Dulce de Leche – Lav den lækreste, cremede karamel af kondenseret mælk

Der er ret få ting, som jeg holder mere af end karamel. Hunde, venner, familie og at rejse måske, men det er vist også sådan ca. det ;)

Derfor har jeg længe haft et godt øje til det der med at trylle en dåse sødet, kondenseret mælk om til lækker, tyk karamelcreme, men har af en eller anden årsag aldrig fået realiseret drømmen.

I sidste uge lykkedes det dog endelig, at prøve det og det var dødnemt og resultatet blev dødlækkert, så hvis du også har en lille (doven) karamelkoger gemt i maven, så er det bare at komme i krig. Metoden er ret bulletproof. Se hvordan nedenfor.

ENGLISH RECAP: I made a beautiful can of the most delicious Dulce de Leche, with very minimal effort last week. Similar ‘recipe’ here in English.

Karamelcreme/Dulce de Leche – 1 glas

Du skal bruge:
1 dåse sødet, kondenseret mælk*

 • Læg dåsen med sødet, kondenseret mælk i en gryde og dæk den helt med vand.
 • Bring vandet i kog og lad det småkoge/simre under låg i ca. 3 timer. Hvis det bulderkoger, risikerer man at vandet fordamper for hurtigt.
 • Tjek at dåsen er dækket med vand hele tiden. Jeg hældte lidt mere vand på efter ca. 2 timer. Hvis man lader vandet koge væk, kan man risikere at dåsen overophedes og ender med at eksplodere. Og så kan man være så heldig at få dekoreret hele sit hus med karamel. Se bare her.
 • Når tiden er gået tages dåsen op og skal herefter køle af i ca. 1 time inden den kan åbnes. Den tykner fortsat mens den køler ned, så ikke noget med at smugkigge før tid.
 • Hæld karamellen på et rent glas. Karamellen holder sig glimrende på køl i flere uger, men den er nok spist inden da alligevel ;)

Er man lidt bekymret omkring at koge det direkte i dåsen, så kan man koge det i et glas i stedet. Se hvordan her.

* Det er vigtigt at det er sødet, kondenseret mælk og ikke bare kondenseret mælk. Ellers bliver det ikke til karamel. Sødet, kondenseret mælk kan købes mange steder efterhånden, jeg har købt min i Døgn Netto, men også SuperBest, Nemlig.com, Føtex, Kvickly m.fl. fører det, ligesom det fåes i mange grønthandlere.

En dåse fuld af ren karamellykke. Gør dig selv en tjeneste og kog 2 eller 3 dåser nu du er i gang. Både for at spare lidt på energien, men også fordi du højst sandsynligt bliver afhængig. Og fordi det kan holde ret lang tid, hvis den holdes uåbnet. Og den vil helt sikkert også være en lykkebringende værtindegave med en sløjfe om maven og et manillamærke med serveringsforslag.

Man bliver jo nød til at smage på varerne, så når dåsen er kølet af må man tage en teske og teste sagerne. Ret hårdt. Jeg ved det.

De seneste par dage har jeg nydt en skefuld i min havregrød om morgenen sammen med æblestykker, hakkede mandler og et lille drys havsalt.

Karamellen smager også lækkert på et stykke godt brød eller en kiks, på pandekager, vafler eller over is. Til det sidstnævnte kan det anbefales at lune den lidt først.

Og så kan den bruges i fyldte chokolader, som et lag i en lagkage eller bare lige til at gøre en æblebåd lidt mere interessant.

Har I andre idéer til, hvor jeg kan implementere karamel? Måske I bare skal holde dem for jer selv så, har vist lidt af et problem allerede ;)

(Visited 95.435 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

66 Kommentarer

 1. Lyder så lækkert og har også længe villet prøve det. Bare lidt ærgerligt hvis ens søde tand pludselig opstår og man skal vente hele 3 timer med at kunne stille den ;-)
  Men godt lyder det!

  Nina

 2. Juhuu, en fin opskrift! Det må jeg prøve snart :-) Hvis man laver flere dåser og gerne vil gemme én, hvordan skal den så opbevares? På køl eller i skab? :-)

  Du kunne bruge det i daddelkugler :-) Lav små kugler af karamellen og sæt dem på køl. Bagefter dækkes de i et lag af daddelkuglemasse. Sunde romkugler med en lille surprise :-)

  1. Jeg tror faktisk at begge dele er muligt, så længe den er uåbnet (og med de sukkermængder) burde den kunne holde sig helt fint i skabet :)

   Av, det lyder også som en god idé. Det må prøves :)

 3. Karamel er altså bare fantastisk og også noget af det aller aller bedste jeg ved! Det kan bestemt også anbefales at trylle sådan en omgang om til blød og cremet salt karamel is – intet mindre end FANTASTISK! Men til sådan at spise rent foretrækker jeg den slags karamel der er lavet på fløde, sukker og smør, synes den kondenserede mælk er liiidt for mælket i smagen men til gengæld er det virkelig nemt og det er bestemt ikke til at kimse af!

 4. P.S Så fandt jeg faktisk for et par måneder siden en dåse kondenseret mælk i Netto, der var kogt til karamel – se dét var altså smart. Så slap man for at koge i flere timer.

 5. Dulce de Leche er simpelthen så godt. Og det gør fx. chokolade endnu bedre. Jeg kan ihvertfald anbefale at smøre et lag ovenpå en god tung brownie. Åhr, altså! Ren mouthgasm. Det er også godt i kaffe, især cafe latte.

  1. Åh, altså måske jeg ikke skulle have spurgt jer om tips, det lyder jo meget godt og meget farligt det der ;)

 6. Mmmh, så lækkert! Har også tit overvejet at prøve det, men er som dig aldrig rigtig nået omkring det. Nok også af mangel på inspiration til, hvad jeg skulle bruge det til. Indlægget her er jo en gave til fantasiløse slikmunde som mig! Mon ikke man nok skulle kunne finde på noget at bruge den til i weekenden? Det må efterhånden være på tide jeg giver mig i kast med det lille projekt :b

 7. Jeg har en lille drøm om at bytte karamellen i Mette’s snickerskage, om med en dåse dulce de leche <3 Tror du det kan lade sig gøre?
  Et lille tip er at man kan koge den i lidt kortere tid, eller åbne den kort tid efter den er kogt færdig, så er den mere flydende. Desuden passer karamellen perfekt i en lækker iskaffe, ovenpå en chokoladekage/muffins, og smager også vidunderligt med et drys havsalt!

  1. Det tror jeg og jeg har også selv leget med tanken :) Dog ville jeg nok lave 1/2 af den anden karamel også, for den siver ligesom lidt ned i kagen og er med til at gøre bunden mums. Men altså, det kan nok kun blive lækkert uanset hvad. Meld endelig tilbage hvis du prøver det :)

 8. Karamel er det bedste, og jeg har sådan en dåse stående, så det skal da bestemt prøves! :)

 9. Har tænkt på at lave denne karamel SÅ længe nu! Dit indlæg blev “the tipping point”. Jeg stod af bussen nogle stop før normalt, gik i Føtex efter kondenseret mælk og har nu i skrivende stund dåsen i gryden. Håber det bliver læx! ;-)

 10. Jeg har tit overvejet at lave dulce de leche på den her måde, men er lidt skeptisk over at skulle opvarme en dåse og dermed frigive alle kemikalierne (lakken fra indersiden af dåsen og bisphenol A) ud i cremen og så er det jo knap så lækkert lige pludseligt… :(

  1. Forstår din bekymring, lige under opskriften linker jeg til en alternativ måde, hvor den koges i glas i stedet for dåsen :)

 11. Min dåse er også i kog as we speak. Min kæreste er tilbuds-man så vi havde “selvfølgelig” kondenseret sødnet mælk på lager. hvor heldig kan man have lov at være.
  Jeg glæder mig SÅ meget, og overvejer at ændre de planlagte gulerods muffins til chokolade for at kunne bruge caramellen… Uhm eller vafler.
  Et helt indlæg til hvordan man bruger karamellen ville være fantastisk!

  1. Haha… ja, det må jeg jo så overveje. Stakkels mig dig så skal testspise alt muligt med karamel på, æv ;)

 12. Jeg ville helt sikkert bage nogle lækre chokolademuffins, og lægge en skefuld karamel ned i midten af chokoladedejen, tilføje havsalt og dermed få en skøn muffin med en saltet karamelkerne :)

 13. Jeg lavede engang hjemmelavede flødeboller, hvor jeg lagde en god skefuld karamel på bundene, inden jeg puttede marengsen på – det var bare godt!! :)
  Tak for så fin blog :)

 14. Hej Emily.
  Jeg har prøvet at koge indholdet af dåsen i en gryde på lav varme til konsistensen passer, det er ikke helt så karismatisk, men kræver kun en 1/6 af tiden ca. og bliver mindst lege så godt. Men indrømmet : Det andet er ret sjovt !!

  1. Hej Merete :) Tak for tippet! Ja, lidt af ‘magien’ går selvfølgelig af, men godt at høre at der findes en alternativ måde, der både sparer energi og hvor man slipper for bekymringen med at koge direkte i dåsen :)

 15. Jeg har også en dåse liggende. den købte jeg efter at jeg på en restaurant havde smagt en risdessert med karamel, som var helt forrygende. Som en ris á la mande uden fløde, mandler og kirsebær. I stedet var der fyld af en sød æblemos, karamel og en anelse flagesalt på toppen.
  Godt lige at blive mindet om det – nu tror jeg da, at jeg vil eksperimentere lidt her op til jul.

 16. Det ser så lækkert ud; men har altid været lidt loren ved at koge det i dåsen, da de jo er fyldt med diverse metaller. Og ganske rigtigt, fandt jeg denne artikel, da jeg Google lidt her den anden dag: http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE1990334/laes-mere-om-kogte-daaser/

  Så ledes oplyst har jeg ikke lyst til at koge dåsen – og så var det jeg tænkte om du nogensinde har prøvet at koge det i glas (altså tage det op af dåsen og koge det i et sylteglas med patentprop)?

  1. Jeg gør det og er ikke så bekymret over det. Spiser måske max. 3 af sådanne dåser om året, så det er ok for mig. Men forstår godt din bekymring og det er muligt at koge den i glas i stedet. Se oppe i teksten, der er der link til en metode i glas :)

 17. Hej Emily,
  Fandt frem til din blog ved at søge på dulce opskrift, og sikke hyggeligt det var at læse med her ;-)
  Denne Dulce de leche karamel er også min favorit. Jeg har brugt den karameliserede udgave af den i dag til mine små valnødde cookies, og den blev helt fantastisk (kommer snart på bloggen – er ikke færdig med at redigere billederne endnu, du ved… det er jo laang proces ;-))
  Tak for du øser ud af dine erfaringer.
  Kh Diana

 18. Mig og en veninde har lige sat vores over. Vi venter i spænding!
  Vi var på studieophold i USA for halvandet år siden, og der fik vi alt for meget karameldip. Vi fik de ofte som dessert af vores værtsmor, som skar æbler i skiver og smurte et godt lag karameldip på. Det var nemt at blive tyk af! ;)

  Nu forsøger vi så at gentage succesen bare, men vi må vente lidt endnu til det er kogt færdigt og kølet af :)

 19. Jeg har lavet Dulce de Leche, or doce de leite, på brasiliansk siden jeg var barn. Hvis du ejer en trykkekoger, tager det kun 50-60 minutter, afhængig af den ønskede konsistens. Jeg laver mange kager og buddinger med kondenseret mælk.

 20. Du kan lave en Alm is og putte caramellen i flødeskummet inden du vender det sammen og fryser det ned.

 21. Hej Emily,

  Spændende opskrift! Jeg er på jagt efter noget karamel agtigt fordi jeg vil prøve at rekonstruere en dessert jeg fik i Paris :) kan man krydre karamellen med salt/kanel. Skal ramme en smag der er hen af bastognekiks, hvis det ringer en klokke? Så skal det have karamelliserede æbler, vaniljecreme, is og et låg af butterdej. Og så selvfølgelig noget karamel

  1. Er du vimmer det lyder godt. Send et stykke hvis det bliver godt :)

   Og ja, du kan snildt røre salt og kanel i karamellen. Kh. Emily

 22. Hej nu skal du høre.
  Knu en pakke digestive kiks og mas dem sammen med lidt smeltet smør i bunden af et kageform. Lad den køle 15 min . Brug herefter en ds kondenseret mælk du har forkogt til lækker karamel. Fordel over bunden. Skær 3/5 lækre bananer og fordel ud over karamellen. Top af med friskpisket flødeskum og et drys chokolade eller nødder afhængig af smag. Værsågod det tager maks 5 min arbejdstid og det er verdens lækreste dessert nemlig bannoffee pie ( har boet i USA længe) mums og den blir du afhængig af hurtig

  1. Wow Tina det lyder helt fantastisk, det må jeg prøve snarest. Tak for opskrift/tip :)

 23. Lige hvad jeg ledte efter, jeg kunne ikke huske kogetiden :) Jeg har tænkt mig at blande karamellen med rom, og bruge som fyld i fyldte chokolader… Nogen der sagde skildpadde? :P

 24. Får lyst til at lave Bounty, og
  afprøve at smøre et lag af den
  karamel ovenpå de formede Bountier – FØR jeg sætter dem på køl. — Og se om det går, når jeg skal give dem chokoladeovertræk.
  V h Jette

 25. SÅ dejligt som del af luftig lagkagecreme.
  Kagen pyntes med mild kaffeglasur og kantes med tilpas blød marcipan/abrikos blanding. Mumsfilibaba

  1. Av, der må jeg være dig svar skyldig, men til gengæld sige at jeg BESTEMT synes det er forsøget værd. Ville jo være SÅ lækkert. Kram Emily

 26. Hej Emily
  Jeg har fulgt din fremgangsmetode nogle gange nu, og jeg får altid en lækker cremede karamel! Jeg har bare det problem, at min gryde altid ender op med en masse lim fra klistermærket (som jeg har taget af, inden jeg putter den i gryden).

  Har du et godt tip til at udgå det?

  Mange hilsner Agnete :D

 27. Det kan bestemt også anbefales at trylle sådan en omgang om til blød og cremet salt karamel is – intet mindre end FANTASTISK