ser det ud til! Din kæreste må være en glad mand. :)

 6. Mmm Risotto – fik en med safran for et par dage siden på en af mine yndlingsrestauranter her i New York. Jeg har hørt (fra en italiensk kok, der en dag lavede mad i Magasin i forbindelse med promovering af sin kogebog), at man aldrig på bruge smør, når man laver Risotto, men kun god oliven olie. Ved du noget om det? Jeg har nemlig kun prøvet at lave Risotto én gang, og det blev rigtig godt, men ikke på den der om-my-god-gourmet-mad måde (som man ellers ofte får det beskrevet i diverse madprogrammer).

 7. Hej Emily!
  Hvilken er dine tasker er du gladest for? Alexa, Tillie, City? Hvis du skulle vælge én, hvilken ville du så foretrække? jeg står nemlig og skal investere i en, men synes bare 8500 er dyrt for en taske..

 8. Lige et spørgsmål, som intet har med risotto at gøre…: skabene i dit soveværelse, som man kan skimte i nogle af dine indlæg – hvor er de fra? :) Skal nemlig flytte (= nye skabe – og meget andet :) ) og vil gerne finde nogle skabe i den stil… :)

 9. Tak for en virkelig god opskrift/vejledning :-)
  Har brugt den flere gange nu .. I dag lavede jeg den med hakket spinat og røget laks , og så lidt peber på toppen . Den er altså værd at prøve :-)