Napoleonshat. Ikke umiddelbart min yndlingskage og ikke noget jeg ville finde på at bage selv. Men så er det jo heldigt, at jeg ikke er fuldstændig enevældig i den 2-værelses på Amager. Ellers var jeg gået glip af disse små himmerigsmundfulde, som J fandt på at vi skulle bage i går eftermiddags mens regnen trommede på ruderne.
Opskriften er fra et tillæg om sommerdesserter fra Alt for damerne for et par uger siden. I den oprindelige opskrift skulle der dog malede pistacienødder i marcipanmassen (det var en nyfortolkning af napoleonshatten), men i mangel af pistacier brugte vi matchapulver for at få den grønne farve og en lidt anderledes smag end den traditionelle napoleonshat og vi valgte også at tilsætte reven citronskal for at få en lidt friskere udgave at den klassiske tørkage. Og heldigvis med et meget vellykket resultat. Nom, nom nom siger jeg bare!
Eneste anke er mørdejen, mørdej er altså en besværlig high maintenance bitch (pardon my french) hvis I spørger mig. Og jeg synes det var svært at forme ‘hattene’ pænt, fordi mørdejen blev ved med at krakelere. Det er dog ikke sidste gang jeg har bagt dem, så mon ikke det kan blive bedre med tiden med lidt øvelse…
12 sommerlige napoleonshatte
Mørdej:
150 g smør
225 g mel
75 g flormelis
1 æggeblomme
1 tsk koldt vand
Marcipanmasse:
1 stor æggehvide
100 g sukker
250 g ren, rå marcipan
1 toppet teske matcha-thepulver (og/eller 50 g fintmalede usaltede pistacienødder)
reven skal af 1 citron
150 g mørk chokolade
- Begynd med marcipanmassen ved at blande æggehviden med sukkeret og lade det stå til sukkeret er opløst.
- Ælt herefter marcipanen i sammen med matchapulver og citronskal til massen er ensartet. Tilsæt evt lidt flormelis hvis den er meget klistret. Sæt den til side og lav så mørdejen.
- Tænd ovnen på 200 grader og rør smørret sammen med mel og flormelis (hak det evt. sammen først med en kniv). Tilsæt æggeblomme og vand og saml dejen hurtigt. Stil mørdejen på køl en halv time før brug.
- Rul den kolde mørdej ud til en tykkelse på ca. 1/2 cm på et let meldrysset bord. Tryk derefter cirkler på ca. 8 cm i diameter ud med et stort glas.
- Rul marcipanen til små kugler på størrelse med en lille bordtennisbold, sæt dem i midten af hver mørdejscirkel, og tryk tre fingre op omkring marcipanbolden.
- Bag napolenshattene i ca. 10 minutter – til de er gyldne og sprøde i kanterne.
- Lad hattene køle af og dyp dem så i chokoladen, der er smeltet over vandbad.
- Stil dem herefter koldt i 5 minutter på bagepapir for at få chokoladen til at sætte sig.
Spis en masse hatte med en kop grøn the eller to til :)