Hjemmelavede træstammer

Jeg har en træstammeklub med sunde Sofie, hvor vi jævnligt mødes og tester forskellige konditoriers og bageriers bud på den fabelagtige restekage, der ikke bare er en gudespise, men også noget så politisk korrekt set med Stop spild af mad-øjne.

Mit og Sofies budskab er simpelt: Træstammer for en bedre verden!

;)

ENGLISH RECAP: Last week my sweet and healthy friend Sofie and I made these popular Danish cakes. They’re called Træstammer – Tree Logs. Find a similar recipe in English here.

Nuvel, det kræver selvfølgelig, at man rent faktisk har kagerester, før at alle de gode intentioner kan indfries og vi blev altså nød til at bage en kage specielt til formålet, da vi ikke lige lå inde med et halvt kilo kage, der bare var til overs.

Men hvis du nu er typen, der ikke (som os) spiser hele kagen på én gang, og som derfor af og til har lidt kage (et stykke wienerbrød eller lignende kan også ryge i puljen) til overs, så skær det i mindre stykker og frys det. De måske lidt kedelige kanter fra en skærekage er også glimrende bidrag. På et eller andet tidspunkt er der nok i resteposen til, at man kan lave træstammer eller romkugler. Jeg planlægger selv at gå i gang med at ‘spare op’ fra nu af :)

TRÆSTAMMER À LA SOFIE OG EMILY
– 12-16 stk.

Trøffelfyld:
500 g ”gammel” kage, vi brugte denne
100 g marcipan, revet
125 g mørk chokolade, smeltet
2 spsk ren kakaopulver (gerne rå, der smager af mere)
1,5 spsk hindbærmarmelade
3 spsk god, mørk rom (er det til børn eller folk som ikke kan lide smagen af alkohol kan rom erstattes med romessens)

Smørcreme:
75 g smør, stuetemperatur
125 g flormelis
2 spsk varmt vand
1 tsk ren vaniljepulver

Marcipanovertræk:
200 g marcipan
90 g flormelis
30 g glukosesirup

100 g chokolade til pynt, smeltet

 • Blend den ”gamle” kage til en ensartet masse.
 • Rør kagesmuldret sammen med den smeltede chokolade, marcipan, marmelade, kakao og rom sammen til en ensartet trøffelmasse. Stil den på køl.
 • Pisk smørcremen imens. Alle ingredienserne piskes med elpisker til en tyk, luftig masse og stilles herefter på køl.
 • Bland så marcipanovertrækket. Riv evt. marcipanen først. Ælt alle ingredienser sammen med hænderne. Del massen i fire og pak dem i film og læg dem på køl.
 • Når trøffelmassen er afkølet og fast tages den ud og deles i fire. Rul hver del til en lang pølse (ca. 2-3 cm i diameter). Stil dem igen på køl.
 • Tag et af marcipanstykkerne ud og rul det ud på et bord drysset med lidt flormelis. Rul marcipanen til et rektangel som svarer til længden af dine trøffelpølser.
 • Tag en trøffelpølse ud af køleskabet. Smør først et tyndt lag smørcreme på, smør så igen et mere dækkende lag, så der ikke fremkommer brune steder på trøffelpølsen (på den måde undgår man, at man kan se det brune igennem marcipanen på den færdige træstamme).
 • Herefter lægges pølsen på marcipanen, som forsigtigt lukkes herom. Tilbage på køl. Gentages med de sidste tre.
 • Tag alle træstammerne ud og skær dem i længde efter eget ønske. Dyp enderne i den smeltede chokolade.
 • Herefter skal træstammerne køles af endnu en gang, før de kan serveres og nydes med en lækker kop kaffe.

Kagerester af den lækreste marmorkage, som vi kom til at smage lidt vel meget på ;)

Game on!

Det er klart, at man bliver nød til at smage en hel del på varerne undervejs. Her blandes der smeltet, mørk chokolade i trøffelmassen.

Voilà! Færdig trøffel. Husk at smage den til. Måske den trænger til lidt mere rom eller kakao? Personligt kunne jeg også godt have lyst til at tilsætte bare en anelse kanel.

Marcipanudrulning med yndlingskagerullen.

Trøflen bliver smurt op med smørcreme. Husk også at smage på smørcreme.

Vi havde lidt udfordring med at lave træstammer lige store. Så vi bliver nok nød til at lave dem en gang til. Æv! ;) Resteenderne man kan se i baggrunden kan man trille lidt sammen og dyppe i chokolade. Og vupti, så har man de lækreste, små stykker konfekt.

Enderne dyppes i chokolade.

Det perfekte træstammetværsnit afslører, at der er smørcreme mellem trøflen og marcipanovertrækket. Meget, meget vigtig detalje!

(Visited 43.125 times, 18 visits today)

Skriv en kommentar

32 Kommentarer

 1. Er også virkelig hardcore fan. Desværre spiser jeg altid min kager op. Jeg er nysgerrig hvor din yndlings bager “stamme” er fra. Personligt er jeg meget glad for lagekagehusets.

 2. Oh my gaaawd, det set lækkert ud! Jeg ELSKER dine opskrifter, Emily! Keep ’em coming :)

 3. Åh, hvor har jeg ufatteligt meget brug for træstammer lige nu!
  Det lyder ret omfattende, men det skal helt sikkert prøves en gang. Når jeg altså lige har et halvt kilo kage til overs :b

 4. Minder mig om min venindes mor, der altid, da vi var børn lavede romkugler (trøfler hed de, for vi boede i Jylland ) af hendes sublime chokoladekage.
  Der var altid mange kagerester, da hun ofte bagte til sine dagplejebørn.

  1. Lagkagehuset er altså gode til det, Lauras er også et hit og Grannys er rigtigt, rigtigt gode :)

 5. Ser lækkert ud, men hvad f….. gør man, når man som jeg aldrig spiser kage og derfor ingen rester har??! Men jeg elsker træstammer!!! ‘Øhhh, det er også kage’….Nåh ja, men altså også det eneste kage jeg kan lide….

 6. Ihh hvor er jeg glad for at ikke at være den eneste med hang til træstammer. Synes nogle gange det er lidt pinligt, når man køber en enkelt træstamme hos bageren, men nu kan jeg da lave dem selv ;)

 7. Mums! De er vikelig gode .. Nu skal jeg igang med dine vanedannende cookies, som har stået i køleskabet i 48 timer nu :)

 8. Det var lige den opskrift jeg manglede til lillemandens fødselsdag på onsdag :) Hvor der stort set kun kommer voksne mennesker, der ikke gider spise børnekage og frugtstænger! Lækkert!

 9. Lækker opskrift :) Er netop igang med at lave træstammer og bruger denne som inspiration. Synes det er en rigtig god idé med smørcremen. Jeg har dog 2 spørgsmål:

  1. Kan man undvære eller erstatte glukosesirupen i marcipanen? Det er ikke noget jeg ligger inde med.
  2. Hvordan smørrer i smørcremen hele vejen rundt om trøflen inden den rulles i marcipan? På billedet ligner det at I kun smører den ene side, men på det senere billede hvor den færdige kage er skåret over ligner det at laget er hele vejen rundt. Kan ikke lige regne den ud :)

  Tak for opskrift og inspiration

  1. 1. sagtens det gør det blot lidt nemmere at rulle den pænt ud :)
   2. Man smører bare hele vejen rundt, så godt som det nu kan lade sig gøre. Det gør ikke noget at det ikke er helt pænt/jævnt.

   God bagelyst :)

 10. Nu har jeg ENDELIG taget mig sammen og fået lavet disse, så nu er jeg spændt på, hvad kollegaerne siger til dem i eftermiddag..:)