Nu må I altså ikke blive helt bekymrede, når I ser ingredienslisten til disse romkugler. De er nemlig i den lidt sundere og mere nyttige ende af skalaen. Men de smager helt fantastisk (måske endda bedre) og har samme bløde tekstur som dem, der er lavet af bagerrester.
Opskriften er tyvstjålet fra dygtige Emmas kogebog, Fabelagtige Fristelser, og de er efterhånden blevet en klassiker herhjemme. Eneste ændringer jeg har foretaget er at jeg tilsætter lidt mere romessens og så lidt kanel, hindbærmarmelade og nødder. Ikke noget der smager igennem, men bare ligger fint under og lige giver den helt rigtige smag af bagerromkugle, hvor der jo som regel også ryger en kanelsnegl, en hindbærsnitte og en kage med nødder med i blandingen.
Der bliver en ganske stor portion, så et godt tip er at fryse en del af dem, hvis man som jeg ikke kan styre at have 15 romkugler liggende i køleskabet.
Romkugler med sorte bønner
– ca. 15. stk
1 dåse sorte bønner (eller 240 g kogte)
150 g friske dadler, udstenede
1 dl mandelmel
3 spsk kakaopulver (helst raw, det smager af mere)
3 spsk kokosolie
1 tsk vanillepulver eller korn af 1 stang vanille
2 tsk romessens
1 nip salt
1/2 tsk kanel
evt. 1 spsk hindbærmarmelade
evt. 1 lille håndfuld hasselnødder, gerne ristede
kakaopulver, hampefrø, mørk chokolade, lakridspulver, hakkede nødder, matcha, kokosmel eller frysetørrede bær (pulver) til at trille romkuglerne i
- Hæld bønnerne fra døsen i en sigte, skyl dem grundigt og lad væsken dryppe fra.
- Kom bønnerne og alle de resterende ingredienser i en foodprocessor eller blender og kør maskinen indtil du har en helt glat masse.
- Smag romkuglemassen til, så den smager præcis, som du ønsker den :) Og stil den i køleskabet i mindst 2 timer, så massen bliver fast nok til at du kan rulle den.
- Rul romkuglerne i den ønskede størrelse mellem hænderne og tril dem i eksempelvis mørk chokolade, kakaopulver eller lignende. Jeg brugte hhv. kakao, en blanding af matcha og hampefrø og tranebærpulver (fra Urtekrams nye Superfood-serie).
- Opbevar romkuglerne i køleskab indtil servering.