Bahn Mi & Ceviche

Banh mi

Min kærestes butik ligger i Elmegade og i Elmegade ligger der også en forretning hvor de sælger Banh Mi, der er de lækreste vietnamesiske sandwich. Som vi snart har købt lidt for mange af. Banh Mi hedder biksen ganske mundret og har man endnu ikke smagt sådan en bandit, har man noget til gode og jeg anbefaler, at man hurtigst muligt frekventerer Elmegade 20 og spiser en.

Har man ikke Elmegade i nærheden, så er der en opskrift på Banh Mi til jer her. Det er dog ikke mig, der har begået den, men to overordentlig seje, unge damer, der udkommer med deres første (og meget flotte!) kogebog i dag.

Bogen hedder Rositas og Franciskas Bistro og den indeholder masser af lettilgængelige og lækre opskrifter alle med udspring i netop bistroen, tavernaen, street-food’en osv. Lige noget efter min næse.

Og som om det ikke var nok med den gode Banh Mi, så har de også været så gavmilde at dele en opskrift på ceviche med os nedenfor, man skulle næsten tro, at de vidste, hvor henrykt jeg er for frisk koriander :)

BANH MI OG CEVICHE
af Rosita og Franciska Olsen

Banh Mi – vietnamesisk sandwich
Ny dreng i sandwichklassen, der er kommet for at blive. Den smager bare så godt på sin helt egen måde. Frankrig møder Vietnam, og noget smukt opstår!

Til 2 personer
1 andebryst
1 spsk olie
1 baguette delt i 2

Marinade til and
½ løg
2 cm citrongræs – eller skræl fra 1 lime
1 fed hvidløg
2 spsk mørk soja
4 spsk fiskesauce
2 spsk olie
3 spsk sukker
masser af peber fra kværn

Salat
4 skiver agurk
lidt rødløg i skiver
½ bdt koriander
¼ rød chilipeber
4 salatblade

  • Lav din marinade først. Brun løget i lidt olie. Hak citrongræs og hvidløg. Bland med de resterende ingredienser og blend med en stavblender. Kom 2 spsk af marinaden i et glas og stil til side.
  • Mariner andebrystet i resten af marianden i mindst en time, eller gerne natten over.
  • Læg andebryst og marinade i en lille bradepande, der lukkes tæt med sølvpapir. Sæt andebrystet i ovnen en lille times tid ved 160 grader, til det er helt mørt og kan trækkes fra hinanden i trevler med en gaffel.
  • Flæk de halve baguettes på langs og smør med den resterende marinade. Læg salatbladene nederst, agurk i tynde skiver ovenpå og dernæst dit andekød. Top med skiver af løg, koriander og chilipeber i tynde skiver.
  • Du kan også lave retten med gris – brug fx en kotelet.

ceviche

Ceviche
Rå fisk marineret i lime og andet godt. Kommer oprindeligt fra Peru, men er nu udbredt over næsten hele verden. Superhot at lave og spise. Man taler om, at fisken ”koger” i limen og derved bliver tilberedt. Et godt alternativ til sushi. Her er vores version med granatæble.

Til 2 personer
200 g fisk befriet fra skind og ben.
Havaborre er det allerbedste, men anden fisk kan også bruges, fx laks, havtaske og lyssej. Dem, der er faste i kødet, egner sig bedst. Fisken skal have været frossen før tilberedning, fordi du skal spise den rå. Skaldyr som fx rå rejer og jomfruhummer er også godt.

Tigermilk (marinade)
1 cm ingefær, fintrevet
saft fra 2 lime
1 spsk soja
1 fed hvidløg fint hakket
½ tsk fint salt

Topping
1 spsk granatæblekerner
1 spsk frisk koriander
1 tomat, befriet for kerner og skåret i tynde strimler
1 grøn chili i fine skiver
lidt stedmoderblomster til at pynte med

  • Skær fisken i små tern og kom dem i en skål.
  • Pisk tigermælken sammen. Hæld den gennem en sigte, så der kun er ren saft. Hæld saften over fisken og lad retten trække 5 minutter – anret og pynt med topping.

HUSK
Husk at fryse din fisk, inden du spiser den rå. Det gælder altid – desværre, da de kan have orm og parasitter. Heldigvis kan disse uskadeliggøres, når fisken fryses. Så frys fiskene i mindst 24 timer. Ofte kan man hos fiskehandleren købe fisk specielt til sushi – der har været frosset ned. Spørg din fiskehandler.

Bistrobog_RGBTusinde tak Franciska og Rosita! Og tillykke med jeres smukke bog. Jeg glæder mig til at lave Bahm Mi, ceviche, fritter, bernaise, Croque Monsieur’s, yoghurtis og meget mere efter den :)

 

(Visited 5.199 times, 9 visits today)

Skriv en kommentar

4 Kommentarer

  1. Det er nemlig så lækkert et sted – min søster arbejder der, så jeg ved tilfældigvis at personalet også er 1. klasse :)

  2. Herhjemme er vi virkelig også fan af Bahn Mi! Allerhelst fra et lille, snusket gadekøkken på hjul i Ho Chi Minhs travle gaver – og gerne midt om natten med en øl i hånden ;) Det nød vi i foråret, men nu hvor vi igen er i Danmark, har vi måtte nøjes med en hjemmelavet, og det fik vi faktisk så sent som i sidste uge. Vi var på jagt efter de perfekte brød, og dem fandt vi heldigvis i en grønthandler i Nordvest, og så var lykken altså gjort!

  3. Det ser rigtig fint ud – men de syltede kinaradiser og gulerødder, der normalt er i en Bahn Mí, er da virkelig det, der giver det gode sammenspil til det fede (svine)kød :)