super citrus cake

Den her kage er så meget i det sunde(re) hjørne, at jeg faktisk spiste den til morgenmad i morges, da det skulle gå stærkt. Godt nok uden flormelis på toppen, det havde trods alt nok været lidt for dekadent.

Kagen indeholder intet mel, ret mange æg og mandler og kun ganske lidt sirup og er derfor meget blidere ved blodsukkeret end normal kage med masser af hurtige kulhydrater og sukker. Den er selvfølgelig ikke kaloriefri, men den slags går jeg som tidligere nævnt heller ikke rigtig op i.

Den er stort set lavet efter opskriften på ‘Jødisk lime og appelsinkage’ fra den rigtig gode kogebog ‘Bare spis – mad med power’. Hvis jeg skulle bage den igen ville jeg nok gøre den lidt sødere (1/2-1 dl sirup mere), dog skal det lige nævnes at den kun bliver bedre (og faktisk lidt sødere) af lige at stå lidt, her på 2. dagen er den meget bedre end da den var nybagt!

Den er nem og hurtig at lave, altså når man lige har kogt citrusfrugterne, så man skal sætte lidt tid af, dog er arbejdstiden minimal.

Citruskage til 6-8 personer
2 hele økologiske appelsiner med skræl
2 økologiske lime (en til at koge og en til at skrælle henover kagen)
1 økologisk citron, skal og saft
350 g mandler
6 æg
1/2 dl sirup (jeg brugte rørsukkersirup, men tror det meste går an)
1 tsk bagepulver
2 spsk orangeblomstvand
10 tørrede abrikoser

 • Kog appelsiner og den ene lime i vand i ca. 1 1/2 time, til de er helt bløde. Smut mandlerne (det gad jeg dog ikke og resultatet blev fint) og hak dem helt fint i en blender. Det skal nærmest være mandelmel.
 • Pisk æggene med sirup, orangeblomstvand og revet skal og saften fra citronen. Bland bagepulveret i mandelmelet og vend det i æg/sirup.
 • Skær de kogte citrusfrugter over og fjern kernerne. Blend dem til en slags pure med de tørrede abrikoser.
 • Vend pureen i æggemassen og held hele herligheden i en smurt springform.
 • Bag kagen i en 190 grader varm ovn i en time.
 • Lad kagen køle af, riv lidt limeskal henover og server. Lidt flormelis drysset over er også pænt. Og så ville en klat cremefraiche/yoghurt med lidt limeskal, vanille, flormelis og måske lidt mynte heller ikke være helt skidt til.

Made this lovely cake with oranges, lemons and limes the other day. Super citrus zing!

(Visited 1.694 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

21 Kommentarer

 1. Den lyder super lækker….og let at lave. Det appellerer stærkt til mit ikke-eksisterende bage- og tålmodighedsgen :)

 2. Det ser super lækkert ud – men det der orangeblomstvand, hvad er det for noget?
  Jeg har aldrig hørt om det før, ej heller ville jeg lige vide, hvor jeg skulle købe det henne. Tror du evt. man kunne bytte det ud med noget andet?

  Frida

 3. Nam nam nam!
  Man bliver helt lækker/kagesulten. Har selv prøvet at bage den – med mere sirup, det er altså ikke helt værst. :)

  Jeg har nyligt opdaget din blog, og hvor er den dog hyggelig og inspirerende! Man får en overskudsagtig følelse af at læse dine indlæg. Der er lidt til hver smag, og du formår at gøre den til din helt egen. Credit for dét!

  Btw, hvordan går det med lille vuffer og blodprøverne? Er ked af din bekymring, men har selv prøvet noget lign. med min egen hund, da den var helt hvalp. Det skulle meget gerne være et tegn på vækst og “teennage periode”. Krydser fingre for, der intet alvorligt er, men kan sagtens forstå din bekymring.
  God aften
  /Michelle

 4. Ej hvor ser den kage bare virkelig lækker ud! Den er jeg HELT sikkert nødt til at lave en af de nærmeste dage.. Håber den smager ligeså godt som den ser ud.. MMMH

 5. Hej piger,
  Orangeblomstvand kan købes i specialforretninger og indvandrerbutikker/grønthandlere. Det kan snildt udelades, men giver en fantastisk smag. ELSKER elsker elsker orangeblomstvand :)

 6. Den ser så fantastisk lækker ud den her kage! Skal helt sikkert bage den i morgen :-)
  Desuden bagte jeg i går din dadel-mandel-appelsin kage (dog som muffins og med lidt kokosmel da jeg ikke havde dadler nok) og de jo helt vildt lækre. Så af hjertet, tak for sådan nogle skønne opskrifter! Havde savnet dine kageopskrifter så selvom jeg ikke skulle bage i går (da jeg læste indlægget) læste jeg alligevel det hele og nød både teksten og de smukke billeder :-)

 7. Aiiiiiiiiiiiijj. Kunne virkelig, virkelig, VIR-KE-LIG godt spise den der lige nu.
  Den har været på min to-bake liste lige siden du udgav indlægget. Det samme med dadel-sagen. Yum.
  Tror du godt at jeg kunne erstatte siruppen med dadler, eller ville det ødelæggen teksturen?

  er lige top irriterende og linker til min blog…undskyld, hader også mig selv lidt.

  http://www.boksenblog.blogspot.com/

 8. Citruskagen er blevet en af mine absolutte favoritter. Mon du har prøvet at fryse den? Tror du det vil gå?
  Tænkte også på, om du har ander ideer til, hvad man kan bruge orangeblomstvand til, da jeg fik en kæmpe flaske – og det dufter og smager jo fantastisk.

 9. Et lille tip, men kan evt bruge agavesirup i stedet for sirup eller honning til bagning osv. Det påvirker nemlig ikke blodsukkeret så meget som andet sirup, og er også en del sødere, så man behøver ikke bruge så meget ;-)

  Men ellers, super opskrift! :-)