Jeg er jo en kende svenskofil og næst efter de åh så dejlige kanelbuller, er lussekatterne på min ‘top-5-svensk-bagværk-liste’.
Da vi var i Sverige forrige weekend var det umuligt at opdrive det vidunderlige, safrangule Lucia-bagværk (svenskerne er også vilde med dem og de var udsolgt alle vegne), så i weekenden tog jeg revanche og bagte mine egne.
I overmorgen er det Luciadag, så dér har I en undskyldning for også at bage en portion af disse lækre boller, der nok er mere kage end brød, men det er jo kun Lucia én gang om året ;)
Svenske luciaboller, 15-20 stk.
150 g smør
5 dl mælk
50 g gær
250 g kvark
1 æg
1/2 g safran
1 1/2 dl rørsukker
1/2 tsk salt
ca. 1150 g hvedemel
et sammenpisket æg til pensling og rosiner til pynt
- Smelt smørret og tilsæt mælken.
- Smuldr gæren i en røreskål og hæld smørmælken (den skal være ‘fingervarm’) over og rør gæren ud heri.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt.
- Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted (uden træk) i ca. 30 minutter.
- Dæk et par bageplader med bagepapir og tænd ovnen på 210 grader.
- Slå dejen ud og ælt den igennem. Den den derefter i 15-20 stykker, der rulles til pølser og formes som et S, hvor enderne rulles op og en rosin placeres i hver ‘oprulning’, eller som et kors hvor to S’er lægges hen over hinanden.
- Pensl lussekatterne med sammenpisket æg og bag dem i ca. 8-10 minutter.
- Serveres lune med koldt smør. Mmmmm….
ENGLISH RECAP: One of my favorite Scandinavian Christmas foods are ‘Lucia-buns’ little sweet buns with saffron an raisins. Find a similar recipe here.