Marokkansk citronkylling

Jeg har for nylig købt en tagine og jeg er vild med at lave mad i den, idet den passer sig selv og samtidig holder på saft, kraft og smag. Og er god til efterårssimremad. Har man ikke sådan en, så fungerer en stegeso, Römertopf, et fad med låg eller et fad med en hjemmebygget skorsten af staniol altså også fint.

Her er taginen brugt til en marokkansk-inspireret kylling, der sender smagsløgene på rejse og tankerne til varmere himmelstrøg på kølige efterårsaftener. Retten er nem at lave, idet den stort set passer sig selv i ovnen. Opskriften er nedenfor.

ENGLISH RECAP: A moroccan inspired lemon chicken cooked in a tagine to seal in all the wonderful flavors. Great on a chilly night to send your palate on a trip to Northern Africa. Similar recipe here.

MAROKKANSK CITRONKYLLING
Til 4-5 personer

1 hel kylling (der har haft det rart, øko eller frilands)
10 tråde safran
2 tsk stødt ingefær
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk salt
2 tsk gurkemeje
friskkværnet sort peber
3 spsk olivenolie
2 store håndfulde bredbladet persille, snittet groft
9 fed hvidløg i tynde skiver
2 løg i tynde både
2 usprøjtede citroner i skiver
4 store gulerødder i tykke skiver
1 squash i tykke skiver
3-5 dl vand
1 glas kalamata oliven (lilla oliven)

 • Tænd ovnen på 200 grader.
 • Del kyllingen i 8 stykker: Underlår, overlår, vinger og 4 bryststykker. Gem skroget til suppe eller lignende.
 • Hæld et par spiseskefulde kogende vand over safrantrådene og lad dem trække i nogle minutter. Lav en marinade af safranvand, olie, krydderier, hvidløg, persille, salt og peber.
 • Massér marinaden godt ind i kyllingestykkerne og læg dem i et stort ovnfast fad med låg sammen med citronskiver, løg, gulerødder og squash. Hæld lidt vand ved.
 • Sæt låget på og stil fadet i ovnen ca. 45 min. Tilsæt herefter oliven og evt. mere vand og stil fadet i ovnen igen uden låg i ca. 20 min eller til kyllingen er gennemstegt og mør.

Retten kan med fordel laves i en tagine eller stegeso. Hvis den laves i tagine, så start med en kold ovn (og gerne lavere temperatur + længere tid).

Servér citronkyllingen med couscous med persille, tomater og agurk og en marokkansk gulerodssalat med appelsinsaft og –skal, rødløg, mynte og orangeblomstvand.

(Visited 23.583 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

28 Kommentarer

 1. Hej Emily, lavede du din kylling i din tagine? eller brugte du den mere til at servere retten i bagefter?

  1. Jeg lavede den i taginen, men vær opmærksom på at der også findes pyntetaginer, der kun er beregnet til servering og som ikke kan tåle at gå i ovnen :)

 2. Mums, det lyder og ser lækkert ud! Det skal jeg helt klart prøve at lave. Jeg elsker at lave “anderledes” mad med masser af lækre og eksotiske krydderier. I weekenden lavede jeg f.eks. en lun tyrkisk kikærtesalat med lammekoteletter, som jeg havde set i Go’ Appetit – det er anbefalelsesværdigt (både opskriften og programmet i det hele taget)! :)

  1. Det kan jeg godt forstå, sådan har jeg det også :) Og hvor lyder det lækkert, det må jeg lige kigge nærmere på :)

 3. Hej Emily,

  Din blog er simpelthen så fin og inspirerende. Synes det er så sejt, at du er i gang med at starte dit eget op!

  Jeg skriver fordi jeg elskede dit indlæg “How to style: 3 stillebener” og tænkte på om du har lyst til at lave et til – i forbindelse med julen. Hvordan man styler et julestilleben? Det ville være rigtig lækkert, da jeg savner inspiration hvad det angår. :)
  Forsat rar aften, klem!

  1. Hej Emilie, det er en god idé synes jeg. Det vil jeg bestemt overveje :) Lige over <3

 4. Hvor ser det lækkert ud, tror jeg har aftensmaden på plads til i morgen. Tak for altid dejlig inspiration og smukke billeder :)

 5. Hej Emily.
  Jeg har selv lige købt en tagine men har endnu ikke selv haft brugt den.
  Hvad ville stille oven på og bruger du varmluft? – og hvor meget længere tid ville du give den?
  Hilsen Julie

 6. Hej Emily :)
  Jeg skal lave din kylling på tirsdag, og vil lave den i en stegeso.
  Hvor mange grader, og I hvor lang tid gav du den i din tagine?

  Glædeligt nytår!

  1. Mener at det var omtrent 180 grader (start i kold ovn) og så lige knap to timer :)
   Lige over! :)

 7. MMM, ser lækkert ud – må jeg prøve snart:) Har aldrig brugt safran i madlavning, men nu er det på tide. Så lige et (måske dumt) spørgsmål: er det bare vandet fra safrantrådene, der bruges til marinaden, eller følger trådene med?

  1. Det er ikke dumt. Hele molevitten skal med :) Trådene bliver udblødte i vandet og deres smag (og farve!) frigives på den måde. God tur i køkkenet og dejlig weekend til dig. Klem Emily

 8. Meget lækker ret – men ret opskriften til, så der også står hvornår du bruger citronerne

 9. Hej først tak for din utrolig flotte og dejlige blog.

  Jeg har nu anskaffet mig en tagine. Manden jeg købte den af sagde at bunden skulle i vand 10 – 20 min før brug men ikke toppen.

  Den ser ud som din, bare med at andet mønster. Den er glaseret uden på toppen men ikke inden i. Og bunden er glaseret i skålen men ikke under neden.

  Lægger du også taginen i vand ? gør du det både med top og bund ?

  Når du sætter den i ovnen, sætter du den så ind i en kold ovn og drejer op på 180 grader og sætter minuturet allerede fra du sætter ind i den kolde ovn. Og steger1½ – 2 timer ?

  På forhånd tusinde tak

  Med venlig hilsen Marianne.

  1. Hej Marianne
   Selv tak og dejligt at du læser med :)

   Jeg lægger bunden i blød men ikke toppen (men både bund og top lagde jeg i olie i et døgn, da jeg købte dem). Alt afhængig af opskrift kan du starte i kold eller varm ovn. Her var det kold ovn og så uret til ca. 2 timer :)
   Kh
   Emily

 10. Hej
  Jeg har været i Marokko på ferie og købt en Tagine med hjem. Men ved ikke om den er pynt eller kan gå i ovnen ?
  Ved du hvordan jeg checker det ?

  Jeg har søgt på opskrifter. Flere anvender en speciel krydderiblanding dog uden grøntsager men med abrikoser og mandler. Men din har skønne grøntsager. Tror du jeg vil kunne kombinere det bedste fra begge opskrifter ?

  1. Hej Gitte,
   Av nej det ved jeg ikke helt med sikkerhed. Men pyntetaginerne er typisk tyndere i keramikken og mere dekorerede.

   Ja, du kan snildt tage det bedste fra begge verdener. Håber det bliver lækkert :) Kh. Emily