Tips til plantepasning

Det er helt utroligt hvad blomster kan gøre ved et hjem. Vi har næsten altid blomster i alle rum (også på badeværelset), nogle afskårne og nogle i potter og det giver sådan en imødekommende og rar stemning. Selvfølgelig skal de passes, men det er det hele værd. Se mine tips til at holde liv i planter og få afskårne blomster til at holde længst muligt nedenfor.

Vi har et citrontræ og en orkidé i køkkenet. Og silkepapirsblomster i loftet, der stadig hænger der efter pigefødselsdagen. Selvom de jo ikke er levende, så giver de et fint touch af farve og har lidt ‘blomstereffekt’. Der findes masser på Etsy i alskens farver, se bare her. I stuen bor et oliventræ og så køber vi et bundt friske blomster eller to om ugen, typisk roser eller nelliker, som vi fordeler i en masse vaser (nogle med en eller to blomster i, nogle med flere, som her) og derefter sætter i ‘alle’ lejlighedens rum: På spisebordet i køkkenet, på et bord og en kommode i gangen, på badeværelset og nat- eller skriveborde i de andre værelser. Og vupti, så ser alt frisk og fint og hyggeligt ud.

Tip til afskårne blomster: Når du har købt afskårne blomster, så skær et par cm af stængler med et skråt snit (med en skarp kniv!) OG fjern alle blade, der kommer til at være under vandet i vasen (så undgår du at de rådner + danner alger). Sæt dem i en vase med vand. Skift vandet ofte. Gerne hver dag, men hver anden/tredje dag går også an. Stil blomsterne køligt om natten, hvis det er muligt. Undgå at de står lige på/ved et varmeapparat eller i et varmt vindue/i direkte sollys. Hvis man følger de råd, kan man forlænge holdbarheden af de afskårne blomster betragteligt.

Nogle blomster vil gerne i varmt vand (roser eksempelvis), mens andre hellere vil i koldt. Spørg evt. din blomsterhandler.

Tip til potteplanter: Langt de fleste potteplanter kan vandes på følgende måde (her fungerer det perfekt for både orkidéer og citrustræer) – to gange om ugen fyldes potten helt med vand og planten får lov at stå og ‘trække’ i 20-30 minutter. Derefter hældes det overskydende vand fra. På den måde bliver jorden gennemvædet og holder sig sådan til næste vanding, men man undgår overvanding (at planterne står med ‘fødderne’ i vand over længere tid). Til de mere tørstige planter kan det gøres 3 gange om ugen.

Sukkulenter er mindre tørstige og her kan man nøjes med at gøre det en gang hver anden uge eller blot at vande dem lidt med en vandkande af og til.

ENGLISH RECAP: I love having flowers in every room at all times. It gives a welcoming and put together touch to the home.

(Visited 2.240 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

9 Kommentarer

 1. Jeg bliver nødt til lige at kommentere på det her indlæg. Jeg har arbejdet i en blomsterbutik i snart 7 år, så har lært et par tricks efterhånden.
  Det er en stor fejl at man klipper blomster. De skal skæres skråt med en skarp kniv, for at undgå at stilken bliver klemt når man lukker saksen om stilken. Man skal give dem et så langt skråt snit som overhovedet muligt, så stilken får en så stor sugeflade som muligt. Derudover er det en rigtig god idé at snitte blomsterne hver gang man skifter vand, da man så får den største effekt ud af det nye “friske” vand.
  Og sidst men ikke mindst, så nævner du lige præcis roser. Og hvis man skal have roser til at holde længst muligt, så skal de stå i brandvarmt vand. Ikke bare lunkent men det allervarmeste vand fra vandhanen (gerne 60-80 grader). Det lyder virkelig vildt, men det virker og man undgår at de hurtigt “nikker” med hovederne. Grunden til det er, at roser har en meget kompakt stilk (den minder mere om en gren end en almindelig blomsterstilk) og derfor kan vandet godt have lidt svært ved at nå helt op igennem stilken og op til hovedet. Koldt vand skaber luftbobler i stilken og tilstopper den dermed, men det mega varme vand kan trække luftboblerne ud og sørger for at vandet har frit løb gennem hele stilken.

  Puha, lang kommentar, men lidt public service er vel altid godt? ;)

  1. Altid dejligt, tak for tips og tricks.

   Ovennævnte virker nu rigtig fint her, men der er jo altid plads til forbedringer :)

 2. og brug afkølet kogt vand til orkidéer. Det kan de godt lide. Og smid dem ikke ud efter blomstring, når de begynder at skyde igen efter nogle måneder (hvis man er heldig, og ikke får givet for meget vand i hvileperioden), så kom orkidégødning i vandet 1 gang om ugen :)

  1. Hvor længe kan man forvente at de blomstrer? Er virkelig uvenner med mine orkideer, blomsterne falder af for et godt ord, og jeg har ellers fået råd af alle jeg kender… :) Vander dem 1 gang om ugen, hvor jeg lader dem stå og trække vand i 10-15 minutter. Men det er måske for lidt/for sjældent…?

   1. Hvis den taber blomsterne kunne det godt tyde på det. Prøv med 2 gange om ugen :)

    Står den i direkte sol/meget varmt?

 3. Nu handler indlægget jo godt nok om blomster, men jeg syntes de der pom poms i silkepapir var så flotte – men tænkte at man måske kunne lave dem selv i stedet for at bestille dem hjem, og det kan man snildt. Man kan bare google “DIY tissue paper pom poms” og ja, Søstrene Grene har fx billigt silkepapir. Det har jeg i hvert fald tænkt mig at gøre – så snart jeg finder ud af hvordan jeg når loftet med mine 1,65 m uden en stige…