opskrift: luciabrød // svenske lusekatter

Jeg er jo en kende svenskofil og næst efter de åh så dejlige kanelbuller, er lussekatterne på min ‘top-5-svensk-bagværk-liste’.

Da vi var i Sverige forrige weekend var det umuligt at opdrive det vidunderlige, safrangule Lucia-bagværk (svenskerne er også vilde med dem og de var udsolgt alle vegne), så i weekenden tog jeg revanche og bagte mine egne.

I overmorgen er det Luciadag, så dér har I en undskyldning for også at bage en portion af disse lækre boller, der nok er mere kage end brød, men det er jo kun Lucia én gang om året ;)

Svenske luciaboller, 15-20 stk.
150 g smør
5 dl mælk
50 g gær
250 g kvark
1 æg
1/2 g safran
1 1/2 dl rørsukker
1/2 tsk salt
ca. 1150 g hvedemel
et sammenpisket æg til pensling og rosiner til pynt

 • Smelt smørret og tilsæt mælken.
 • Smuldr gæren i en røreskål og hæld smørmælken (den skal være ‘fingervarm’) over og rør gæren ud heri.
 • Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt.
 • Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted (uden træk) i ca. 30 minutter.
 • Dæk et par bageplader med bagepapir og tænd ovnen på 210 grader.
 • Slå dejen ud og ælt den igennem. Den den derefter i 15-20 stykker, der rulles til pølser og formes som et S, hvor enderne rulles op og en rosin placeres i hver ‘oprulning’, eller som et kors hvor to S’er lægges hen over hinanden.
 • Pensl lussekatterne med sammenpisket æg og bag dem i ca. 8-10 minutter.
 • Serveres lune med koldt smør. Mmmmm….

ENGLISH RECAP: One of my favorite Scandinavian Christmas foods are ‘Lucia-buns’ little sweet buns with saffron an raisins. Find a similar recipe here.

bloglovin

(Visited 8.617 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

32 Kommentarer

 1. Nej, hvor godt! Jeg havde lige siddet og tænkt, at jeg godt kunne tænke mig at bage sådan nogle – nu er der jo ingen undskyldning for at lade være! ;)

 2. Hej Emily. Jeg har haft en del problemer med hvordan man folder Luciabrød. Noget du kan vise? :)

 3. Hej Emily.
  Jeg synes rigtig godt om, at du poster det her indlæg INDEN luciadagen, så vi nu allesammen ved, hvad vi skal lave i overmorgen – det er vist også en god overspringshandling fra eksamenslæsningen :)

 4. Uh også mine favoritter!! Tusind tak for opskriften den skal helt sikkert afprøves :p

 5. Hvor er de blevet fine. Jeg synes simpelthen at det er så sødt at I dansker vælger at bruge smør til lussekatter. Hver gang jeg lavet lussekatter til mine danske venner vil de bruge smør til, og det ville aldrig en ske hjemme i Sverige :)

 6. wow der er godt nok forskel på mængden af mel i de forskellige opskrifter jeg har set på. Jeg har kun brugt 400g. Og kan derfor bedre forstå at min dej ikke hævede ligeså stort op som din. Der er også meget forskel på ovngraderne – nogle steder står der 180 og andre 240 og de skal have 25 min :s

 7. Uh, har lige lavet to plader med disse dejlige boller! De er blevet fantastiske! Er selv hjemme med eksamen, og da jeg så opskriften måtte jeg bare lave dem, især fordi vi aldrig har fået det i mit hus før. Familien var ellevild, så tak endnu en gang for en god opskrift, elsker dine opskrifter :)
  ps valgte dog at putte lidt grahamsmel og fuldkornsmel i for samvittigheden ;)

 8. Hej Emily.
  Jeg har handlet ind til disse og skal bage dem i morgen :) Jeg er dog lidt i tvivl om, hvad man gør med safranen? Manden jeg købte det af sagde, at det skulle opløses i lidt væske. Men på et af dine billeder ligner det, at du morder det? Men det står ikke i opskriften. Hvad vil du anbefale? :)
  Mvh. Maria.

  1. Hej Maria,
   Jeg morter det først (du kan knuse det med bagsiden af en teske, hvis ikke du har en morter) og rører det så ud i ganske lidt vand. Det sidste er ikke et must, men det sørger for at både aroma og den flotte gule farve bliver fordelt bedre.
   God bagelyst :)

 9. Jeg har ikke prøvet, at lave bollerne før og har kun kunnet få fat på safran tråde. Kan de opløses i den varme mælk?

  1. Safrantråde er helt perfekt, det skal det være :) Du kan støde dem i en morter (se billede 4) eller med bagsiden af en ske i en lille skål. Hæld derefter et par spsk kogende vand over og lad det stå og trække lidt inden det rører i ved punkt 3. Og ellers ja, så rør de stødte tråde ud i den varme mælk.

   Kan godt se at den ikke er så detaljeret den opkrift, måske jeg lige skal rette den lidt til ;)

   God bagelyst :)

 10. Hej Emily!
  Har bagt de her fantastiske lusekatter før og spist dem alle (med hjælp fra venner, bevares ;) ) på samme dag. Jeg har dog tænkt over om de kan fryses?

  Kh, Maja

  1. Åh tak for at minde mig om dem, dem må jeg også bage nu :) Dét kan de. Du kan evt. tage dem ud en anelse før, lade dem køle af og så fryse dem og så lige give dem 5 min i ovnen inden de skal spises :) Klem Emily

   1. Tak for hurtigt svar – de bliver smidt i ovnen i eftermiddag. Det ér jo snart Lucia-dag!
    Kh

 11. jeg elsker luciaboller

  nu der godt nok længe til jul, men prøv evt. at røre safranen ud i akvavit aften før, det virker endnu bedre end vand i dejen er min erfaring.
  man kan også krydre dejen med lidt kardemomme, det gør vi i min familie.

 12. Super god opskrift. Har prøvet så mange opskrifter for at finde en god luse- katte- opskrift. Det er anden gang jeg bruger denne opskrift. Denne gang erstattede jeg halvdelen af kvark med kærnemælk. Det gav prikken over i- et med kontrasten mellem safranens sødme og det lille pift af surhed fra kærnemælken

  1. Så dejligt at høre Paula og tak for tippet med kærnemælk :) Glædelig jul til dig <3