Den ultimative juleliste

adventshygge1_zpsb337ceaf

Nok er jeg mere end almindeligt glad for jul og begynder at glæde mig til december allerede umiddelbart efter sommerferien, men jeg er langtfra nogen julesekspert.

I år skal Nikolaj og jeg holde jul selv for første gang. Altså som værter for juleaften for vores familier. Jeg glæder mig mægtigt og er spændt, men også lidt nervøs.

Derfor har jeg allieret mig med en af de juleklogeste jeg kender, nemlig journalist og juleentusiast Sarah Skarum, som jeg hvert år er til den mest overdådige gløggfest hos. Sarah har været så god at dele alle hendes bedste tips og tricks til en velorganiseret og (nogenlunde) stressfri jul med mig og med jer. Læs med nedenfor :)

Ps. Alle billeder i indlægget er ‘bare’ random julebilleder fra de forgangne år her på bloggen.

liten3_zps009dcab6

JULELISTEN

– af Sarah Skarum (følg her)

Jeg er ret besat af at organisere min jul, men det er, fordi jeg ELSKER juledagene, hvor jeg laver ingenting. For mig giver det derfor god mening at være ret emsig med at lave lister og få ordnet ting – fordi jeg ved, at jeg så giver mig selv den største gave, fred og ro og tid til at gå rundt i blødt tøj og spise vanillekranse og se dårlige film og læse bøger og sove længe i juleferien.

Jeg synes, man skal overveje det, før man går i gang – hvad er den perfekte jul egentligt for en – og hvordan får man så organiseret den. Er den gode jul, at man mødes med mange mennesker til gløgg i løbet af december, jamen så skal man nok ikke bruge dagene på at lave småkager, men købe dem og så få fikset julegaverne 20. dec. Vil man gerne til mange julefrokoster, så må hverdagene i brug til alt det praktiske.

adventskrans8_zps05f96901

Min jul er nok atypisk, for jeg holder i år jul alene med min mand (og det er det BEDSTE), hans datter kommer 3. juledag, og hans forældre kommer til ribbenstegsandwich en dag til frokost. Til gengæld har jeg 100 (mindst, nok flere) gæster til gløgg 20. december. Og 24., 25. og 26. december laver jeg ingenting. Det præger selvfølgelig min planlægning.
Jeg er sygt glad for lister, og jeg har mange.

Jeg anbefaler altid, at man har to på sin telefon. Én med gaveideer til andre, man glemmer altid, hvad det var for en bog, man ville give sin mor, som man læste anmeldelsen af i juni (Den hengivne Mr. X, havde jeg f.eks. skrevet ned i juni og glemt alt om. Men den får min mor i år) og hvilken køkkendims ens svigerinde sagde, hun manglede. Jeg bruger den både til jul og fødselsdage. Man skal også have en med gaveønsker til sig selv. Hver gang man får en ide, noterer man ned. Det gør det så meget sjovere at lave ønskeseddel. På min er Knomos rejse-etui f.eks. lige kommet på. Et bogmærke i ens browser hvor man gemmer websider er også godt sted til at gemme ideer.

gaveindpakning6_zpsff19e817
Når jeg skal købe gaver, bruger jeg listen, så jeg ved, hvad jeg skal købe, før jeg går ud. Jeg bestiller også alle bøger via mail hos min lokale boghandler, så jeg bare skal forbi og hente dem. Jeg bor tæt på Thiemers Magasin, som jeg elsker. Rikke, der har butikken, har også gode ideer, hvis man ikke helt ved, hvad børn på tre år egentligt kan forstå (åbenbart forbløffende lidt).

Hvis man skal bestille i netbutikker, skal man gøre det snart, så man ikke står i kø på posthuset hele 22. december (min mands ven kom for at hente en pakke, der var 1000 foran ham for et par år siden, true story).
Køb gavepapir, tape, bånd, gavemærker med det samme på vejen hjem fra arbejde en dag.
Pak gaverne ind efterhånden som du køber dem. SKRIV hvem de er til. Man kan ikke huske det efter fire uger.

gloslashggfest_zps87241383

Et lille udsnit af kagebordet til Sarah gløggarrangement sidste år.

Gaverne er nemt overstået, det at holde arrangementer kræver lidt mere.
Igen – overvej, hvad der gør dig glad at lave og hvad du er ligeglad med. Jeg gider ikke holde familiejulefrokost, min familie bor i Jylland, og jeg gider ikke rejse i julen. Til gengæld holder vi sommerferie med dem hvert år. Perfekt for os. Jeg holder så gløgg for mange mennesker og bager i hvert fald 15 slags småkager hvert år. Det er en af årets bedste aftener for mig. Vi spiser også stor brunch 25. december (også kun os to), men resten af julen er rester, rugbrød og småkager.

Helt lavpraktisk har jeg lige lavet en oversigt over, hvad jeg skal nå før jul i hver uge på et stykke hvidt A-4 papir. På det skriver jeg arrangementer, så jeg ved, hvor meget tid der er, og så plotter jeg alt ind, der skal gøres. På den måde kan man se, at man ikke kan nå ALT i den sidste weekend og få dem fordelt. Jeg koger f.eks. fond til andesovs et par weekender før jul og fryser den ned. Jeg laver dej til de 15 slags småkager, jeg laver til gløgg, i løbet af december, en slags hver aften i nogle uger. Rødkål kan også sagtens laves i god tid og fryses.

 

chokoladejulekalender_zps02743367

Jeg laver også en indkøbsliste – et A4 ark i fire felter – som hænger på indersiden af en køkkenlåge, hvor jeg skriver ned, når jeg kommer i tanke om noget, fordelt efter om det er fra nemlig.com (Cruesli som min steddatter må få i ferier) Inco (deres frosne croissanter er gode, men har man ikke Incokort er Coops franske croissanter med smør gode), specialbutikker (jeg spiser KUN (men meget)laks fra Lomos/Nordhavns Røgeri til jul).

Når julen er overstået, laver du endnu en liste i din telefon nemlig ’Julen 2017’ hvor du noterer ting, der skulle have været anderledes eller ting du mangler. Jeg skrev sidste år, at vi manglede juletræslys. Meget lille ting, men rart ikke at opdage 24. december, når vi tager juletræskassen op fra kælderen – og lysene er udsolgt alle steder. Man kan også notere mængder på opskrifter – hvor mange æbleskiver spiser 100 mennesker EGENTLIGT? – og særligt gode retter. Mit udgangspunkt er, at jeg glemmer alt det, jeg tror, jeg sagtens kan huske.

julekort2

Gode bøger
Camilla Plums bog Jul er vist desværre udsolgt fra forlaget, men hvis du ser et eksemplar, køb straks. Hun har mange gode opskrifter på sin hjemmeside fuglebjerggaard.dk. Hendes brunkager er fantastiske.
Trine Hahnemann Jul er også værd at investere i. Alle basisopskrifter på and, sovs, kager, tilbehør. De norske klejner i den er mere vanedannende end speed.
Mange juleretter er meget traditionelle, så for mig er en bog som Suhrs kogebog nødvendig. Hvor slår man ellers op, hvor meget suppe der skal i en medister.

Gode fysiske butikker med god service
Kunst og Køkkentøj
De har fremragende udvalg, priser fra nærmest ingenting, og hvis man forklarer, hvem man skal give en gave, har de altid gode ideer. Gå efter deres japanske mandolinjern (det smalle) æggetimeren, som giver perfekte æg, deres bagerist (billig og smart til os der bager meget) deres bagesten (tungt som et ondt år, men genial) og deres salatslynge.
Taeko
Fin lille japansk butik på Gothersgade med smukt porcelæn og keramik til nuttede priser. Deres blå og hvide skåle er geniale til morgenmad.
Thiemers Magasin
God boghandler med personlig betjening og evnen til at finde på gode bøger til folk, man beskriver. Bestiller også alt hjem. Jeg kunne ikke leve uden.
Nørgaard på Strøget
Der er en grund til at den butik har overlevet så længe. Godt udvalg, god service. De har god smag, så småtingene, vanter, huer, solbriller, den slags, er altid forbløffende pæne. Den klassiske 101-trøje er altid en god gave.
decemberliste3
Gode fif
Tænk december igennem. Også de små ting.
Jeg stryger dugen til julebordet nogle uger før jul. Den ligger fint i linnedkisten strøget.
Jeg bestiller blomster i god tid i Blomsterskuret på Værnedamsvej. Jeg køber en lille buket hver fredag, men til jul vil jeg supplere med stor buket til bordet.
Jeg sørger for, at alt pant og al genbrugsglas er tømt.
Jeg har styr på, at der er vinglas nok (to til jul, den er hurtigt klaret), jeg har pudset lysestagerne i god tid. Man spiser gammeldags til jul, så måske har man sære behov for service? Jeg opdagede, vi manglede noget dessertagtigt, og nu spiser vi chokolademousse, som vi får til jul, med mandel i, af juleplatter. Ambitionen er, at alle skal have en med deres fødselsår på, men det tager lidt tid at skaffe.
Lav en bestilling på nemlig.com eller coop.dk med levering 23. december. Gør det NU. Man kan rette i sin bestilling indtil midnat aftenen før. På den måde har du sikret dig en bestillingstid, men kan altid ændre i den. Jeg bestiller ting til juledagene, mælkeprodukter, æg, lidt frugt og kedelige tunge ting,som jeg ikke gider slæbe op, dansk vand, dåseøl og den slags.
Køb vin med det samme. Du kender menuen. Jeg er meget stor fan af at støtte de lokale butikker, og jeg køber selv ind hos Wulff Vin på Frederiksberg Alle. Han kan slå op, hvad jeg fik sidste gang, så vi kan prøve noget nyt.
Giv andre mennesker ansvar og opgaver. Julen er ikke husmodermartyrens fest.
Hvis du ikke har bestilt and, få det gjort. Omegn i Torvehallerne har den bedste and i byen.
Jeg synes, det er hyggeligt at skrive julekort. Men ikke for mange af gangen, så jeg går i gang nu og skriver et eller to om dagen. Skriv hellere kort ’jeg synes, du er fantastisk. Skal vi ikke ses mere i 2017’ end ikke at få skrevet fordi du ikke kan nå en fristil.
Jeg hygger mig også med at sætte juleting til avisbud og skraldemænd. Den slags skal man huske at købe ind til.

penny

Holde jul selv
NYD DET. Det er genialt og så rart at få lov til at træde ind i den voksne rolle. Min jul ligner den jul, mine forældre holder ret meget, men vi har tilføjet småting. Vi har det, vi kalder ’lysleg’, hvor vi sætter et juletræslys i en klemmeholder på hver tallerken under hovedretten. Den hvis lys brænder ned til sidst, vinder en fjollet gave. Det ser smukt ud, og det giver ro om maden, man kan alligevel ikke rejse sig, før lyset er brændt ned.
I mit barndomshjem fik alle børn en pyjamas. Det har jeg udvidet, så det også gælder voksne. Intet er hyggeligere end en ternet pyjamas og tid til at lave ingenting. Sidste år tog min nevø straks sin på, da han fik den, og alle andre fulgte trop. Så hyggeligt at sidde der og drikke portvin julenat.
Nyd, at I kan lave traditioner sammen. Min Nikolaj og jeg plejer at gå ud og spise julefrokost sammen i november – og få snaps til, så det bliver en tomandsfest. I år fejrer vi i stedet, at det er ½ år siden, vi blev gift, 10. dec.

Blandt andre småting er f.eks. en snor i vores gang, hvor vi hænger årets nye indkøb af julepynt op, så det hænger fint indtil det kommer på træet juleaften. Vi beder også alle gæster om at tage en julekugle med, hvis de holder juleaften hos os – en kugle pr. familie. Jul handler om at skabe minder, om at slappe af og om ro. Det får man, når man organiserer sig lidt.
Nederst på listen kan man passende skrive ’pyt’. Det meste går jo.

gloslashgg_zpsd19e71dd

TAK TAK TAK Sarah <3 Nu er jeg lidt mere rolig omkring projekt jul :)

(Visited 8.476 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

15 Kommentarer

 1. Elsker jul! Og elsker dine wanted lister som inspiration til lækre gaver til andre og til mig :) håber at dine egne juleønsker snart kommer op! Er så spændt (og mangler inspiration!)

  Kram C

 2. Hvor er det da bare så fint et indlæg! Og kun endnu bedre af at blive læst med Andy Williams’ “It’s the most wonderful time of the year” på repeat på anlægget. Pludselig er julen lidt kort <3

 3. “I år fejrer vi i stedet, at det er ½ år siden, vi blev gift, 10. dec.” – er I blevet gift?

  1. Hej Emilie, det er Sarah Skarum, der er forfatter af og afsender på artiklen/julelisten ;) Så hun er blevet gift for et halvt år siden. Klem Emily

 4. Ej et skønt indlæg! Bliver helt glad og rolig af at læse det, det giver mig en tro på at med god planlægning kan man overkomme det meste. Og er vild med den sidste sætning ‘pyt – det meste går jo’.
  Jeg kan i øvrigt anbefale Claus Meyers juleopskrifter, dem har vi brugt flere år i min familie og de slår aldrig fejl.

 5. NU er jeg klar til jul – jeg kom da lige i den vildeste julestemning af det her indlæg.. Julepynten bliver fundet frem i dag..:)

 6. Hos min moster og onkel, hvor jeg og 20-25 andre gode familiemedlemmer har fejret jul de sidste mange år, spiser vi også ris a la mande af en juleplatte med vores fødselsår på. Min moster har samlet på juleplatter længe, også før, de blev moderne, så hun har så mange, at hun er så sød at forære nogle af dem væk til børn, niecer og nevøer. :)

 7. Dejligt indlæg. Listerne på tlf med egne ønsker og ideer til andre praktiserer jeg også. Det er så dejligt overskueligt.

  Og så spises der også af juleplatter i hele december herhjemme, hvad enten det er morgenmad, æbleskiver eller andet småt. Har dog (endnu) ikke mine børns årstal, men forsøger gerne at ramme gæsternes.

 8. Virkelig godt indlæg! Det er øremærket :) Skal ikke selv holde jul endnu, men med en baby i maven og nygift er det lige som om behovet for at skabe egne traditioner er blevet lidt stærkere allerede :) Og jeg ELSKER lister :D

 9. Vidunderligt at læse om Sarahs jul.
  Sluger alt hvad hun skriver i avisen.
  Ville gerne se det omtalte skoskab!?
  B