Opskrifter: 3 sunde smoothies

Super_berry_fennel_smoothie

Måske I allerede kender Green Kitchen Stories? Det er en af mine yndlingsmadblogs og det dansk-svenske par, der står bag bloggen, har tilmed begået to meget smukke og lækre kogebøger fra deres indbydende og primært grønne og sunde køkken. Et par bøger som jeg holder meget af og bruger flittigt. Hos dem er der ingen løftede pegefingre eller fanatisme, men masser af glæde over at spise god, hel og nærende mad, der gør én godt. Og det er noget så smittende og inspirerende.

I morgen er de aktuelle med endnu en kogebog. Denne gang dedikeret fuldstændig til blendermagi og smoothies. Green Kitchen Smoothies hedder den og den er propfuld af opskrifter på sunde smoothies og juicer.

Selv er jeg begejstret for at starte dagen med en smoothie (gerne i en skål og med lækre toppings), for at få masser af gode sager indenbords fra morgenstunden. Jeg synes det giver en fantastisk energi samtidig med at man føler sig let og frisk i kroppen efterfølgende.

Superbær & fennikelsmoothie, pink morgen-bowl og avocado- & mangosmoothie af Luise Vindahl & David Frenkiel.

SUPERBÆR- & FENNIKELSMOOTHIE (billedet ovenfor)
Vi bor i et land med klart definerede årstider, men kan købe importerede frugter og grøntsager hele vinteren. Derfor sørger vi altid for at have fryseren fuld af lokale bær, så vi kan fremtrylle lækre smoothies hele året. Bær indeholder ikke meget sukker, men til gengæld masser af antioxidanter (de beskytter kroppens celler mod skader fra frie radikaler), og så er de nogle af vores favoritingredienser – ikke kun i smoothies. Her bruger vi simpelthen en pose blandede bær (ofte et mix af jordbær, hindbær, blåbær og solbær) sammen med avocado, der gør det hele dejligt cremet, ingefær, der pifter op, appelsin, der søder, og fennikel, der renser og forfrisker. Men bare rolig – drikken smager overhovedet ikke ‘sund’! Du kan tilsætte en banan, hvis du vil have ekstra sødme.

– 2 portioner eller 1 stor
1 appelsin (gerne blodappelsin), skrællet
½ lille fennikel (50-70 g), trimmet
½ moden avocado, uden sten
150 g frosne blandede bær
½-1 tsk friskrevet ingefær eller ¼-½ tsk stødt ingefær
2½ dl mandelmælk eller anden usødet mælk

  • Hak appelsin og fennikel groft og kom dem i blenderen sammen med avocado og resten af ingredienserne.
  • Kør dem ved høj hastighed, til drikken er helt glat. Smag til med ingefær, så drikken bliver så stærk, som du kan lide den.
  • Hæld drikken i to mellemstore glaskrukker eller en stor (som vist på fotoet) og server med sugerør.

Pink_breakfast_bowl

PINK MORGEN BOWL
Smoothies serveres ofte i glas, flasker eller kander, men de kan også hældes i skåle og spises med ske. På den måde virker de også mere som et rigtigt måltid, og det giver desuden en større overflade at fordele drys og pynt på, hvilket altid er godt. Denne smoothie er lidt tykkere end de klassiske og indeholder proteinpulver, så den kan gøre det ud for et rigtigt morgenmåltid. Endda et smukt et af slagsen.

– 2 portioner eller 1 stor
2½ dl havremælk (eller mandelmælk)
1 frossen banan (side 22)
120 g frosne hindbær
60 g frosne eller friske ribs eller tyttebær
2 spsk proteinpulver (af brune ris, hamp, ærter eller valle)
1 spsk nøddesmør (side 26)
1 spsk macapulver
1 spsk citronsaft
TIL PYNT
hampefrø eller bipollen
hørfrø
ristede kokosflager
friske brombær, ribs og solbær
spiselige stedmoderblomster (valgfrit)

  • Kom halvdelen af mælken i en blender sammen med resten af ingredienserne.
  • Kør dem ved høj hastighed, til drikken er helt glat. Tilsæt mere, eventuelt resten af mælken.
  • Hæld drikken i to små skåle eller en mellemstor skål (som vist på fotoet). Drys med frø og kokosflager, et par bær og blomster og server.

Avocado_mango_lime_smoothie

AVOCADO- & MANGOSMOOTHIE MED LIME
Avocado optræder i mange af bogens opskrifter, da den giver en glat og cremet konsistens, uden at man behøver gribe til bananer eller mælkeprodukter. I denne smoothie bidrager avocado dog ikke kun med konsistens – den er faktisk stjerneingrediensen! Den er kombineret med limejuice for friskhed og mango og dadler for sødme. Resultatet er en ultralækker og blød smoothie med en smag, der minder om klassisk citronmarengstærte.

– 2 portioner
1 moden avocado, uden sten
½ moden mango, uden sten (100 g mangokød) eller frossen mango*
2-4 bløde tørrede dadler, uden sten
2½ dl vand
saften af 1-2 lime

  • Kom avocado og mango i blenderen sammen med resten af ingredienserne.
  • Kør dem ved høj hastighed, til drikken er helt glat.
  • Smag til og tilsæt om nødvendigt ekstra dadler og/eller limejuice, så drikken bliver præcis så sød og frisk, som du kan lide den.
  • Hæld drikken i to mellemstore glas (et af dem ses på fotoet) og server den kold.

*Hvis du bruger frossen mango, kan du tilsætte et skvæt appelsinjuice (usødet og ikke fra koncentrat), så drikken bliver sødere.

green kitchen smoothies

Tusinde tak Luise og David! Jeg glæder helt vildt til at lave smoothies fra jeres bog til morgenmad, mellemmåltider og dessert lige så snart jeg er hjemme fra New York :)

(Visited 5.455 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

1 Kommentar