opskrift: groft brød af Ølandshvede

Sent i går aftes hvor jeg var rigtig arrig (jep, det sker af og til), fik jeg en umanerlig lyst til at bage og tæske i noget dej. Bedste kur mod arrigskab og der kommer endda noget dejligt ud af det.

Jeg havde for nogen tid siden købt en pose (temmelig kostbar) groft fulkornshvedemel af den berygtede Ølandshvede (med den store ‘kornsmag’) i Meyers Deli. Jeg valgte blot at følge en af opskrifterne bag på posen og resultatet blev så lækkert at jeg lige vil dele den med jer. Smag, fornemmelse og konsistens er nærmest som et kryds mellem et lyst brød (af den grovere slags) og så et rugbrød. Så helt perfekt i mine øjne, da jeg godt kan lide rigtig groft brød med stor smag, men nok må indrømme, at jeg ikke er den allerstørste rugbrødsfan ;)

Til 1 brød
4 1/2 dl koldt vand
7 g gær
1 tsk flydende honning
2-3 tsk citron- eller appelsinsaft
10 g havsalt
250 g fuldkornsølandshvedemel
250 g hvedemel

1 form på 1 1/2 – 2 liter og lidt olie til pensling af denne

Hæld vandet i en skål og rør gær, salt, citrussaft og honning ud heri. Hæld melet i og rør det ud. Lad det derefter trække i 15 minutter. Ælt eller pisk dejen voldsomt med en grydeske eller med hånden i 5 minutter. Lad så dejen hvile i 5 minutter og ælt den derefter i 5-7 minutter igen til dejen slipper kanten (kan med fordel gøres på røremaskine). Smør formen med olie og læg dejen ned i og dæk den med et fugtigt viskestykke. Lad den hæve i 4 timer på køkkenbordet eller natten over 10-12 timer i køleskabet.

Varm ovnen op til 250 grader. Drys lidt mel på toppen af brødet og sæt det i ovnen. Efter ca. 5 minutter skruer du varmen ned til 200 grader og bager brødet færdig i 45-55 miutter – vend det så ud af formen og bank let på undersiden. Hvis det lyder hult er det færdigt. Lad det køle af på en bagerist før du skærer det :)

Er allerede på min 4. (eller var det 5?) skive i dag. Mums…

Baked this gorgeous loaf of bread this morning. It’s somehow therapeutic to make bread + the house still smells wonderful.

(Visited 3.905 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

22 Kommentarer

 1. Hæhæ arrigskab kan godt føre gode ting med sig hvis man formår at udnytte det konstruktivt ;-)
  Det ser smadder lækkert ud det brød – er bare lidt i tvivl om mængden af gær?
  Håber brødtævningen hjalp på humøret! :-)

  1. Ja, det smager helt fantastisk. Troede faktisk lidt at det var en storm i et glas vand, men der er virkelig noget om det :)

   Hvor længe skal det hæve (og hvordan? koldt?) for at være langtidshævet?? :)

  1. Det tror jeg bestemt :) Dog hjælper formen nok til at give det en ekstra sprød skorpe (og måske saftigere krumme, men skal ikke gøre mig alt for klog på det).

  1. Ja, det skulle jeg bestemt mene. Mon ikke eksempelvis Irma har det… Og øko-/specialkøbmænd… :)

 2. Ohh, hvor ser det godt ud. Selvom jeg, som er svensker, ikke har en anelse om hvad arrig betyder. Ølandsmel, kender jeg til gengæld godt :)

 3. Hvis du godt kan lide ølandshvedebrød, kan jeg anbefale også at prøve kræfter med bygbrød. Jeg er heller ikke så vild med rugbrød, men bygbrødet er en slags “rugbrød light”. Det er lidt kageagtigt i konsistens, men ikke med den sure maltsmag, som rugbrød har.
  Fortsat tak for den dejlige blog – den er så personlig og fin :)

 4. Jeg har netop rørt brødet sammen og sat dejen i køleskabet – Jeg glæder mig til at overraske kæresten med nybagt brød i morgen formiddag!
  God weekend og tak for en god og inspirerende blog :)
  // Line

 5. Måske et dumt spørgsmål, men hvor er din rist fra? Går lidt ud fra at den er fulgt med komfuret, men hvilke mærke er dit komfur så?

  Jeg leder nemlig efter sådan nogle ternede riste, men kan ikke finde dem.

  1. Åh, det er sådan en jeg har fået fra min mormors hjem, da hun flyttede på plejehjem. Tror det bedste sted at finde sådan en er på loppemarked eller hos en marskandiser :)