recipe: vanilla bean ice cream// vanilleis

Da jeg bagte kirsebærtærten forrige uge lavede jeg også – for første gang – vanilleis helt fra scratch. Hvilket var dumt, for nu vil jeg aldrig spise andet. Splitte mine bramsejl hvor smagte den bare godt! Lækker og fed og cremet og med en gennemtrængende og vidunderlig vanillesmag. Kan slet ikke stoppe med at tænke på den og lige så snart vi kommer hjem fra livet på landevejene må jeg lave en ny portion.

Jeg fulgte denne opskrift men var en dovenlars og sprang altså et par trin over og det gik fint og isen blev perfekt alligevel. Jeg brugte både vanilla bean paste (som I kan se på et af billederne ovenfor) OG en vanillestang og smagen blev fuldstændig fantastisk. Hvis man ikke kan opdrive vanilla bean paste kan man bruge vanilleekstrakt og hvis man heller ikke kan få det; vanilleessens.

Vanilleis, ca. 1 l
250 ml sødmælk
en knivspids salt
150 g sukker
1 vanillestang
500 ml piskefløde (jep, det er ikke for tøsetøser det her!)
1 tsk ren vanilleekstrakt
5 store æggeblommer (og brug nu nogle store flotte nogle fra nogle store flotte øko-æg, ikke de blege i bægrene)

 • Varm mælk, salt og sukker i en tykbundet gryde. Skrab kornene fra vanillestangen ud i mælken og lad også den tomme stang komme i gryden. Tag det af varmen og sæt låg på og lad det stå og trække vanillesmag i en time (eller længere).
 • Kom herefter æggeblommerne i vanillemælken og pisk grundigt (du skal røre hele tiden og gerne i 8-taller) over svag varme til cremen begynder at tykne. Den skal blive så tyk at den så småt kan ‘hænge fast’ på piskeriset, men den må ikke begynde at koge. Så tag det stille og roligt ved svag varme.
 • Sæt gryden ned i en vask (eller skål) fyldt med iskoldt vand. Der må dog ikke komme vand i cremen, så pas på at det ikke går for højt op og rør i den til den er afkølet en hel del.
 • Hæld cremen i piskefløden lidt efter lidt imens du rører (her kan det være rart med en hjælper) og afkøl hele molevitten en time eller to i køleskab og kør det herefter på ismaskine (hvordan og hvor længe varierer fra maskine til maskine, se i brugsanvisningen).
 • Spis den som ‘softice’ direkte fra ismaskinen eller frys den i en container til den er helt hård (det tager et par timer alt afhængig af fryser).
 • Tag den ud ca. 15 min før den skal serveres.
 • Spis.
 • Nyd.

Jeg har i øvrigt trukket vinderne af konkurrencen om Purely Professionals Repair Cream. Stort tillykke til Maiken Ladegaard, Miriam, Katja Hjørvang og Christel, der får direkte besked snarest :)

I made the most delicious, creamiest and richest vanilla bean ice cream after this recipe last week and I can’t stop thinking about it. Vanilla ice cream will never be the same again. Nom nom nom!!

(Visited 694 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

14 Kommentarer

 1. Åh det værste ved at læse blogs er nogle gange de lækre opskrifter..jeg er lige gået på kalorielet diæt og nu ser jeg denne opskrift og solen skinner udenfor og det er bare perfekt isvejr..Må være stærk..;)

 2. Wait, what? Har jeg ligefrem vundet noget?! Wuhu!

  I øvrigt var det en fatal fejl at lave din egen is. Når man først er i gang, er det umuligt at stoppe! Jeg tror ismaskinen er en af de mest brugte køkkenobjekter her i huset. ;)

  1. Har fået den af en veninde fra Australien :S Så ved det desværre ikke… Men kan garanteret købes et sted på nettet :)

 3. Mmmmmm, så lækkert, er der ikke mere tilbage?
  Hvad mon det lange plettede er på siden af tallerkenen på billede 3?;))

 4. Åh hvor ser det lækkert ud, Emily!
  Hvilken ismaskine bruger du? Jeg bliver nødt til at eje en nu, men jeg ved ikke hvor jeg skal starte, så jeg tænkte at du måske har et par erfaringer du kan dele ud af? :)

 5. Hej Emily

  Jeg vil bare lige sige, at du har e vildt fed blog! Elsker den virkelig. Vil bare høre om man kan lave isen uden ismaskine, hvis man husker at røre i isen mange gange mens de fryser ?

  – Camilla :-)