napoleons sommerhatte

Napoleonshat. Ikke umiddelbart min yndlingskage og ikke noget jeg ville finde på at bage selv. Men så er det jo heldigt, at jeg ikke er fuldstændig enevældig i den 2-værelses på Amager. Ellers var jeg gået glip af disse små himmerigsmundfulde, som J fandt på at vi skulle bage i går eftermiddags mens regnen trommede på ruderne.

Opskriften er fra et tillæg om sommerdesserter fra Alt for damerne for et par uger siden. I den oprindelige opskrift skulle der dog malede pistacienødder i marcipanmassen (det var en nyfortolkning af napoleonshatten), men i mangel af pistacier brugte vi matchapulver for at få den grønne farve og en lidt anderledes smag end den traditionelle napoleonshat og vi valgte også at tilsætte reven citronskal for at få en lidt friskere udgave at den klassiske tørkage. Og heldigvis med et meget vellykket resultat. Nom, nom nom siger jeg bare!

Eneste anke er mørdejen, mørdej er altså en besværlig high maintenance bitch (pardon my french) hvis I spørger mig. Og jeg synes det var svært at forme ‘hattene’ pænt, fordi mørdejen blev ved med at krakelere. Det er dog ikke sidste gang jeg har bagt dem, så mon ikke det kan blive bedre med tiden med lidt øvelse…

12 sommerlige napoleonshatte
Mørdej:
150 g smør
225 g mel
75 g flormelis
1 æggeblomme
1 tsk koldt vand

Marcipanmasse:
1 stor æggehvide
100 g sukker
250 g ren, rå marcipan
1 toppet teske matcha-thepulver (og/eller 50 g fintmalede usaltede pistacienødder)
reven skal af 1 citron

150 g mørk chokolade

 • Begynd med marcipanmassen ved at blande æggehviden med sukkeret og lade det stå til sukkeret er opløst.
 • Ælt herefter marcipanen i sammen med matchapulver og citronskal til massen er ensartet. Tilsæt evt lidt flormelis hvis den er meget klistret. Sæt den til side og lav så mørdejen.
 • Tænd ovnen på 200 grader og rør smørret sammen med mel og flormelis (hak det evt. sammen først med en kniv). Tilsæt æggeblomme og vand og saml dejen hurtigt. Stil mørdejen på køl en halv time før brug.
 • Rul den kolde mørdej ud til en tykkelse på ca. 1/2 cm på et let meldrysset bord. Tryk derefter cirkler på ca. 8 cm i diameter ud med et stort glas.
 • Rul marcipanen til små kugler på størrelse med en lille bordtennisbold, sæt dem i midten af hver mørdejscirkel, og tryk tre fingre op omkring marcipanbolden.
 • Bag napolenshattene i ca. 10 minutter – til de er gyldne og sprøde i kanterne.
 • Lad hattene køle af og dyp dem så i chokoladen, der er smeltet over vandbad.
 • Stil dem herefter koldt i 5 minutter på bagepapir for at få chokoladen til at sætte sig.

Spis en masse hatte med en kop grøn the eller to til :)

(Visited 1.361 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

25 Kommentarer

 1. Ser virkelig lækkert ud!
  Tror sikkert du bliver bedre med tiden og lidt træning :) – det plejer altid at hjælpe!

 2. Er heller ikke den største fan af napoleonshatte, men de ser virkelig gode ud! :-)

 3. Jeg har aldrig været fan af Napoleonshatte, men det er formentlig fordi jeg bare har smagt nogle kedelige udgaver fra bageren. Jeg er ret sikker på at det er en lækker lille mundfuld hvis man bager dem selv, som i har gjort :)

 4. Nææh, hvor er de fine.
  Napoleonshatte er ikke lige min favorit, det er godt nok mange år siden jeg har smagt dem. Men de ser også en smule kedelige ud, synes jeg. Altså ikke dine, selvfølgelig ;-)
  Måske skulle jeg prøve dem igen. Jeg kunne også godt finde på at pimpe dem lidt så de blev lidt festligere, ligesom I gjorde :)

 5. Ja undskyld mig, men jeg synes de er flotte! Jeg ved jeg ikke kunne have gjort det bedre:)
  Og så bare lige en lille bonus Info til dig; jeg eeeelsker din blog. Du får mig til at grine og smile og der er ikke noget bedre end at krybe sammen på sofaen og læse din fantastiske blog. Keep up the good work sødeste Emily :)

 6. Hej Emily,
  Lige et tip, fra en der har bagt Napoleons hatte adskillige gange (til min far, da jeg selv ikke rigtig kan lide andet end mørdejen) – det er afsindigt nemmere at anskaffe sig sådan en røremaskine. Jeg har oplevet at det gør dejen meget nemmere at håndtere! Men hvis det ikke lige er det man vil, så kan man gøre ligesom jeg gjorde før i tiden – lave mørdejen og når den så er færdig deler man den i 2 stykker, som man køler af i 15-20 minutters tid. Så tager man den ene del ud og bruger den først og først derefter tager man den anden ud. Mørdej er meget nemmere og “krakelerer” ikke (har jeg i hvert fald ikke oplevet) når det er køligt. :-) Håber det kan hjælpe lidt!

 7. Det er meget godt at køle mørdejen ned inden. Ikke sådan helt frossen, men kølig, da smørret i dejen gør at den bliver meget porøs. Så det kan I jo prøve næsten gang :)

 8. Kære Emily,
  Jeg har altid været en stor fan af din blog, har dog aldrig smidt en kommentar. Det vil jeg lave om på nu, da jeg for første gang nogensinde har en smule kritik: Efter du har fået din søde hundehvalp, er der gået meget husmor i den. Det er selvfølgelig helt i orden, men jeg savner noget mere mode, nogle flere arrangementer, noget mere ungdom og ikke mindst generelt bare daglige opdateringer.
  Hav en fantastisk sommer.

  1. Hahaha… Det vil jeg prøve at tænke over…
   Mindre husmor mere moderigtig ungdom ;) Ej forstår godt hvad du mener og synes i al tilfælde også selv at der mangler lidt mere kultur.
   Men vil du så ikke også være en sveske at kommentere NÅR du synes et indlæg er godt i stedet for at vente til der er kritik, plejer at fungere bedst på den måde. For det er næsten altid ‘husmor’ indlæggene der får mest respons, så derfor antager jeg at de er mest populære…

   1. Arrangementer såsom fester, men kunne egentlig også være en tur på museum eller et loppemarked. Jeg vil huske til fremtiden at smide en kommentar, når jeg synes godt om et indlæg :)

    1. Men jeg går aldrig til fest… Sidder bare derhjemme og bager… ;)
     Hehe… skal helt sikkert nok prøve at blive bedre til det og tak for konstruktiv kritik. Sagen er ofte den at jeg glemmer/ikke gider at tage kamera med og ingen billeder = ingen blogging, så skal prøve at stramme op!
     Og fedt at du er med på positiv feedback også :)