Når drømme går i opfyldelse

Min far var lidt af en vildmarksentusiast. Han klatrede, vandrede, stod på ski (på den besværlige måde, hvor man går op med skind under skiene), sejlede og syntes ikke der var noget så godt som en nat i telt. I minusgrader. Inden mine forældre fik mig, boede han også i Grønland og fik rigtigt udlevet eventyreren i ham.

For at være helt ærlig forstod jeg ikke rigtigt al det friluftshurlumhej, da jeg var barn. Og deltog kun nødtørftigt og tvungent. Men en ting jeg var meget betaget af, var fortællingerne om at køre hundeslæde over Indlangsisen. Nok også godt ansporet af DR’s julekalender Nissebanden.

Og selvom dette indlæg nemt kunne komme til at handle om, hvor meget man med alderen ender med at minde om sine forældre, om man vil det eller ej, så skal det handle om drømme, der går i opfyldelse. Jeg drømmer nemlig om store naturoplevelser. Akkurat som min far. Måske det med teltture under frysepunktet undtaget.

Lige inden jul fik jeg den bedste gave jeg kunne tænke mig. Ja faktisk fik jeg opfyldt hele to om ikke tre af mine største ønsker: At køre hundeslæde, at se nordlys og at opleve noget af det nordligste nordlige helt oppe nord (se det var hele 4 gange noget med nord i én sætning) for Polarcirklen. Så kan man ikke andet end at føle sig meget, meget heldig og taknemmelig.

Jeg var i Tromsø i Nordnorge sammen med min rejsepartner in crime, Emilie Lilja, i anledning af at SAS har åbnet en direkte rute mellem København og Tromsø.

Nedenfor kan I se en lille video, Emilie har lavet fra vores tur og så har jeg lavet en guide til fantastiske Tromsø, der udover at være helt utroligt hyggelig (og meget større end jeg troede) byder på kultur, lækre restauranter, gode hoteller og masser og atter masser af muligheder for aktiviteter i vildmarken.

Nå ja, og så er det også noget så rart at der – i modsætning til andre steder på samme breddegrader – er et overraskende mildt klima pga. Golfstrømmen. Faktisk er der som regel varmere end i Oslo, der ligger meget længere nede. Et hit for Frk. Frossenpind her.

Hundeslæde
Ud over vores bryllup kunne dette meget vel være sidste års højdepunkt. At vi fik lov at køre slæden selv i stedet for blot at være passagerer var en ekstra dejlig overraskelse. Det øsregnede mens vi var ude, men det var først da turen var slut, at det gik op for mig, at jeg var gennemblødt (og mit kamera og telefon ligeså). Jeg registrerede slet ikke at det regnede, fordi jeg var så lykkelig. Og jeg HADER ellers regnvejr.

Tromsø Safari

Nordlys
Drøm nummer to der blev indfriet på turen var at se nordlys. Jeg har været på Island og i Lapland med ønsket om at se nordlys, men uden held. Men her lykkedes det. På toppen af Fjellheisen. Ikke det kraftigste nordlys og mine kameraindstillinger var heller ikke optimale (har læst op på lektien siden), men jeg så nordlys. Desværre er det lidt som med tatoveringer. Nu vil jeg bare have mere.

Kysten i Nordnorge og Tromsø ligger lige under Nordlysovalen (det magnetiske felt) og her er muligheden for at opleve nordlys størst.

Læs mere om nordlys her.

Udsigten fra toppen af Fjellheisen.

Vandretur på snesko

Den bedste måde at komme lidt ud i vildmarken på og føle sig lille og ydmyg midt ude i den store (og flotte!) natur. Et par timers vandring afbrudt af et stop med varm kakao og kage.

Wandering Owl

Uden mad og drikke…
Man kunne forledes til at tro at maden er kedelig helt deroppe i det kolde nord. Det kunne heldigvis ikke være mere forkert. Man spiser fantastisk og lidt til. Især hvis man er til fisk og skaldyr, men man må heller ikke snyde sig selv for rensdyrkød, der smager som et kryds mellem vildt og oksekød. Og så kan man jo heller ikke være på de kanter uden at spise en vaffel eller to. Og en kanelsnurre.

Vi spiste noget så dejligt her:

Kongekrabbe på Emmas Drømmekøkken.

Sejltur under stjernehimmelen
På vores sidste aften var vi på natsejlads på skonnerten Husavik i håbet om at se nordlys og hvaler. Begge udeblev desværre, men til gengæld havde vi fornøjelsen af at opleve den smukkeste stjernehimmel langt væk fra al lysforurening. Og en dejlig fiskesuppe tilberedt af besætningen.

Visit Tromsø

Tid til nydnings og rulnings. Søde hundedyr.

Vi blev belønnet med hjemmebagte småkager, da vi var ude at vandre.


(Visited 4.655 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

9 Kommentarer

  1. Tusinde tak Thilde. Det var ellers lidt af en udfordring, for på den tid af året står solen slet ikke op. Midt på dagen er der lidt lysere, men ellers er det som om det var nat hele tiden. Virkelig en speciel og fascinerende oplevelse. Men svært i forhold til billeder ;) Klem Emily

 1. Smukke billeder, og det lyder som nogle skønne oplevelser!
  Godt der bliver sat lidt fokus på hvor dejlig Skandinavien er.
  Jeg var i Tromsø og på Lofoten i sommer. Jeg vil vildt gerne opleve begge dele om vinteren. Kulde og mørke fascinerer mig (underligt nok). Og så nordlys – det vil jeg gerne se :-)

  KH

  1. Ja, man behøver ikke (altid) skulle langt væk for at opleve noget meget særligt, fantastisk og eksotisk. Wow, gad også godt prøve at være der om sommeren. Men kan sagtens sætte mig ind i din fascination. Har det lige sådan. Der er noget ur-agtigt viking/nordboer over det. Sådan helt primitivt tilbage til rødderne.
   Håber du også kommer til at opleve nordlys og gerne i lidt større skala end her ;)
   Knus Emily

 2. Åh hvor ser det dejligt ud, det hele!! Jeg drømmer også helt vildt om at opleve nordlys, og hvis det kan kombineres med en tur i hundeslæde, en smuk bjergvandring med snesko, og min dejlige kæreste som rejsemakker – så ville jeg være glad :)
  Hvor er det dejligt for dig, at du fik den oplevelse :)

  1. Tak Sidsel og ja, det var virkelig helt vidunderligt. Lyder som en god plan at gøre det med kæresten. Gad også godt gentage hele turen med min <3 Klem Emily

 3. Ser alt sammen totalt lækkert ud!! Det vil jeg gerne gøre med en veninde.

  Har du flere detaljer..? Var det et selskab, der arrangerede skiskostur..? Og sejlturen..? Og hundeslæden..?

  1. Det kan jeg kun anbefale. En helt fantastisk tur :)
   Ja, det var det, har inkluderet links (der hvor teksten er lyserød) til den pågældende arrangør under alle aktiviteterne :) Og ellers er https://www.visittromso.no/no et godt sted at starte. Knus Emily

 4. Planlægger en tur ala denne. Ser fantastisk ud. Men hvor boede i? Kigger efter hoteller men syntes det hele ser lidt kedeligt ud..?