Fastelavnsboller

Fastelavnsboller får mig gennem februar. Og jeg elsker dem i alle afskygninger. Winerbrødsversionen, dem der mest er en flødekage, de svenske semlor og så de gammeldags fastelavnsboller med creme. Ditte bloggede de lækreste semlor (opskrift her), mens jeg var i Thailand og jeg blev så fastelavnsbollesulten, at det første jeg havde lyst til, da jeg kom hjem, var selv at bage nogle. Der kom dog det ene og det andet i vejen, men i går lykkedes det at producere gode gammeldags fastelavnsboller med creme, men med lidt mere opdateret topping i form af hvid chokolade, frysetørrede hindbær og hakkede pistacienødder.

Fastelavnsboller er i øvrigt ikke det eneste ved fastelavn, jeg holder af. Jeg er nemlig helt vild med udklædningsfester og må huske at holde en næste år eller opstøve en. Det er det skæggeste. Dengang jeg læste litteraturvidenskab, havde vi nogle ret geniale fastelavnsfester og jeg husker i særdeleshed et år, hvor jeg var klædt ud som Harry Potter (skal nok se, om jeg kan finde et billede) og min veninde var Hermione. Good times!

Opskriften på de her vidundere er Sarahs. Teksten ligeså (+ mine tilføjelser). Hende med den fabelagtige kringle (opskrift her). Eller fastelavnsbollerne er egentlig hendes søsters opskrift, men uanset hvor den stammer fra, er de alt, alt for herlige til ikke at dele :)

FORSTANDERINDENS FASTELAVNSBOLLER – 12-15 stk
DEJ
100 gram smør, smeltet
2 dl lun mælk (sådan ca. lillefingertemperatur)
25 gram gær
50 gram rørsukker
1 tsk salt
500 g hvedemel

CREME
2,5 dl fløde
2,5 dl sødmælk
100 gram sukker
1 stang vanilje
6 æggeblommer
30 gram maizena

PYNT
150-200 g chokolade (jeg brugte hvid)
Et skvæt fløde
Hakkede, usaltede pistaciekerner eller andre nødder
Evt. frysetrørrede hindbær

 • Gæren røres ud i mælken, sukker, salt og smør tilsættes. Melet æltes i, og dejen hæver til ca. dobbelt størrelse
 • Æggeblommerne piskes sammen med sukker, maizena og kornene fra vaniljestangen. Mælk og fløde koges op sammen med den tomme vaniljestang. Når blandingen koger, hældes den i æggemassen og det hele legeres.
 • Hvis ikke det tykner, hældes det i gryden igen og varmes til det gør. HUSK at piske hele tiden imens.
 • Køl cremen af og pisk imens, så den ikke skiller.
 • Rul dejen ud, skær den i firkantede stykker, på ca. 10 x 10 cm. Rul evt. stykkerne ekstra pæne efterfølgende.
 • Læg en klat creme på hvert stykke, pensl sidderne med æg og fold sammen, hjørne mod hjørne.
 • Vær omhyggelig med at klemme alle sider og hjørner sammen = mere creme i bollen og mindre udenfor.
 • Lad de små pakker hæve ca. 20 minutter på en bageplade med bagepapir.
 • Pensles med æg pisket med lidt mælk.
 • Bages ved 200 grader varmluft i ca. 10 min. eller til de er let gyldne.
 • Glasur: Chokolade og et skvæt fløde. Smelt chokoladen over vandbad, kom lidt fløde i. Den må godt være ret tyk.
 • Når bollerne er kølet lidt af, pensles de med glasuren.
 • Spis, og dø lidt af lykke.

(Visited 12.025 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

27 Kommentarer

 1. Åhh fastelavnsboller <3 De gør bare det hele meget bedre! Og fantastiske billeder som altid!
  Sarahs kringle var i øvrigt fabelagtig! Jeg lavede den til min familie for en måneds tid siden :-)

 2. Hvor ser de lækre ud! Og super fin farve de smukke franske anemoner har!
  Jeg har lige et spørgsmål mht. Purely professional produkterne. Jeg har det seneste stykke tid lidt af klø i hovedbunden og mere fedter hår end normalt… Jeg har ellers en shampoo der eftersigende skulle være uden sulfater, men alligevel irriterer den min hovedbund, desværre! Men er i tvivl om, hvilken shamppo jeg skal vælge. Har du prøve 2’eren og er den meget afrensende eller hvordan, hvis man ikke bruger tunge stylingsprodukter? Hvilken shampoo ville du måske anbefale mig? Og har du ellers positive oplevelser med PP? Dit hår er jo det lækreste! :)

  Ha’ en dejlig dag, Emily!
  Kh Mie

 3. De ser jo helt fantastisk ud! Nu har jeg kun lyst til fastelavnsboller =/ Men at det snart er fastelavn er jo faktisk den perfekte undskyldning for at gå i krig i køkkenet :-D

 4. Seriøst den bedste opskrift :) Cremen plejer altid at ryge ud over det hele, men ikke denne gang. Så lækre! God søndag!

  1. PS Jeg bagte mine med lakridspulver i cremen og med mamelade indeni også.. Kan anbefales :)

 5. Hvor ser de helt vidunderligt gode ud! Fastelavnsboller er absolut noget af det bedste ved denne tid på året, og hvor findes der mange gode slags!

 6. Hej E!

  På instagram har du et billede af 5 lækre rødlige neglelakker – de to kan jeg kende fra sidste uges Magasin-favoritter, men hvilke er de andre mon?

  1. Uh er ikke lige hjemme, men skal se om jeg kan huske at kigge efter, når jeg er hjemme igen. Den mørkerøde hedder Twin Sweater Set i alle tilfælde :) De er alle fra Essie :)

 7. Skønne franske anemoner – det er en af mine yndlingsblomster.
  Fastelavnsbollerne ser fristende ud; og det er rart med lidt inspiration, da jeg har lovet mine døtre, at vi netop skal bage fastelavnsboller i weekenden.
  Forårshilsen, Christina

 8. Flotte billeder og de ser bestemt også lækre ud. Til dato er Valdemarsro’s fastelavnsboller mine yndlings, og de skal også bages i år! :0)) smil Lene

 9. Wow – virkelig gode billeder og lækre fastalavnsboller!
  Tænkte på, hvilket stel er tallerkenen, som fastalavnsbollen ligger på? Den er så fin :-)

  1. Hej Caroline, mange tak :) Av, der kan jeg desværre ikke lige umiddelbart hjælpe. Det er min venindes tallerkener (billederne er fra dengang jeg boede sammen med hende). Men skal prøve at huske at spørge hende, næste gang jeg ser hende :)

   1. Nårhh okay – det er bare helt i orden! :-) Og tusinde tak for det hurtige svar! Men så fine billeder og farver!

 10. De her fastelavnsboller er bare SÅ gode! Lavede dem sidste år (hvor de desværre ikke hævede nok) og skal lave nogle igen i morgen. Uf, jeg glæder mig :D