Friluftsliv

friluftsliv

Jeg holder umådeligt meget af at være udenfor og i særdeleshed lige nu, hvor naturen er smukkest. Både sådan rigtigt udenfor på vandretur-i-skoven-måden (eller endnu bedre vandretur-i-skoven-i-Sverige-måden gerne kombineret med telt), men også bare af mine daglige ture i Utterslev Mose, Hareskoven og rundt i villakvarteret hvor jeg bor. Eller slet og ret at sidde i min have eller udforske min by på gåben eller cykel. Bare jeg kommer ud.

Min veninde, der er psykolog og arbejder med svært deprimerede mennesker, fortæller altid at noget af det bedste terapi, er at komme ud at gå en tur. Regelmæssigt. Og for nylig læste jeg om en nordisk undersøgelse, der satte lighedstegn mellem hvor lykkelige folk er og hvor meget tid, de tilbringer udendørs. Og her lå danskerne faktisk i top.

Jeg er blevet præget godt af min far, der desværre ikke er her mere, men som var lidt af en frilufts-afficionado, der satte en ære i at slæbe mig med på vandre-, telt- og klatretur og ud at sejle, så ofte som muligt. Jeg var ikke altid ubetinget fan som barn (jeg ville helst bare ud at ride!), men jeg er virkelig glad for at være blevet gjort sulten på natur og udeliv. Noget der nu er nærmest meditativt og ren terapi for mig (det og kagebagning og boglæsning), minder mig om min far på bedste vis og som tilmed er en rar interesse, jeg deler med min kæreste. Nå ja, og Penny. Har vist sidstnævnte at takke allermest for, at jeg kommer så meget ud. Og måske for at jeg som regel er ret så glad ;)

Kan I mærke om I er gladere, når I kommer ud?

ENGLISH RECAP: I really, really enjoy free air life and spending a lot of hours out in nature each week. Especially this time of year and with my four legged sidekick and boyfriend by my side. It’s so therapeutic, cleanses my mind and is always my go to cure when I feel a lot of pressure or stress.

(Visited 626 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

35 Kommentarer

 1. Det lyder som en skøn ting at have fået med fra din far. Jeg har selv mistet min far for snart tre år siden, som var lidt af et luksus madøre, og synes at den bedste måde at mindes er at købe de gode råvarer, den lækre fisk og den altid vindende Summerbird. Så sender jeg ham altid lige en tanke og husker tilbage på gode tider. Tak for en dejlig blog

  Kh Karoline

  1. Selv tak og det er også nogle fine minder og noget rart at have haft sammen. Dejligt at vi kan mindes dem, gennem dejlige interesser :)

 2. Jeg giver dig helt ret. Min far er jæger, så jeg har ofte været med ham ude i naturen, hvilket også har givet mig et ganske naturligt forhold til dyr og hvor maden kommer fra. Når man som 10-årig har bambi hængende i haven, eller er med til at pille en fasan i kælderen, så sætter det ligesom alt lidt i perspektiv.

  Btw. jeg har lige læst “Stoner” af John Williams, som jeg på det kraftigste vil anbefale dig og bogklubben, hvis du ikke har læst den!

  1. Haha… Ja det gør det, skal jeg lige love for. Min kæreste går også på jagt og skal altså lige vænne mig til at se ‘hvor maden kommer fra’ på så nært hold ;)

   Tak for bogtippet!

 3. Jeg er ubetinget meget mere glad og overskudsagtig efter en gå tur udenfor. I skov, ved strand eller bare i en park, er uden tvivl det bedste for mig. Jeg elsker også en gåtur gennem København, men nogle gange kan det også bare blive for mange mennesker på en gang :)

 4. Jeg bliver manisk, hvis jeg sidder indenfor og det er godt vejr.. så MÅ jeg bare ud i solen og luften og lyset.. For tiden trækker Dyrehaven rigtig meget, og jeg er glad og lykkelig i låget, når jeg kommer hjem efter en lang gåtur med familien (gerne afsluttet med varm chokolade på Rådvad Kro.. oooh Heaven!!!! :-D)

  1. Der er virkelig også dejligt i Dyrehaven lige nu :) Av, det har jeg aldrig prøvet, det må jeg vist hellere få lavet om på!

 5. Jeg er også hestepige, og selvom jeg ikke altid gider ud – hvis vejret er dårligt – så er det altid rart, når man kommer afsted. Jeg har en samojede, som elsker at være ude, og nyder mange lange gåture, så jeg er jo nødt til at komme ud ret jævnligt. :-)

 6. Ih altså, nogle fine billeder! Kan du ikke engang lave et indlæg med tips til, hvordan man tager gode billeder? :)
  Jeg elsker virkelig også naturen – især nu her, hvor verden uden for er så smuk! Det kan virkelig gøre underværker at lufte hovedet i form af en god lang gåtur/løbetur :)

 7. Så dejligt indlæg. Skønne billeder, og kærligheden til naturen lyser ud af både billeder og tekst. Jeg bliver i helt godt humør her på den anden side af skærmen. Jeg kan også mærke, at jeg bliver i meget bedre humør af at være ude. Det er virkelig vigtigt, også nu her hvor lyset er mere sparsomt og man ikke på samme måde automatisk er ude som fx en varm sommerdag. Heldigvis har mine små piger lidt den samme effekt som en hund; de vil altid gerne ud, og er akkurat ligeglade med vejret, bare de har tøj på til det:-) Jeg drømmer dog i smug om kombien børn OG hund. Åhr det ville være sjovt. Og hyggeligt. Og lærerigt for pigerne. Og lidt hårdt måske også, med et extra lille væsen i familien :-) Det er i hvert fald min kærestes argument for hvorfor vi ikke skal have en pelset ven lige nu…

  1. Er helt enig og dejligt at børn virker på samme måde som en vaps :) Og ja, det er lige akkurat der der med at være sammen med nogen der bare er gennemglade over at være ude, uanset vejret. Det smitter altså!
   Det er et kæmpe arbejde at have hund, men de kommer heldigvis i forskellige aktivitetsniveautyper, så måske det slet ikke er så tosset en idé endda ;)

 8. Jeg kan tydeligt mærke det. Uanset vejret, er jeg mere frisk og glad efter en god gåtur. Jeg forsøger også altid at lægge mærke til alle de smukke ting på turen (himlen, træerne eller noget i en vindueskarm).

 9. Helt klart bliver man glad i låget af en lang gåtur i det fri:-)
  Det bedste er at have et par hunde med, for så får man også grinet undervejs, for de laver altid skære og sjove ting…..

 10. Ja!! eg elsker også at være i naturen! Jeg kunne dog ikke slippe byen og flytte på landet, men jeg føler at min kæreste og jeg har fundet et godt kompromis. Vi er flyttet i hus i en større provisby, men med den skønneste have – og urtehave. Hvilken glæde det er at lave mad med grønt man selv lige har hentet i haven. Det er ærgerligt at det er dyrt at køb hus+have i Aarhus og Kbh, så jeg tror du er heldig at have fundet en lejlighed med egen have. Ellers det jo dejligt, at der aldrig er særlig langt til hverken skov eller vand når man bor i Danmark.

  1. Åh, det vil jeg også gerne have på et tidspunkt. Altså en større have, hvor man rigtigt kan dyrke sager :)
   Ja, helt enig, er også glad for at kunne bo som jeg gør.

 11. Hej Emily. Du kender mig ikke, og jeg kender ikke dig, og normalt kommenterer jeg ikke på blogindlæg, uanset indholdet. Jeg læser din blog on and off, men dette indslag, i al sin urevolutionerende enkelthed og med sit simple budskab skabte bølgeskvulp i mig – fordi jeg netop er et af disse mennesker, der lider under en svær klinisk depression, og fordi jeg ved, hvor ret du har og hvor rigtigt det er at naturen er terapi for mennesker (og hunde). Så dette er et skulderklap til dig, for at beskæftige dig med “virkelige emner” også, og en stor opfordring til alle derude, der måtte have det ligesom jeg – hvor svært det end måtte synes at komme op, ud og afsted, så gør det alligevel. Der er så meget at hente i muldjord og en frisk brise.
  Emily – jeg har selv en 5 år gammel schæfer/rottweilerbamse. Sådan ét styks flapøre og en far er klart de bedste følgesvende ude i naturen. Jeg er ked af at høre, at din far ikke længere er hos dig. Og hvor er din flapøre sød.
  Fine kram til dig

  1. Kære Bine,
   Tak for at du havde lyst til at kommentere. Og hvor er det sejt at du kommer op, ud og afsted alligevel. Jeg har desværre også depression tæt inde på livet (en meget kær veninde) og det er bare så hårdt og komplekst. Det lyder som en dejlig hund du har, det er altså også ren terapi i sig selv :)
   Mange klem Emily

 12. Jeg er vild med frilufts-Emily. Og jeg forstår dig så godt. Jeg skal selv have min daglige dosis natur, hvorfor jeg cykler i al slags vejr. Også snestorm, så længe man ikke bliver væltet helt af cyklen. Derfor har jeg selvfølgelig en masse praktisk tøj, for der er ikke noget værre, end at blive fuldstændig gennemblødt efter en cykeltur.

  Udover de daglige cykelture, så elsker jeg at gå lange ture, vandre i bjerge og på bakker, bade i svenske skovsøer, tage på kanotur og alt muligt andet. Der er bare ikke meget, der slår at blive rusket godt igennem af naturen og få koblet af udenfor. :)

 13. Hvilket fantastisk dejligt indlæg :)
  Jeg elsker naturen. Der er bare en ro, som ikke findes andre steder. Jeg været spejder gennem 15 år og leder i de 8 af dem, så naturen betyder noget ganske særligt for mig. Jeg bliver så glad, når du skriver om dit forhold til netop naturen, for det bekræfter mig i, at man sagtens kan være friluftsmenneske og business woman på en gang til trods for, at det er helt forskellige verdener. Ville ikke undværre noget af det!

  1. Nej, vel. Det er fint det med at kunne rumme flere sider og den ene får mig til at (længes efter og) værdsætte den anden :)

 14. Hende psykologveninden, har hun et navn? Som evt kan pb’es til mig?

  Friluftsliv er nemlig godt, så Pletnæse 2 og jeg ser frem til katte, ande – og fuglejagt enten på Amager eller Bernstoff. Say the word :-)

  1. Hun er ‘desværre’ ansat i psykiatrien i det offentlige…

   Det glæder vi os også til :)

 15. Åh, tak for alle jeres dejlige tanker omkring udendørsliv <3 Jeg svarer på dem hurtigst muligt, men skal først lige ud at gå med den lille vaps og på arbejde :)

 16. Kære Emily. I needed this! SÅ frygtelig meget. Jeg har buret mig inde alt for længe, også selv om jeg ved hvor fint det er, at komme udenfor. Dine billeder og reflektioner over udeliv gav et velkomment spark bagi! Xo Laura

 17. Dejligt at andre end selv kan lide friluftsliv, men samtidig gå op i mange mere “byagtige” og kulturelle ting :)
  Jeg elsker naturen, er ude mest muligt, sover helst i telt størstedelen af sommeren. Vandreture, kajak, klatring, trangiamadlavning og og og! Det er fantastisk :D

  1. Åh, det lyder dejligt med telt hele sommeren og dine andre aktiviteter. Og ja, jeg kan lide det hele, både det urbane liv, læbestift, høje hæle, indendørshygge og så alt det man kan udenfor :)